Forum

Kuchenne porady

Jak zrobić sok truskawkowy??

  • Autor: lanntana Data: 2011-06-05 12:56:34

    taki skondensowany,do picia z wodą?

  • Autor: kuchacik Data: 2011-06-05 13:07:43

    nie rozumie ...
    Jak ma być taki gęsty to zmiksować truskawki blenderem i wtedy rozcieńczyć (np. z wodą gazowaną..) a jak ma być klarowny to w sokowirówce ,ale wtedy się go raczej nie rozcieńcza bo on jest klarowny. .

  • Autor: jolka60 Data: 2011-06-05 14:11:38

    Masz sokownik?

  • Autor: Rzymianka Data: 2011-06-05 17:15:58

    Sok czy syrop ?

  • Autor: rybka_M Data: 2011-06-06 22:51:13

    jeśli chodzi Ci o taki do słoików na zimę, to ja robię w ten sposób: zasypuję umyte truskawki cukrem i zostawiam na noc, na drugi dzień gotuję owoce razem z sokiem, który puściły truskawki, po czym przelewam gorący sok do słoiczków, a z reszty robię dżem

  • Autor: Laugasel Data: 2011-06-07 08:19:21

    Najlepiej kup specjalny sokownik. To inwestycja na lata, ale bardzo dobra. Do najniższej części lejesz wodę. środkową zostawiasz pustą. najwyższą wypełniasz owocami i cukrem , nakrywasz pokrywką  wstawiasz na średnim ogniu i czekasz cierpliwie przygotowując wyparzone butelki. Potem tylko odkręcasz kurek i lejesz gotowy płyn do butelek z kurka. To co zostanie w garnku możesz tez wykorzystać do szybkiego zużycia. Przecikając przez gęste sito specjalną końcówką miksera. Może posłużyć jako smarowidlo do kanapek lub do ciasta, np szarlotka. Je to niezbyt słodkie i szybko się psuje dlatego można to przechowywać jedynie w lodówce. Z czarnej porzeczki i jabłek jest najlepsze smarowidło.

Przejdź do pełnej wersji serwisu