Forum

Kuchenne porady

Rozterka kuchenna -:)

  • Autor: megi65 Data: 2011-09-08 16:30:28

    Chciałbym zrobić masę i dołozyć żelatynę. Masa z bitej smietany 700 ml + 400ml serka homogenizowanego czyli 1100ml.

    I tu jest pies pogrzebany  .. ile żelatyny . ?? Nie chcę mocno zbitej , zwartej masy , ani tez pływającej na talerzyku ..

    Smietan - fix  wykluczam ... -:) . Prosze o podopwiedzi , szczególnie osób które '' siedzą '' w  masach żelatynką ... :)  Za wszystkie sugestie jestem już bardzo wdzieczna .. :)

  • Autor: bogdzia Data: 2011-09-08 16:42:20

    Meguś, opakowanie żelatyny 50g starcza na zżelowanie 2,5 litra wody. Zważywszy, że 1100 ml substancji gęściejszej od wody masz do zżelowania, to mniej niż pół opakowania wystarczy. Gęstej, twardej kluchy nie będzie, bez obaw. Pozdrawiam

  • Autor: janeczka669 Data: 2011-09-08 17:30:42

    Megi myślę, że 3 łyżki żelatyny i 1/2 szkl wody w zupełnosci wystarczy. Zerknij w przepis na białą damę, tam masz 3 -4 łyzki żelatyny na 0,5 l śmietany i 0,5 kg sera, jak sama wiesz nie wychodzi klucha.

    Miłego pieczenia i pozdrawiam.

  • Autor: megi65 Data: 2011-09-08 19:29:43

    Tiiia ale tam jest ser biały zwarty a ja użyje homeczka ,on jak wiecie jest lejący ..

    Nie mniej juz wam Kobitki wielkie '' dzienki ''

  • Autor: bogdzia Data: 2011-09-08 19:46:30

    to potraktuj jak wodę i już

  • Autor: janeczka669 Data: 2011-09-08 19:55:08

    Myślę, że przy homeczku  4 łyżki będzie ok, jak robiłam białą damę dałam 3 małe płaskie łyżki żelatyny a serek miałam mielony dr Oetkera i nie był bardzo gęsty, jak dodasz jeszcze łyżkę to powinno " związac" a sera masz 400 gr.

  • Autor: bogdzia Data: 2011-09-08 20:35:40

    Już siedziałam i głowiłom się co to jest homeczek, hehehehe, ale gryps. W końcu wpadłam na właściwy tor, heheheh.

  • Autor: megi65 Data: 2011-09-08 21:01:50

    Muszę popracować nad moim abstrakcujntm myśleniem ... :)

    Rodzi sie kolejne pytanie tym razem nie związane z geliattiną .... ile %%% powinno zawierać ciacho aby posaidało power i płeć .. ??

  • Autor: bogdzia Data: 2011-09-08 21:08:06

    Bezepłciowe poniżej 45%, hahaha, możesz dać trochę więcej jeśli power mniejszy, ale wtedy wody w kawie mniej, ilość ogólnie radzę zachować, tylko inna proporcja. No nie wiem czy to zrozumiałe, ale ja dziś takie mam iskrzenie na złączach.

  • Autor: megi65 Data: 2011-09-08 21:11:01

    Z żalem i uśmiechem na gębie stwierdzam .. nic nie kumam ...

    Życie dopisze .... smak ciasta ...

  • Autor: bogdzia Data: 2011-09-08 21:28:48

    Już tyle rozterek kuchennych przeszłaś, że i z tym sobie poradzisz.

  • Autor: hope30 Data: 2011-09-08 22:58:21

    Madziu-z tym pytaniem do Beaty66....toż Ona ino procentowe ciacha warzy.....

  • Autor: megi65 Data: 2011-09-09 10:41:07

    Powiem tak pocichutku liczyłam na twoją podopwiedz ... Moje Ty Guru Tortowe ... :)

    Już wymodziłam kukułeczkę .... przekrój będzie jutro ...! Oj % tysz pikne były ..

  • Autor: Laugasel Data: 2011-09-09 11:43:22

    A jeśli przy temacie żelatyn jesteśmy. To w koncu zajarzyłam o co chodzi z tymi listakami żelatyny. Bo nie bardzo zawsze wiedziałam jak z nimi postepować. I oto zrobiłam ciasto http://wielkiezarcie.com/recipe63546.html. A pozatym ciasto jest naprawdę przepyszne i łatwe!!!!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu