Forum

Kuchenne porady

Kruszonka

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-05-12 14:38:23

    Bardzo proszę o proporcje na jakąś dobrą kruszonkę do ciasta. Jak ja próbuje robić to mnie się to póżniej rozlewa na cieście.  Z góry bardzo dziekuje

  • Autor: jaska2503 Data: 2011-05-12 14:43:26

    Jak dla mnie to najlepsza kruszonka(posypki) jest z tego przepisu

  • Autor: Glumanda Data: 2011-05-12 15:06:49

    Zgadzam sie :)

  • Autor: megi65 Data: 2011-05-12 14:56:52

    Hmm .. proporcje  ..:) Robię zawsze na  '' czuja ''  mamina szkoła ... :)
    W zależności ile potrzebuje kruszonki ..
    Zawsze masło żadna margaryna z cukrem wymieszam a pózniej mąki dosypuje aby takie lekkie sypkie grudki powstały ...
    I cały widz polega na tym aby nie dodać zbyt wiele mąki , bo zrobi sie na cieście skorupka mączna , a
    a jak zbyt mało to tłuszcz wsiąknie w ciasto i rozlewa sie ..
    Agusiu próbuj .. raz ci wyjdzie lepiej raz ..inaczej .. :))

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-05-12 15:34:26

    a który cukier lepiej puder czy zwykły ?

  • Autor: PATI :) Data: 2011-05-12 16:43:33

    ja daje zwykły :)

  • Autor: cerekm Data: 2011-05-12 18:29:02

    pol kostki masla lub margaryny, 1/3 do 1/2 szklanki cukru-ja daje zwykly,cukier waniliowy i 12 pelnych duzych lyzek maki.

  • Autor: Glumanda Data: 2011-05-12 18:50:33

    To jest jednak..niezbyt precyzyjny przepis.. kostki sa po 200 lub 250g.. szklanki rozne..no i maki..na lyzce roznie to wyglada.. ;)

  • Autor: cerekm Data: 2011-05-12 19:41:45

    no niby tak ale reszte to juz chyba idzie "wyczuc";-) ja akurat robie nie za slodka kruszonke i nie za twarda ale nie chce tez zeby rozlewala sie;-))

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-05-12 19:37:38

    spróbuje :)

  • Autor: punca Data: 2011-05-13 07:22:31

    Mi też nigdy nie może wyjść kruszonka i zawsze są za twarde,sprubuje wasze przepisy

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-05-13 09:32:01

    Dziewczyny a powiedzcie mi jeszcze czy tą kruszonkę jak zrobie to się na tarce o grubych oczkach trze ??

  • Autor: Glumanda Data: 2011-05-13 09:59:28

    Moja, wymieszana jednym hakiem od miksera lub lyzka, juz od mieszania skleja sie w kulki.. mozna ja jeszcze duza lyzka bardziej zlepic..wtedy sa duze grudy. Ja biore zawsze garsc kruszonki sciskam ja w dlonaich i rozkruszam powoli nad ciastem. Mam nierowne kruszonki..duze, male ale baaardzo smaczne! :)

  • Autor: jaska2503 Data: 2011-05-13 10:31:23

    Ja nie jestem mistrzem"kruszonkowym"(ani wogóle "ciastowym"),ale kruszonka Glumandy jest tak wspaniała,że wychodzi nawet dla takiego laika jak ja.
    I jest w sam raz pod każdym względem...i smaczna... i nie za miękka... i nie za twarda.Po prostu super!

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-05-13 11:24:53

    Bardzo dziękuje Glumando właśnie o to mi chodziło. Nie wiedziałam jak trzeba zrobić żeby takie nierówne grudy wyszły. Ja wcześniej tarłam na tarce.

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-05-13 11:29:27

    Glumando jeszcze ja :):)  Czytałam Twój przepis i nie wiem czy trzeba kruszonkę wsadzić do lodówki na jakiś czas ? - nic nie piszesz w przepisie jak postapić z tą wykonaną kruszonką. Nie gniewaj się że pytam ale ja jestem ciastowy lajik i mnie trzeba wszystko napisac czarno na białym. Kiedys ktoś mi powiedział że trzeba do lodówki wsadzić i ja tak robiłam.

  • Autor: Glumanda Data: 2011-05-13 13:25:31

    Mozesz ale nie musisz ..ja nie daje..chyba ze mi zostanie na zas.. nieraz nawet mroze.
    Taka swiezo zrobiona daje sie latwiej formowac.
    Taka schodzona jest twarda i gorzej ja pokruszyc.

  • Autor: olusia23 Data: 2011-05-13 14:12:21

    Ja robiłam kruszonkę z tego przepisu na chałkę: http://wielkiezarcie.com/recipe45229.html

    Wyszła prze pyszna - uciarałam łyżką i kruszyłam na ciasto.

    a tak wyglądała po upieczeniu.

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-05-13 22:55:25

    Ciasto z kruszonka zrobione. Skorzystałam z przepisu Cerekm.Chyba mój błąd był taki że ja ja wszystkie składniki na kruszonke wyrabiałam ręcznie na kulę. Teraz zrobłam w mikserze i ścierałam rękami jak radziła Glumanda. Kruszonka wyszła nie za twarda nie za mięka nie rozlała się. Bardzo Wam dziękuję.

Przejdź do pełnej wersji serwisu