Robiliście może ciasto w takim automacie? Nie chodzi mi tylko o wyrobienie tego ciasta, ale również o upieczenie w nim. Może jakieś drożdżowe lub babka? Tak sobie pomyslałam, że możnaby było powrzucać składniki, włączyć program do pieczenia chleba i już... bez jakiś dodatkowych czynności. Znacie jakieś przepisy, które dałoby się wykonać w takim automacie?
W mojej maszynce jest program do pieczenia ciast na proszku.
Piekłam babkę i keks - wyszło. Przepis może być w zasadzie każdy, do którego nie trzeba ubijać jajek, a szczególnie ubijać osobno białka . Ciasto wychodzi jednak takie trochę ciężkie. Dlatego najlepiej sprawdził się keks.
A drożdżową babkę można spokojnie upiec - tyle, że będzie miała kształt chleba. Można zrobić każde drożdżowe ciasto, tylko pamiętać trzeba o dobraniu takiego przepisu, który będzie "pasował" objętościowo do naszej maszynki.
Pewnie! Daj znać. Ja mam taki tescowy model. Mnie to potrzebne, bo teraz mam dużo roboty przy dzieciach, a czasem trzeba jakąś babeczkę upiec. Mała chce cały czas na ręce i w kuchni cięzko stać, więc pomyślałam o tym, że powrzucam do automatu i już!
W tescowym automacie też jest program do ciast na proszku, chyba nr 10.
Przepis na keks, który piekę w automacie:
25 dag mąki pszennej
1/2 kostki Kasi
10 dag cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
jakiś zapach (np. pomarańczowy)
szczytpa soli
4 łyżki mleka
1/2 małego proszku do pieczenia
bakalie
Włożyć wszystko do maszyny i włączyć odpowiedni program.
Uważać pod koniec pieczenia, bo program jest jednolity do wszystkich ciast, a może się okazać, że ciasto upiecze się szybciej. Wtedy po prostu wyłączyć.
Jak upieczesz jedno ciasto to będziesz wiedziała, czy możesz np. podwoić ilość składników. Udanych wypieków
Dziewczyny, a co to za tescowy automat do pieczenia i ile taka przyjemność kosztuje? Skoro podajecie przepisy to podejrzewam że Wam sie dobrze sprawuje to urządzenie - ja od niedawna marze o czymś takim i robie rekonesans w tym temacie. Ostatnio upiekłam chlebek pita, przepyszny, ale roboty z tym sporo a ja nie z tych co lubią kwitnąć czekając na wyrastanie ciasta po 10 razy... możecie mi coś doradzić w kwestii zakupu takeigo automatu? Marzą mi sie świeże bułeczki codziennie :)
Za ten tescowy 5 lat temu płaciłam coś ok. stówy. Jakbym teraz kupowała to z takim samochowającym się mieszadłem bo ten tescowy piecze z mieszadłem i potem jest taka dziura w chlebie. Ale na moje potrzeby super. Wypróbuj przepis: http://wielkiezarcie.com/recipe74478.html, to mój ulubiony chlebek. Możesz nie robić w automacie, tylko dobrze wyrobić i piec w piekarniku.
Madziu, mam parę przepisów na takie ciasta, z tym że ma się je piec w blaszce, ale może spróbujesz w automacie.... jesli Cię interesują poszukam, i wkleję tutaj.
· Wyjąć ciasto z pojemnika, ugnieść, zostawić do wyrośnięcia i jeszcze raz ugnieść.
· Umieścić przykryte w lodówce i zostawić na 30 min.
· Ciasto rozwałkować na prostokąt i rozprowadzić na nim roztopione masło (pozostawić brzeg ) i nałożyć na siebie wyrabiając. Powtórzyć 3 razy.
· Umieścić w plastikowej torebce i włożyć do lodówki na przynajmniej godzinę lub całą noc.
· Ciasto rozwałkować na prostokąt i pokroić na 9 (18) kwadratów. Każdy kwadrat przekroić wzdłuż przekątnej.
· Trójkąty z szerszej strony luźno rozwałkować, położyć na natłuszczoną blachę do pieczenia
· Posmarować ubitym jajkiem i piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190º.
Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika.
Ciasto do kawy
Składniki na formę od 22 do 26 cm średnicy
mleko 170 ml 225 ml
sól ¼ łyżeczki do herbaty ½ łyżeczki do herbaty
żółtko jajka 1 1
masło/margaryna 10 g 20 g
mąka typ 550 350 g 450 g
cukier 35 g 50 g
drożdże suszone ½ opakowania ¾ opakowania
Program: „CIASTO”
· Wyjąć ciasto z pojemnika, jeszcze raz zagnieść i wyrobić.
· Ciasto wyłożyć do okrągłej lub kwadratowej formy a na wierzchu ułożyć dodatki.
masło, stopione 2 łyżki 2 łyżki
cukier 75 g 100 g
zmielony cynamon 1 łyżeczka do herbaty 1 ½ łyżeczki do herbaty
siekane orzechy 60 g 90 g
na życzenie posypać cukrem
· Na cieście rozprowadzić masło.
· W misce wymieszać cukier, cynamon i orzechy i rozprowadzić na maśle.
· Zostawić w ciepłym miejscu i upiec.
Ciasteczka drożdżowe
Na życzenie przed pieczeniem na środku położyć morelę. Upieczone i wystudzone „Sadzone jajka” posypać cukrem pudrem.
Składniki na ciasteczka drożdżowe 9 szt. 12 szt.
mleko 100 ml 200 ml
sól ¾ łyżeczki do herbaty 1 łyżeczka do herbaty
woda 30 ml 45 ml
masło 30 g 45 g
całe jajko 1 1 + 1
żółtko
mąka typ 405 350 g 450 g
cukier 1 ½ łyżki 2 łyżki
Ciasto uformować zgodnie z życzeniem lub przerobić na zawijańce cynamonowe (zawijane kluski) zgodnie z poniższym przepisem:
Dodatki:
płynne masło/margaryna 50 g 100 g
cukier 50 g 100 g
mielony cynamon ½ łyżeczki do herbaty ¾ łyżeczki do herbaty
posypać ewentualnie cukrem
· Ciasto wyciągnąć z pojemnika i jeszcze raz ugnieść
· Rozwałkować na kwadraty na powierzchni posypanej mąką i rozprowadzić na cieście miękkie masło. Wymieszać cukier i cynamon, dodać do ciasta.
· Rozwinąć z jednego boku. Popodwijać ze wszystkich stron.
· Zawijańca pokroić w kawałki i układać na blasze w odstępach.
· Zostawić na 40 min.
· Piec w temperaturze 190º 25-30 minut w rozgrzanym piekarniku.
· Posypać jeszcze ciepłe cukrem.
Świąteczny placek drożdżowy z bakaliami
Składniki na świąteczny placek drożdżowy z bakaliami
waga 1000 g
mleko 125 ml
masło płynne 125 g
jajko 1
rum 3 łyżki
mąka typ 405 500 g
cukier 100 g
cykata 50 g
pomarańczowy 25 g
mielone migdały 50 g
rodzynki 100 g
sól 1 szczypta
cynamon 2 szczypty
drożdże suszone 2 opakowania
Wyjąć ciasto z pojemnika, włożyć do formy na placek. Piec w temperaturze 180ºC (Gorące powietrze piekarnika 160ºC ) ok. 1 godziny w proporcjach 1:15 (większa ilość).
Robiliście może ciasto w takim automacie? Nie chodzi mi tylko o wyrobienie tego ciasta, ale również o upieczenie w nim. Może jakieś drożdżowe lub babka? Tak sobie pomyslałam, że możnaby było powrzucać składniki, włączyć program do pieczenia chleba i już... bez jakiś dodatkowych czynności. Znacie jakieś przepisy, które dałoby się wykonać w takim automacie?
W mojej maszynce jest program do pieczenia ciast na proszku.
Piekłam babkę i keks - wyszło. Przepis może być w zasadzie każdy, do którego nie trzeba ubijać jajek, a szczególnie ubijać osobno białka
. Ciasto wychodzi jednak takie trochę ciężkie. Dlatego najlepiej sprawdził się keks.
A drożdżową babkę można spokojnie upiec - tyle, że będzie miała kształt chleba. Można zrobić każde drożdżowe ciasto, tylko pamiętać trzeba o dobraniu takiego przepisu, który będzie "pasował" objętościowo do naszej maszynki.
A mogłabyś na ten keks podać przepis? Mam kilka przepisów na keks, ale nie wiem, który by się sprawdził.
Mam ksiażeczke z przepisami,w tym ala babki , moulinexa (wloska),wiec jesli jestes zainteresowana to jak bede miala troche czasu to napisze.
Pewnie! Daj znać. Ja mam taki tescowy model. Mnie to potrzebne, bo teraz mam dużo roboty przy dzieciach, a czasem trzeba jakąś babeczkę upiec. Mała chce cały czas na ręce i w kuchni cięzko stać, więc pomyślałam o tym, że powrzucam do automatu i już!
W tescowym automacie też jest program do ciast na proszku, chyba nr 10.
Przepis na keks, który piekę w automacie:
25 dag mąki pszennej
1/2 kostki Kasi
10 dag cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
jakiś zapach (np. pomarańczowy)
szczytpa soli
4 łyżki mleka
1/2 małego proszku do pieczenia
bakalie
Włożyć wszystko do maszyny i włączyć odpowiedni program.
Uważać pod koniec pieczenia, bo program jest jednolity do wszystkich ciast, a może się okazać, że ciasto upiecze się szybciej. Wtedy po prostu wyłączyć.
Jak upieczesz jedno ciasto to będziesz wiedziała, czy możesz np. podwoić ilość składników. Udanych wypieków
Dziewczyny, a co to za tescowy automat do pieczenia i ile taka przyjemność kosztuje? Skoro podajecie przepisy to podejrzewam że Wam sie dobrze sprawuje to urządzenie - ja od niedawna marze o czymś takim i robie rekonesans w tym temacie. Ostatnio upiekłam chlebek pita, przepyszny, ale roboty z tym sporo a ja nie z tych co lubią kwitnąć czekając na wyrastanie ciasta po 10 razy... możecie mi coś doradzić w kwestii zakupu takeigo automatu? Marzą mi sie świeże bułeczki codziennie :)
Za ten tescowy 5 lat temu płaciłam coś ok. stówy. Jakbym teraz kupowała to z takim samochowającym się mieszadłem bo ten tescowy piecze z mieszadłem i potem jest taka dziura w chlebie. Ale na moje potrzeby super. Wypróbuj przepis: http://wielkiezarcie.com/recipe74478.html, to mój ulubiony chlebek. Możesz nie robić w automacie, tylko dobrze wyrobić i piec w piekarniku.
Madziu, mam parę przepisów na takie ciasta, z tym że ma się je piec w blaszce, ale może spróbujesz w automacie.... jesli Cię interesują poszukam, i wkleję tutaj.
Poproszę :)
Proszę bardzo:)
Croissants
Składniki na ok: 14 sztuk
jajka 1
wypełnić wodą lub mlekiem do 225 ml
masło 60 g
sól 1 łyżeczka do herbaty
cukier 2 łyżki
mąka typ 405 400 g
drożdże suszone ¾ opakowania
· Wyjąć ciasto z pojemnika, ugnieść, zostawić do wyrośnięcia i jeszcze raz ugnieść.
· Umieścić przykryte w lodówce i zostawić na 30 min.
· Ciasto rozwałkować na prostokąt i rozprowadzić na nim roztopione masło (pozostawić brzeg ) i nałożyć na siebie wyrabiając. Powtórzyć 3 razy.
· Umieścić w plastikowej torebce i włożyć do lodówki na przynajmniej godzinę lub całą noc.
· Ciasto rozwałkować na prostokąt i pokroić na 9 (18) kwadratów. Każdy kwadrat przekroić wzdłuż przekątnej.
· Trójkąty z szerszej strony luźno rozwałkować, położyć na natłuszczoną blachę do pieczenia
· Posmarować ubitym jajkiem i piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190º.
Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika.
Ciasto do kawy
Składniki na formę od 22 do 26 cm średnicy
mleko 170 ml 225 ml
sól ¼ łyżeczki do herbaty ½ łyżeczki do herbaty
żółtko jajka 1 1
masło/margaryna 10 g 20 g
mąka typ 550 350 g 450 g
cukier 35 g 50 g
· Wyjąć ciasto z pojemnika, jeszcze raz zagnieść i wyrobić.
· Ciasto wyłożyć do okrągłej lub kwadratowej formy a na wierzchu ułożyć dodatki.
masło, stopione 2 łyżki 2 łyżki
cukier 75 g 100 g
zmielony cynamon 1 łyżeczka do herbaty 1 ½ łyżeczki do herbaty
siekane orzechy 60 g 90 g
na życzenie posypać cukrem
· Na cieście rozprowadzić masło.
· W misce wymieszać cukier, cynamon i orzechy i rozprowadzić na maśle.
· Zostawić w ciepłym miejscu i upiec.
Ciasteczka drożdżowe
Na życzenie przed pieczeniem na środku położyć morelę. Upieczone i wystudzone „Sadzone jajka” posypać cukrem pudrem.
Składniki na ciasteczka drożdżowe 9 szt. 12 szt.
mleko 100 ml 200 ml
sól ¾ łyżeczki do herbaty 1 łyżeczka do herbaty
woda 30 ml 45 ml
masło 30 g 45 g
całe jajko 1 1 + 1
żółtko
mąka typ 405 350 g 450 g
cukier 1 ½ łyżki 2 łyżki
Ciasto uformować zgodnie z życzeniem lub przerobić na zawijańce cynamonowe (zawijane kluski) zgodnie z poniższym przepisem:
Dodatki:
płynne masło/margaryna 50 g 100 g
cukier 50 g 100 g
mielony cynamon ½ łyżeczki do herbaty ¾ łyżeczki do herbaty
posypać ewentualnie cukrem
· Ciasto wyciągnąć z pojemnika i jeszcze raz ugnieść
· Rozwałkować na kwadraty na powierzchni posypanej mąką i rozprowadzić na cieście miękkie masło. Wymieszać cukier i cynamon, dodać do ciasta.
· Rozwinąć z jednego boku. Popodwijać ze wszystkich stron.
· Zawijańca pokroić w kawałki i układać na blasze w odstępach.
· Zostawić na 40 min.
· Piec w temperaturze 190º 25-30 minut w rozgrzanym piekarniku.
· Posypać jeszcze ciepłe cukrem.
Świąteczny placek drożdżowy z bakaliami
Składniki na świąteczny placek drożdżowy z bakaliami
waga 1000 g
mleko 125 ml
masło płynne 125 g
jajko 1
rum 3 łyżki
mąka typ 405 500 g
cukier 100 g
cykata 50 g
pomarańczowy 25 g
mielone migdały 50 g
rodzynki 100 g
sól 1 szczypta
cynamon 2 szczypty
drożdże suszone 2 opakowania
Wyjąć ciasto z pojemnika, włożyć do formy na placek. Piec w temperaturze 180ºC (Gorące powietrze piekarnika 160ºC ) ok. 1 godziny w proporcjach 1:15 (większa ilość).
Ojej Makusiu, ale się napracowałaś. Bardzo dziękuję.
No co Ty Madziu, kopiuj/ wklej..hihihi:)