Autor: alicja_bt Temat: witam wszystkich cieplo Data: 2011-08-16 15:53:10
1kg mięsa zmielonego z tłuszczykiem albo bez , 2dag soli , 2dag saletry pieprz, ziele angielskie , majeranek 1 ząbek czosnku , pół szklanki wody lub wywaru z kości. Wymieszać mięso z połowa soli i saletra i pozostawić do następnego dnia . następnie dodać resztę soli i przyprawy bardzo dokładnie wyrobić rękoma aż masa będzie jednolita , napełnić jelita i przyżądzić tak jak lubisz. Jeśli parzona to woda ma mieć około 80stopniC. kiełbaski robię też w folii aluminiowej i parzę w wodzie , ale mam zamiar spróbować w parowarze. powodzenia
dzieki alicjo bt za szybka odpowiedz przepis jest ciekawy, wkrotce z niego skorzystam a jaka wyszla kielbaska napewno napisze pozdrawiam serdecznie zbynio1234
może zalezy gdzie się sól peklująca kupuje ja kupuję na wagę w rzeżni , ta ze sklepów jest trochę inna. Jak szykuję mięso na kiełbaski to całej ilości soli nie daję od razu , jak według mnie jest wystarczająco przyprawione to smażę kotlecik i wtedy próbuje.
Przenoszę prośbę Zbynia1234, którą zamieścił w wątku powitalnym.
zbynio odczytaj wiadomość prywatną;)
Autor: zbynio1234
Data: 2011-08-16 15:07:49
Odpowiedz ♦ Odpowiedz cytując ♦ Edycja
jako odpowiedź do 21
Kasuj wiadomość
Temat: witam wszystkich cieplo
Data: 2011-08-16 15:53:10
http://wielkiezarcie.com/recipe9474.html
polecam
witam idziekuje za dobry przepis czytalem napewno wkrotce skorzystam z tego przepisu pozdrawiam zbynio1234
dzieki alicjo bt za szybka odpowiedz przepis jest ciekawy, wkrotce z niego skorzystam a jaka wyszla kielbaska napewno napisze pozdrawiam serdecznie zbynio1234
przepraszam moj błąd samej saletry mają być 2gramy a zamiast soli i saletry 2dag soli peklowej
2 dag saletry na 1 kg mięsa ?
dziękuje za zwrócenie uwagi 2dag soli peklowej zamiast 2dag soli i 2gramów saletry
2 dag to za dużo. 1,5 dag soli peklującej to maks i żadnej soli bo będzie za słone
może zalezy gdzie się sól peklująca kupuje ja kupuję na wagę w rzeżni , ta ze sklepów jest trochę inna. Jak szykuję mięso na kiełbaski to całej ilości soli nie daję od razu , jak według mnie jest wystarczająco przyprawione to smażę kotlecik i wtedy próbuje.