Forum

Gawędy o jedzeniu

serduszka drobiowe

• Autor: neliada Data: 2011-06-09 14:53:17

Jak w temacie. Czy macie jakieś sparwdzone przepisy na pyszne danko z serduszek ?
    Prosze o porady.

• Autor: Rzymianka Data: 2011-06-09 16:50:54

Kiedyś robiłam "stroganowa", używając zamiast polędwicy serca indycze, wyszło smaczne, ale jest to danie trochę pracochłonne, bo trzeba serca po ugotowaniu pokroić wzdłuż na paseczki.

• Autor: olusia23 Data: 2011-06-09 18:50:55

Ja na sercach robię przepyszny krupnik: http://wielkiezarcie.com/recipe64104.html

Polecam też sos z serduszek.

• Autor: mgronik Data: 2011-06-09 20:52:58

Ja robię serca duszone w warzywach: na oleju podsmażyć serca (mogą być w całości lub pokrojone na połówki), przełożyć do garnka. Na tej samej patelni zrumienić cebulę, dodać do serc + liść laurowy. Podlać wodą i dusić chwilkę. Później dodać warzywa: marchew, seler, pietruszkę, pora i, przede wszystkim, fasolkę szparagową, pokrojoną na mniejsze kawałki. Można dać też groszek lub co tam lubisz. Dusić do miękkości i przyprawić solą i pieprzem. Super smakują z kaszą.

• Autor: as Data: 2011-06-09 22:23:20

Ja serca płuczę. Oczyszczam gdy coś jest nie tak. Nadcinam by je otworzyć. Wypłukuję zakrzepłą krew jeśli jest. Przyprawiam przyprawami (sól, pieprz, maga Vegeta). Daje do rondla + trochę oleju i piekę w piekarniku aż będą miękkie. Pod koniec można odkryć by płyn odparował i lekko się przyrumieniły. Tak samo robię żołądki. Jem z ziemniakami i surówką.

• Autor: piszczalka Data: 2011-06-10 12:46:29

http://wielkiezarcie.com/recipe44012.html

• Autor: jareksz Data: 2011-06-10 13:11:28

Najbardziej lubię w postaci gulaszu. To chyba najbardziej popularna metoda na serduszka. Albo jako dodatek (w niedużych kostkach) do kwaśnych zup. Białego barszczu albo kapuśniaku.

Ale spotkałem się też z opiniami, że to karma dla psów a nie dla ludzi. Cóż, de gustibus...

• Autor: jolka60 Data: 2011-06-10 18:46:47

No cóż,niech sobie piszą,co chcą.Ja również lubię najbardziej lubię serduszka w postaci gulaszu (może być z żołądkami) oraz w krupniku .
    Zawsze je przekrajam na połówki i moczę,a następnie wymywam,z zakrzepłej krwi.

• Autor: jareksz Data: 2011-06-10 19:39:30

Może dlatego niektórzy nie lubią. Bo nie czyszczą. Ja jeszcze te tłuste odrywam, nie wiem czy potrzebnie.

• Autor: jolka60 Data: 2011-06-10 19:45:59

Tak,też to odrywam,a właściwie odkrajam.Tam jest tłuszcz i końcówki żył-nie wyglada to apetycznie.

• Autor: Rzymianka Data: 2011-06-10 20:00:11

Ja też odrywam, a te oderwane końcówki je moja Saba. Wniosek taki , że i ludzie  i psy. "Wilk syty i owca cała".

• Autor: jareksz Data: 2011-06-10 22:24:39

"Wilk syty i owca cała".

...a kurczak bez serca.

• Autor: majolika Data: 2011-06-11 14:32:33

Che,che-dobre)))Moi znajomi też zgodnie twierdzą, że jem psie żarcie)))A ja uwielbiam podróbki, ozorki,ogony serduszka, zoładki.Tylko dudków nie lubie-pfuj!Raz nawet zachęcona entuzjastycznymi waszymi opiniami zrobiłam żurek na dudkach i ...pooooszedł do kosza.Ten zapaszek.

Raz-będąc  onegdaj w sanatorium w Międzyzdrojach spróbowałam czegoś przepysznego z serduszek.Podano to na kolację.To były plastry(okrągłe)z gotowanych  serduszek z piklami-w auszpiku.

Rewelacja!

Wiem, że były przygotowane przez panie kucharki na miejscu.Szukałam potem wielokrotnie przepisu w necie. Niestety nie znalazłam(((

Z ciekawością bedę sledzić ten wątek, może ktoś zna ten przepis?

• Autor: pszczolka Data: 2011-06-11 10:58:06

Ja przygotowuję je w sosie z przepisu Udka w przepysznym sosie a la Justyna . To moje ostatnie odkrycie, moje chłopaki bardzo je lubią. Polecam

Przejdź do pełnej wersji serwisu