Forum

Kuchenne porady

grzybki - co zamiast mrozenia

  • Autor: agulka8204 Data: 2011-08-13 19:27:41

    W zamrazalniku troche ciasno, a chciałabym dosyc sporo w tym roku grzybków podgotowac i zamrozic. Czy jest jakis inny sposób zeby je przechowywac np w słoikach, zeby zima mozna było od razu na patelnie??

    Z góry bardzo dziekuje za porady:) 

     

  • Autor: makusia Data: 2011-08-13 19:34:11

    Polecam ten http://wielkiezarcie.com/recipe34973.html

    A tutaj znajdziesz jeszcze jakieś przepisy http://wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=251

  • Autor: Jagoda B Data: 2011-08-13 20:29:15

    Spróbuj może tak jak ja robię .Oczyszczone grzyby opłukać dać do rondelka i dusić na wolnym ogniu często mieszając żeby się nie przypaliły.Jak woda z nich odparuje i są gęste daję do słoiczków i zakręcam.Można jeszcze podpiec dla pewności w słoiczkach w piekarniku,ale to nie jest konieczne.Potem tylko otwieram słoiczek i na cebulkę do jajecznicy czy zupki jak znalazł,Nic nie solę nie daję żadnego tłuszczu czy wody tylko same grzyby uduszone przy duszeni woda z nich odparuje"dużo przy duszeniu ubywa." 

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-08-13 20:55:14

    Ugotowane grzyby mieszam z solą nakładam do słoiczków i pasteryzuje . potem można (jeżeli są za słone )  po wyjęciu ze słoika zagotować w czystej wodzie i przyrządzać tak jak lubimy . do solenia najlepsze są twarde grzyby jak opieńki ale inne też się sprawdzają

  • Autor: jaska2503 Data: 2011-08-14 14:42:13

    Przy nadmiarze grzybów gotuję je w osolonej wodzie z odrobiną kwasku.Potem je odcedzam i do słoika.Zalewam zalewą w której się gotowały.Pasteryzuję 30 minut.Potem tylko otworzyć i do garnka lub na patelnię.

  • Autor: anqe Data: 2011-08-16 00:18:42

    robię tak jak Ty tyle że zamykam na gorąco i już nie pasteryzuje tzrymam w szafce w domu bo piwnica służy mi do innych celów i nigdy nic mi się nie zepsuło

  • Autor: jolka60 Data: 2011-08-16 03:22:50

    Najlepsze grzyby mrozone sa bez obgotowywania,ale zajmuja wiecej miejsca.To jest sprawdzony sposob.

    W sloikach pasteryzowalam grzyby podgotowane,zalane slona zalewa,bez innych dodatkow.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-08-16 04:19:13

    Najlepsze grzyby mrozone sa bez obgotowywania,ale zajmuja wiecej miejsca.To
    jest sprawdzony sposob. W sloikach pasteryzowalam grzyby podgotowane,zalane
    slona zalewa,bez innych dodatkow.

    Mialam edytowac,ale za pozno,wiec dopisuje.Tak,jak powyzej,robilam grzyby z przeznaczeniem na sos czy zupe.Do grzybow marynowanych daje przyprawy (m.in.chrzan i gozdziki),zalewam woda z octem.Wode z obgotowania wylewam,zalewe przygotowuje z ''nowej'' .Zawsze pasteryzuje przetwory (no,moze oprocz kiszonych).Moim zdaniem,nie jest to pracochlonna czynnosc,a zmniejsza ryzyko ich zepsucia,czyli zatrucia rowniez.

    Tak,jak wyczytalam,minimalne stezenie kwasu octowego w marynatach grzybowych pasteryzowanych (15-20 min) powinno wynosic min 1 %,co daje w przyblizeniu 1 szklanke octu 10 procentowego na 2,5 litra wody (wyliczenia moje,wartosci na 4 czy piatym miejscu po przecinku uwazam za malo istotne).

    Inaczej-takie stezenie uzyskamy,wlewajac do naczynia litrowego 100 g octu (10 %) i uzupelniajac woda do pelna (mamy wowczas 990 ml wody i 10 ml kwasu octowego)

    Minimalne stezenie kwasu octowego,przy ktorym,jak podaje autor,mozna grzybow nie pasteryzowac,to 3 %,wowczas musimy dac 300 ml octu i 700 ml wody.Dla mnie takie stezenie jest za mocne.

    Podam zrodlo

    ''Grzyby w naszej kuchni''

    Feliksa Starzynska,Bohdan Jacorzynski.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-08-16 22:41:28

    Najlepsze grzyby mrozone sa bez obgotowywania,ale zajmuja wiecej
    miejsca.Tojest sprawdzony sposob. W sloikach pasteryzowalam grzyby
    podgotowane,zalaneslona zalewa,bez innych dodatkow. Mialam edytowac,ale za
    pozno,wiec dopisuje.Tak,jak powyzej,robilam grzyby z przeznaczeniem na sos czy
    zupe.Do grzybow marynowanych daje przyprawy (m.in.chrzan i gozdziki),zalewam
    woda z octem.Wode z obgotowania wylewam,zalewe przygotowuje z ''nowej''
    .Zawsze pasteryzuje przetwory (no,moze oprocz kiszonych).Moim zdaniem,nie jest
    to pracochlonna czynnosc,a zmniejsza ryzyko ich zepsucia,czyli zatrucia
    rowniez. Tak,jak wyczytalam,minimalne stezenie kwasu octowego w marynatach
    grzybowych pasteryzowanych (15-20 min) powinno wynosic min 1 %,co daje w
    przyblizeniu 1 szklanke octu 10 procentowego na 2,5 litra wody (wyliczenia
    moje,wartosci na 4 czy piatym miejscu po przecinku uwazam za malo
    istotne). Inaczej-takie stezenie uzyskamy,wlewajac do naczynia litrowego 100
    g octu (10 %) i uzupelniajac woda do pelna (mamy wowczas 990 ml wody i 10 ml
    kwasu octowego) Minimalne stezenie kwasu octowego,przy ktorym,jak podaje
    autor,mozna grzybow nie pasteryzowac,to 3 %,wowczas musimy dac 300 ml octu i
    700 ml wody.Dla mnie takie stezenie jest za mocne. Podam zrodlo ''Grzyby w
    naszej kuchni'' Feliksa Starzynska,Bohdan Jacorzynski.

    Jejku,jednak nad ranem rozum jeszcze spi.Poprawiam,gdyby ktos chcial skorzystac-dla osiagniecia jednoprocentowego roztworu szklanke octu (250 ml) uzupelniamy woda do 2,5 litra,czyli dajemy 250 ml octu i 2250 ml wody.

  • Autor: caroline1983 Data: 2011-08-17 12:52:52

    Spróbuj to: http://wielkiezarcie.com/recipe70197.html

    Sa dobre na szybki obiad, wystarczy podprawić i gotowe.

  • Autor: jolka60 Data: 2011-08-17 12:56:36

    Tez bym zerknela,ale przepis nie jest udostepniony.

  • Autor: caroline1983 Data: 2011-08-17 13:01:40

    przepraszam, juz edytuje ;)

  • Autor: jolka60 Data: 2011-08-17 13:02:22

    Dzieki.

Przejdź do pełnej wersji serwisu