Forum

Kuchenne porady

Kawiarka

• Autor: Cletti Data: 2011-07-26 12:19:55

Nachodziło mnie ostatnio na zakup expresu cisnieniowego  nadal nachodzi ....ale ceny ... masakra :)

Byłam ostatnio na wyjezdzie  i czekając na pociąg wstąpiłam na kawunię .Nie mogłam sie oprzeć mega kawie z ciśnieniowego kombajna ;)ale ku mojemu zdziwieniu barmanka nawet go nie włączyła ręcznie przygotowała mi cafe latte (juz nie wspomnę że kosztowała mnie ta kawa 2 razy drozej niz normalnie płacę, ale to pewnie dlatego że osobiście ją zrobiła ;p) Kawa smaKowała tak samo pysznie jak z expresu, a użyła tylko kawiarki i spieniecza :) 

i Tu moje pytanie ;)

Moze macie jakieś sprawdzone modele kawiarek i spieniaczy,które moglibyscie polecić Czytałam poradnk i z całą pewnościa wezme kawiarkę ze stali nierdzewnej i chyba na 6 filiżanek ale pytanie którą ? Szukałam nawet takich z wbudowanym młynkiem ;p

Dzękuję 

• Autor: bea39 Data: 2011-07-26 12:35:14

Ja mam najzwyklejszą kawiarkę włoską i nie zamieniła bym jej na inną. Stawiam na gaz i malutka chwilka, pyszna kawa jest gotowa.

Co do rozmiaru... Mam dużą ze stali nierdzewnej i ona sprawdza się jeśli musisz przygotować wiekszą ilośc kawy na raz, teraz uzywam małej kawiarki na 1 filiżankę (juz nie stal nierdzewna, z wyższej półki, ale to z czego jest zrobiona tak naprawde nie ma znaczenia).Dla mnie w sam raz :).

• Autor: Cletti Data: 2011-07-26 12:36:16

Beatko a jakiej firmy jest ta twoja kawiareczka?

• Autor: bea39 Data: 2011-07-26 20:40:15

http://www.garneczki.pl/produkt/kafetera-venetto,1010 tak wygląda duża,http://www.domowyskarbiec.pl/index.php?p12,gat-kawiarka-splendida-3-filizanki tak wyglada mała, ale ma napis Regina

• Autor: Wkn Data: 2011-07-26 21:46:44

Mam dokładnie taką, jak pod pierwszym Twoim linkiem - ze stali nierdzewnej, na dwie malutkie filiżanki kawy. Jest cudowna i parzy pyszną aromatyczną kawę (pod warunkiem, że kupimy kawę dobrej jakości - najlepiej w ziarnach, ulubiony gatunek i sami zmielimy lub kupimy świeżo mieloną w dobrej sprawdzonej palarni kawy - palarnie są różne i nacięłam się już kilka razy - kawa za 150zł za kilogram potrafiła smakować gorzej niż taka za 70 zł, ale cóż).

Do koszyczka na kawę mieści się około 4 łyżeczek kawy, więc jeśli pijesz słabą, z takiej kawiarki wyjdą nawet 2 duże kubki kawy - po prostu zaparzoną mocną kawę rozcieńszacz gorącą wodą i dolewasz spienionego mleka.

Spieniacz, jeśli nie przeszkadza Ci zimna pianka może być nawet najzwyklejszą sprężynką z Ikei na baterie - bardzo szybko i dobrze spienia mleko, tylko trzeba je po spienieniu wlać od razu do kawy.

• Autor: Cletti Data: 2011-07-27 07:56:33

Kawiareczka zamowiona razem ze spieniaczem;) Czekam na dostawę 

Mleko 3.2% czeka juz w lodóweczce i kawunie nawet kupiłam....na Orlenie -Jestem maniaczką tej kawy    nie mam pojęcia jaką kawę tam sypią   sprzedają  w swoich torebeczkach  ;)

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-07-27 08:35:41

Masz tą kawiarkę VENETTO? Dwie małe filiżanki, ile to jest ml 180, 300, 450?. Ja zawsze sobie robię kawę w ogromniastym kubku, dlatego pytam - myślę, że 300ml byłaby dla mnie bardziej odpowiednia. Czy w dużej kawiarce, takiej na 450 ml można zrobić kawę na jedną filiżankę i tak samo długo się robi i smakuje?

Jaką kawę kupujesz?

• Autor: Cletti Data: 2011-07-27 09:13:55

:)ja zamowilam na 9 filizanek 450 majac na uwage rodzinne uroczystosci ,ale mam nadzieję ze można zrobic 2  wsypując mniej kawy i chyba lejąc mniej wody         Wkn mozna?

• Autor: Alaewa Data: 2011-07-27 19:54:40

Kawa w kawiarce powinna zajmować całą objętość sitka i na dodatek powinna być ubita. W niektórych typach kawiarek znajdują się małe dziurkowane pokryweczki, które nakłada się na kawę,gdy dajesz połowę wymaganej porcji. Kawa wtedy jest nadal ubita i podczas parzenia para wodna napotyka na opór podobny do oporu w analogicznej, ale mniejszej kawiarce. Jeżeli takie pokryweczki nie ma, jeśli dasz mnejszą ilość kawy, efekt nie będzie zadowalający. Stąd właśnie taka różnorodność w wielkości kawiarek. Myślę, że w specjalistycznym sklepie, w którym można dokupić części do kawiarek (np.uszczelki) można też dokupić taką pokryweczkę. Musiałabyś mieć ze sobą pojemnik-sitko na kawę i spróbować dopasować taką pokryweczkę. W Krakowie, w Galerii Krakowskiej jest taki sklep. Wydaje mi się, że nazywa się "Pożegnanie z Afryką". Mają tam najróżniejsze części. Mnie kiedyś zaprzyjaźnieni Włosi sprezentowali kawiarkę firmy Gatta, oryginalnie zapakowaną, która po rozpakowaniu okazała się bezużyteczne, bo oprócz uszczelek brakowało sitka na kawę (pokryweczka była) i wszystkie brakujące części tam właśnie udało mi się dokupić, choć nie były oryginalne do kawiarek Gatta, to jednak pasowały. Jak będę w galerii, to zaglądnę tam i zorientuję, czy są takie pokryweczki i dam Ci znać. Pozdrawiam. Ala

• Autor: Cletti Data: 2011-07-27 20:11:32

Dziękuje ci bardzo :)

• Autor: belkot68 Data: 2011-07-27 10:29:34

Witam.Moja kawiarka jest na trzy filiżanki,200ml. wody i 3 łyżeczki kawy.Jest to bardzo mocna kawa i nie jestem w stanie wypic potrójnej kawy na raz .Magda jakbyś wypiła 300ml. tej kawki to zamawiaj pogotowie do zbicia ciśninia hehe.W dużej kawiarce przy małej ilości wody to wątpie żeby było aż takie ciśnienie żeby podniosło wodę i zaparzyło kawę.Lepiej kupic małą.Kawa do espresso oczywiście , jest innaczej mielona.

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-08-08 08:04:03

No widzisz... zawał mam pewny. Kupiliśmy z mężem kawiarkę w Tesco - Perfect Home Espresso robioną przez Inox - robi 200ml (4 filiżanki espresso) kawy z 3 łyżeczek w 5 minut od czasu wstawienia z zimną wodą (za 33 zł w ramach ścisłej informacji).

No i kawa faktycznie mocna. Ale jak jestem sama wlewam ją całą do kubka i zalewam mlekiem. A z mężem rozlewamy na 2 filiżanki i po prostu piję słabszą. Kawa podnosi ciśnienie więc lepiej z mężem nie ryzykować

Mamy w planie jeszcze młynek do kawy Bosch MKM 6003 lub 6000 - ma ktoś? Wydaje się być trwały i moc ma niezłą 180W. Jakieś opinie?

Dopisano 11-08-08 9:31:37:

Ps. Mąż twierdzi, że wsypuje 5 łyżeczek kawy do tej kawiarki, tylko że lekko ubija.

• Autor: kuchacik Data: 2011-08-08 10:21:27

Wysyłam odp na priv.

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-08-17 10:31:42

No i chyba spaliłam tą kawiarkę... Po kilku razach użycia, potrzymałam za długo na gazie - zapomniałam o niej Na zewnątrz kolorowe sreberko, wnętrze śmierdzi spalenizną i nie umiem tego zapachu niczym wywabić...

Hmm... chyba trzeba będzie wyrzucić

Trzeba więc uważać, żeby nie spalić - nie trzymać więcej niż 5 minut.

Z tymi z aluminium, chyba sie tak nie dzieje, a ja myślałam, że aluminiowe mniej zdrowe

• Autor: Cletti Data: 2011-08-17 15:59:34

Dlatego ja kupilam stalową  i trzyma sie tak do 3-5 minutek i kawunia ready

• Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-08-17 21:37:12

No ja głupia myślałam, że ta jest stalowa!

• Autor: Wkn Data: 2011-07-27 16:27:43

Cześć,

czy ona jest Venetto nie pamiętam, jutro sprawdzę i Ci napiszę - kawiarka ma już dobre 30 lat, kawę parzę w niej od 2-3 (wcześniej była nieużywana i stała za szybą u mamy, w końcu nie wytrzymałam i ją jej bezczelnie podkradłam).

Pojemnik na kawę mieści 4 łyżeczki mielonej, a pojemnik, do którego wlewa się wodę ma około hm, hm 180 ml? Też jutro postaram się dokładnie zmierzyć i napisać. Jeśli lubisz mocną kawę w dużym kubku, powinnaś kupić większą kawiarkę :)

Kawę zamawiam przez Internet w tym sklepie: http://www.kawa-sklep.pl/dominikana-republic-barahona-250g-p-67.html

• Autor: kasiak73 Data: 2011-07-27 20:07:09

Którą kawiarke zamówiłas tez jestem zainteresowana kupnem.

Wkn którą kawę zamawiasz jakaś podpwiedź?

• Autor: Cletti Data: 2011-07-27 20:12:47

http://allegro.pl/kawiarka-zaparzacz-kawy-stalowa-9-kaw-super-cena-i1727210295.html

zamówiłam na allegro i zamowilam tez spieniacz

Wkn poradzi ci kawe a ja kupilam na orlenie ta która sami używają można ja juz kupić w torebkach ciekawa jestem czy tak samo smakuje;p

• Autor: kasiak73 Data: 2011-07-27 20:25:52

Mnie tez bardzo smakuje kawa na orlenie,jak wypróbujesz daj znac .

• Autor: Cletti Data: 2011-07-27 20:27:35

ok  :) 

• Autor: belkot68 Data: 2011-07-27 22:04:10

Byłam dziś w sklepie i widziałam tę kawiarkę .Na zdjęciu ładnie wygląda ale w rzeczywistosci  niezbyt i jest bez dziobka ale jaka cena ok.6eu. taka jakosć ,Biialetti tej wielkosci 25eu.   Moze się myle i w użyciu będzie ok. czego Ci zycze.Napisz prosze jak wyglądaja te torebki z kawą.

• Autor: Cletti Data: 2011-07-28 10:26:10

Ta torebka z kawa wygląda jak normalna kawa sprzedaja ją na orlenie  chyba 250 gr ale nie sprawdzalam tyle ze nie jest hermetycznie pakowana   mieli w wersji ziarnistej i mielnej  szukalam na necie zdiecia ale nie znalalzam a potem moze jak znajde minutke to wkleje zdiecie

• Autor: Wkn Data: 2011-07-29 09:20:28

Cześć,

teoretycznie mogę Ci przedstawić historię moich zamówień z tego sklepu, ale to nie najlepszy pomysł. Każdy lubi nieco inną kawę, o innej intensywności, kwaskowości, aromacie. Każdy ma nieco inny ekspres - z tego samego gatunku ziaren innym smak zaparzonej kawy uzyskamy z ekspresu ciśnieniowego Siemensa za 1800zł, Krupsa za 3000, ekspresika Zelmera za 300 zł i stalowej włoskiej kawiareczki.

Jaki z tego wniosek? Bardzo prosty!

1. Czytać i próbować. Na stronie, którą podałam znajdują się całkiem dokładne i trafne opisy smaku kawy. Należy wybrać sobie jakiś opis, dostosowując jednocześnie cenę kawy do zawartości portfela i zamówić - w ziarnach lub mieloną - bo można wybrać :)

2. Pamiętać o wielkości ziaren - z niektórymi bardzo dużymi nie radzi sobie młynek ekspresu ciśnieniowego.

3. Rozważyć kupienie zestawu próbek zawierających różne gatunki kawy - dzięki temu za nieco wyższą cenę można popróbować różnych smaków.

4. I jeszcze jedno: kto nie lubi drażniącego, mocnego, drapiącego w język i gardło posmaku Robusty, niech zamawia kawy 100% Arabika

Na koniec odsyłam do niezawodnego artykułu o kawie: http://wielkiezarcie.com/article49355.html

• Autor: Wkn Data: 2011-07-28 18:34:50

No i nie sprawdzę, bo mnie nie ma tam, gdzie moja kawiarka :/ Pogoda była pod psem i siedzę na tyłku w domu. Ale kawiarka nie zając, nie ucieknie. Zastanawiam się tylko, czy w ogóle gdzieś na moim czajniczku jest wypisana nazwa firmy, może na denku, bo z boku mam tylko takiego ciemnego wąsatego ludzika. Czajniczek ciężki, bo ścianki grubaśne :)

• Autor: Cletti Data: 2011-07-28 19:46:38

Kawiarka dzis została dostarczona i zaraz zrobialm kawunie !!!!

Kawiarka   no cóz  taki bubel trochę cięzko się wkręca i wogóle   ale cóż ja chciałam za taka cenę ;p

w kazdym razie nie zniecheciłam się :)Zrobiłam wszystko jak trzeba i kawa.....czysta rozkosz :) Róznica lekka jest mędzy tą a z expresu nie da się ukryć  ale i tak pychotttttaaaa :)Musze jeszcze nad proporcjami popracować ale ...wszystko przede mną :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu