Mam akie pytanie: czy włoski likier limoce i limoncello, to to samo, tylko pod różnymi nazwami? Zawsze chciałam spróbować oryginalnego limoncello, a niedawno dostałam, przywiezione z Włoch limonce - paskudne, okropne, dla mnie nie do picia! Więc czy warto zamówić limoncello?
Piłam limoncello i mi niezbyt smakowało. Moja kuzynka mieszkająca na stałe we Włoszech mówiła,że trzeba najpierw zmrozić kieliszki i potem rozlać lim. Całkiem niezłe, ale więcej nie kupię.
Limoncello jest bardzo dobre, moja Ciocia która od lat mieszka we Włoszech robiła je w Polsce z dostępnych skladników i wyszło zawsze pycha ; ] trzymala je w zamrażalniku i podawala prosto z niej, bylo gęste, cytrynowe i spirytusowe ;] nie zamarzało i było pod ręką ;] w wolnej chwili postaram się zamieścić przepis, pozdrawiam ;]
1 i 1/2 l. wody, 1l. spirytus95',10cytryn,1,2kg. cukru.
Cytryny umyć ,obrać (białą skórke całą usunąć tę w środku też bo będzie gorzkie) pokroić,dodać 750ml.spirytusu,zakręcić szczelnie i odstawić na 1miesiąc w ciemne i chłodne miejsce.Po miesiącu zagotować wodę z cukrem,ostudzić,dodać razem z resztą spirytusu (250ml.) do cytryn( które były zrobione wcześniej).Zamknąć szczelnie i odstawić na kolejne 40dni w chłodne i ciemne miejsce.Po tym czasie przefiltrować i przechowywać w lodówce.
Witaj.Limonce i limoncello to to samo,masz całowita rację paskudne a nie jedno próbowałam.Jeśli masz ochotę na drinka cytrynowego to zamów nie limoncello likier tylko limoncello krem.
Ja nieprzepadam za limoncello duzo lepsza jest cytrynowka. Ale jak juz jestes w posiadaniu limoncello to jest mnostwo przepisow na drinki z uzyciem limoncello, ja uwielbiam; lemon drop, california sunset,smooth sailing ze swieza bazylia,Kentucky lemon drop i wiele wiecej poszukaj w necie.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i przepisy. Swoje limonce oddałam osobie, której to posmakowało. Przypuszczam, że jeszcze dostanę kolejne jako "smaczny upominek" z Włoch. Doznania smakowe porażające -słodki olejek cytrynowy z alkoholem. I nie wypada powiedzieć "fuj". Tym bardziej, że mąż do kompletu dostał likier anyżowy i aż go zatrzęsło, kiedy spróbował. Reakcji nie zdołał ukryć:) Anyżu nie lubimy oboje. Dochodzę do wniosku, że z Włoch tylko wino czerwone da się pić. Ale przepisy na limoncello domowe wypróbuję.
Mam akie pytanie: czy włoski likier limoce i limoncello, to to samo, tylko pod różnymi nazwami? Zawsze chciałam spróbować oryginalnego limoncello, a niedawno dostałam, przywiezione z Włoch limonce - paskudne, okropne, dla mnie nie do picia! Więc czy warto zamówić limoncello?
Piłam limoncello i mi niezbyt smakowało. Moja kuzynka mieszkająca na stałe we Włoszech mówiła,że trzeba najpierw zmrozić kieliszki i potem rozlać lim. Całkiem niezłe, ale więcej nie kupię.
Limoncello jest bardzo dobre, moja Ciocia która od lat mieszka we Włoszech robiła je w Polsce z dostępnych skladników i wyszło zawsze pycha ; ] trzymala je w zamrażalniku i podawala prosto z niej, bylo gęste, cytrynowe i spirytusowe ;] nie zamarzało i było pod ręką ;] w wolnej chwili postaram się zamieścić przepis, pozdrawiam ;]
To ja zupełnie inne piłam hmmm może jakaś podróbka ;-) To było konsystencji zwykłego soku. Czekam na przepis :)
Limoncello.
1 i 1/2 l. wody, 1l. spirytus95',10cytryn,1,2kg. cukru.
Cytryny umyć ,obrać (białą skórke całą usunąć tę w środku też bo będzie gorzkie) pokroić,dodać 750ml.spirytusu,zakręcić szczelnie i odstawić na 1miesiąc w ciemne i chłodne miejsce.Po miesiącu zagotować wodę z cukrem,ostudzić,dodać razem z resztą spirytusu (250ml.) do cytryn( które były zrobione wcześniej).Zamknąć szczelnie i odstawić na kolejne 40dni w chłodne i ciemne miejsce.Po tym czasie przefiltrować i przechowywać w lodówce.
Przepis jest w włoskim blogu'' Żółty szafran''.
Witaj.Limonce i limoncello to to samo,masz całowita rację paskudne a nie jedno próbowałam.Jeśli masz ochotę na drinka cytrynowego to zamów nie limoncello likier tylko limoncello krem.
Ja nieprzepadam za limoncello duzo lepsza jest cytrynowka. Ale jak juz jestes w posiadaniu limoncello to jest mnostwo przepisow na drinki z uzyciem limoncello, ja uwielbiam; lemon drop, california sunset,smooth sailing ze swieza bazylia,Kentucky lemon drop i wiele wiecej poszukaj w necie.
http://wielkiezarcie.com/recipe70412.html
przepis na limoncello tak jak obiecałam wg mojej cioci ;]
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i przepisy. Swoje limonce oddałam osobie, której to posmakowało. Przypuszczam, że jeszcze dostanę kolejne jako "smaczny upominek" z Włoch. Doznania smakowe porażające -słodki olejek cytrynowy z alkoholem. I nie wypada powiedzieć "fuj". Tym bardziej, że mąż do kompletu dostał likier anyżowy i aż go zatrzęsło, kiedy spróbował. Reakcji nie zdołał ukryć:) Anyżu nie lubimy oboje. Dochodzę do wniosku, że z Włoch tylko wino czerwone da się pić. Ale przepisy na limoncello domowe wypróbuję.