Forum

Kuchenne porady

poszukuję przepisu na ciasto ...

  • Autor: maria123 Data: 2011-11-29 19:59:01

    Witam serdecznie wszystkich

    jestem ,,prawie,, nowym użytkownikiem i jestem zachwycona tym co odkrywam na tej stronie, proszę o pomoc a mianowicie szukam przepisu na ciasto nie wiem czy to biszkopt czy może jakieś takie półkruche jest w kolorze złota tzn. przypomina biszkopt ale taki zupełnie inny w smaku , może być przełożony masą budyniową itp.

    Jadłam ostatnio takie ciasto nazywało się chyba bursztynowe ale nie wiem co zrobić aby upiec podobne.

    bardzo dziękuję za pomoc:) 

  • Autor: megi65 Data: 2011-11-29 20:50:05

    Polecam... Niech to będzie dla Ciebie Bursztynowe Ciacho . :)

    http://wielkiezarcie.com/recipe9609.html

    Lub podobne godne polecenia

    http://wielkiezarcie.com/recipe38655.html

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-11-30 08:50:37

    Nie moge znaleść przepisu ,ale robiłam takie ciasto z karmelem i kawą rozpuszczalną zamiast miodu ,miało złocisty kolor i trochę inny smak niz zwykły biszkopt.

  • Autor: maria123 Data: 2011-11-30 09:57:57

    TAK prawdopodobnie to coś w tym stylu bo na pewno nie miodownik ten przepis mam i to nie to , ciasto właśnie przypomina biszkopt w takim pięknym kolorze bursztynu. może ktoś znajdzie w swoich przepisach  i pomoże będę wdzięczna :)  

  • Autor: marzanna.k5 Data: 2011-11-30 11:12:23

    Te ciasto o którym pisze alicja_bt zapowiada sie apetycznie.Poprosze o przepis.Pozdrawiam.

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-11-30 12:35:53

    Znalazłam tylko ten przepis : 60dag mąki ,30dag cukru, 4żółtka, 2łyzeczki proszku do pieczenia, 2 łyzeczki kawy rozpuszczalnej. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę ,dodać kawę rozpuszczoną w odrobinie ciepłego mleka, mieszając dodawać stopniowo porcjami mleko i makę z proszkiem. Piec w zależności od piekarnika około 40 min . na 180 stopni . Wydaje mi sie ze jezeli dasz zamiast 2-3 łyzek mleka karmel w tej samej ilości to ciasto też się uda, a zmieni smak. Piekłam ciasto marmurkowe z kawą zamiast kakao i jest warte spróbowania,  nawet ładniej wyrast niż z kakao.

  • Autor: marzanna.k5 Data: 2011-11-30 22:03:03

    Dziękuję za przepis.Wkrótce upiekę.Pozdrawiam.

  • Autor: maria123 Data: 2011-12-01 19:30:19

    Dziękuję bardzo jutro próba i jak się okarze że to ten smak to.... ach brak słów hihiih :)

  • Autor: alicja_bt Data: 2011-12-02 07:50:39

    Mam nadzieje że chociaż smak będzie taki , chlebek turecki też się piecze z dodatkiem kawy i karmelu z cukru , jesli jadłas to możesz porównać smaki.Ja robię dosyć ciemny karmel .

Przejdź do pełnej wersji serwisu