Forum

Kuchenne porady

Masa bez margaryny?

• Autor: bobmalgorzata Data: 2012-01-21 12:18:00

Witam kucharki!

Mam ochotę na masę domowej robory, zwłaszcza bananową, nie ma takich w sklepach, a i chciałabym wykonac samodzielnie bo jednak te gotowe nie zawsze sa smaczne. Własciwie mają ogromną zaletę, bo nie sa mdliste jak w przypadku mas domowych cięzkich margaryniastych, dlatego chciałabym uniknąć dodawania masła bądź margaryny do masy, czy jest to możliwe? I czym zastapic masło, aby masa stała sie puszysta i nadawała się do przełożenia placka?I nie zawsze chciałabym aby to była żelatyna, bo jednak sprawia ona, że to już nie jest konsystencja masy a jakiejś pianki, za która nie wszyscy przepadają.

Macie jakies pomysły? Sugestie?

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-01-21 12:37:16

Można zmiksować same banany i dodać do papki zsiadającą galaretkę , jeszcze raz wszystko zmiksować i natychmiast wyłożyć na ciasto.Potem do lodówki aż masa dobrze zastygnie.Moja córka często robi taki deser i wykłada na biszkopty.

Robi też bananowca z masłem roślinnym które po utarciu jest bardzo lekkie.

http://wielkiezarcie.com/recipe35702.html

• Autor: bobmalgorzata Data: 2012-01-22 21:41:46

Serdecznie dziekuję za podzielenie się pomysłem. Na pewno skorzystam z tego sposobu. wkrótce. A ciasto Pani córki pieknie i smacznie wygląda i mam ochotę spróbować tego przepisu.

Pozdrawiam

• Autor: Zapatero Data: 2012-01-23 10:54:54

Możesz zmieszać pogniecione widelcem i skropione sokiem z cytryny (żeby zostały jasne) banany z ubitym wcześniej serkiem mascarpone. Nie trzeba tej masy zestalać żelatyną, ładnie trzyma kształt.

• Autor: bobmalgorzata Data: 2012-01-23 12:31:16

O!! genialnie Zapatero!! To jest idealne rozwiązanie, własnie szukałam czegos podobnego, żeby nie dodawać żelatyny lub tym podobne, bo masa jest wówczas "do krojenia" a nie o to chodziło.

Ubitym serkiem czyli rozumiem ubijam mikserem? Czy jakąś zwykłą ręczną ubijaczką, i jak długo?

A czy inne owoce dadza podobny efekt, np brzoskwinie z puszki zmiksowane na papkę i do tego mascarpone, da radę?

• Autor: Zapatero Data: 2012-01-23 12:44:35

Serek mascarpone ubijasz mikserem z takimi końcówkami jak do ubijania piany z białek. Nie trzeba tego robić zbyt długo, myślę, że dwa opakowania po 250 gram - czyli razem pół kg serka około trzech-czterech minut (nie zapomnij dodać cukru :)). Zresztą sama zobaczysz, że tego serka zrobi się jakby więcej (ale nie tak dużo więcej jak w przypadku ubijania śmietany kremówki)

Brzoskwinie z puszki będą znakomite, ale pod warunkiem, że nie zmiksujesz ich na lejącą masę, bo wówczas sam serek nie utrzyma konsystencji i wszystko będzie Ci się "rozłaziło".

Lepiej będzie jeśli drobno je pokroisz.Dlatego też pisałam wyżej, by banany pognieść widelcem, a nie całkiem zmiksować.

• Autor: bobmalgorzata Data: 2012-01-26 11:13:05

Serdecznie dziękuję za wszelkie wskazówki, ten pomysł z serkiem bardzo mi się podoba i jak tylko przyjdzie sobota zrobię jakieś pyszne ciasto.

Pozdrawiam cieplutko

Przejdź do pełnej wersji serwisu