wlasciwie to nie jest nic innego jak pizza tylko zamknieta lub w ksztaucie pieroga:) ciasto jak na pizze a potem na jedna polowe placka kladziesz to co lubisz np. szynka ser zolty lub pieczarki , przyprawic jak pizze i piec ok 15 minut w 200°C ja tak robie i tez jest dobre:)
Dziękuję :) Daga jakbyś miała dobre przepis na ciasto pizzowe to poproszę. Wiem tylko z teorii jak się robi calzone, a sekretem jest przecież tylko ciasto ;)
Ja ci powiem ze tu maja super przepisy na ciasto do pizzy ja tam zadko robie ciasto ide na latwizne i kupuje :) gotowca z chlodni ale to bedzie chyba ok.300g maki , 2,5g drozdzy, i wlasnie nie pamietam ile wody hehe letniej wymieszana z oliwa z oliwek i sola :)
Zamiast wody lepiej dać mleka.Drożdze suszone są mniej skłopotliwe i wystarczy tylko składniki dobrze połączyć i nie trzeba wyrabiać wcale.. Jak te Calzone wygląda?
no ja pamietam pierwsze ciasto robilam na wodzie ale powiem ze juz nie pamietam dokladnie ile czego bo jak pisalam nie robie juz od dawna sama ciasta:)
Mój mąż uwielbia Calzone, więc chciałabym zrobić na jego imieniny. Proszę doradźcie mi jakiś sprawdzony przepis. Dziękuję!
wlasciwie to nie jest nic innego jak pizza tylko zamknieta lub w ksztaucie pieroga:) ciasto jak na pizze a potem na jedna polowe placka kladziesz to co lubisz np. szynka ser zolty lub pieczarki , przyprawic jak pizze i piec ok 15 minut w 200°C ja tak robie i tez jest dobre:)
Dziękuję :) Daga jakbyś miała dobre przepis na ciasto pizzowe to poproszę. Wiem tylko z teorii jak się robi calzone, a sekretem jest przecież tylko ciasto ;)
Ja ci powiem ze tu maja super przepisy na ciasto do pizzy ja tam zadko robie ciasto ide na latwizne i kupuje :) gotowca z chlodni ale to bedzie chyba ok.300g maki , 2,5g drozdzy, i wlasnie nie pamietam ile wody hehe letniej wymieszana z oliwa z oliwek i sola :)
Zamiast wody lepiej dać mleka.Drożdze suszone są mniej skłopotliwe i wystarczy tylko składniki dobrze połączyć i nie trzeba wyrabiać wcale.. Jak te Calzone wygląda?
no ja pamietam pierwsze ciasto robilam na wodzie ale powiem ze juz nie pamietam dokladnie ile czego bo jak pisalam nie robie juz od dawna sama ciasta:)
proponuje wejsc na wikipedie:) chcialam wkleic link ale cos nie moge przez mozille :P
Polecam Ci mój przepis na pyszne ciasto do pizzy. Nie mogę skopiować linka, ale zapraszam do mojej ksiązki kucharskiej.
Agulino, wejdź na profili ireth, ma pyszne calzzone, sprawdzone :)
http://wielkiezarcie.com/recipe61070.html
jest pyszne, nawet ten szpinak jest przepyszny !
skorzystam z przepisu ale bez szpinaku hehe
Daga, spróbuj ze szpinakiem, namawiam. Ja też nigdy go niecierpiałam. W tym wydaniu jest rewelacyjny :)
nie dziekuje za szpinak hehe tak samo jak biale szparagi :P hehe
Dziękuję bardzo Wam wszytskim za porady i przepisy :) Ja uwielbiam ze szpinakiem, mężulek nie, więc szrobię 50 na 50 %... już nie mogę się doczekać!
Już zrobiłam- ciasto na pizzę wg. przepisu Wachowicz, wyszło pysznie.
Ja wczoraj znalazłam ten przepis i do razu go wypróbowałam . Polecam
http://wielkiezarcie.com/recipe42385.html
Dziękuję wypróbuję na pewno