Forum

Kuchenne porady

Krojenie biszkoptu

  • Autor: Makivicious Data: 2011-04-29 16:59:02

    Jutro planuje upiec biszkopt na tort. Będę musiała go przekroić na 3 części. Jestem ciekawa czy macie jakieś sprawdzone porady co do krojenia biszkoptu? Jak najlepiej go kroić? Jakim nożem?

  • Autor: beata66 Data: 2011-04-29 17:05:44

    Ja mam specjalny nóż z 25-30 cm zookrąglonym ostrzem.
    Biszkoptu nie kroimy na świeżo...lepiej upiecz go dziś, a jutro przekrój.
    Można też przecinać biszkopt zwykłą nitką.

  • Autor: vanessa862 Data: 2011-04-29 17:32:03

    Albo jest taki specjalny przyrząd z naciągniętym cieniutkim ostrym drucikiem, kroi rewelacyjnie. Nóż też mam, ale tamto lepsze. Można regulować rozstaw drucika i mamy grubsze lub ciensze biszkopty. Masz rację lepiej upiec biszkopt wcześniej i potem kroić i ponczować jeśli trzeba.

  • Autor: Beata500 Data: 2011-04-30 11:59:44

    Mam to cudo, ale nie umiem tym kroić . Próbuję za każdym razem, ale i tak sięgam po nitkę.

  • Autor: megi65 Data: 2011-04-29 17:44:04

    Właśnie przed chwilą dokonałam tego .. :)
    Jezeli chcesz jutro kroić tort to już dzisiaj upiecz biszkopt ..
    Świeżo krojone blaty biszkoptowe nie za  ciekawie wyglądją ..
    Biszkopt zawsze  przekrawam nitką z moim ...męzem (to  jest jego wkład w pieczenie ciacha )
    Blakty sa piekne równiótkie .. )
    Polecam ..

  • Autor: as Data: 2011-04-29 18:36:05

    Mi biszkopt przecina mąż nożem do filetowania bo jest bardzo długi i ostry

  • Autor: Alll Data: 2011-04-29 18:43:26

    http://wielkiezarcie.com/article62855.html
    Metod krojenia jest bardzo dużo.
    Z czasem kiedy nabierzesz praktyki, nie potrzebny ci będzie żaden dziwny sprzęt. Wystarczy bardzo ostry nóż.

  • Autor: Makivicious Data: 2011-04-29 21:28:04

    Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Naprawdę jesteś pomocni :).

Przejdź do pełnej wersji serwisu