Polecam moje szaszłyki, mozesz do nich dodać jeszcze np. pierś z kurczaka, cukinie, bakłażany, czerwoną cebulkę, pomidorki koktajlowe, lub co jeszcze lubisz. http://wielkiezarcie.com/recipe64740.html
Najlepiej piec je na tacce do grilla.
Pilecam ci też chlebek z grilla. Duży (najlepiej okrągły) chlebek nacinasz na kanapki (ale nie do końca). Robisz masło smakowe z masła, czosnku przeciśnietego przez praskę (ilość dowolna w zalezności od upodobań), przyprawą do masła np. Kotanyi i świeżymi ziołami np. tymiankiem. Smarujesz tym masłem w nacięcia. Zawijasz w folię aluminiową i grillujesz do zdumienienia. Polecam bo PYCHA!
Możesz też zerknąć do tego przepisu: http://wielkiezarcie.com/recipe67365.html lub
http://wielkiezarcie.com/recipe68180.html
Zarówno rybkę jak i paprykę faszerowaną możesz przyrządzić na grillu w folii.Możesz też zrobić na grillu nadziewane cukienie, z farszem z mięsa mielonego i pomidorów, z serem mozzarelle. Wszelkiego rodzaju mięsa np. karkówkę czy boczek możesz przyrządzić na grillu i wychodzą pysznie! Aby mięsko było pyszne najważniejsza jest marynata i to aby mięso poleżało w niej najlepiej przez noc. Ja robię taką do większości mięs: oliwa, czosnek, sos sojowy, zioła (świeże lub suszone), kolendra w ziarnach, miód (jeśli na słodko) lub musztarda (na ostro), papryka chili, ziele, liść laurowy, sól, pieprz świezo mielony. Ewentualnie możesz użyć jakiejś gotowej przyprawy do grilla.
Polecam zrobić skrzydełka z kurczaka na grillu (zamarynowane wcześniej w jednej z marynat), są pyszne, chrupiące i szybko się robią.
Fajnie też smakują młode ziemniaczki w mundurkach lekko podgotowane, nacięte na krzyż nadziewane tym masłem smakowym do chlebka i posypane żółtym serem pieczone w folii. Jak jeszcze sobie coś przypomnę - napiszę.
papryka czerwona - odciąć górę ( tę z kawałkiem łodyżki)
mięso mielone przesmażone zmieszać z ugotowanym ryżem, pokrojonymi oliwkami, cebulką, natką i nadziać tym paprykę. Na sam wierzch nałozyć serek topiony ziolowy. Zamknąć papryczkę odciętym kawałkiem. Zawinąć w folię aluminową i piec na grilu ok 15 min, obracając aby wszystkie stroy sie podpiekły.
bardzo lubię ser pleśniowy turek zawinięty w folię rozuszczony na grilu, świetnie jako dodatek do mięsiwa sprawdzają się też grzanki czosnkowe z biedronki super nie tylko z piekarnika ale też z grila, moim faworytem zawsze jest kaszanka, bardzo lubię też tzw kieszonki, malutkie piersi z kurczaka nacinasz jak kieszonkę do środka wkładasz gruby plaster cebuli, pomidora i kilka cienkich pasków papryki z zewnątrz posypujesz tylko solą dośrodka na pomidora troche pieprzu - nie lubię pomidora bez pieprzu, całość zawijasz w folię i na grila mięso po upieczeniu jest wilgotne a nie suche jak to zwykle przy kurzych cyckach bywa i rewelacyjnie smakuje - oczywiście wewnątrz kieszonki każdy może stworzyć własny zestaw mi jednak ten bardzo pasuje
"Saszetki"-kawałek kaszanki,mała cebulka,ząbek czosnku,pieczarka-składniki dowolne,zależnie od Twojej wyobrażni-zakręcić na kształt sakiewki i piec.! porcja na osobę.W takim zawiniatku wszystko przechodzi nawzajem smakiem,kaszanka puszcza "sok" i w nim duszą się dodatki.Gdybynie zrumieniła się,dopiec odkryte.
Ja najczęściej nie doprawiam niczym,ale najczęściej zależy to od smaku kaszanki.Lubię taką z majerankiem i raczej pieprzną.Jeśli czegoś jej brak,doprawiam,jeśli mi smakuje,nie.Natomiast nigdy nie dosalam.Zazwyczj kupne produkty mają sporo soli,a ona jest bardziej wyczuwalna na ciepło. Ten pomysł z saszetkami zaczerpnęłam z programu Ś.P.Maćka Kuronia i bardzo się u nas przyjął-łatwo,szybko i smacznie.a...dodaję i cukinię,taki kawałeczek,jeśli nie piekę jej osobno.
Zapraszam TU do "Marynat do mięs", "Dipów, sosów, maczanek" i "Wódek ekspresówek"
Na grilla robię moje ulubione i pyszne masło ziołowe (1 masło, 1 zioła prowansalskie, 0,5 główki czosnku przeciśnięte przez praskę - razem ugniecione) i Ziemniaczki w folii - w moich przepisach.
Ja polecam pieczarki z gryla. Duże kapelusze pozbawione ogonków grylujemy , wnętrze pieczarek wypełniamy masełkiem z przyprawami według uznania. Możemy dodać do masełka inne rzeczy np. trzonki , cebulkę idt ale raczej wpierw je podsmażmy na patelni drobno pokrojone z masełkiem a po ustygnięciu napełnić kapelusze. Można farsz przygotować w domu .
A ja będzie już sezon na borowiki to nie ma nic lepszego jak kilka kapeluszy skropić oliwą z oliwek i upiec na grillu, a na koncu doprawić solą i pieprzem - lepsze od schabowego.
sprawdzone przepisy na grill!
czekam na pomoc!!!
Zapraszam do działu Z grilla, tutaj na pewno znajdziesz ciekawe przepisy.
http://wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=28
Przy okazji, witam nową użytkowniczkę:)
bardzo mi miło!
przeglądałam ten dział ale czekam na jakieś wypróbowane i polecane propozycje
http://wielkiezarcie.com/recipe32931.html
Polecam moje szaszłyki, mozesz do nich dodać jeszcze np. pierś z kurczaka, cukinie, bakłażany, czerwoną cebulkę, pomidorki koktajlowe, lub co jeszcze lubisz. http://wielkiezarcie.com/recipe64740.html
Najlepiej piec je na tacce do grilla.
Pilecam ci też chlebek z grilla. Duży (najlepiej okrągły) chlebek nacinasz na kanapki (ale nie do końca). Robisz masło smakowe z masła, czosnku przeciśnietego przez praskę (ilość dowolna w zalezności od upodobań), przyprawą do masła np. Kotanyi i świeżymi ziołami np. tymiankiem. Smarujesz tym masłem w nacięcia. Zawijasz w folię aluminiową i grillujesz do zdumienienia. Polecam bo PYCHA!
Możesz też zerknąć do tego przepisu: http://wielkiezarcie.com/recipe67365.html lub
http://wielkiezarcie.com/recipe68180.html
Zarówno rybkę jak i paprykę faszerowaną możesz przyrządzić na grillu w folii.Możesz też zrobić na grillu nadziewane cukienie, z farszem z mięsa mielonego i pomidorów, z serem mozzarelle. Wszelkiego rodzaju mięsa np. karkówkę czy boczek możesz przyrządzić na grillu i wychodzą pysznie! Aby mięsko było pyszne najważniejsza jest marynata i to aby mięso poleżało w niej najlepiej przez noc. Ja robię taką do większości mięs: oliwa, czosnek, sos sojowy, zioła (świeże lub suszone), kolendra w ziarnach, miód (jeśli na słodko) lub musztarda (na ostro), papryka chili, ziele, liść laurowy, sól, pieprz świezo mielony. Ewentualnie możesz użyć jakiejś gotowej przyprawy do grilla.
Polecam zrobić skrzydełka z kurczaka na grillu (zamarynowane wcześniej w jednej z marynat), są pyszne, chrupiące i szybko się robią.
Fajnie też smakują młode ziemniaczki w mundurkach lekko podgotowane, nacięte na krzyż nadziewane tym masłem smakowym do chlebka i posypane żółtym serem pieczone w folii. Jak jeszcze sobie coś przypomnę - napiszę.
dzięki za pomysły
mam nadzieję że uda mi się zaskoczyć gości nowymi pomysłami
Polecam sie na przyszłość, jeśli potrzebujesz rad pisz...:)
To mój przepis, którego nie dałam do ksiązki wż:
papryka czerwona - odciąć górę ( tę z kawałkiem łodyżki)
mięso mielone przesmażone zmieszać z ugotowanym ryżem, pokrojonymi oliwkami, cebulką, natką i nadziać tym paprykę. Na sam wierzch nałozyć serek topiony ziolowy. Zamknąć papryczkę odciętym kawałkiem. Zawinąć w folię aluminową i piec na grilu ok 15 min, obracając aby wszystkie stroy sie podpiekły.
Wersję bezmięsną można robić bez mięsa:)
Smaczne i sprawdzone.
kaszankę doć na folię, zdjąć skórkę,obłorzyć nią kiszoną kapustą,zawinąć i na gril
To ja poproszę ten zestaw,hihi,od dawna już za mną "chodzi" zwykła kaszanka z kapustą kiszoną,mniam!
bardzo lubię ser pleśniowy turek zawinięty w folię rozuszczony na grilu, świetnie jako dodatek do mięsiwa sprawdzają się też grzanki czosnkowe z biedronki super nie tylko z piekarnika ale też z grila, moim faworytem zawsze jest kaszanka, bardzo lubię też tzw kieszonki, malutkie piersi z kurczaka nacinasz jak kieszonkę do środka wkładasz gruby plaster cebuli, pomidora i kilka cienkich pasków papryki z zewnątrz posypujesz tylko solą dośrodka na pomidora troche pieprzu - nie lubię pomidora bez pieprzu, całość zawijasz w folię i na grila mięso po upieczeniu jest wilgotne a nie suche jak to zwykle przy kurzych cyckach bywa i rewelacyjnie smakuje - oczywiście wewnątrz kieszonki każdy może stworzyć własny zestaw mi jednak ten bardzo pasuje
miłego grilowania
"Saszetki"-kawałek kaszanki,mała cebulka,ząbek czosnku,pieczarka-składniki dowolne,zależnie od Twojej wyobrażni-zakręcić na kształt sakiewki i piec.! porcja na osobę.W takim zawiniatku wszystko przechodzi nawzajem smakiem,kaszanka puszcza "sok" i w nim duszą się dodatki.Gdybynie zrumieniła się,dopiec odkryte.
Ciekawe,a sypie się jakieś przyprawy na to?
Nie wiem,co dziś ze mną-znowu żle się podpięłam-miałam Tobie odpowiedzieć.
Jeszcze,oprócz tradycyjnego pieczywa,opiekam nieraz bagietki-te do pieczenia w piekrniku-z nadzieniem czosnkowym lub ziołowym.
Ja najczęściej nie doprawiam niczym,ale najczęściej zależy to od smaku kaszanki.Lubię taką z majerankiem i raczej pieprzną.Jeśli czegoś jej brak,doprawiam,jeśli mi smakuje,nie.Natomiast nigdy nie dosalam.Zazwyczj kupne produkty mają sporo soli,a ona jest bardziej wyczuwalna na ciepło.
Ten pomysł z saszetkami zaczerpnęłam z programu Ś.P.Maćka Kuronia i bardzo się u nas przyjął-łatwo,szybko i smacznie.a...dodaję i cukinię,taki kawałeczek,jeśli nie piekę jej osobno.
Zapraszam TU do "Marynat do mięs", "Dipów, sosów, maczanek" i "Wódek ekspresówek"
Sezon grillowy czas zacząć...
Grill - potrawy dla odmiany to moja propozycja, a może jeszcze ktoś ma jakieś propozycje na grilla, którymi warto się podzielić?
Ja polecam pieczarki z gryla. Duże kapelusze pozbawione ogonków grylujemy , wnętrze pieczarek wypełniamy masełkiem z przyprawami według uznania. Możemy dodać do masełka inne rzeczy np. trzonki , cebulkę idt ale raczej wpierw je podsmażmy na patelni drobno pokrojone z masełkiem a po ustygnięciu napełnić kapelusze. Można farsz przygotować w domu .
Hej
http://www.wielkiezarcie.com/recipe83570.html
http://wielkiezarcie.com/recipe79858.html
http://wielkiezarcie.com/recipe79998.html
A ja będzie już sezon na borowiki to nie ma nic lepszego jak kilka kapeluszy skropić oliwą z oliwek i upiec na grillu, a na koncu doprawić solą i pieprzem - lepsze od schabowego.