Forum

Kuchenne porady

mięso mielone zapiekane

• Autor: as Data: 2011-07-30 11:43:55

Chcę zapiec mięso mielone w piekarniku. by było do kanapek lub do obiadu. Jak je przyprawić i jak piec  by było dobre? Ma ktoś pomysł?

• Autor: kuchacik Data: 2011-07-30 11:48:58

Tutaj masz:

http://wielkiezarcie.com/recipe27532.html

• Autor: aggusia35 Data: 2011-07-30 12:27:45

as tak jak chcesz czy lubisz :):)

mięso mielone możesz zapiekac w foremce keksowej  po wierzchu posypać migdałami lub orzechami pycha :):) można też ułożyć boczek lub szynkę albo słoninkę jak lubicie

Wersja pierwsza ( dodam póżniej do przepisów)

Mięso mielone 0,5 kg wymiesząc z jajkiem. Dodać wcześniej namoczoną bulkę czerstwą. Dodać zeszklona na maśle cebulę na końcu smażenia dodać 1 ząbek czosnku ( jak lubicie można więcej ). Przyprawić do smaku sól, pieprz,  papryka słodka i ostra. Ja osobiście bardzo lubię mięso mielone z rozmarynem. Tyllko uwaga nie za dużo bo jest bardzo aromatyczny. Lub w łagodniejszej wersji z tymiankiem.  Natłuścić formę do pieczenia i zapiekac w piekarniku. Na początku w 200 stopniach  około 10 min póżniej 170. Zapiekac w zależności od ilości mięsa 1 kg 60 min.

Wersja 2

taka sama tylko dodajesz 1 torebkę wcześniej ugotowanego ryżu ( lub 1 szklanka) lub 1 torebka kaszy np jaglanej, gryczanej. Z ryżem pieczeń jest t delikatniejsza w smaku można zrezygnować z bułki namoczonej i dodać bułki tartej.

Wersja 3

z 2 marchewkami i porem

Ugotować 2 marchewki tak aby były lekko twarde, Marchewki raczej takie szczuplejsze.

Rozłożyć na foli mięso mielone tak aby powstał kwadrat. połozyć na początku szczupłe marchewki i pora. Zwinąć w roladę pomagając sobie folią. Na końcu pomagając sobie folią zrobić taki ładny wałeczek . Posypać po wierzchu migdałami zawinąc w cukierek i zapiekać w piekarniku. To jest wersja bardziej jako sztuka mięska.

Uwielbiam wszelkie mięsa mielone :)

• Autor: as Data: 2011-07-30 12:31:43

Moja teściowa taką foremkę z mięsem wkłada do pojemnika z wodą podczas pieczenia . Co o tym sądzicie? Zapiekać bez przykrycia czy na początku przykryć i odkryć pod koniec?

• Autor: aggusia35 Data: 2011-07-30 13:08:40

as ja nie przykrywam chyba że mi się za bardzo zapiecze. Zastanawiam się po co Twoja teściowa wkłada do pojemnika z woda. Przychodzi mi namysl tylko to, żeby pieczeń nie była zbyt sucha. Teraz widzę w najnowszych przepisach niebieska różyczka dodała ciekawy przepis ja robię też czasem podobnie. Jak nie masz tyle gatunków róznego mięsa tak jak podała niebieska rózyczka możesz zrobić z jednego. Na pewno bedzie bardzo smaczne. Mielone  jest moim zdaniem na tyle wdzięczny gatunek mięsa, że zawsze wychodzi jak trzeba :) Nic się nie bój tylko kombinuj :)

• Autor: as Data: 2011-07-30 13:39:59

Tak ta woda by parowało i nie było mięso suche.

• Autor: aggusia35 Data: 2011-07-30 22:06:51

as teraz masz worki do pieczenia w ktorych mięso nigdy nie będzie suche :):)

I co wyczarowałaś z tego mielonego  ?

• Autor: as Data: 2011-07-31 08:06:09

Na razie jeszcze nic nie robiłam.

• Autor: alicja_bt Data: 2011-07-30 13:07:35

Może spróbuj tak: 1kg mięsa mielonego+szklanka kaszy manny+5jajek+pęczek pietruszki, wszystko wyrobić na jednolitą masę ,podzielić na dwie porcje ,włożyć do torebek foliowych ciasno zawiązać, owinąć gazą ścisnąć a końce gazy zawiązać nicią, gotować paczuszki około godziny , po wyjęciu studzić 4godz. obciążone deseczką lub tym co mamy . rzepis znalazłam w gazetce "Przyślij przepis"z 2009roku. Ja jako osoba cierpiąca na kulinarne ADHD wprowadziłam swoje modyfikacje : zamiast wegety dodaję sól i pieprz dodaję trochę cebulki . po wystudzeniu mięsko jest świetne 

• Autor: aggusia35 Data: 2011-07-31 08:07:49

dodaj do przepisów :):)

• Autor: alicja_bt Data: 2011-08-04 10:05:39

przepis dodałam do wieprzowina i wołowina

• Autor: anqe Data: 2011-10-30 22:11:23

możesz podać tytuł przepisu bo nie mogę znaleźć

• Autor: makusia Data: 2011-11-04 19:35:21

możesz podać tytuł przepisu bo nie mogę znaleźć

Proszę:) http://wielkiezarcie.com/recipe69896.html

• Autor: Laugasel Data: 2011-08-04 14:37:34

Ja  robię z mięsa mielonego poczciwy klops z jajkiem. Uwielbiam dodać do mielonego mój ulubiony majranek. Albo druga wersja z mielonym z piekarnika. Robię zwykłe kotlety z mięsa .jedynie ich nie panieruję. Do dużej formy do zapiekania układam pokrojoną w talarki marchewkę i ewentualnie pieczarki. Na to obrane  najlepiej male kartofle. Posypujemy ulubionymi przyprawami. mMiędzy kartfle wtykam małe kotleciki i podlewam małą ilością wody. Zakrywam wszystko folią aluminiową i do piekarnika. Kiedy ziemniaki są już miekkie . Zdejmuję folię żeby sie wszystko ładnie przyrumieniło. I obiad gotowy  inny , smaczny i nie zmuszający do stania przy patelni.

• Autor: as Data: 2011-08-05 21:53:07

Upieczone. Jutro będzie degustacja

• Autor: frytka Data: 2011-10-30 09:11:50

Bardzo dobry przepis to boczek ach ten boczek.Ja daję kilogram boczku i kilogram karkówki.Wszystko robi się bardzo szybko pod warunkiem,że pani w sklepie zmieli nam wszystko mięso.

• Autor: anqe Data: 2011-10-30 21:58:54

możesz zapiec w foremce jak pasztet ja zawsze do tego celu uzywam jednorazówek lub zagotować w sloikach - moim zdaniem zdecydowanie lepsze niż zapiekane doprawić zwyczajnie solą pieprzem i czosnkiem

Przejdź do pełnej wersji serwisu