Forum

Kuchenne porady

grill - sprawdzone przepisy

  • Autor: Karolina23 Data: 2011-05-03 14:36:03

    sprawdzone przepisy na grill!
    czekam na pomoc!!!

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-05-03 14:47:16

    Zapraszam do działu Z grilla, tutaj na pewno znajdziesz ciekawe przepisy.

    http://wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=28


    Przy okazji, witam nową użytkowniczkę:)

  • Autor: Karolina23 Data: 2011-05-03 14:54:16

    bardzo mi miło!
    przeglądałam ten dział ale czekam na jakieś wypróbowane i polecane propozycje

  • Autor: bytomianka Data: 2011-05-03 14:49:18

    http://wielkiezarcie.com/forumPostEdit.php?reply=417682

  • Autor: olusia23 Data: 2011-05-03 15:25:38

    Polecam moje szaszłyki, mozesz do nich dodać jeszcze np. pierś z kurczaka, cukinie, bakłażany, czerwoną cebulkę, pomidorki koktajlowe, lub co jeszcze lubisz. http://wielkiezarcie.com/recipe64740.html

    Najlepiej piec je na tacce do grilla.

    Pilecam ci też chlebek z grilla. Duży (najlepiej okrągły) chlebek nacinasz na kanapki (ale nie do końca). Robisz masło smakowe z masła, czosnku przeciśnietego przez praskę (ilość dowolna w zalezności od upodobań), przyprawą do masła np. Kotanyi i świeżymi ziołami np. tymiankiem. Smarujesz tym masłem w nacięcia. Zawijasz w folię aluminiową i grillujesz do zdumienienia. Polecam bo PYCHA!

    Możesz też zerknąć do tego przepisu: http://wielkiezarcie.com/recipe67365.html  lub

    http://wielkiezarcie.com/recipe68180.html

    Zarówno rybkę jak i paprykę faszerowaną możesz przyrządzić na grillu w folii.Możesz też zrobić na grillu nadziewane cukienie, z farszem z mięsa mielonego i pomidorów, z serem mozzarelle. Wszelkiego rodzaju mięsa np. karkówkę czy boczek możesz przyrządzić na grillu i wychodzą pysznie! Aby mięsko było pyszne najważniejsza jest marynata i to aby mięso poleżało w niej najlepiej przez noc. Ja robię taką do większości mięs: oliwa, czosnek, sos sojowy, zioła (świeże lub suszone), kolendra w ziarnach, miód (jeśli na słodko) lub musztarda (na ostro), papryka chili, ziele, liść laurowy, sól, pieprz świezo mielony. Ewentualnie możesz użyć jakiejś gotowej przyprawy do grilla.

    Polecam zrobić skrzydełka z kurczaka na grillu (zamarynowane wcześniej w jednej z marynat), są pyszne, chrupiące i szybko się robią.

    Fajnie też smakują młode ziemniaczki w mundurkach lekko podgotowane, nacięte na krzyż nadziewane tym masłem smakowym do chlebka i posypane żółtym serem pieczone w folii. Jak jeszcze sobie coś przypomnę - napiszę.

     

  • Autor: Karolina23 Data: 2011-05-03 16:07:27

    dzięki za pomysły
    mam nadzieję że uda mi się zaskoczyć gości nowymi pomysłami

  • Autor: olusia23 Data: 2011-05-03 17:27:03

    Polecam sie na przyszłość, jeśli potrzebujesz rad pisz...:)

  • Autor: ewka63 Data: 2011-05-03 15:42:01

    To mój przepis, którego nie dałam do ksiązki wż:

    papryka czerwona - odciąć górę ( tę z kawałkiem łodyżki)

    mięso mielone przesmażone zmieszać z ugotowanym ryżem, pokrojonymi oliwkami, cebulką, natką i nadziać tym paprykę. Na sam wierzch nałozyć serek topiony ziolowy. Zamknąć papryczkę odciętym kawałkiem. Zawinąć w folię aluminową i piec na grilu ok 15 min, obracając aby wszystkie stroy sie podpiekły.

    Wersję bezmięsną można robić bez mięsa:)

    Smaczne i sprawdzone.

  • Autor: punca Data: 2011-05-03 16:49:30

    kaszankę doć na folię, zdjąć skórkę,obłorzyć nią kiszoną kapustą,zawinąć i na gril

  • Autor: ulla* Data: 2011-05-06 14:59:36

    To ja poproszę ten zestaw,hihi,od dawna już za mną "chodzi" zwykła kaszanka z kapustą kiszoną,mniam!

  • Autor: anqe Data: 2011-05-04 01:20:34

    bardzo lubię ser pleśniowy turek zawinięty w folię rozuszczony na grilu, świetnie jako dodatek do mięsiwa sprawdzają się też grzanki czosnkowe z biedronki super nie tylko z piekarnika ale też z grila, moim faworytem zawsze jest kaszanka, bardzo lubię też tzw kieszonki, malutkie piersi z kurczaka nacinasz jak kieszonkę do środka wkładasz gruby plaster cebuli, pomidora i kilka cienkich pasków papryki z zewnątrz posypujesz tylko solą  dośrodka na pomidora troche pieprzu - nie lubię pomidora bez pieprzu, całość zawijasz w folię i na grila mięso po upieczeniu jest wilgotne a nie suche jak to zwykle przy kurzych cyckach bywa i rewelacyjnie smakuje - oczywiście wewnątrz kieszonki każdy może stworzyć własny zestaw mi jednak ten bardzo pasuje

    miłego grilowania

  • Autor: jolka60 Data: 2011-05-04 07:04:39

    "Saszetki"-kawałek kaszanki,mała cebulka,ząbek czosnku,pieczarka-składniki dowolne,zależnie od Twojej wyobrażni-zakręcić na kształt sakiewki i piec.! porcja na osobę.W takim zawiniatku wszystko przechodzi nawzajem smakiem,kaszanka puszcza "sok" i w nim duszą się dodatki.Gdybynie zrumieniła się,dopiec odkryte.

  • Autor: punca Data: 2011-05-04 11:38:33

    Ciekawe,a sypie się jakieś przyprawy na to?

  • Autor: jolka60 Data: 2011-05-06 09:37:00

    Nie wiem,co dziś ze mną-znowu żle się podpięłam-miałam Tobie odpowiedzieć.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-05-06 09:39:24

    Jeszcze,oprócz tradycyjnego pieczywa,opiekam nieraz bagietki-te do pieczenia w piekrniku-z nadzieniem czosnkowym lub ziołowym.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-05-06 09:35:45

    Ja najczęściej nie doprawiam niczym,ale najczęściej zależy to od smaku kaszanki.Lubię taką z majerankiem i raczej pieprzną.Jeśli czegoś jej brak,doprawiam,jeśli mi smakuje,nie.Natomiast nigdy nie dosalam.Zazwyczj kupne produkty mają sporo soli,a ona jest bardziej wyczuwalna na ciepło.
    Ten pomysł z saszetkami zaczerpnęłam z programu Ś.P.Maćka Kuronia i bardzo się u nas przyjął-łatwo,szybko i smacznie.a...dodaję i cukinię,taki kawałeczek,jeśli nie piekę jej osobno.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-05-06 10:52:59

    Zapraszam TU do "Marynat do mięs", "Dipów, sosów, maczanek" i "Wódek ekspresówek"

    Na grilla robię moje ulubione i pyszne masło ziołowe (1 masło, 1 zioła prowansalskie, 0,5 główki czosnku przeciśnięte przez praskę - razem ugniecione) i Ziemniaczki w folii - w moich przepisach.

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2012-06-05 07:38:21

    Sezon grillowy czas zacząć...

    Grill - potrawy dla odmiany to moja propozycja, a może jeszcze ktoś ma jakieś propozycje na grilla, którymi warto się podzielić?

  • Autor: Laugasel Data: 2011-05-06 15:28:31

    Ja polecam pieczarki z gryla. Duże kapelusze pozbawione ogonków grylujemy , wnętrze pieczarek wypełniamy masełkiem z przyprawami według uznania. Możemy dodać do masełka inne rzeczy np. trzonki , cebulkę idt ale raczej wpierw je podsmażmy na patelni drobno pokrojone z masełkiem a po ustygnięciu napełnić kapelusze. Można farsz przygotować w domu .

  • Autor: pwyso Data: 2012-06-05 08:08:02

    Hej

    http://www.wielkiezarcie.com/recipe83570.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe79858.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe79998.html

    A ja będzie już sezon na borowiki to nie ma nic lepszego jak kilka kapeluszy skropić oliwą z oliwek i upiec na grillu, a na koncu doprawić solą i pieprzem - lepsze od schabowego.

Przejdź do pełnej wersji serwisu