Forum

Kuchenne porady

Masa do tortu

  • Autor: kuczrafa Data: 2011-11-04 22:40:57

    Witam! Postanowiłam sama zrobić torcik na roczek synka. Poszukuje sprawdzonych przepisów na smaczne masy. Dodam że smietanowe masy nie wychodzą mi..Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc!

  • Autor: Kluko Data: 2011-11-04 23:15:30

    Ale ciekawe czemu nie udają Ci się masy śmietanowe? Wystarczy po prostu porządnie ubić śmietanę 36% (ja polecam Łowicką) i wymieszać np z roztopioną czekoladą, masą krówkową, cukrem waniliowym itp.... Jeśli jednak nie chcesz to podaję przepis na krem czekoladowo-nugatowy. Jest bardzo smaczny. Możesz też wykorzystać masę serową z tego sernika (smaczny tort wychodzi) . W sumie wystarczy, że wymieszasz masło z nutellą i wyjdzie bardzo smaczny, czekoladowy krem.

  • Autor: martynka 13 Data: 2011-11-05 07:16:05

    Jeżeli śmietanę dobrze schłodzisz, nie będziesz miała problemu z ubiciem. Do śmietany można dodawać co tylko chcesz. Np torcik z bitą śmietaną i owocami jest lekki i bardzo smaczny.

  • Autor: Trusia Data: 2011-11-05 14:36:53

    Ja też zawsze bałam się mas śmietanowych ale odkąd mam ten przepis jakoś mi wychodzą :))

    Jeśli masa śmietanowa nadal Cię nie będzie przekonywać to może chociaż ta kokosowa Cię natchnie :)

    http://wielkiezarcie.com/recipe37874.html

    A tu już przepis bez masy śmietanowej:

    http://wielkiezarcie.com/recipe28040.html

    Jeśli zdecyduesz się na biszkopt ciemny, to gotowy krem możesz podzielić na dwie części i do jednej dodać chałwę i razem rozmiksować, a do drugiej dodać roztopioną gorzką czekoladę i też rozmiksować.I tak będziesz miała tort czekoladowo chałwowy, można go napączować wodą z dodatkiem wódki lub rumu aby nie był w smaku mdły i ubrać białą czekoladą. Polecam :))

  • Autor: kuczrafa Data: 2011-11-05 17:46:39

    niby wychodzi na początku ładnie wszystko ok ale jak postoi w lodówce to już nie jest taka rozpłyaw się, jakby woda podchodziła... dziękuje za rady:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu