Forum

Kuchenne porady

Ryż i kasza jęczmienna

  • Autor: dagusia_29 Data: 2012-01-20 14:25:30

    Dostałam dość sporą ilość tych produktów  nie wiem co z nich ugotować ale tak aby moje dzieci chciały to jeść??

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-01-20 15:08:44

    Ryż z jabłkami, ryż  ze śmietaną i cynamonem, risotto z mięsem mielonym i pomidorami, kasza ze skwarkami z wędzonego boczku, mój syn uwielbia:) kotleciki z kaszy jęczmiennej, polane sosem pieczarkowym lub mięsnym.

  • Autor: cerekm Data: 2012-01-20 16:36:43

    co to za kotleciki z kaszy Mamuska???

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-01-20 17:44:22

    Bardzo proszę:)

    http://wielkiezarcie.com/recipe55593.html

  • Autor: as Data: 2012-01-20 21:18:38

    ile z tej porcji wychodzi kotletów?

  • Autor: w jesiennym stroju Data: 2012-01-20 23:11:18

    Ryż ze śmietaną i cynamonem, to jedna z moich  ulubionych potraw w dzieciństwie, zresztą jak jestem sama w domu też sopbie przygotowuję.

  • Autor: Rzymianka Data: 2012-01-20 23:28:38

    Ryż i kasza przechowywana w odpowiednich warunkach może przetrwać kilka miesięcy, musisz więc rozplanować tak karmienie, aby te produkty nie powtarzały się za często. Pytanie czy Twoje dzieci lubią kasze i ryż ?

  • Autor: dagusia_29 Data: 2012-01-21 13:09:41

    Czy lubią jedzą do obiadu zamiast ziemniaków. Ryżu z jabłkami nie chceli jeść ale to było dawno temu. Ale chciałabym zrobić coś innego niż tylko do obiadu.

  • Autor: ursula Data: 2012-01-21 00:11:09

    witaj,

    ryz z truskawkami i jogurtem: http://wielkiezarcie.com/recipe10034.html,

    ryz z cynamonem: http://wielkiezarcie.com/recipe30169.html,

    zapiekanka na slodko: http://wielkiezarcie.com/recipe35704.html,

    z jablkami: http://wielkiezarcie.com/recipe21737.html,

    kotlety z ryzu: http://wielkiezarcie.com/recipe38513.html,

    albo salatka: kurczak, ryz, ananas, majonez (jest wiele przepisow), oczywiscie golabki i zupy (moze pomidorowa z ryzem, sama wiesz najlepiej co Twoje dzieci lubia),

    pozdrawiam serdecznie

  • Autor: jolka60 Data: 2012-01-22 08:33:47

    Ryz dodaje do zupy ogorkowej,wowczas lagodzi jej smak.Podobnie,pomidorowa podaje z nakaronem lub ryzem.Rowniez do szczawiowej-gotuje go osobno i jemy ja z ziemniakami lub ryzem,jak kto woli.Rosol,taki ''lzejszy'',zamiast makaronu ryz,ale wsypuje go do rosolu w trakcie gotowania.

  • Autor: alicja_bt Data: 2012-01-22 10:11:09

    Gotuje budyń o smaku śmietankowym lub waniliowym, trochę rzadszy niż w przepisie i dodaje do gorącego ugotowany ryż.

  • Autor: MJane Data: 2012-01-24 10:09:26

    mnie przekonywał zawsze ryż z musem jabłkowym :) 

  • Autor: Laugasel Data: 2012-01-24 13:50:24

    Ryż

    1.do gołąbków

    2. jako deser ze słoadką smietaną i cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Na ciepło naprawdę jest pyszny w tej postaci.

     

    Kasza jęczmienna, (a także każda inna)

    potrzebne potarkowane marchew i pietruszka, pokrojona drobno cebula  przyprawa np.vegeta,  jeden listek laurowy. odrobina oliwy

    Kaszę sypiemy na dno garnka około 1 cm. następnie układamy na niej warstwę jarzyn i posypujemy przyprawą, następnie warstwę kaszy, i znów warstwę jarzyn aż do skończenia składników. kładziemy listek i delikatnie zalewamy wszsytko wodą , powinna byc powyżej 2 cm . Gotujemy na małym ogniu. Najlepsza na gorąco z... kromką świeżego chleba z masłem.

    Jest to smaczna i sytna potrawa.

     

  • Autor: jolka60 Data: 2012-01-25 09:45:19

    Tak,taka kasza jest super.W sprzedaży jest również gotowa,z jarzynami (w woreczkach),ale wiadomo,że domowa jest smaczniejsza.

  • Autor: falkor Data: 2012-01-25 00:42:53

    To może sushi ;-)

Przejdź do pełnej wersji serwisu