Witam wszystkich żarłoczków niezawodnych i proszę o poradę Otóż, będąc niedawno w mieście wojewódzkim w celu doszkolenia się, wstąpiłam w drodze powrotnej do sklepu, aby nabyć małe co nieco w celu zaspokojenia głodu wiadomo, człowiek głodny, więc i oczy w spożywczaku rozbiegane. W oko me szare wpadła na dziale z pieczywem bagietka, nacięta w kratkę i czymś tam posmarowana i w ogóle wyglądająca apetycznie. Ślinka pociekła mi natychmiast, chwyciłam tę bagietkę w garść (po drodze do koszyka wpadło też innych rzeczy kilka) i pobiegłam do kasy. Zapłacilam, poszłam do pociągu, odczekałam chwilę i zaczęłam konsumpcję. Bagietka była przepyszna! Nie wiem czym były te nacięcia faszerowane, najpierw myślałam, że jakimś masłem ziołowym, ale momentami smakowalo jak ser topiony. A później spojrzałam na paragon.... Zgroza! Ta bułka kosztowała mnie 4 zeta! I tak sobie pomyślałam, że pyszne jedzonko, ale drogie, ale też podejrzewam łatwe do zrobienia w domu. I moja prośba do was doświadczonych kucharek i kucharzy o podpowiedź, jak mogę zrobić taką bułę w domu sama. Z góry dziękuję za wszelkie rady i porady.
Może chodzi ci o bagietkę z masłem czosnkowym ? Są takie np. w biedronce na ladach chłodniczych zapakowane w folię - są to bagietki ,które "dopiekia" się w piekarniku u siebie w domu. ..Może o to ci chodzi ?
ta była już upieczona, taka gotowa do zjedzenia ze smakiem..... ale mniejsza z tym, czy mrożona czy upieczona, chodzi mi o to, czy mogę kupić w sklepie jakąś bułę i sama w domu ładnie ją naciąć, nadziać tym pysznym czymś i zapiec? najbardziej chodzi mi o ten farsz właśnie- to było masło albo ser, albo jedno i drugie
pewnie smaczna ale wspomniana przez kuchacika bagietka z biedronki jest tak smaczna że ja przestałam sie bawić w robienie pieczywa czosnkowego i w tej kwestii idę na łatwiznę - tyle że rozcinam ją na plastry kładę na płasko na folii lub w halogenie jak mi akurat wygodniej i po 5 minutach zajadam sie pysznymi grznkami - jako ciekawostkę dodam że owe pieczywo podpiekałam również na grilu do karkóweczki lub kaszanki rewelacja
Masło można utrzeć z serkiem topionym i z przyprawami lub żółtym serem startym na drobnych oczkach , żeby bułka wczasie pieczenia nie nasiąkała tłuszczem masło trzeba dobrze schłodzić . Najlepiej przygotować plasterki z masła. Rodzaj bułki nie ma znaczenia możesz zrobić swoje ulubione .
Polecam Ci moje masło czosnkowe z ziołami, które zamiast do chleba z grilla możesz wykorzystać do bagierki dodając trochę serka topionego np. śmietankwego. To przepis na to masło:
Witam wszystkich żarłoczków niezawodnych i proszę o poradę Otóż, będąc niedawno w mieście wojewódzkim w celu doszkolenia się, wstąpiłam w drodze powrotnej do sklepu, aby nabyć małe co nieco w celu zaspokojenia głodu wiadomo, człowiek głodny, więc i oczy w spożywczaku rozbiegane. W oko me szare wpadła na dziale z pieczywem bagietka, nacięta w kratkę i czymś tam posmarowana i w ogóle wyglądająca apetycznie. Ślinka pociekła mi natychmiast, chwyciłam tę bagietkę w garść (po drodze do koszyka wpadło też innych rzeczy kilka) i pobiegłam do kasy. Zapłacilam, poszłam do pociągu, odczekałam chwilę i zaczęłam konsumpcję. Bagietka była przepyszna! Nie wiem czym były te nacięcia faszerowane, najpierw myślałam, że jakimś masłem ziołowym, ale momentami smakowalo jak ser topiony. A później spojrzałam na paragon.... Zgroza! Ta bułka kosztowała mnie 4 zeta! I tak sobie pomyślałam, że pyszne jedzonko, ale drogie, ale też podejrzewam łatwe do zrobienia w domu. I moja prośba do was doświadczonych kucharek i kucharzy o podpowiedź, jak mogę zrobić taką bułę w domu sama. Z góry dziękuję za wszelkie rady i porady.
Może chodzi ci o bagietkę z masłem czosnkowym ? Są takie np. w biedronce na ladach chłodniczych zapakowane w folię - są to bagietki ,które "dopiekia" się w piekarniku u siebie w domu. ..Może o to ci chodzi ?
ta była już upieczona, taka gotowa do zjedzenia ze smakiem..... ale mniejsza z tym, czy mrożona czy upieczona, chodzi mi o to, czy mogę kupić w sklepie jakąś bułę i sama w domu ładnie ją naciąć, nadziać tym pysznym czymś i zapiec? najbardziej chodzi mi o ten farsz właśnie- to było masło albo ser, albo jedno i drugie
No była upieczona bo w sklepie już ją upiekli ;)
Oczywiście że możesz ...one są nacinane pod skosem i tak są smarowane nadzieniem. Obstawiam masło wymieszane z czosnkiem przeciśniętym przez praske.
Oto zdjęcię bagietki czosnkowej:
Dodalabym jeszcze troche serka topionego i natki pietruszki.
o! dokładnie tak wyglądała ta bagietka ;p
Może o to chodzi:
http://wielkiezarcie.com/recipe5007.htmlOj to musi być dobre!!!
pewnie smaczna ale wspomniana przez kuchacika bagietka z biedronki jest tak smaczna że ja przestałam sie bawić w robienie pieczywa czosnkowego i w tej kwestii idę na łatwiznę - tyle że rozcinam ją na plastry kładę na płasko na folii lub w halogenie jak mi akurat wygodniej i po 5 minutach zajadam sie pysznymi grznkami - jako ciekawostkę dodam że owe pieczywo podpiekałam również na grilu do karkóweczki lub kaszanki rewelacja
Masło można utrzeć z serkiem topionym i z przyprawami lub żółtym serem startym na drobnych oczkach , żeby bułka wczasie pieczenia nie nasiąkała tłuszczem masło trzeba dobrze schłodzić . Najlepiej przygotować plasterki z masła. Rodzaj bułki nie ma znaczenia możesz zrobić swoje ulubione .
Polecam Ci moje masło czosnkowe z ziołami, które zamiast do chleba z grilla możesz wykorzystać do bagierki dodając trochę serka topionego np. śmietankwego. To przepis na to masło:
http://wielkiezarcie.com/recipe69419.html
dziękuję wszystkim za pomoc :) muszę wykorzystać pomysły na takie zapiekane pieczywko, bo jest przepyszne