Forum

Kuchenne porady

Ostre papryczki

• Autor: jola Data: 2011-09-30 08:54:46

Mam dużo ostrych papryczek ,chciałabym zrobic jakąś pastę do słoiczków lecz nie mogę nic ciekawego znalezc.Kiedyś robiłam z przepisu Janka, była super ale niestety konto zablokowane.Może ma ktoś ten przepis bo niestety nie zapisałam sobie.

• Autor: Zośka Data: 2011-09-30 11:02:46

Chciałam zrobić pastę chili wg przepisu Janka, ale się przestraszyłam. Na forum przeczytałam(dzięki WKN), że można takie papryczki upiec i okazało się to strzałem w 10. Zrobiłam więc tak z 1 kg papryczek : piekłam umyte i w całe w temp 175 do czasu pojawienie sie brązowych przypieczeń, po ostudzeniu delikatnie rozcinałam paprykę i łyżeczką usuwałam ziarna i ogonki, a miąższ zeskrobywałam ze skórki (latwo odchchodzi). Następnie miąższ zmiksowałam, dodałam 1/2 łyżeczki soli i 3 łyżki octu winnego. Tak przygotowaną pastę układałm do 3/4 wysokości słoiczka po koncentracie 80g. Pasteryzowalam 15 minut. Wyszło mi 5,5 słoiczka. Zaletą tej metody jest to, że nie musisz zakładać gogli i maseczki na twarz, ale z rekami trzeba uważać, bo dotknięcie do oka nawet umytymi już rękami może Ci przypomniec co robiłać. Polecam, jeszcze nie zużyłam całego słoiczka, taki ogień.

• Autor: jola Data: 2011-09-30 21:30:43

Dziękuję bardzo, o tą pastę mi się rozchodziło ,zaraz sobie wydrukuję .Pasta jest super ,a adżikę też mam w planie zrobić.

Przejdź do pełnej wersji serwisu