Forum

Kuchenne porady

Kotlety z karkówki

  • Autor: lanntana Data: 2011-08-06 09:27:12

    Mam ochotę zrobić kotlety ze schabu karkowego. Boję się jednak,że wyjdzie "zelówa" czyli będą twarde i suche. Prosiłabym o rady,jak je przyrządzić,żeby wyszły takie dobre jak te ze schabu środkowego.

  • Autor: Olciaa Data: 2011-08-06 09:49:32

    czesto robie kotlety z karczku,kroje mięso na kotlety lekko rozbijam,doprawiam,panieruje w jajku i bułce tartej,obsmażam z dwóch stron,a potem na małym ogniu pod przykryciem smaże około 10 minut,zeby byli miękkie w środku.z kotletów najbardziej lubie właśnie te z karczku,nie są takie suche jak schabowe

  • Autor: olusia23 Data: 2011-08-06 10:07:31

    Przede wszystkim jeśli nie chcesz mieć zylastego kotleta musisz kupić ładny karczek. Z delikatnym tłuszczykiem, ale nie stary przerosniety. Ja bardzo często robię kotlety z karczku i nam smakuja bardziej niż schabowe. Po prostu doprawiam rozbite mięso ziołami i przyprawami, obraczam w jajku , bułce i smażę na złoto na bardzo dobrze rozgrzanym tłuszczu. Ważne jest by nie obracać kotletów widelcem, bo wtedy cały sok z nich wypływa. Ja robię to metalowymi szczypczykami jak do grilla. Pozdrawiam. :)

  • Autor: Klaudia.o Data: 2011-08-06 11:12:12

    Serdecznie polecam przepis Karkówka według Uretana - jest fantastyczny! http://wielkiezarcie.com/recipe30403.html

  • Autor: bogdzia Data: 2011-08-06 11:25:13

    Gdy przeczytałam post z pytaniem, to właśnie też mi się nasunął ten przepis Uretana, naprawdę pyszna ta karkówka.

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-08-06 11:43:25

    Uretana karkóweczka jest pyszna, tylko że autorce wątku chodziło o kotlety z karkówki takie z patelni jak schabowe:)link aktywny

    http://wielkiezarcie.com/recipe30403.html

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-08-06 11:12:07

    Latanno ja często smażę kotlety z karkówki i wychodzą super.Trzeba mięso w miarę cienko pokroić włożyć do torebki foliowej i rozbić delikatnie żeby się mięso nie  rozpadło.Posypać solą i pieprzem(jutro wstawię zdjęcie bo są w planach na obiad) Panierować w jajku i bułce i smażyć na małym ogniu  w dobrze rozgrzanym tłuszczu kilka razy przekręcić  żeby się dosmażyły.Takie kotlety są jeszcze lepsze niż schabowe, są soczyste i chrupiące.

    Jak pisała Olciaa  można kotlety parować pod przykryciem, mnie jednak ten sposób nie odpowiada, bo kotlety są jak ugotowane i nie są chrupiące.Moja babcia też parowała kotlety.

  • Autor: Olciaa Data: 2011-08-06 13:03:38

    sa chrupiące wystarczy,na ostatnia minute odkrywam i smaże na dużym ogniu :o)

    smaka se narobiłam,jutro kotlety z karczku :o)

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-08-06 13:15:39

    U mnie też jutro karkówka , ale taka z patelni :)

  • Autor: almad Data: 2011-08-06 15:38:14

    Mój niezawodny sposób to przepis grazki13

    http://wielkiezarcie.com/recipe10890.html

    pozdrawiam

  • Autor: kuchacik Data: 2011-08-06 20:12:28

    Link aktywny:

    http://wielkiezarcie.com/recipe10890.html

  • Autor: Mama Rozyczki Data: 2011-08-07 15:11:35

    To obiecany kotlet z karkówki chrupiący i soczysty.

  • Autor: anqe Data: 2011-08-09 00:06:29

    ja karkówkę w plastrach bardzo często zamiast na patelni robię w piekarniku, plastry dopraawiam w ulubiony sposób i ukladam na folii aluminiowej lekko posmarowanej olejem najczęściej jest to opruszenie solą pieprzem i czosnkiem granulowanym czasem wierzch smaruję musztardą a czasem posypuję zupą cebulową w proszku winiary to takie moje dwie dyżurne propozycje ale zdecydowanie najbardziej lubię karkówkę z pieczarkami którąznajdziesz w moich przepisach

Przejdź do pełnej wersji serwisu