Forum

Kuchenne porady

Czy mogę juz coś upiec?

  • Autor: messua27 Data: 2011-12-13 21:40:48

    Witajcie Kochani w tym przedświątecznym ferworze prac :) zanim o coś poproszę pozwólcie, iż przywitam wszystkich Nowych Kucharzy na WŻ oraz oddam niski pokłon i wdzięczny hołd wszystkim "Starym Pichcącym w tym cudownym Kotle" a więc WITAJCIE!!! i Kłaniam się nisko:)  Kochani z racji tego, że cudownie zmieniająca się aura na dworze wprawiła moje pociechy w stan posiadania "podsiąku nosowego" (czyt. kataru) oraz pozwoliła wprawiać ich ciała w "nadzwyczajne trzesięnie" za pomoca kaszlu a ich temperatura wzrosła do 39.0 i 39.5.   nasza Pani Doktor wysłała mnie na przymusowe wakacje (pociechy za małe do samotnego chorowania w domciu), tak więc, od ubiegłego piątku dokonałam generanego "odgruzowania" mojego domku i okolic ogródka, łącznie z grabieniem trawnika (jakoś do tej pory nie miała okazji robić tego  w grudniu?!), uporządkowałam co się tylko dało, a dziś zaczęłam się zastanawiać czy mogłabym już coś upiec na święta w tym tygodniu, co ewentualnie musi poleżakować, a co może upieczone spokojnie poczekać? Pierniczki już mam zrobione, bo piekłam na konkurs domki z piernika, ale może podrzucicie jakieś pomysły. Wogóle dzisiaj siedząc z mamą zastanawiałyśmy się czego dawno nie jadłyśmy albo co jedza na święta w innych regionach nie tylko w Wigilię ale tak ogólnie. Może macie jakieś ciekawe propozycje ze swoich stron , ja jestem z Małopolski.  

  • Autor: Wkn Data: 2011-12-13 22:00:47

    Cześć, witaj wśród Żarłoków :)

    Zacznę od końca - z dań regionalnych polecam z całego serca dwie potrawy wigilijne, które niemal co roku goszczą na moim stole:

    pierwsza to pierogi pieczone z farszem ze świeżej kapusty i grzybów: http://wielkiezarcie.com/recipe134.html - nie piszę więcej, ponieważ wszystko zostało powiedziane we wstępie do przepisu

    druga to paluchy śledziowe smażone w cieście podobnym do pierogowego - http://wielkiezarcie.com/recipe28758.html

    Bardzo lubię łazanki z domowych klusek (to już mój wymysł) - są pracochłonne, ale warte uwagi - http://wielkiezarcie.com/recipe28759.html

    Z prościzn wigilijnych o niebanalnym smaku - Świąteczne zawijańce z rybą - http://wielkiezarcie.com/recipe28794.html

    Dużo wcześniej można upiec ciasto keksopodobne - uwielbiam je: http://wielkiezarcie.com/recipe222.html

    A na słodko:

    pierogi z makiem - http://wielkiezarcie.com/recipe38812.html

    kluski z makiem - http://wielkiezarcie.com/recipe39392.html

    A zresztą, co ja tu będę wklejać pojedynczo, co u mnie w domu gości:

    http://wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=35&user=1

  • Autor: Dorotaxx Data: 2011-12-13 22:17:58

    A zresztą, co ja tu będę
    wklejać pojedynczo, co u mnie w domu
    gości: http://wielkiezarcie.com/recipeslist.php?group=35&user=1

    jasny gwint!

    ile tego wszystkiego!!

    czy ja mogę tegoroczne święta spedzić u Ciebie?

  • Autor: Wkn Data: 2011-12-13 22:31:38

    Chyba zwariowałaś! To znaczy, chyba zwariowałaś, że tyle robię w każde święta Jedlibyśmy akurat do pierwszego dnia postu Ale rzeczywiście spośród wpisanych do książki kucharskiej przepisów zawsze kilka gości na świątecznym stole. W tym roku myślę jeszcze o pierogach z kiszoną kapustą - smażonych - kiedyś udało mi się zrobić wspaniałe ciasto "na oko" i nigdy nie udało się powtórzyć efektu, a nie zapisałam sobie proporcji wrrrrr :/

Przejdź do pełnej wersji serwisu