Forum

Kuchenne porady

Na obiad mintaj i sola...

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-18 14:50:34

    Kupiłam ryby (mintaja i solę)  w ilościach hurtowych - wypchałam zamrażarkę. Wykorzystałam przepisy z ulubionych i pustka... Pomysły na zjedzenie tych rybek mi się skończyły. Przepisów na mintaja było sporo, ale co się tyczy soli to zaledwie kilka. Sola ma znacznie delikatniejszy smak niż mintaj, mniej rybny i taki "krewetkowy". Jak robicie te rybki? Dodam, że nie chce robić ryb w zalewie, ani na zimno, tylko dania ciepłe. Pytałam ostatnio o panierki. Może znacie jakieś dobre do ryby? Pomożecie?

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-03-18 15:05:21

    Co prawda nie panierka ale może się skusisz :)
    Robilam mintaja w ten sposób i tez wyszło ok
    http://wielkiezarcie.com/recipe52388.html

  • Autor: eyta Data: 2011-03-18 15:21:17

    Przepis koleżanki na trzy szable z mintaja : trzy łyżeczki musztardy, dwie łyżeczki majonezu wymieszać , posmarować filety zapiekać jakieś 20 min w zalezności od piekarnika.

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-03-18 19:03:53

    Magda jeszcze takie coś moge polecić
    http://wielkiezarcie.com/recipe36869.html

  • Autor: as Data: 2011-03-18 20:15:38

    Dla mnie nie jest ważne czy to mintaj, panga czy soli. Wszystkie przygotowuję tak samo czyli smażę panierowane.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-18 21:20:05

    No tak... ale ile można jeść w kółko panierowane ;)

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-03-18 21:33:46

    Magda ja czasem robie tak. Posypuje rybke ziołam, solę i i smaże na teflonowej pateli z niewielka iloiścią oliwy

  • Autor: marikka23 Data: 2011-03-18 21:34:22

    a ja polecę rybę po grecku z winem wg przepisu eNKa. Robiłam obie wersje, mnie bardziej smakuje sposób nr 2. Pozdrawiam.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-21 08:37:40

    Mówisz o tym przepisie?: http://wielkiezarcie.com/recipe36797.html. Wygląda smakowicie!

  • Autor: as Data: 2011-03-18 22:21:14

    Nie robiłam ale może ryba pieczona z warzywami lub gotowana na parze?

  • Autor: Wkn Data: 2011-03-18 23:12:59

    Ojej, to dużo tracisz. No, chyba że pod inną postacią niż smażona w panierce nie lubisz. Czy próbowałaś ppiec rybę w folii lub z warzywami, przygotować w sosie, duszoną, jest tyle możliwości :)

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-19 00:14:42

    Odpowiedź poniżej :)

  • Autor: Wkn Data: 2011-03-19 11:41:23

    Trochę się pogubiłam :} Ja odpisywałam As :)

  • Autor: as Data: 2011-03-19 11:46:18

    Magdalena miała na myśli ta moją odpowiedź

    Autor: as
    Temat: Na obiad mintaj i sola...
    Data: 2011-03-18 22:21:14
    Nie robiłam ale może ryba pieczona z warzywami lub gotowana na parze?

  • Autor: Wkn Data: 2011-03-19 13:31:26

    Jak mi przejdzie ta głupia migrena, to może zacznę "kontaktować" :D Dzięki.
    Chodzą też za mną pulpety rybne w jakimś sosie. Moja mama uwielbia robić pulpety w galarecie, ale jakoś mnie nie przekonują :/

  • Autor: limetka81 Data: 2011-03-21 00:30:54

    ja ostatnio miałam tatar z łososia a że było tego dużo to później usmażyłam pulpeciki z tego -  wyszły super

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-21 08:49:24

    Łososia uwielbiam. Spróbuj moich dwóch Kulek mięsnych w pikantnej zalewie, jak Ci zostaną pulpeciki. A zamiast tatara można też robić łososia po norwesku - mam w ulubionych. Wiele pysznych przepisów na łososia i inne ryby znalazłam również na Kwestia Smaku w dziale ryby i owoce morza

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-21 08:38:37

    Ok. Ja też się pogubiłam :)

  • Autor: as Data: 2011-03-19 08:31:42

    Mam w ulubionych i mam zamiar spróbować. Nie jemy ryb często. Boję się czy będzie smakować.

  • Autor: limetka81 Data: 2011-03-21 00:32:46

    a rybki taaakie zdrowe

  • Autor: jareksz Data: 2011-03-19 09:05:45

    Spróbuj np. kotlecików Anay:


    Szczerze polecam

  • Autor: mamusia_muminka Data: 2011-03-18 21:50:58

    Może sola w sosie koperkowym?

  • Autor: megi65 Data: 2011-03-18 21:58:18

    Ryba bez panierki ...tylko zyskuje na smaku .
    Potarktuj sokiem z cytryny  co  oczywiste i  proste przyprawy . .. sól , pieprz ..
    Jak dla mnie taka rybka ... soute  tylko zyskuje na smaku .. ::)
    Powodzenia  ... mam nadzieje ,ze nie będzie rozpadać sie na kawałki przy smażeniu .. !

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-18 22:27:17

    Robiłam: w panierce, w parowarze (z ziołami, z curry, z owocami), w sosie musztardowym, z warzywami, w pomidorach, zapiekaną z serem :) Plus to co mam w ulubionych. Za wszystkie podpowiedzi :)

  • Autor: limetka81 Data: 2011-03-21 00:36:34

    polecam rybę upiec w folii lub usmażyć - sól i pieprz a na grzbiet położyć jej trochę wcześniej przygotowanego szpinaku i plasterek sera żółtego - pyyyyyycha. jadłaś tak?

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-21 08:34:38

    Ze szpinakiem jadłam, ale łososia. Myślę, ze sola byłaby za mdła tak zrobiona. Dlatego mam problem :) A tak jak pisałaś rybki takie zdrowe, dlatego z koleżanką zaopatrzyłyśmy się w hurtowni w takie bez glazury. Ja wolę rybę świżą. Tylko rzadko jest tak na prawdę świeża w sklepach, a do tak naprawde świeżej morskiej mam jakieś 500km :). Mintaja robię w folii sypiąc go rozmarynem, czosnkiem i zieleniną oraz paroma plastrami cytryny - też polecam. Właściwie mam parowar, więc w folii robić nie muszę.

  • Autor: limetka81 Data: 2011-03-21 09:05:38

    ja mieszkam w Norwegii i mam to szczęście że dostęp do świeżej rybki mam pod ręką. szkoda że mieszkamy tak daleko od siebie bo bym ci podała kilka pstrągów tęczowych albo łososi....

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-21 09:32:09

    Masz to szczęście :) Hehe a ja Ci tam wyżej proponuję Łososia po norwesku! A z drugiej strony ciekawe, czy tak samo jak z Fasolką po bretońsku, że na miejscu nie znają :) Pierwszy raz surowa rybę posypaną sola i skropiona cytryną jadłam w Rosji i byłam zaskoczona smakiem (delikatna, tłustawa, z posmakiem rybnym - tylko nie wiem co to za gatunek ryby był), to samo z suszoną rybą (małe szproty suszone dobre do piwka i innych trunków) - dla mnie bomba!

  • Autor: heiworth Data: 2011-03-21 09:36:20

    Zapraszam do Bielska-Białej bo to chyba bliżej niż 500 km....jest tam niewielka hurtownia rybna ....i mają też świeże ryby ...Pozdrawiam ...

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-03-21 09:40:01

    Oooo super, proszę o adres, może byc na pw! Pojadę jak mi się skończą moje, ja mam jeszcze tego ze 6 kg.

  • Autor: heiworth Data: 2011-03-21 09:41:39

    Ok ....już pisze na pw ..

  • Autor: makusia Data: 2011-03-21 22:11:12

    Czy to gdzieś w centrum?

  • Autor: heiworth Data: 2011-03-22 06:12:35

    Napiszę na pw....ok ?

  • Autor: makusia Data: 2011-03-23 22:52:15

    Dziękuję:)

  • Autor: megi65 Data: 2011-03-18 22:13:08

    A jeszcze mam inną propzycje ...
    Gotowana ryba na parze z warzywami , do tego ryż i biały sosik z koprekiem lub duzą porcją
    naci pietruszki ...:)

  • Autor: mint Data: 2011-03-18 22:53:00

    "Cienkie" ryby pakuje indywidualnie do foli, smaruje maslem, posypuje suchym koprem lub wkladam galazke swiezego, troszke soli, pieprzu i sok z cytryny i pieke. Czasami dla odmiany smaruje majonezem lub musztarda.

  • Autor: Kluko Data: 2011-03-20 22:44:48

    JA polecam solę z kaparami:) Solę oprószyć solą i pieprzem, podsmażasz na maśle z jednej strony, gdy jest już odopiwenio podsmażona obracasz na drugą stronę i podsypujesz w tym czasie kapary. Rybkę trzeba zdjąć szybciej (bo szybko dochodzi) i jeszcze chwilę podsmażyć kapary. Gotowym sosem z kaparami polać trzeba rybę. Jest naprawdę pyszna! Polecam.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-03-22 07:56:03

    Nie pamiętam,czy w ogóle jadłam solę,ale skoro piszesz,że ma dosc mdły smak,to może wypróbujesz mój (połowicznie) przepis.Pierwowzór znalazłam na którejś ze stron kulinarnych i dotyczył  tołpygi.Po raz pierwszy zrobiłam właśnie z tołpygą,a póżniej z innymi rybami.
    Podaję Ci swoją wersję;
    Rybę umyć ,wyfiletować lub pokroić na kawałki.
    Por (białą część) pokroić na grube plastry,zagotować do półmiękkości w niewielkiej ilości wody z dodatkiem wegety lub połowy kostki rosołowej (w póżniejszych wersjach zrezygnowałam z kostki),wyłożyć delikatnie do naczynia żaroodpornego (zrobić cos w rodzaju "wianuszka"-wokół zewnętrznej krawędzi.).
    W wodzie po gotowaniu pora zagotować krótko kawałki ryby,wyłożyć na półmisek z porą.
    Sos doprawić-biały  pieprz,sok z cytryny,gałka muszkatołowa,słodka śmietanka (można lekko zagęścić mąką).
    Zalać sosem rybę z porą (powinien być dość gęsty) i nie powinien całkiem pokryć ryby,aby jej kawałki wystawały ponad powierzcznię.Całosć posypać żółtym serem,zapiec do jego zrumienieniaa.

Przejdź do pełnej wersji serwisu