Witam! Postanowiłam sama zrobić torcik na roczek synka. Poszukuje sprawdzonych przepisów na smaczne masy. Dodam że smietanowe masy nie wychodzą mi..Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc!
Ale ciekawe czemu nie udają Ci się masy śmietanowe? Wystarczy po prostu porządnie ubić śmietanę 36% (ja polecam Łowicką) i wymieszać np z roztopioną czekoladą, masą krówkową, cukrem waniliowym itp.... Jeśli jednak nie chcesz to podaję przepis na krem czekoladowo-nugatowy. Jest bardzo smaczny. Możesz też wykorzystać masę serową z tego sernika (smaczny tort wychodzi) . W sumie wystarczy, że wymieszasz masło z nutellą i wyjdzie bardzo smaczny, czekoladowy krem.
Jeżeli śmietanę dobrze schłodzisz, nie będziesz miała problemu z ubiciem. Do śmietany można dodawać co tylko chcesz. Np torcik z bitą śmietaną i owocami jest lekki i bardzo smaczny.
Jeśli zdecyduesz się na biszkopt ciemny, to gotowy krem możesz podzielić na dwie części i do jednej dodać chałwę i razem rozmiksować, a do drugiej dodać roztopioną gorzką czekoladę i też rozmiksować.I tak będziesz miała tort czekoladowo chałwowy, można go napączować wodą z dodatkiem wódki lub rumu aby nie był w smaku mdły i ubrać białą czekoladą. Polecam :))
Witam! Postanowiłam sama zrobić torcik na roczek synka. Poszukuje sprawdzonych przepisów na smaczne masy. Dodam że smietanowe masy nie wychodzą mi..Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc!
Ale ciekawe czemu nie udają Ci się masy śmietanowe? Wystarczy po prostu porządnie ubić śmietanę 36% (ja polecam Łowicką) i wymieszać np z roztopioną czekoladą, masą krówkową, cukrem waniliowym itp.... Jeśli jednak nie chcesz to podaję przepis na krem czekoladowo-nugatowy. Jest bardzo smaczny. Możesz też wykorzystać masę serową z tego sernika (smaczny tort wychodzi) . W sumie wystarczy, że wymieszasz masło z nutellą i wyjdzie bardzo smaczny, czekoladowy krem.
Jeżeli śmietanę dobrze schłodzisz, nie będziesz miała problemu z ubiciem. Do śmietany można dodawać co tylko chcesz. Np torcik z bitą śmietaną i owocami jest lekki i bardzo smaczny.
Ja też zawsze bałam się mas śmietanowych ale odkąd mam ten przepis jakoś mi wychodzą :))
Jeśli masa śmietanowa nadal Cię nie będzie przekonywać to może chociaż ta kokosowa Cię natchnie :)
http://wielkiezarcie.com/recipe37874.html
A tu już przepis bez masy śmietanowej:
http://wielkiezarcie.com/recipe28040.html
Jeśli zdecyduesz się na biszkopt ciemny, to gotowy krem możesz podzielić na dwie części i do jednej dodać chałwę i razem rozmiksować, a do drugiej dodać roztopioną gorzką czekoladę i też rozmiksować.I tak będziesz miała tort czekoladowo chałwowy, można go napączować wodą z dodatkiem wódki lub rumu aby nie był w smaku mdły i ubrać białą czekoladą. Polecam :))
niby wychodzi na początku ładnie wszystko ok ale jak postoi w lodówce to już nie jest taka rozpłyaw się, jakby woda podchodziła... dziękuje za rady:)