Forum

Kuchenne porady

Przygotowanie żurku

  • Autor: as Data: 2011-03-16 10:11:02

    Ukisić własny zakwas na żurek chyba trudne nie jest. Choć podobno czasami może się nie udać. Jeżeli już się uda to jak dalej z nim postępować: jaka ilość na ile wody dać do gotowania żurku i dać samą wodę czy razem z mąką by nie było za gęste?

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-16 10:17:17

    Tu masz moje dwa w jednym: http://wielkiezarcie.com/recipe60454.html

    Zawsze się udaje!

    Lubisz żurek gęsty, czy rzadki?

  • Autor: as Data: 2011-03-16 15:54:37

    Raczej rzadki. 

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-16 15:57:49

    To jak się żurek odstoi wlewasz najpierw tą wodę z góry, a potem zagęszczasz mączną zawartością.

  • Autor: as Data: 2011-03-16 16:02:49

    To mi się podoba:)

    Raz w życiu ukisiłam żur. Udał się ale w trakcie gotowania przesadziłam i wyszedł mi budyń.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-16 16:06:08

    Musisz mieć mąkę mało rozdrobnioną, otręby żytnie też się nadają - można połaczyć żytnią z otrębami, to Ci nie wyjdzie budyń.

    Dopisano 11-03-16 16:22:13:

    Oczywiście mozna kupić mąke żurkową.

  • Autor: as Data: 2011-03-16 16:23:08

    a mąka żytnia?

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-16 16:32:32

    Oczywiście żytnia mąka. Tylko pamietaj, ze niezbyt rozdrobniona i świeża, to będzie się fajnie i szybko kisić.

  • Autor: as Data: 2011-03-16 16:37:26

    niezbyt rozdrobniona czyli mniejsze cyfry?

  • Autor: jareksz Data: 2011-03-16 16:58:00

    Większe. np 2000

  • Autor: rebo Data: 2011-03-16 16:08:51

    a ja nie kisiłam bo jakoś bałam się że nie wyjdzie
    ale teraz spróbuje,
    bo lubimy żurek a zrobiony ze swojego zakwasu to będzie super

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-16 17:28:09

    Napisz jak wyszedł :) Powodzenia!

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-16 16:25:53

    Ja robię tak tzw. Żur Śląski samotny (żeniaty jest z ziemniakami w zupie) - zaraz dodaję do moich przepisów.


    500g wędzonych żeberek
    1 kg kiełbasy
    2 duże cebule
    2 łyżeczki majeranku
    4 liście laurowe
    świeży czosnek lub czosnek suszony (wg smaku, ja daję sporo)
    pieprz
    sól
    ziemniaki (po 2 na głowę)
    ok 1 litra zakwasu - wg. mojego przepisu

    Gotujemy rosół na żeberkach z listkiem laurowym. Przesmażamy kiełbasę i boczek z cebulą. Połowę dodajemy do rosołu i gotujemy. Wlewamy zakwas żurkowy - mieszamy. Doprawiamy czosnkiem (sporą ilością), majerankiem, solą i pieprzem.
    Gotujemy ziemniaki. Ugniatamy. Okraszamy kiełbaską z boczkiem i cebulą.
    Posypujemy koperkiem.

    Zajadamy ziemniaki łyżką, nabierając też żurku.

    Dopisano 11-03-16 16:53:09:

    Dodałam: http://wielkiezarcie.com/recipe66901.html

    Dopisano 11-03-17 10:58:14:

    Jeszcze zamiast żeberek lepiej użyć frankfuterek, pomyliłam się z kapuśniakiem, bo wędząnka w żurku trochę zmienia smak :)
    Ma być:
    500g frankfuterek, białej kiełbasy, wędzonki lub mięsa

  • Autor: as Data: 2011-03-16 16:31:06

    Dzięki. Przyda się.

  • Autor: as Data: 2011-03-16 16:58:58

    Zadałam pytanie pod przepisem.

  • Autor: Kluko Data: 2011-03-16 13:59:35

    Ja zawsze kiszę swój zakwas! Musisz wymieszać wodę z mąką żytnią żurkową lub zwykłą w takich proporcjach, żeby powstało coś przypominającego gęstawą śmietanę (oczywiście nie taką, którą nakłada się łyżkami ), dodajesz 2 ząbki czosnku i kromkę chleba razowego (prawdziwego i bez ziaren). Po ok tygodniu zakwas jest gotowy :) A co do gotowania żurku... Najpierw robisz wywar z surowej kiełbasy (czy jaki tam masz sposób..), i dopiero na końcu wlewasz rozmieszany zakwas stopniowo, żeby uchwycić smak. Czasem zakwas jest bardziej lub mniej kwaśny, dlatego trzeba smakować w trakcie. Zakwas musi być wymieszany, bo to właśnie on powinien też zagęścić zupę (jak jest zbyt rzadka to można dolać jeszcze wody wymieszanej z mąką).

  • Autor: heiworth Data: 2011-03-16 15:30:54

    Robię prawie tak samo jak Ty ...tylko z tą różnicą ,że mąkę tą mieszam na początku w niewielkiej ilości zimnej przegotowanej wody ....dopiero potem rozprowadzam to ....ciepłą przegotowaną wodą ...właśnie do konsystencji gęstej śmietany .....reszta bez zmian .....aaaa jeszcze dodaję majeranek .....do kiszenia .....

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-16 16:33:56

    Popieram - konsystencja ma być gęstej śmietany. No i jak zakwas jest przekwaszony, to może wyjść kwasica. Najlepszy dla mnie jest taki 3-4 dniowy.

  • Autor: Kluko Data: 2011-03-16 18:07:14

    Ja zawsze po zapachu sprawdzam:) Coś mam z tymi zapachami... No i na koniec smakuje czy jest już dość kwaśny. Jak jest ok, to wkładam do lodówki jak nie zużyję wszystkiego.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-16 19:20:05

    Można potem dorzucić stary zakwas do nowego - szybciej się zakwasi. Zakwas można mrozić.

  • Autor: agik Data: 2011-03-16 21:50:25

    Albo pasteryzować( pamiętając, że pasteryzacja przerywa proces kiszenia)

    Mozna też przyspieszyć proces kiszenia dodajac troszkę wody spod ogórków kiszonych ( jeśli się nie dysponuje chlebem na prawdziwym zakwasie, bez chemii)

    Mozna też ukisić płatki owsiane- i taki żurek jest łagodniejszy i gęściejszy niż na mące żytniej.

    Ja będę próbowała kisić mąkę gryczaną i mąkę orkiszową na zakwas żurkowy.

  • Autor: ReniaJ Data: 2011-03-16 15:23:21

    zapytaj sie mamy Rozyczki,napewno odpowie

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-03-16 20:41:09

    Spoko , jak zapyta to na pewno odpowiem:)

  • Autor: ReniaJ Data: 2011-03-16 15:24:23

    przypomnialas mi jej watek o marchewce

  • Autor: as Data: 2011-03-16 15:57:05

    Aż się bałam ten wątek założyć bo przecież moje pytanie jest mało ambitne.

  • Autor: rebo Data: 2011-03-16 16:00:59

    dzięki że założyłaś , też skorzystam  z rad tu zawartych myślę że nie tylko ja

  • Autor: as Data: 2011-03-16 16:04:26

    Na Wielkanoc wolę nie ryzykować ale może komuś się przyda bo Wielka Niedziela za 39 dni już.

  • Autor: eyta Data: 2011-03-16 20:35:58

    No weź zaryzykuj, ja ryzykowałam  wstawiając zakwas  z Twojego przepisu na barszcz czerwony kiszony przed  BN i wyszedł super. Najlepszy jaki jedliśmy .

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-16 20:41:49

    Barszcz robi sie tak samo jak żur :)

  • Autor: eyta Data: 2011-03-16 20:53:14

    Madziu tak robiłam a potem odkryłam przepis as i nie zamienię go na żaden inny jest wyśmienity.
    http://wielkiezarcie.com/recipe43502.html

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-16 22:00:49

    O widzę super. Ja daję buraczki, czosnek, listek laurowy i ziele angielskie - odstawiam. Pycha. Nawet można pić :) Ten As sobie spróbuję.

  • Autor: as Data: 2011-03-16 22:01:26

    :) Można go pić sam jak ktoś che sobie podnieść hemoglobinę.

  • Autor: eyta Data: 2011-03-16 22:26:22

    Bez podnoszenia hemoglobiny - też jest pyszny:)

  • Autor: as Data: 2011-03-16 20:50:30

    To się cieszę, że się udał

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-03-16 20:44:27

    Nie uważałam Cię do tej pory za taką strachliwą :)) A wątek bardzo pomocny, szczególnie przed świętami.

  • Autor: jaska2503 Data: 2011-03-16 20:49:09

    Tzn,że As nie podziwiasz????
    :))))


    P.S.Sorki,ale nie mogłam się oprzeć:)))))))

  • Autor: as Data: 2011-03-16 20:51:28

    Dziekuję za pozwolenie:)

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-03-16 21:10:50

    Nie musisz mieć mojego pozwolenia, To Ty jesteś moderatorem:))
    Też lubię żurek swojej roboty.

  • Autor: as Data: 2011-03-16 21:15:54

    Ja jestem moderatorem opinii, a nie forum

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-03-16 21:17:17

    Wiem:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu