Kobietki mam pytanie może wiecie jak ozdobić samodzielnie torcik na roczek synka?Mam na myśli tort pokryty taką jakby warstwą ciasta z różnymi figurkami.Jak samodzielnie zrobić takie ozdoby?Podaję przykładowy tort.
Tort który pokazujesz w linku jest najprawdopodobniej pokryty masą cukrową, natomiast figurki robi sie również z masy cukrowej albo ze sztucznego marcepanu. Oto linki do przepisów, obydwa sama wielokrotnie wypróbowałam więc polecam z czystym sumieniem:
Moim zdaniem zdecydowanie łatwiej pracuje się ze sztucznym marcepanem (jet tak plastyczny jak plastelina), jednak nie jest on ładny biały tylko ma kolor kremowo-żółty, co powoduje, że nawet po zabarwieniu kolory nie są już takie ładne "czyste" jak z masy cukrowej. Napisy można powycinać foremkami lub nożykiem z masy lub dostępne są specjalne jadalne pisaki (można je kupić np. na allegro). Można również rozpuścić czekoladę nad parą wodną, przelać do woreczka, odciąć rożek i tym pisać (często tak włąśnie robię).
Przy pokrywaniu tortu tymi masami musisz pamiętać, że tort nie może być z zewnątrz smarowany bitą śmietaną bo rozpuszcza ona te masy. Trzeba wierzch i boki pokryć masą maślaną lub budyniową (w środku można przekładać bitą śmietaną, ale nie może ona mieć żadnego kontaktu z masą).
A ja kupiłam cały zestaw,pięć samochodzików,dwa rodzaje posypki waflowej,drzewka i kwiaty. Nie mam za grosz zdolności artystycznych,jak kiedyś póbowałam zrobić z masy kotka to mój mąż popłakał się ze śmiechu,bo wyszła mi chora na anoreksję kozo-krowa.
Podepnę się pod Ciebie, bo też jestem początkująca a chciałam zapytać czy masę marcepanową barwi się podczas zagniatania czy mogę sobie zrobić większa ilosć do obłozenia i ozdobienia tortu a potem do poszczegolnych czesci dodawac barwnik.
Jesli moge sie pod ciebie podpiac i zadac jeszcze jedno pytanie czy ten sztuczny marcepan idzie kroic jak obłozymy nim tort bo jak zrobiłam roze to były srasznie twarde
Jesli moge sie pod ciebie podpiac i zadac jeszcze jedno pytanie czy ten sztuczny marcepan idzie kroic jak obłozymy nim tort bo jak zrobiłam roze to były srasznie twarde
Jeżeli tort obłożymy sztucznym marcepanem bez problemu możemy go kroić. Ja jednak nie jestem zwolenniczką pokrywania tortu tego typu masami. Ani masa cukrowa, ani marcepan sztuczny smakiem nie powalają z nóg, a tort przecież nie tylko powinien ślicznie wygladać, ale też smakować. Oczywiście nikt nikomu nie każe tego jeść, ale nie każdy też jest chętny wydawać kasę na coś, co później ląduje w koszu.
No własnie te torty pokryte marcepanem to jak cuda wygladaja i naprawde fajne rzeczy mozna wyczarowac z niego ale przeciez ten marcepan to nie jest wcale dobry w smaku
Ale sliczne te torciki ale takiego talentu to ja nie mam i tak wygładzone ale te ozdoby sa wszystkie na smietanie a przeciez na smietanie to wszystkie masy sie topią
Torciki są bardzo proste w wykonaniu. Nie potrzebny jest wyjatkowy talent i myślę, że z wykonaniem nikt problemu by nie miał. A tutaj dziewczyny cuda robią. Moje dekoracje są wykonane z masy marcepanowej gotowej i masy cukrowej domowej roboty. Nigdy problemu nie miałam żeby coś się topiło. Owszem czytałam o tym i jestem bardzo zdziwiona. Może z gotowymi masami jest taki problem?
To zależy kto co lubi. Ja na przykład uwielbiam marcepan. Ten sztuczny też, czasami nawet robię z niego kulki które obtaczam w kakao mniammm.... U mnie w rodzinie wszystkie dzieci także uwielbiają marcepan i masę cukrową, zawsze się "biją" kto zje ozdoby z tortu.
Mogę podpowiedzieć to co wiem na temat masy cukrowej. Masę marcepanową używałam ale gotową postępuje się podobnie do mas cukrowych.
Masy cukrowe barwi się barwnikami żelowymi, myślę, że marcepanowe tak samo. Barwniki pudrowe służą do cieniowania i malowania na sucho( np. kwiaty), lub rozpuszcza się je w spirytusie i maluje na mokro. Do rozpuszczania barwników nie nadaje się wódka, ponieważ zawiera za dużo wody. Gdyby naszła Cię ochota do zabarwienia pudrowymi, będziesz mieć brzydkie kropki w masie.
Jeżeli chcesz aby dekoracje nie stwardniały zrób je tego dnia w ktorym chcesz podać tort. Myślę jednak, że to aby były miękkie nie jest dobrym pomysłem. Figurki będą się odkształcać, i mogą nie trzymać formy.
Na zwykłej masie cukrowej ( suchej )możesz rysować pisakiem, nie wiem jak to się ma do marcepanu.
Na pewno nie można rysować na masie model past która służy do lepienia figurek, maluje się wtedy barwnikiem rozpuszczonym w lakierze spożywczym.
myslę że najlepszym sposobem bedzie właśnie zrobienie ozdób z lukru plastycznego, który łatwo się formuje, można samemu go przygotować i barwić wedle uznania . Do barwienia najlepiejm używać barwników w proszku. Ostatnio tak przygotowałąm ciasta na dzień Matki, efekt udany, wszyscy mile zadziwieni.
Kobietki mam pytanie może wiecie jak ozdobić samodzielnie torcik na roczek synka?Mam na myśli tort pokryty taką jakby warstwą ciasta z różnymi figurkami.Jak samodzielnie zrobić takie ozdoby?Podaję przykładowy tort.
Dopisano 11-11-22 15:05:29:
http://allegro.pl/tort-torty-artystyczne-warszawa-i1951272788.htmla gdzie ten przykładowy tort???:):)
u mnie ludzie przeważnie zamawiają torcik z bucikami(sandałki,trampeczki),do tego napis:pierwsze urodziny.../lub roczek ,,,,,
jesli chodzi o buciki to myślę ,że sama dasz radę złożyć je i skleić z szablonu
Tort który pokazujesz w linku jest najprawdopodobniej pokryty masą cukrową, natomiast figurki robi sie również z masy cukrowej albo ze sztucznego marcepanu. Oto linki do przepisów, obydwa sama wielokrotnie wypróbowałam więc polecam z czystym sumieniem:
http://wielkiezarcie.com/recipe30981.html
http://wielkiezarcie.com/recipe32898.html
Masy barwi się za pomocą barwników spożywczych i można z nich wyczarować naprawdę cudeńka, wystarczy trochę wyobraźni.
Serdecznie dziękuję za pomocne linki ,która masa jest łatwiejsza w wykonaniu i plastyczniejsza i jak zrobić napisy tzn czym?
Moim zdaniem zdecydowanie łatwiej pracuje się ze sztucznym marcepanem (jet tak plastyczny jak plastelina), jednak nie jest on ładny biały tylko ma kolor kremowo-żółty, co powoduje, że nawet po zabarwieniu kolory nie są już takie ładne "czyste" jak z masy cukrowej. Napisy można powycinać foremkami lub nożykiem z masy lub dostępne są specjalne jadalne pisaki (można je kupić np. na allegro). Można również rozpuścić czekoladę nad parą wodną, przelać do woreczka, odciąć rożek i tym pisać (często tak włąśnie robię).
Przy pokrywaniu tortu tymi masami musisz pamiętać, że tort nie może być z zewnątrz smarowany bitą śmietaną bo rozpuszcza ona te masy. Trzeba wierzch i boki pokryć masą maślaną lub budyniową (w środku można przekładać bitą śmietaną, ale nie może ona mieć żadnego kontaktu z masą).
Powodzenia życzę, to naprawdę fajna zabawa ;)
Serdecznie dziękuję za porady i wskazówki muszę poczytać jeszcze o tych masach i do roboty.
A ja kupiłam cały zestaw,pięć samochodzików,dwa rodzaje posypki waflowej,drzewka i kwiaty. Nie mam za grosz zdolności artystycznych,jak kiedyś póbowałam zrobić z masy kotka to mój mąż popłakał się ze śmiechu,bo wyszła mi chora na anoreksję kozo-krowa.
Podepnę się pod Ciebie, bo też jestem początkująca a chciałam zapytać czy masę marcepanową barwi się podczas zagniatania czy mogę sobie zrobić większa ilosć do obłozenia i ozdobienia tortu a potem do poszczegolnych czesci dodawac barwnik.
Czy masę mogę barwić tymi barwnikami?
http://www.pan-centrum.pl/produkt,Barwniki_pudrowe__Sliwkowy_w_opakowaniu_17g,94,2990.html
Czy z masy mogę sobie zrobić ozdoby wczesniej czy musze robić je bezposrednio przed dekorowaniem? Jak je przechowywać żeby nie stwardniały?
Czy na masie można pisać pisakiem cukierniczym? Nie rozpuści on masy?
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Balbisia
Jesli moge sie pod ciebie podpiac i zadac jeszcze jedno pytanie czy ten sztuczny marcepan idzie kroic jak obłozymy nim tort bo jak zrobiłam roze to były srasznie twarde
Jesli moge sie pod ciebie podpiac i zadac jeszcze jedno pytanie czy ten
sztuczny marcepan idzie kroic jak obłozymy nim tort bo jak zrobiłam roze to
były srasznie twarde
Jeżeli tort obłożymy sztucznym marcepanem bez problemu możemy go kroić. Ja jednak nie jestem zwolenniczką pokrywania tortu tego typu masami. Ani masa cukrowa, ani marcepan sztuczny smakiem nie powalają z nóg, a tort przecież nie tylko powinien ślicznie wygladać, ale też smakować. Oczywiście nikt nikomu nie każe tego jeść, ale nie każdy też jest chętny wydawać kasę na coś, co później ląduje w koszu.
No własnie te torty pokryte marcepanem to jak cuda wygladaja i naprawde fajne rzeczy mozna wyczarowac z niego ale przeciez ten marcepan to nie jest wcale dobry w smaku
+
Urszulko, ale kremem czy śmietaną też można tez fajne rzeczy wyczarować.
https://picasaweb.google.com/martynka1965/TortyOkolicznosciowe#5539114129281999090
https://picasaweb.google.com/martynka1965/TortyOkolicznosciowe#5593635449262748066
https://picasaweb.google.com/martynka1965/TortyOkolicznosciowe#5575748725999526690
https://picasaweb.google.com/martynka1965/TortyOkolicznosciowe#5668810224815017298
https://picasaweb.google.com/martynka1965/TortyDlaDzieci20#5572856388276857746
https://picasaweb.google.com/martynka1965/TortyDlaDzieci20#5573996648128334018
Ale sliczne te torciki ale takiego talentu to ja nie mam i tak wygładzone ale te ozdoby sa wszystkie na smietanie a przeciez na smietanie to wszystkie masy sie topią
Torciki są bardzo proste w wykonaniu. Nie potrzebny jest wyjatkowy talent i myślę, że z wykonaniem nikt problemu by nie miał. A tutaj dziewczyny cuda robią. Moje dekoracje są wykonane z masy marcepanowej gotowej i masy cukrowej domowej roboty. Nigdy problemu nie miałam żeby coś się topiło. Owszem czytałam o tym i jestem bardzo zdziwiona. Może z gotowymi masami jest taki problem?
To zależy kto co lubi. Ja na przykład uwielbiam marcepan. Ten sztuczny też, czasami nawet robię z niego kulki które obtaczam w kakao mniammm.... U mnie w rodzinie wszystkie dzieci także uwielbiają marcepan i masę cukrową, zawsze się "biją" kto zje ozdoby z tortu.
No to problemu nie masz, a ja muszę kombinować.
Mogę podpowiedzieć to co wiem na temat masy cukrowej. Masę marcepanową używałam ale gotową postępuje się podobnie do mas cukrowych.
Masy cukrowe barwi się barwnikami żelowymi, myślę, że marcepanowe tak samo. Barwniki pudrowe służą do cieniowania i malowania na sucho( np. kwiaty), lub rozpuszcza się je w spirytusie i maluje na mokro. Do rozpuszczania barwników nie nadaje się wódka, ponieważ zawiera za dużo wody. Gdyby naszła Cię ochota do zabarwienia pudrowymi, będziesz mieć brzydkie kropki w masie.
Jeżeli chcesz aby dekoracje nie stwardniały zrób je tego dnia w ktorym chcesz podać tort. Myślę jednak, że to aby były miękkie nie jest dobrym pomysłem. Figurki będą się odkształcać, i mogą nie trzymać formy.
Na zwykłej masie cukrowej ( suchej )możesz rysować pisakiem, nie wiem jak to się ma do marcepanu.
Na pewno nie można rysować na masie model past która służy do lepienia figurek, maluje się wtedy barwnikiem rozpuszczonym w lakierze spożywczym.
Mam nadzieję, że pomogłam
Serdecznie dziękuje :)
Dziewczyny mam kolejne pytanko, czy do barwienia śmietany użyć barwników pudrowych?
myslę że najlepszym sposobem bedzie właśnie zrobienie ozdób z lukru plastycznego, który łatwo się formuje, można samemu go przygotować i barwić wedle uznania . Do barwienia najlepiejm używać barwników w proszku. Ostatnio tak przygotowałąm ciasta na dzień Matki, efekt udany, wszyscy mile zadziwieni.
kuchniaslodyczy.blogspot.com
Barwnikami pudrowymi maluje się na sucho. Do barwienia śmietany barwniki w proszku lub żelu. Nie polecam barwników w płynie, w/g mnie są mało wydajne.
A jak się maluje na sucho barwnikami pudrowymi możesz podpowiedzieć?