jestem ,,prawie,, nowym użytkownikiem i jestem zachwycona tym co odkrywam na tej stronie, proszę o pomoc a mianowicie szukam przepisu na ciasto nie wiem czy to biszkopt czy może jakieś takie półkruche jest w kolorze złota tzn. przypomina biszkopt ale taki zupełnie inny w smaku , może być przełożony masą budyniową itp.
Jadłam ostatnio takie ciasto nazywało się chyba bursztynowe ale nie wiem co zrobić aby upiec podobne.
Nie moge znaleść przepisu ,ale robiłam takie ciasto z karmelem i kawą rozpuszczalną zamiast miodu ,miało złocisty kolor i trochę inny smak niz zwykły biszkopt.
TAK prawdopodobnie to coś w tym stylu bo na pewno nie miodownik ten przepis mam i to nie to , ciasto właśnie przypomina biszkopt w takim pięknym kolorze bursztynu. może ktoś znajdzie w swoich przepisach i pomoże będę wdzięczna :)
Znalazłam tylko ten przepis : 60dag mąki ,30dag cukru, 4żółtka, 2łyzeczki proszku do pieczenia, 2 łyzeczki kawy rozpuszczalnej. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę ,dodać kawę rozpuszczoną w odrobinie ciepłego mleka, mieszając dodawać stopniowo porcjami mleko i makę z proszkiem. Piec w zależności od piekarnika około 40 min . na 180 stopni . Wydaje mi sie ze jezeli dasz zamiast 2-3 łyzek mleka karmel w tej samej ilości to ciasto też się uda, a zmieni smak. Piekłam ciasto marmurkowe z kawą zamiast kakao i jest warte spróbowania, nawet ładniej wyrast niż z kakao.
Mam nadzieje że chociaż smak będzie taki , chlebek turecki też się piecze z dodatkiem kawy i karmelu z cukru , jesli jadłas to możesz porównać smaki.Ja robię dosyć ciemny karmel .
Witam serdecznie wszystkich
jestem ,,prawie,, nowym użytkownikiem i jestem zachwycona tym co odkrywam na tej stronie, proszę o pomoc a mianowicie szukam przepisu na ciasto nie wiem czy to biszkopt czy może jakieś takie półkruche jest w kolorze złota tzn. przypomina biszkopt ale taki zupełnie inny w smaku , może być przełożony masą budyniową itp.
Jadłam ostatnio takie ciasto nazywało się chyba bursztynowe ale nie wiem co zrobić aby upiec podobne.
bardzo dziękuję za pomoc:)
Polecam... Niech to będzie dla Ciebie Bursztynowe Ciacho . :)
http://wielkiezarcie.com/recipe9609.html
Lub podobne godne polecenia
http://wielkiezarcie.com/recipe38655.html
Nie moge znaleść przepisu ,ale robiłam takie ciasto z karmelem i kawą rozpuszczalną zamiast miodu ,miało złocisty kolor i trochę inny smak niz zwykły biszkopt.
TAK prawdopodobnie to coś w tym stylu bo na pewno nie miodownik ten przepis mam i to nie to , ciasto właśnie przypomina biszkopt w takim pięknym kolorze bursztynu. może ktoś znajdzie w swoich przepisach i pomoże będę wdzięczna :)
Te ciasto o którym pisze alicja_bt zapowiada sie apetycznie.Poprosze o przepis.Pozdrawiam.
Znalazłam tylko ten przepis : 60dag mąki ,30dag cukru, 4żółtka, 2łyzeczki proszku do pieczenia, 2 łyzeczki kawy rozpuszczalnej. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę ,dodać kawę rozpuszczoną w odrobinie ciepłego mleka, mieszając dodawać stopniowo porcjami mleko i makę z proszkiem. Piec w zależności od piekarnika około 40 min . na 180 stopni . Wydaje mi sie ze jezeli dasz zamiast 2-3 łyzek mleka karmel w tej samej ilości to ciasto też się uda, a zmieni smak. Piekłam ciasto marmurkowe z kawą zamiast kakao i jest warte spróbowania, nawet ładniej wyrast niż z kakao.
Dziękuję za przepis.Wkrótce upiekę.Pozdrawiam.
Dziękuję bardzo jutro próba i jak się okarze że to ten smak to.... ach brak słów hihiih :)
Mam nadzieje że chociaż smak będzie taki , chlebek turecki też się piecze z dodatkiem kawy i karmelu z cukru , jesli jadłas to możesz porównać smaki.Ja robię dosyć ciemny karmel .