Forum

Gawędy o jedzeniu

Ciasto na Wigilię.

  • Autor: as Data: 2011-11-21 10:59:19

    Czy pieczecie jakieś ciasta specjalnie na Wigilię? Moja mama zawsze smażyła pączki. Teściowa smaży faworki. Ja raz upiekłam miodownik, a innym razem piernik. Żadna z tych wersji mi nie odpowiada. Miodownik i piernik nie smakuje nam bardzo. Faworków i pączków nie chcę smażyć.

  • Autor: PATI :) Data: 2011-11-21 11:02:38

    U nas zawsze jest miodownik , pierniczki , fale dunaju , sernik no i torcik bo moja mama to Ewa :)

  • Autor: Beata500 Data: 2011-11-21 11:11:07

    U mnie sernik, piernik, miodownik i pierniczki w ilościach hurtowych.Faworki i pączki w ogóle z Bożym Narodzeniem mi się nie kojarzą. Ja bym Ci zaproponowała , żebyś po prostu upiekła takie ciasto jakie lubicie.To Wam ma smakować i cieszyć podniebienia.

  • Autor: betap Data: 2011-11-21 11:12:13

    Pierniki i makowce to typowe ciasta bożonarodzeniowe. Piekę jeszcze keks i orzeszki.Natomiast pączki i faworki to u nas tradycynie na karnawał. Ale teraz wszystko jest dozwolone nawet  mięso na wigilię.Proponuję upiec to co wszystkim smakuje i z przyjemnością zjedzą.

  • Autor: darai Data: 2011-11-21 11:15:41

    U nas makowiec(chociaż nikt nie jest jego miłośnikiem), sernik. Zawsze były to dwa małe kawałki kupione w cukierni. W tym roku będzie sernik, piernik staropolski, pierniczki i kruche ciasteczka. My chyba ze słodkości jednak najbardziej lubimy... mięcho i śledzie :) Z pączkami i faworkami na święta BN nigdy się nie spotkałam. W mojej rodzinie jest też karpatka, fale dunaju, widziałam metrowca.

  • Autor: agulinia Data: 2011-11-22 19:41:25

    Jeśli nie lubicie makowca to polecam inne ciasto z makiem czyli szarlotkę po japońsku, dla mnie bomba a za zwykłym makowcem też nie przepadam :)

  • Autor: stillnox Data: 2011-11-21 11:43:06

    u nas króluje makowiec i sernik...jest jabłecznik bo ja uwielbiam (więc teściowa piecze), miodownik i w tym roku bedzie piernik staropolski :-) też nie spotkałam się z pączkami i faworkami, ale to przecież kwestia gustu i smaku :-) Pozdrawiam

  • Autor: nadia Data: 2011-11-21 11:59:49

    U mnie zawsze jest sernik - co roku pieke albo swoj, albo eksperymentuje ( bardzo mi smakowal sernik wyjmowany od razu po upieczeniu na deske, co laczylo sie z niezla adrenalina, ale udalo sie no i smak niezapomniany) http://wielkiezarcie.com/recipe26609.html

    Makowiec - wybieram najprostszy, gdzie za duzo nie mam roboty z ciastem i masa makowa kupna ( to chyba byla rolada makowa Maryli? ) http://wielkiezarcie.com/recipe3661.html

    Piernik staropolski - od jakiegos czasu urzekl mnie ten smak :) http://wielkiezarcie.com/recipe20411.html

    Ponadto pierniczki i to wszystko :)

  • Autor: punca Data: 2011-11-21 12:58:02

    Ja tradycyjnie na święta zrobie sernik-ale nie wiem jeszcze z jakiego przepsu,pierniczki i kruche ciasteczka z gotowanych żółtek z marmoladą.Zawsze to robione jest 2,3 dni pred świętami więc w wigilię to się je.

  • Autor: bozic20 Data: 2011-11-21 16:35:12

    kruche ciasteczka z gotowanych żółtek? masz może przepis chętnie wypróbuje:)

  • Autor: punca Data: 2011-11-21 22:27:42

    Ja robie już te ciastka od lat i to tak na oko,ale tu tez są takie przepisy zobacz na przepisy Misiadełko lub moniczysko1983 sa podobne.Ciastka sa pyszne z takimi żółtkami

  • Autor: alidab Data: 2011-11-23 21:46:26

    Proszę bardzo :  http://wielkiezarcie.com/recipe22206.html

  • Autor: promyczek71 Data: 2011-11-23 21:49:43

    Proszę bardzo : http://wielkiezarcie.com/recipe22206.html

    aktywny link http://wielkiezarcie.com/recipe22206.html

  • Autor: as Data: 2011-11-23 21:50:17

    Link aktywny http://wielkiezarcie.com/recipe22206.html

  • Autor: alidab Data: 2011-11-23 21:54:00

    Dziękuję...:)

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-11-21 13:10:43

    Na wigilię piekę to na co rodzina ma ochotę , przeważnie wygląda to tak : Karpatka , piernik lub ciasto piernikowe, sernik , makowiec który uwielbiam, i drożdżówka z bakaliami i kakao zwinięta jak rolada i z mnóstwem kruszonki.

  • Autor: kasnik Data: 2011-11-21 13:28:45

    U nas zawsze jest makowiec i sernik, a nawet dwa rodzaje sernika i baba drożdżowa.Zawsze pieke jeszcze jakieś inne ciasto lub dwa(zależy  od ilości gości) i mnóstwo drobniutkich ciasteczek( ciachusia maleńkie tylko na Boże Narodzenie):) pozdrawiam:)

  • Autor: kasnik Data: 2011-11-21 13:29:24

    upssss..

    i źle sie podpięłam:)

  • Autor: hope30 Data: 2011-11-21 13:28:26

    Ja piekę dla Rodzinki: sernik(najpewniej Smakosiowy),słonecznik(makowiec w odjechanej wersji przypominającej kwiat http://wielkiezarcie.com/recipe65570.html ,ze dwa serniki na zimno(uwielbia go Ślubny),orzeszki,piernik staropolski,pierniczki,tort bożonarodzeniowy(pomyślę jeszcze jaki,bo co roku jest inny w środku),orzechowiec i  najpewniej będzie też jakiś spontan(zawsze dopiekam jakieś ciasto na wariackich papierach dla niespodziewanych gości)

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2011-11-21 15:25:47

    Na święta piekę ciasta takie, jakie lubimy, przy czym na Boże Narodzenie obowiązkowo z makiem i coś piernikowego, czasem też keks.Sernik jest stałą pozycją, bez względu na rodzaj świąt, czasem są nawet 2 różne. A poza tym to już co sobie rodzinka wymyśli i zażyczy. Wydaje i się jednak, że As chodzi o typowo wigilijne, czyli nie na śwęta w ogóle, ale wyłącznie na podawane przy okazji kolacji. Ja podaję makowiec, piernim, ciasteczka, ew. keks. Pozistałe ciasta to już w następne dni świąteczne.

  • Autor: misia2004 Data: 2011-11-21 15:49:07

    Moja babcia zawsze smaży chrust na wililję. To takie pączki w sumie tyle że bez nadzienia.

    Ile domów tyle tradycji.

    W  moim rodzinnym domu wna wigilję staramy się robić 12 potraw typu karp smażony, ryba w galarecie, kluski z makiem i takie tam a u mojego mężą na wigilję teściowa robi zupę grzybową i drugie danie ziemniaki ryba i surówka? W sumie to nie bardzo pamiętam bo już 9 lat nie byliśmy na wigili tam (aż wstyd się przyznać) poprostu daleko mamy. I dlatego w tym roku mamy zamiar pojechać:)

  • Autor: Laugasel Data: 2011-11-21 16:03:01

    Moje ciasta  Bożonarodzeniowe to

    keks,

    sernik

    makowiec

    miodownik z masą z kaszy manny

    i jakieś mokre z galaretką

    Te ciasta zawsze  muszą być , jedynie często  są różne ich odmiany.

     

     

  • Autor: ulla* Data: 2011-11-21 17:24:13

    Na samą Wiglię nie piekę nic specjalnego,w domu rodzinnym też nie było zwyczaju,ciasta raczej czekają na drugi dzień...choć na stole wigilijnym oczekują już drobne pierniczki i ciasteczka,zjadamy je po kolacji z ciepłą herbatką,przy śpiewaniu kolęd i prezentach.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2011-11-21 17:31:55

    U nas na Święta piecze się seromak, sernik wiedeński, piernik, pierniczki i jak starczy czasu to jakiś sernik na zimno z owocami.Moja mama piecze jeszcze makowiec i orzechowiec, więc jak przyjeżdża to przywozi po kawałku i się wymieniamy ciastami:) Na wigilię kroi się tylko na stół piernik i sernik , a to  tylko dlatego że prawie nikt po kolacji nie ma ochoty na ciasto bo jest najedzony.

  • Autor: aloalo Data: 2011-11-21 17:40:46

    Ja nie podaję ciasta na Wigilii. Słodkie są makówki i moczka, to starczy.

    Chyba dwa lata temu przyrządziłam na deser, który zjedliśmy jakiś czas po kolacji wigilijnej, piernikowe tiramisu z przepsiu Anay. Smak rewelacyjny.

    A na Boże Narodzenie to przeważnie sernik jakiś i figowiec z moich przepisów, jest w nim tyle bakalii, że kojarzy mi się właśnie ze Świętami. Poza tym pierniczki i ciasteczka a od zeszłego roku także piernik staropolski.

  • Autor: beata66 Data: 2011-11-21 18:00:21

    Na Wigilię nie podaję ciasta, bo robię kutię i tym się zajadamy- goście również :)

    Natomiast na Święta od zawsze piekę ogromną ilość drobnych pierniczków,amoniaczków, ciasteczek korzennych. Do tego piernik (w tym roku pierwszy raz staropolski), struclę z makiem, orzechowiec lub pychotkę i obowiązkowo tort czekoladowy z alkoholem i kandyzowanymi wiśniami. I tak zawsze tego ciasta jest za dużo, ale jak święta to święta.

  • Autor: mysha2006 Data: 2011-11-21 18:15:43

    U nas jedynie piernik staropolski, który zrobiony z jednej porcji i tak rozdaję mamie i teściom. Pierniczki brukowce i kruche z marmoladą. Chętnie zrobiłabym więcej ale nikt u nas tyle nie je, tym bardziej, że mnóstwo innych słodyczy w szafce czeka :)

  • Autor: Agussia834 Data: 2011-11-21 20:22:40

    U mnie, na wigilijnym stole ze słodkich specjałów, oprócz kisielu żurawinowego, gości jedynie makowiec, taki tradycyjny zawijany, ewentualnie keks makowy... W naszym domu to jednak dzień postny, więc inne ciasta to już następnego dnia... Nawet jeszcze nie zastanawiałam się co w tym roku upiekę, chyba najwyższy już czas :) Pozdrawiam.

  • Autor: anastasia.p Data: 2011-11-21 22:52:37

    U moich rodziców będzie miodownik i piernik saropolski (odkrycie roku :-)). Ciekawa jestem, co u przyszłych teściów....

  • Autor: bahus Data: 2011-11-21 22:54:01

    U mnie obowiąkowo pierniki i makowiec. A potem różne inne ciasta ale to już bez reguły.

  • Autor: olenka_chicago Data: 2011-11-22 06:25:19

    U nas bedzie piernik,pierniczki i jeszcze jakies ciasteczka dla dzieciakow, makowiec-japoniec,cisto miodowe z masa grysikowa i chyba na tym kniec. Ale Swieta kojarza mi sie z piernikami szczegolnie, makowce i serniki rowniez

  • Autor: smakosia Data: 2011-11-22 07:54:35

    U mnie od paru lat tradycją jest "piernik staropolski" wg. przepisu Holly przekładany powidłami i masą orzechową (Alidab).

    Drugi, stały punkt programu to sernik. Jeden robi moja Mama (do którego dodaje kaszę mannę) a drugi ja. Mój jest z brzoskwiniami i kruszonką. Pyszny, bo bardzo delikatny i nigdy nie opada więc nie obawiam się efektu końcowego.

    Makowiec zazwyczaj też gości na stole, ale raczej mały kawałek - tak symbolicznie dla urozmaicenia (kupny). 

  • Autor: hope30 Data: 2011-11-22 08:30:48

    ani mi się waż kupnego makowca na stole wigilijnym stawiać!!!! ja się z Tobą podzielę:)

  • Autor: smakosia Data: 2011-11-22 19:12:48

    Ooooo! Mój słodki Anioł Stróż się pojawił

  • Autor: hope30 Data: 2011-11-22 19:43:55

    ja zawsze wiem,kiedy się pojawić:)

    a ten makowiec -to już obiecany jest-podzielę się z Tobą,Twoim Połówkiem i Twoimi Rodzicami

  • Autor: Kasicadiablica Data: 2011-11-22 08:00:39

    U mnie obowiązkowo sernik wiedeński i miodownik. Poza tym pierniczki i kruche ciastka dla dzieci. Może upiekę też makowiec, ale mały, bo za makiem nie przepadamy.

  • Autor: Izuś Data: 2011-11-22 08:10:36

    Odkąd ja przygotowuję święta (czyli od kilku lat) to obowiązkowo: sernik, makowiec i piernik (lub murzynek) w czekoladzie.Moja mama piekła keks z dużą ilością bakalii ( i co roku go przypalała!).

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-11-22 08:19:27

    Czytając wypowiedzi widzę ,że wszyscy mamy podobny repertuar .

  • Autor: as Data: 2011-11-22 08:22:27

    Czytam każdą wypowiedź. Nie komentuję bo co tu komentować. Przyjmuję do wiadomości i proszę o dalsze wypowiedzi.

  • Autor: megi65 Data: 2011-11-22 08:27:34

    A mówie Ci przez cały rok ... Piecz ciacha aż wpadniesz na swój smak ... ! Ja dla odmiany .... nie pięke nic .. jak świeta to dla mnie świeta ... opoczywam od miksera i piekarnika ..ooooo :)

  • Autor: as Data: 2011-11-22 09:13:57

    Megi mi chodzi o to co ludzie pieką, a nie o to co mi smakuje. Założyłam ten wątek jako ciekawostkę dla mnie. Nie wykluczam oczywiście, że coś podpatrzę. Jak pisałam przez całe moje życie mama zawsze smażyła pączki na Wigilię. Stawiała na stół jak już wszystkie potrawy były zjedzone. Ja oczywiście nie miałam już na nie miejsca. Przez 24 lata tylko dwa razy nie było Wieczerzy Wigilijnej w domu. Nie mam więc doświadczenia jak jest w innych domach. Po ślubie kilka razy byłam u teściowej i tam zawsze smaży się faworki na koniec wieczerzy. Wiele osób na forum nie spotkało się z tym, więc to jakiś lokalny zwyczaj pewnie.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2011-11-22 09:25:13

    Szczerze powiedziawszy zjadłabym pączka takie świeżego, ale to za dużo roboty w Wigilię. Ale jakby ktoś usmażył to czemu nie:)

  • Autor: as Data: 2011-11-22 09:26:42

    Mama robiła, smażyła, a ja posypywałam gorące cukrem pudrem. Zawsze sobie palce piekłam bo trzeba było robić szybko.

  • Autor: megi65 Data: 2011-11-22 13:08:20

    Zrób swoją .. tradycję ot i wszystko .. ! Dla mnie zawsze Nowy Rok zawsze dobrym czekoladowo - orzechowym tortem pachniał .... !

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2011-11-22 14:29:30

    Megi, a jakie smakołyki jesz na święta jak nic nie pieczesz? chyba że wyjeżdżasz, to inna sprawa:)

  • Autor: megi65 Data: 2011-11-22 15:46:31

    Już '' wyjechana '' jestem ... powtarzam ... żadnych ciast nie piekę ...cały rok napiekłam sie wiec teraz basta , finito ..

  • Autor: kokarda Data: 2011-11-22 14:43:19

    a ja zastanawiam się co za ciasto zrobić na święta, bez pieczenie.. jedynie blok?? podeślijcie cos jeszcze

  • Autor: as Data: 2011-11-22 14:50:27

    Ciasta bez pieczenia  to np: wafle z jakimiś kremami. zapp, biszkopty czy herbatniki przełożone kremem budyniowym. Oczywiście jeśli masz gdzie to przechować.

  • Autor: kokarda Data: 2011-11-22 14:53:35

    nie mam miksera ani stolicy ani wałka

  • Autor: hope30 Data: 2011-11-22 14:56:22

    :( to zostaje sernik na zimno z serka mielonego w wiaderku...albo gotowce,brrrr

  • Autor: kokarda Data: 2011-11-22 15:12:00

    nigdy w życiu gotowce! to pierwsza nasza wspólna małżeńska wigilija poza PL. Musi być swojsko!

  • Autor: as Data: 2011-11-22 15:23:53

    Zamiast stolnicy może być czysty stół. Może mikser uda Ci się kupić a jak nie to trzeba będzie ręcznie. Dłużej ale nie ma problemu . Takim cudem utrzesz masę , a tym ubijesz na pianę lub taka Wałek też chyba w jakimś hipermarkecie znajdziesz. Nie kosztuje to przecież dużo.

  • Autor: kokarda Data: 2011-11-22 15:30:49

    zakup alcesoriów nie sprawiałby problemu, aczkolwiek brak piekarnika jest mega minusem

  • Autor: as Data: 2011-11-22 15:32:18

    Kup akcesoria i na razie przestudiuj dział ciasta bez pieczenia. Masz ponad 1000 przepisów tylko na dół pozostają: biszkopty, herbatniki lub krakersy http://wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=84

  • Autor: hope30 Data: 2011-11-22 17:40:51

    to jednak zostań przy serniczkach na zimno:) ale możesz zrobić malusie i np,3-4 sztuki-każdy inny: z galaretką,cytrynowy z rodzynkami,'ala ptasie mleczko,czy serniczek orzechowy:) spody przygotujesz z pokruszonych biszkoptów,krakersów ,a nawet z musli

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2011-11-22 19:46:16

    Do wyboru:)Sernik na zimno, bananowiec , śmietanowiec, napoleonkę na krakersach. ptasie mleczko na biszkoptach z mlekiem skondensowanym niesłodzonym.

  • Autor: hope30 Data: 2011-11-22 19:47:30

    Już widzę jak Kokarda ubija śmietanę do śmietanowca  bez miksera....normalnie już to widzę...

  • Autor: as Data: 2011-11-22 19:52:09

    Trzepaczką się nie da?

    Ja białka na biszkopt wolę ubijać trzepaczką niż mikserem. Wydaje mi się, że tak będzie lepiej.

    Jeśli idzie o śmietanę to boję się, że nie wyjdzie i nie robię wcale.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2011-11-22 22:29:47

    A od czego są rózgi? moja córka często ubija rózgą i świetnie się śmietana czy mleczko skondensowane ubija. Jak żyła moja babcia i już była w bardzo podeszłym wieku , ale była jeszcze bardzo aktywna zachciało jej się galaretki wiśniowej z mleczkiem skondensowanym.Sama ubiła zwykłą trzepaczką sprężynową i wyszła jej super pianka, którą nalała do salaterek.

    Jeżeli kokarda zechce, ubije na 100% rózgą.:)

  • Autor: as Data: 2011-11-22 22:32:32

    W 1999 roku w jeden dzień ubiłam ręką 8 biszkoptów. Niektóre nawet po 20 jaj. Na drugi dzień nawet zakwasów (dziwne) nie miałam.

  • Autor: beata66 Data: 2011-11-22 22:38:06

    Bo my, drogie panie, przyzwyczaiłyśmy się do luksusu...mikser, malakser, robot...Ja pamiętam jak moja babcia wyrabiała ręką ciasto drożdżowe na chleb. Tyle, że piekła tych chlebów bardzo dużo ( chyba tak na tydzień) i chleb miał wielkość +/- 30/40 cm a może i większy rozmiar. Zawsze ją podziwiałam, że tyle razy daje klapsa w to ciasto. Ukłony dla tych co robią ręcznie nie tylko ciasta :)))

  • Autor: hope30 Data: 2011-11-22 23:07:39

    Beatko-ja drożdżowe zawsze łapkami wyrabiam...i miętosze je..i klapsy mu daję..i do tego jeszcze gadam do niego:)

    chodziło mi o to,że Kokarda pisała,że u niej narzędzi brak....i wałka..i miksera i co najważiejsze PIEKARNIKA!!!!

    więc jaki Ona śmietanowiec czy bananowiec upiecze skoro spody są biszkoptowe??? w CZYM????

    i do tego ta śmietana.... moja poprzednia wypowiedź zawierała ironię....

  • Autor: beata66 Data: 2011-11-22 23:17:24

    Wiem, wiem, o co Ci chodziło! A ja tak trochę oderwałam się od kontekstu ...[SPAM czyżby] ?

    Ada, dla Ciebie też ukłony. Ja tam sobie pomagam, wyrabiam ciasto drożdżowe hakami, i jestem cała szczęśliwa, że nie muszę dawać klapsów temu drożdżowemu ciastu...mnie łapska bolą ;))

  • Autor: hope30 Data: 2011-11-22 23:28:57

    No mnie też bolą...i cały czas zastanawiam się do czego ten hak mi potrzebny w moim przepięknym,łatwomyjącym się robocie z Lidla marki dupa/dupa?:)

  • Autor: bahus Data: 2011-11-22 23:31:09

    "dupa/dupa" ? Brzmi zachęcająco....

  • Autor: hope30 Data: 2011-11-22 23:36:38

    hmmmmm

    to taki specjalny robot, za niezbyt duże pieniądze,a sprzedają go w Lidlu:) a marka dupa/dupa to takie moje określenie, na wszelkie produkty bez metek dla snobów:P

  • Autor: bahus Data: 2011-11-22 23:28:16

    Widać że rączka wytrenowana.... (do ubijania biszkoptów oczywiście)

    Ja już niestety wszystko ubijam narzędziami kuchennymi (jedyny wyjątek to majonez)

  • Autor: hope30 Data: 2011-11-22 23:29:49

    Bahusie... Kudłaczu Myślany....

  • Autor: bahus Data: 2011-11-22 23:32:11

  • Autor: hope30 Data: 2011-11-22 23:37:31

    normalnie wproszę się do Ciebie...no wproszę się....popiwkujemy:)

  • Autor: kokarda Data: 2011-11-23 10:23:55

    ja bym sie bała

  • Autor: beata66 Data: 2011-11-22 23:44:05

    . Bahusie, jadłeś może kolacyję? Wiesz..Głodnemu chleb na myśli .

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-11-23 12:09:34

    Mnie ręczne wyrabianie ciasta drożdżowego bardzo odstresowuje i relaksuje , jak mam nerwa to takie piękne chleby wychodzą.

  • Autor: kokarda Data: 2011-11-23 11:01:03

    Dziękuję wszystkim za mega pomoc ;) Sernik na zimno super sprawa ;) pomyślę także o bloku z bakaliami oraz stefance na kaszy mannie.

  • Autor: as Data: 2011-11-23 11:47:44

    i super

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-11-23 12:05:30

    Możesz zrobić jabłecznik bez zakalca wg przepisu dodanego przezemnie . Zaden specjalistyczny sprzęt nie jest potrzebny. Musisz poszukac w moich przepisach bo nie moge wkleić linka. Piszę poradę dla Kokardki tylko żle się podpiełam 

  • Autor: smakosia Data: 2011-11-24 10:04:27

    A to link do tego jabłecznika (bez pieczenia i bez zakalca :-)) : http://wielkiezarcie.com/recipe70413.html

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-11-24 11:28:10

    Dziękuje za pomoc.

  • Autor: modnisia Data: 2011-11-24 11:28:37

    Ja tradycyjnie piekę sernik (zykły bez żadnych udziwnień) i zwijany makowiec z dużą ilością maku :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu