Forum

Gawędy o jedzeniu

limoncello

• Autor: Deedra Data: 2011-08-26 19:35:19

Mam akie pytanie: czy włoski likier limoce i limoncello, to to samo, tylko pod różnymi nazwami? Zawsze chciałam spróbować oryginalnego limoncello, a niedawno dostałam, przywiezione z Włoch limonce - paskudne, okropne, dla mnie nie do picia! Więc czy warto zamówić limoncello? 

• Autor: agulinia Data: 2011-08-26 20:17:24

Piłam limoncello i mi niezbyt smakowało. Moja kuzynka mieszkająca na stałe we Włoszech mówiła,że trzeba najpierw zmrozić kieliszki i potem rozlać lim. Całkiem niezłe, ale więcej nie kupię.

• Autor: kasiulka_kop Data: 2011-08-26 21:49:32

Limoncello jest bardzo dobre, moja Ciocia która od lat mieszka we Włoszech robiła je w Polsce z dostępnych skladników i wyszło zawsze pycha ; ] trzymala je w zamrażalniku i podawala prosto z niej, bylo gęste, cytrynowe i spirytusowe ;] nie zamarzało i było pod ręką ;] w wolnej chwili postaram się zamieścić przepis, pozdrawiam ;]

• Autor: agulinia Data: 2011-08-27 13:29:37

To ja zupełnie inne piłam hmmm może jakaś podróbka ;-) To było konsystencji zwykłego soku. Czekam na przepis :)

• Autor: belkot68 Data: 2011-08-27 18:43:28

Limoncello.

1 i 1/2 l. wody,  1l. spirytus95',10cytryn,1,2kg. cukru.

Cytryny umyć ,obrać (białą skórke całą usunąć tę w środku też  bo będzie gorzkie) pokroić,dodać 750ml.spirytusu,zakręcić szczelnie i odstawić na 1miesiąc w ciemne i chłodne miejsce.Po miesiącu zagotować wodę z cukrem,ostudzić,dodać  razem z resztą spirytusu (250ml.) do cytryn( które były zrobione wcześniej).Zamknąć szczelnie i odstawić na kolejne 40dni w chłodne i ciemne miejsce.Po tym czasie przefiltrować i przechowywać w lodówce.

Przepis jest w włoskim blogu'' Żółty szafran''.

• Autor: belkot68 Data: 2011-08-27 08:54:46

Witaj.Limonce i limoncello to to samo,masz całowita rację paskudne a nie  jedno próbowałam.Jeśli masz ochotę na drinka cytrynowego to zamów nie limoncello likier tylko limoncello krem.

• Autor: olenka_chicago Data: 2011-08-27 20:12:35

Ja nieprzepadam za limoncello duzo lepsza jest cytrynowka. Ale jak juz jestes w posiadaniu limoncello to jest mnostwo przepisow na drinki z uzyciem limoncello, ja uwielbiam; lemon drop, california sunset,smooth sailing ze swieza bazylia,Kentucky lemon drop i wiele wiecej poszukaj w necie.

• Autor: kasiulka_kop Data: 2011-08-28 19:17:33

http://wielkiezarcie.com/recipe70412.html

przepis na limoncello tak jak obiecałam wg mojej cioci ;]

• Autor: Deedra Data: 2011-08-31 18:43:42

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i przepisy. Swoje limonce oddałam osobie, której to posmakowało. Przypuszczam, że jeszcze dostanę kolejne jako "smaczny upominek" z Włoch. Doznania smakowe porażające -słodki olejek cytrynowy z alkoholem. I nie wypada powiedzieć "fuj". Tym bardziej, że mąż do kompletu dostał likier anyżowy i aż go zatrzęsło, kiedy spróbował. Reakcji nie zdołał ukryć:) Anyżu nie lubimy oboje. Dochodzę do wniosku, że z Włoch tylko wino czerwone da się pić. Ale przepisy na limoncello domowe wypróbuję.

Przejdź do pełnej wersji serwisu