Forum

Kuchenne porady

ser jak topiony z twarogu

  • Autor: MoniaKociara Data: 2011-10-13 22:27:48

    Witam,

    szukałam przepisu na stronie, ale nic mi nie pasowalo do tego co jadlam w dziecinstwie. Moja babcia robila taki serek z twarogu. Wiem, ze nie robila tego sera w dzien, kiedy twarog byl kupowany, uzywala tez sody, tak wlasnie pamietam. Kiedys widzialam jak ciocia robila ten ser wg przepisu babci, gotowala go na parze, super smakował, byl zoltawy i się ciągnął. Po ostygnięciu zastygał, ale byl dosyc miekki. Czy ktoś wie o jaki przepis mi chodzi?

  • Autor: kelly11 Data: 2011-10-13 22:36:44

    http://wielkiezarcie.com/recipe16396.html

  • Autor: kelly11 Data: 2011-10-13 22:38:04

    http://wielkiezarcie.com/recipe69459.html

  • Autor: ireth Data: 2011-10-13 22:40:48

    Ja znam taką metodę na robienie sera topionego:

    Jak twaróg zalega Ci dość długo w lodówce i zrobi się zgliwiały (można go jeszcze wyjąć z lodówki na parę dni dla pewności) to dajemy trochę oleju na patelnię i wrzucamy ten twaróg. Dziubdziamy widelcem. Jak ser się już rozpuści dodajemy sól i pieprz i np. kminek lub co wolisz :). Można go przelać potem do pojemniczka żeby zastygł w jakiejś formie. Schładzamy w lodówce.

  • Autor: lexi27 Data: 2011-10-14 07:57:03

    Wiem dokładnie o jakim serku piszesz. Ja robię taki od wielu lat i taki pamiętam z dzieciństwa, bo robiła go moja mama. Moje dzieci go uwielbiają i robię go dosyć często . Poniżej link na ten ser według mojego przepisu, a właściwie przepisu mojej mamy:

    http://wielkiezarcie.com/recipe69459.html

    Życzę smacznych smaków dzieciństwa !

  • Autor: Shanna Data: 2011-10-14 09:16:01

    Ales mi smaka narobila. Juz calkiem zapomnialam o tym serku.

  • Autor: hanah30 Data: 2011-10-14 09:34:55

    Mam wpklepany(nieudostępniony) przepis jak ja to robilam bo na patelni zawsze mi się ścieło jajo i ser nie wychodził.Przepis czeka na zdjęcie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu