Forum

Kuchenne porady

Rosół

  • Autor: afera10 Data: 2011-06-28 09:32:06

    Witam i zadaję jedno proste pytanie, czy gotując rosół przykrywacie go? czy "pyka"bez przykrywki:)

  • Autor: AguskAA Data: 2011-06-28 09:37:44

    Hej;)
    Jeśli zależy mi na esencjonalnym rosołku to gotuję go na małym ogniu pod przykryciem.Ma wtedy zdecydowanie lepszy smak!

  • Autor: afera10 Data: 2011-06-28 10:41:01

    No właśnie, ja do tej pory gotowałam na malutkim ogniu pod przykryciem (pokrywka z wylotem pary), ale zrobiono mi uwagę, że rosół powinno gotować się bez przykrycia. Gdy tak zrobiłam to było go dużo mniej, a w ogóle miałam wrażenie że te dobre smaki wyparowały i osadziły się na okapie i ścianach garnka. A może się mylę, może te dobre "ciężkie" smaki zostały a wyparowała sama woda. No kurcze mam teraz dylemat. Ale w efekcie dolałam wody ( o zgrozo) bo rosołu po paru godzinach pykania było prawie o polowę mniej.

  • Autor: bogdzia Data: 2011-06-28 09:38:58

    U mnie pyka bez przykrywki

  • Autor: ania205 Data: 2011-06-28 09:44:13

    u mnie gotuję z  lekko uchyloną przykrywką.i na bardzo małym ogniu..:))

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-06-28 10:45:49

    Na garnek kładę z boku drewnianą łyżkę, przykrywam pokrywką i gotuję na bardzo małym ogniu.Zostaje tylko mała szparka oddzielająca łyżkę od pokrywki.Moja babcia jak wychodziła do kościoła w niedzielę to zawsze tak gotowała rosół, po mszy jak wracała rosół był gotowy i bardzo klarowny.
    Nie gotuje się rosołu bez przykrycia bo się wygotuje:) Pozdrawiam i smacznego życzę

  • Autor: bogdzia Data: 2011-06-28 13:30:38

    Są różne szkoły gotowania rosołu, to prawda trochę się wygotuje, ale zawsze robię duży gar rosołu i to trochę nie zaszkodzi.

  • Autor: as Data: 2011-06-28 13:36:02

    Ja rosołu nie przykrywam tylko gotuję na małym ogniu. Gotuję w większym garnku.Po wyparowaniu zostaje mi tyle ile mi potrzeba więc nie muszę dolewać wody. Nie lubię jak mi w rosole coś pływa więc po ugotowaniu wyjmuję mięso i przecedzam rosół do mniejszego, odpowiedniego garnka. Warzywam przecedzam też dodatkowo w tym celu by dłużej się nie psuł rosół. Z warzywami szybciej kwaśnieje.

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-06-28 15:29:15

    Ja nie przecedzam,  bo mój mąż uwielbia warzywa z rosołu , zjada selera , pietruszkę i marchew za pierwszym podejściem.Ja zjadam pora bo mi bardzo smakuje:)Zielone części naci selera lub pietruszki  przed wrzuceniem porządnie wiąże nitką. Przed końcem gotowania wyjmuje i wyrzucam.

  • Autor: Ania86y Data: 2011-06-28 19:37:47

    as rosol powinno sie trzymac w tym samym garnku co sie gotowal,w nowym garnku szybciej skwasnieje tak mnie uczyla moja mama.Ja wyciagam tylko cebule bo tez przez nia moze skwasniec

  • Autor: as Data: 2011-06-28 19:43:36

    Rosół gotuję w sobotę wieczorem. Stoi w kuchni. Jedzony jest w niedzielę. Reszta do lodówki i we wtorek gotuję zupę na nim i nie kiśnie mimo zmiany garnka. Garnek zmieniam zaraz po ugotowaniu czyli jak rosół jest jeszcze wrzący.

  • Autor: afera10 Data: 2011-06-29 07:40:31

    Rosół też przecedzam. Gotuję go zresztą bardzo dużo, m.in po to aby mieć bazę do innych zup. Część od razu jemy, a resztę (tę przecedzoną) wlewam gorącą do gorących twistów i zakręcam. Jak wystygną to do lodówki. Słoiki się zamkną i taki rosół-baza może stać dość długo ( u mnie czasami 4 tygodnie) i gdy nie mam czasu (a nie lubię kostek rosołowych, za to lubię dobre zupy) gotuję na nim jakąś inną zupę.

  • Autor: afera10 Data: 2011-06-29 07:32:48

    Dzieki Mamo R. to jest fajny pomysł z tą łyżką! Ja mam wszystkie przykrywki z wylotem pary, ale wypróbuję Twoją (babciną) metodę bo bardzo mi się podoba:) a przy okazji połączę wilka (przykrywać) z owcą (nie przykrywać). Pozdrawiam.

  • Autor: dorotask Data: 2011-06-28 10:49:11

    U mnie pyka z lekko uchyloną przykrywką i jest klarowny .

  • Autor: pralina Data: 2011-06-28 17:12:45

    U mnie tak samo. Kiedyś gotowałam pod przykryciem i nie był taki klarowny:)

  • Autor: jolka60 Data: 2011-06-28 13:53:47

    Przykrywam,gdy naprawdę lekko "pyka",nie muszę nawet uchylać pokrywki.

  • Autor: izabela_27 Data: 2011-06-28 15:35:59

    Ja rosołu nie przykrywam pokrywką,gotuję na malutkim ogniu.

  • Autor: olusia23 Data: 2011-06-28 18:39:05

    W mojej książce znajdziesz przepis na rosól oraz sposób jego gotowania: http://wielkiezarcie.com/recipe68381.html

    Tu masz też mój artykuł i cenne porady dotyczące gotowania rosołu: http://wielkiezarcie.com/article67698.html

  • Autor: mamusia_muminka Data: 2011-06-28 23:34:52

    Robię dokładnie tak jak Mama Różyczki, albo gotuję w garnku z otwór na wylot pary. Rosół musi tak pykać 2 godz.

Przejdź do pełnej wersji serwisu