Mam ochotę zrobić kotlety ze schabu karkowego. Boję się jednak,że wyjdzie "zelówa" czyli będą twarde i suche. Prosiłabym o rady,jak je przyrządzić,żeby wyszły takie dobre jak te ze schabu środkowego.
czesto robie kotlety z karczku,kroje mięso na kotlety lekko rozbijam,doprawiam,panieruje w jajku i bułce tartej,obsmażam z dwóch stron,a potem na małym ogniu pod przykryciem smaże około 10 minut,zeby byli miękkie w środku.z kotletów najbardziej lubie właśnie te z karczku,nie są takie suche jak schabowe
Przede wszystkim jeśli nie chcesz mieć zylastego kotleta musisz kupić ładny karczek. Z delikatnym tłuszczykiem, ale nie stary przerosniety. Ja bardzo często robię kotlety z karczku i nam smakuja bardziej niż schabowe. Po prostu doprawiam rozbite mięso ziołami i przyprawami, obraczam w jajku , bułce i smażę na złoto na bardzo dobrze rozgrzanym tłuszczu. Ważne jest by nie obracać kotletów widelcem, bo wtedy cały sok z nich wypływa. Ja robię to metalowymi szczypczykami jak do grilla. Pozdrawiam. :)
Latanno ja często smażę kotlety z karkówki i wychodzą super.Trzeba mięso w miarę cienko pokroić włożyć do torebki foliowej i rozbić delikatnie żeby się mięso nie rozpadło.Posypać solą i pieprzem(jutro wstawię zdjęcie bo są w planach na obiad) Panierować w jajku i bułce i smażyć na małym ogniu w dobrze rozgrzanym tłuszczu kilka razy przekręcić żeby się dosmażyły.Takie kotlety są jeszcze lepsze niż schabowe, są soczyste i chrupiące.
Jak pisała Olciaa można kotlety parować pod przykryciem, mnie jednak ten sposób nie odpowiada, bo kotlety są jak ugotowane i nie są chrupiące.Moja babcia też parowała kotlety.
ja karkówkę w plastrach bardzo często zamiast na patelni robię w piekarniku, plastry dopraawiam w ulubiony sposób i ukladam na folii aluminiowej lekko posmarowanej olejem najczęściej jest to opruszenie solą pieprzem i czosnkiem granulowanym czasem wierzch smaruję musztardą a czasem posypuję zupą cebulową w proszku winiary to takie moje dwie dyżurne propozycje ale zdecydowanie najbardziej lubię karkówkę z pieczarkami którąznajdziesz w moich przepisach
Mam ochotę zrobić kotlety ze schabu karkowego. Boję się jednak,że wyjdzie "zelówa" czyli będą twarde i suche. Prosiłabym o rady,jak je przyrządzić,żeby wyszły takie dobre jak te ze schabu środkowego.
czesto robie kotlety z karczku,kroje mięso na kotlety lekko rozbijam,doprawiam,panieruje w jajku i bułce tartej,obsmażam z dwóch stron,a potem na małym ogniu pod przykryciem smaże około 10 minut,zeby byli miękkie w środku.z kotletów najbardziej lubie właśnie te z karczku,nie są takie suche jak schabowe
Przede wszystkim jeśli nie chcesz mieć zylastego kotleta musisz kupić ładny karczek. Z delikatnym tłuszczykiem, ale nie stary przerosniety. Ja bardzo często robię kotlety z karczku i nam smakuja bardziej niż schabowe. Po prostu doprawiam rozbite mięso ziołami i przyprawami, obraczam w jajku , bułce i smażę na złoto na bardzo dobrze rozgrzanym tłuszczu. Ważne jest by nie obracać kotletów widelcem, bo wtedy cały sok z nich wypływa. Ja robię to metalowymi szczypczykami jak do grilla. Pozdrawiam. :)
Serdecznie polecam przepis Karkówka według Uretana - jest fantastyczny! http://wielkiezarcie.com/recipe30403.html
Gdy przeczytałam post z pytaniem, to właśnie też mi się nasunął ten przepis Uretana, naprawdę pyszna ta karkówka.
Uretana karkóweczka jest pyszna, tylko że autorce wątku chodziło o kotlety z karkówki takie z patelni jak schabowe:)link aktywny
http://wielkiezarcie.com/recipe30403.htmlLatanno ja często smażę kotlety z karkówki i wychodzą super.Trzeba mięso w miarę cienko pokroić włożyć do torebki foliowej i rozbić delikatnie żeby się mięso nie rozpadło.Posypać solą i pieprzem(jutro wstawię zdjęcie bo są w planach na obiad) Panierować w jajku i bułce i smażyć na małym ogniu w dobrze rozgrzanym tłuszczu kilka razy przekręcić żeby się dosmażyły.Takie kotlety są jeszcze lepsze niż schabowe, są soczyste i chrupiące.
Jak pisała Olciaa można kotlety parować pod przykryciem, mnie jednak ten sposób nie odpowiada, bo kotlety są jak ugotowane i nie są chrupiące.Moja babcia też parowała kotlety.
sa chrupiące wystarczy,na ostatnia minute odkrywam i smaże na dużym ogniu :o)
smaka se narobiłam,jutro kotlety z karczku :o)
U mnie też jutro karkówka , ale taka z patelni :)
Mój niezawodny sposób to przepis grazki13
http://wielkiezarcie.com/recipe10890.html
pozdrawiam
Link aktywny:
http://wielkiezarcie.com/recipe10890.htmlTo obiecany kotlet z karkówki chrupiący i soczysty.
ja karkówkę w plastrach bardzo często zamiast na patelni robię w piekarniku, plastry dopraawiam w ulubiony sposób i ukladam na folii aluminiowej lekko posmarowanej olejem najczęściej jest to opruszenie solą pieprzem i czosnkiem granulowanym czasem wierzch smaruję musztardą a czasem posypuję zupą cebulową w proszku winiary to takie moje dwie dyżurne propozycje ale zdecydowanie najbardziej lubię karkówkę z pieczarkami którąznajdziesz w moich przepisach