szukałam przepisu na stronie, ale nic mi nie pasowalo do tego co jadlam w dziecinstwie. Moja babcia robila taki serek z twarogu. Wiem, ze nie robila tego sera w dzien, kiedy twarog byl kupowany, uzywala tez sody, tak wlasnie pamietam. Kiedys widzialam jak ciocia robila ten ser wg przepisu babci, gotowala go na parze, super smakował, byl zoltawy i się ciągnął. Po ostygnięciu zastygał, ale byl dosyc miekki. Czy ktoś wie o jaki przepis mi chodzi?
Jak twaróg zalega Ci dość długo w lodówce i zrobi się zgliwiały (można go jeszcze wyjąć z lodówki na parę dni dla pewności) to dajemy trochę oleju na patelnię i wrzucamy ten twaróg. Dziubdziamy widelcem. Jak ser się już rozpuści dodajemy sól i pieprz i np. kminek lub co wolisz :). Można go przelać potem do pojemniczka żeby zastygł w jakiejś formie. Schładzamy w lodówce.
Wiem dokładnie o jakim serku piszesz. Ja robię taki od wielu lat i taki pamiętam z dzieciństwa, bo robiła go moja mama. Moje dzieci go uwielbiają i robię go dosyć często . Poniżej link na ten ser według mojego przepisu, a właściwie przepisu mojej mamy:
Witam,
szukałam przepisu na stronie, ale nic mi nie pasowalo do tego co jadlam w dziecinstwie. Moja babcia robila taki serek z twarogu. Wiem, ze nie robila tego sera w dzien, kiedy twarog byl kupowany, uzywala tez sody, tak wlasnie pamietam. Kiedys widzialam jak ciocia robila ten ser wg przepisu babci, gotowala go na parze, super smakował, byl zoltawy i się ciągnął. Po ostygnięciu zastygał, ale byl dosyc miekki. Czy ktoś wie o jaki przepis mi chodzi?
http://wielkiezarcie.com/recipe16396.html
http://wielkiezarcie.com/recipe69459.html
Ja znam taką metodę na robienie sera topionego:
Jak twaróg zalega Ci dość długo w lodówce i zrobi się zgliwiały (można go jeszcze wyjąć z lodówki na parę dni dla pewności) to dajemy trochę oleju na patelnię i wrzucamy ten twaróg. Dziubdziamy widelcem. Jak ser się już rozpuści dodajemy sól i pieprz i np. kminek lub co wolisz :). Można go przelać potem do pojemniczka żeby zastygł w jakiejś formie. Schładzamy w lodówce.
Wiem dokładnie o jakim serku piszesz. Ja robię taki od wielu lat i taki pamiętam z dzieciństwa, bo robiła go moja mama. Moje dzieci go uwielbiają i robię go dosyć często . Poniżej link na ten ser według mojego przepisu, a właściwie przepisu mojej mamy:
http://wielkiezarcie.com/recipe69459.html
Życzę smacznych smaków dzieciństwa !
Ales mi smaka narobila. Juz calkiem zapomnialam o tym serku.
Mam wpklepany(nieudostępniony) przepis jak ja to robilam bo na patelni zawsze mi się ścieło jajo i ser nie wychodził.Przepis czeka na zdjęcie.