Forum

Kuchenne porady

Korzeń chrzanu

  • Autor: mysza1976 Data: 2011-07-27 11:48:25

    Witam. dostałam całą siatkę korzenia chrzanu część napewno wykorzystam do ogórków. Macie jakieś pomysły przepisy na sam chrzan?

  • Autor: agulka8204 Data: 2011-07-27 11:52:16

    Korzen zetrzec na tarce. Zalezy od ilosci doprawic szczypta soli, śmietaną, cukier i ocet. Pyszny chrzanik zamiast kupnych:))

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-07-27 12:55:42

    Tylko najpierw starty chrzan trzeba przelac na sitku wrzątkiem, lub przegotowanym wrzącym mlekiem i dopiero przyprawic.Złagodzi to jego ostrośc i chrzan będzie biały:)

  • Autor: jolka60 Data: 2011-07-27 16:27:20

    U mnie nikt nie narzeka na ostrość chrzanu (a taki mamy,bo zawsze świeży).Nie przelewam go niczym.Biały jest zawsze po zkwaszeniu (ja zakwaszam zarówno octem,jak i kwaskiem).

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-07-27 19:57:52

    Moja babcia zawsze przelewała chrzan wrzątkiem lub mlekiem i ja też tak robię.Gdy dobrze odcieknie wtedy doprawiam, my wolimy zdecydowanie łagodniejsze wydanie chrzanu.

    Właśnie poczytałam na necie jak inni robią chrzan i  prawie każdy go parzy wrzątkiem.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-07-27 16:33:04

    Chrzan w słoikach przyprawiam bez śmietany.Dodaję ją ewentualnie przed podaniem na stół.Chodzi o trwałość-bez śmietany postoi dłużej.

  • Autor: mysza1976 Data: 2011-07-27 12:45:00

    Dziękuje

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-07-27 12:55:31

    wiem że dziewczyny mrożą możesz ten zrobić buraczki z chrzanem do słoików :):)

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2011-07-27 16:24:10

    Kolorowy chrzan (żółty, zielony, biały, czerwony) - http://wielkiezarcie.com/recipe58049.html i ogórki kiszone - szukaj w moich przepisach, sos chrzanowy do mięs i jajek

  • Autor: agik Data: 2011-07-27 19:52:38

    Mozesz zamrozić całe kawałki chrzanu, a potem uzywać do gotowania żurku, albo do kiszenia buraków na barszcz, i do gotowania samego barszczu.

    Możesz zetrzeć ( ja ucieram w zamykanym młynku elektrycznym, a potem robimy wyliczankę z lubym, kto bedzie otwierał młynek ;)

    Jeszcze przepis Lubczyka na wielkanocny chrzan do mięsiw ( dokładny przepis znajdziesz na jego blogu, nie mogę tu podać linka).

    Chrzan trzesz ( co do przelewania wrzątkiem: nie przelany jest bardzo ossstttrrrry, naprawdę ekstremalnie, my akurat taki lubimy i ja nie przelewam, ale jeśli nie jesteś zwolennikiem bardzo mocnych wrażeń- to radzę przelać.) Gotuje się obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłko na parze, potem rozciera, miesza z chrzanem, doprawia sokiem z cytryny ( chrzan nie traci koloru), odrobiną soli i cukrem.

    Przełożony do słoika, przechowywany w lodówce może naprawdę długo stać.

    Pozdrawiam

  • Autor: aggusia35 Data: 2011-07-27 20:56:59

    taki naturalny chrzan ma duże właściwości bakteriobójcze. Kiedyś jak ustawicznie chorowałam na anginy ropne to taki jadłam bardzo powoli. Łzy leciały jak groch ale rano było po czopach ropnych.

  • Autor: agik Data: 2011-07-27 21:21:28

    No...

    I "luftuje" zatoki. Odtyka zatkany nos, odtyka zatoki.

    Ale z drugiej strony- jak ktoś ma wrażliwy żołądek, to po takim swieżym, nieprzelanym chrzanie, może bardzo boleć.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-07-28 19:01:50

    No,ten przepis z dodatkiem jabłka jest interesujacy.Wypróbuję.

Przejdź do pełnej wersji serwisu