Forum

Kuchenne porady

Czym smarować kanapki?

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-18 13:40:15

    Kochani, podzielcie się swoimi pomysłami, czym najlepiej smarować kanapki przed ich obłożeniem różnymi dodatkami typu wędlina, nabiał, itp., żeby były zdrowe i smaczne?

  • Autor: renataz36 Data: 2012-02-18 13:55:13

    Nie zawsze to co smaczne musi być zdrowe niestety, ale napisze czym my smajkujemy kanapeczki, otóż

    - dzieci najczęściej masłem lub innym "poślizgiem", ostatnio smakowita DE LUX o smaku świeżego chleba

    - rodzice tylko masłem, a jeśli poczują że to już za dużo cholertserolu wtedy zamiast masło pod wędliną znajduje się chrzan, musztarda

    a ja jako dziecko jeszcze pamiętam jak smarowałam chleb zwykłym koncentratem pomidorowym... też mi smakowało

    W ogóle dla młodszego syna kanapka mui być "mokra" czyli oprócz poślizgu na wierzchu daje również: majonez, ketchup, musztardę, sos do hamburgerów itp

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-18 14:09:42

    Masz rację, że to co smaczne nie zawsze jest zdrowe. Ponieważ moja rodzina ma różne problemy zdrowotne, dlatego też chciałabym całkowicie wyeliminować te najbardziej niezdrowe smarowidała typu "tłuszcz roślinny" o różnych nazwach.

  • Autor: Aldous Data: 2012-02-22 09:19:09

    A np. polać kanapkę oliwą z oliwek.  Zdrowo będzie, smacznie też. Tylko czy dzieci będą chciały się na to przerzucić? To już zadanie dla nas ;)

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-22 12:47:12

    Wiesz Aldous, wątpię czy ktokolwiek z moich domowników polewałby kanapki oliwką. Zresztą moje dzieci, to już są dorosłe, ale jak są przy mnie, to i tak trzeba ciągle coś wymyślać.:)

     

  • Autor: jolka60 Data: 2012-02-22 23:08:34

    No,moze nie na codzień,ale może posmakją wam grzanki,które czasem robię z długiej bułki.Kroję ją na plastry (w Lidlu jest już pokrojona),opiekam lekko w piekarniku z obu stron,na słomkowo-rumiany kolor.W międzyczasie ucieram posiekany czosnek z niewielką ilością soli i pieprzu,dodaję oliwę,troszkę bazylii,dokładnie mieszam.Gorące grzanki smaruję tym z jednej strony,kładę plaster pomidora (ostatnio dałam odsączone krojone pomidory z puszki,tzw do pizzy),na to plaster sera mozarella lub,zastępczo,żółtego.Zapiekam do rozpuszczenia sera.Szybkie i smaczne.

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-23 12:36:40

    Dziękuję Ci Jolu za świetny pomysł na grzanki. Chętnie zrobię takie chrupiące grzaneczki , bo z bagietki jeszcze niepróbowałam. Nieraz robiłam podobne zapiekanki, ale ze zwykłego chleba. Rzeczywiście są szybkie i smaczne. :)

  • Autor: jolka60 Data: 2012-02-24 23:46:48

    Jeśli Wam posmakują,napisz.Taka jeszce praktyczna wskazówka.Grzanki kładę na papier do pieczenia,blachy z podpieczonymi wcale nie wyciągam z piekarnika,tylko go uchylam i kładę przygotowane dodatk.Oszczędzam sobie pracy,a grzanki nie stygną.

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-25 22:45:19

    Jolu, dziękuję, są pyszne. Ja dodałam jeszcze cienko pokrojone paseczki papryki i trochę oregano :)

  • Autor: jolka60 Data: 2012-02-25 23:11:40

    Bardzo sie ciesze.Pozdrawiam.Jolka

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-02-18 13:55:37

    Nożem i prawdziwym masłem:)

  • Autor: piła Data: 2012-02-18 13:59:07

    majonez, smalec

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-18 14:20:06

    Niestety są to też produkty wysokokaloryczne.

  • Autor: agulinia Data: 2012-02-18 19:09:30

    Serkiem "bieluch"

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-18 14:15:40

    Wiadomo, nóż to podstawa, a masło napewno jest dobre, ale wysokokaloryczne.

  • Autor: aggusia35 Data: 2012-02-18 16:42:34

    Masło nie jest wysokokaloryczne no chyba że zjesz cała kostke za jednym razem:)

  • Autor: as Data: 2012-02-18 18:15:23

    prawdziwe masło ma min 82% tłuszczu. Majonez ma 74% tłuszczu, a margaryna śniadaniowa 60% tłuszczu.

  • Autor: mahika Data: 2012-02-18 14:17:15

    jest dużo przepisów na pasty do chleba.

    wpisz w wyszukiwarkę.

    czasem jakieś robię.

    Ale mało chleba jem, a jak jem to najwyżej z serem,

    wtedy niczym nie smaruję.

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-18 14:26:54

    Z pewnością pasty do chleba są bardzo dobre. Ja również nie jem dużo chleba i też niczym nie smaruję. Niestety pozostali domownicy nie mogą obejść się bez posmarowania chleba tymi różnymi "tłuszczami roślinnymi". Chciałabym zmienić ich nawyki i znaleźć jakieś smarowidło, ktróre będzie dla nich jednocześnie zdrowe i dobre.

  • Autor: mahika Data: 2012-02-18 14:36:33

    Z przepisów na pasty dostępne na tej stronie, z pewnością uda Ci się coś znaleźć odpowiedniego.

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-18 14:45:58

    Napewno coś dobrego znajdę. Dziękuję. :)

     

  • Autor: myszamycha Data: 2012-02-18 14:33:24

    Można posmarować serkiem homo naturalnym.

  • Autor: mahika Data: 2012-02-18 14:37:46

    albo twarogiem, takim zwykłym,

    potraktowanym blenderem, z różnymi dodatkami, naturalnymi rzecz jasna :)

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-18 14:44:43

    Super sprawa, no właśnie to trafiony pomysł. Dziękuję :)

     

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-18 14:42:10

    Trzeba będzie spróbować i przekonać domowników do zmiany.

  • Autor: Laugasel Data: 2012-02-18 15:13:02

    Ja robię sałatkę z kapustą i mlekiem, można ją przechowywac w lodówce parę dni . nakładam cienko na chleb i wedlinką ,Pycha!!!

  • Autor: panda25 Data: 2012-02-18 15:18:34

    My czasami smarujemy serkiem typu Bieluch, albo Twój Smak  najczęściej chrzanowy, ale są też inne smaki.

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-18 16:38:28

    Też czasem kupuję serek śmietankowy, ale "Delikate puszysty ze szczypiorkiem". Jest bardzo dobry.

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-18 16:33:15

    Ciekawe połączenie. Muszę spróbować.

  • Autor: malina_a Data: 2012-02-18 15:17:23

    masło....prawdziwe masło....żadne tam ramy. mixy i inne , masło jest najlepsze

  • Autor: myszamycha Data: 2012-02-18 15:25:09

    masz rację..z dwojga złego wolę tą większą ilość kalori w maśle niż chemię w mixach..u nas tylko masło ewentualnie smalec domowy,czy właśnie serek na chleb

  • Autor: Klaudia.o Data: 2012-02-18 15:29:34

    Nie smaruję kanapek masłem ani, co gorsza, wszelkimi margarynami zwłaszcza smakowymi.. To jest świństwo! Najczęściej pod wędlinę kładę biały twaróg smietankowy, ewentualnie ze szczypiorkiem lub rzodkiewką.

  • Autor: as Data: 2012-02-18 16:35:10

    tylko chleb posmarowany pastą serową nie ma poślizgu. Nie da się połknąć  i zawsze daję pod niego margarynę.

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-18 16:49:49

    Jak smaruję chleb jakąkolwiek pastą, to już więcej nic nienakładam.

     

  • Autor: emeska1974 Data: 2012-02-18 17:11:21

    margarynę na kanapki??? oj nie przełknęłabym chyba

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-18 17:44:14

    Moi domownicy właśnie smarują chleb tymi margarynami smakowymi, które są różnymi mieszankami tłuszczów roślinnych. Mnie one wogóle nieodpowiadają. W nich jest sama chemia i chcę żeby z nich zrezygnowali.

  • Autor: emeska1974 Data: 2012-02-18 17:11:21

    margarynę na kanapki??? oj nie przełknęłabym chyba

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-18 16:45:18

    Masz całkowitą rację. Te wszelkie margaryny są ohydne.

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-18 16:41:54

    Masło jest smaczne, ale za tłuste.

  • Autor: jolka60 Data: 2012-02-19 07:29:13

    Jesli ktos nie ma wyraznych zdrowotnych przeciwwskazan,to tylko maslo zamiast margaryny,chocby byla nie wiem jak reklamowana)-zwlaszcza dzieciom.

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-19 08:54:27

    Ja niestety nie bardzo mogę jeść masła właśnie ze względów zdrowotnych, ale reszta moich domowników jak najbardziej może. Też uważam, że masło to najlepszy wybór spośród tych wszystkich smarowideł w postaci margaryn. 

  • Autor: mamusia_muminka Data: 2012-02-18 16:08:51

    cieniutko srkiem topionym:)

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-18 16:58:14

    Wszelkiego rodzaju serki topione odpadają. Oglądałam program "Wiem, co jem" i właśnie tam dowiedziałam się, że serki topione są bardzo niezdrowe, dlatego ich wogóle nie jemy.

  • Autor: myszamycha Data: 2012-02-18 16:17:40

    Dobra jest też taka pasta serowa 30 dkg sera białego,serek topiony utrzeć na jednolitą masę i do tego dodatki można czosnek,natkę pietruszki,szczypiorek co kto lubi..

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-18 17:00:51

    Napewno dobra jest taka pasta, ale bez seka topionego. Chyba, że serek topiony jest zrobiony domowym sposobem.

  • Autor: emeska1974 Data: 2012-02-18 16:56:47

    od lat nie smaruję niczym  i też mi smakują - jakoś nie lubię zbyt tłusto...

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-18 17:16:55

    Od jakiegoś już czasu też wogóle nie smaruję niczym chleba, bo tłusto nie mogę jeść. Chcę oduczyć swoich domowników, ażeby też nie smarowali chleba żadnymi margaryna.

  • Autor: megi65 Data: 2012-02-18 17:03:49

    Jestem staromodna i niereformowalna ... dla mnie masełko , masełko pełne smaku śmietanki ...żadnych ''udziwnień '' tak mi najlepiej pasuje i smakuje pod szyneczkę , twarożek czy  miodzio z pasieki .. ::)

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-18 17:31:52

    Megi, ja też bardzo lubię masełko, a szczególnie posmarowana nim świeża i chrupiąca bułeczka. A jaka pyszniasta jest chałeczka ze świeżym masłkiem swojskiej roboty i do tego miodzik. Pychotka ! Niestety nie mogę się tak za wiele nim rozkoszować, bo bym to odchorowała, ale nieraz się skuszę.

  • Autor: lolopopa Data: 2012-02-18 18:01:06

    Pysznymi pastami :) bagietki z odrobiną oliwy z oliwek

    dla mnie chleb posmarowany masłem to zło konieczne

    Podrzucam pomysły :)

    http://wielkiezarcie.com/recipe30693.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe71878.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe72939.html

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-18 18:49:52

    Dziękuję Ci za linki. Pyszniaste te pasty. Mniam :)

  • Autor: emeska1974 Data: 2012-02-18 18:51:02

    szkoda ze same rybne - do kanapek nie za bardzo dla mnie 

  • Autor: megi65 Data: 2012-02-18 18:52:48

    Lolo wszystkimi tymi masami mogę '' zapastować '' bułeczke , bagietkę , kromeczke chlebusia alee  , alee podkład maślany musi być .... :) Tuńczyk nie pogniewa się , że leży na masełku .. prawda ? .

    Fakt , nie lubię grubej warstwy masła ... ::)

  • Autor: belkot68 Data: 2012-02-18 19:06:49

    Witam,mój slubny polewa pieczywo olejem z oliwek ,dzieci raz olej ,raz majonez,ja biały serek.

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-18 19:29:22

    To widać, że dba o zdrowie. U mnie też syn smaruje majonezem i serkiem smakowym, ale niestety pieczywo za grubo smaruje masłem.

     

  • Autor: kasik:) Data: 2012-02-18 19:24:07

    a ja smruje zazwyczaj gęstym jogurtem naturalnym np.greckim

  • Autor: Fiddle Data: 2012-02-18 20:03:32

    Pasta jajeczna: Ugotować 2 jajka, pokroić drobno w kostkę, dodać soli i pieprzu, szczypiorku i troszkę majonezu. 

    Pasta rybna: Oskubać makrelę z ości, dodać ogórka, groszek konserwowy i musztardę.

    Pasta twarogowa: Twarożek wymieszać ze śmietaną i solą, oraz szczypiorem i rzodkiewką.

    Często takimi pastami smaruję kanapki:) Co do masła: zawsze smaruję prawdziwym 82% tłuszczu. Dobre na oczy!:)

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-18 21:25:28

    Bardzo dobre pasty, ale masłem kanapki już bym nie posmarowała. Sama pasta na kanapce jest już wystarczająca.:)

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-18 21:40:47

    Bardzo lubię jogurt typu greckiego, ale używam go wyłącznie do sosów, surówek i deserów. Kanapki raczej bym nim nie posmarowała, a moi domownicy z pewnością by ich nietknęli. Nie każdy to lubi.

  • Autor: ursula Data: 2012-02-19 07:03:45

    witaj Lea2,

    kilka propozycji od tineczki:

    http://wielkiezarcie.com/recipe57356.html, http://wielkiezarcie.com/recipe57368.html, http://wielkiezarcie.com/recipe57366.html,

    a teraz kilka ode mnie:

    mozesz pieczywo posmarowac miekkim avokado, mozesz uzyc hummus - pasty z ciecierzycy

    "Zastosowanie[edytuj]

    Nasiona ugotowane i zmielone (utarte na miazgę) tworzą masę będącą podstawą tzw. hummusu, rodzaju pasty do smarowania chleba i placków chlebopodobnych w tradycji kulinarnej kultur bliskowschodnich i obszaru Morza Sródziemnego."

    mozesz tez zrobic tapenade - paste z oliwek i kaparow,

    oczywiscie moglabys uzyc tofu, zmiksowac z serkiem, jogurtem, szczypiorkiem...

    jeszcze jedna propozycja to baba ghanoush:

    Baba ghanoush
    Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
    Skocz do: nawigacji, szukaj
    Gotowa potrawa – polana oliwą z dodatkiem pietruszki i czosnku; widać również ziarna sezamu

    Baba ganoush, baba gannoush, baba ghannouj lub baba ghannoug (arab. بابا غنوج DIN: bābā ġanūj) – popularna na azjatyckim Bliskim Wchodzie i w Egipcie potrawa w formie pasty lub dipu, której podstawowym składnikiem są bakłażany i sezam. Pastę tę je się najczęściej z pieczywem nakładaną na placki chlebowe pita lub khubz, lub dodając ją do warzyw lub grillowanych mięs. W polskich warunkach może posłużyć jako baza do kanapek. W Egipcie baba ganoush bywa podawana jako danie główne z ziarenkami z owocu granatu[1][2].

    Egipska baba ghanoush z plackiem chlebowym
    Commons in image icon.svg
    W Wikimedia Commons znajdują się multimedia związane z tematem:
    Baba ghanoush

    Podstawowa, prosta baba ganoush składa się z miąższu upieczonego bakłażana, którego charakterystycznym dodatkiem jest sezam w formie pasty tahini, całość doprawia się sokiem z cytryny, oliwą i solą. Wśród przypraw spotyka się czasem również rozgnieciony czosnek, utartą cebulę, nać pietruszki, miętę, kmin rzymski, paprykę.

    Gotowa pasta ma jednolity kolor białawy albo żółtawo-kremowy i podawana jest na zimno. Można ją łatwo przygotować w domowych warunkach, ale bywa też sprzedawana w handlu jako gotowy produkt spożywczy[

  • Autor: jolka60 Data: 2012-02-19 07:33:45

     J rowniez polecam pasty z ciecierzycy .a rowniez z soczewicy. Sa bardzo smaczne.Tu ogromne pole do popisu.Ostatnio robilam z ciecierzycy (z puszki,niestety,dla mnie ciut za slona) z suszonymi pomidorami i pasta Ajvar.Mozna podac do miesa,jako smarowidlo lub jedyny dodatek do chleba.

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-19 08:48:43

    Dziękuję Ci Jolu za te propozycje. Są ciekawe i godne wypróbowania. Myślę, że domownikom zasmakują. :)

  • Autor: alicja_bt Data: 2012-02-19 10:43:35

    Przy okazji chciałabym zapytać może ktoś się orientuje czy osoby których wątroba nie toleruje grochu, fasoli, bobu mogą jeść ciecierzyce i soczewice? Nie chcę eksperymentować bo i tak wystarczająco czesto żle się czuję.

  • Autor: hanah30 Data: 2012-02-19 11:19:56

    To zależy indywidualnie od osoby,każdy może inaczej reagować na różne produkty, dlatego należy spróbować. Ja osobiście mogę ciecierzyce , ale soję nie toleruję .

  • Autor: jolka60 Data: 2012-02-19 11:36:57

    Faktycznie,chyba trzeba samemu wyprobowac.Co do grochu i fasoli,to wymoczone podobno dzialaja mniej wzdymajaco (tyle,ze te wode trzeba odlac).

  • Autor: alicja_bt Data: 2012-02-19 11:44:04

    Dziękuje, moczenie nie pomaga i tak mi zaszkodzą, fasolke jem w małych ilosciach szparagową, a groszku nawet zielonego nie jem. Sprubuje ciecieżycy jak mi zaszkodzi to syn uwielbia strączkowe pomorze zjeść.

  • Autor: jolka60 Data: 2012-02-19 12:04:16

    Trzymam kciuki.

  • Autor: alicja_bt Data: 2012-02-19 11:45:49

    Ja właśnie soje w miare toleruje nawet mleko sojowe. Przegibane z tym jedzeniem jak się nie jest zdrowym.

  • Autor: hanah30 Data: 2012-02-19 12:02:30

    Co ciekawe kotlety sojowe takie do przygotowania półprodukty moge jeść, a wiadomo że tam jest chemia.

  • Autor: alicja_bt Data: 2012-02-19 12:14:26

    Lekarz powiedział mi, że czasami zaszkodzi listek sałaty, a kawał mięcha nie.

  • Autor: hanah30 Data: 2012-02-19 12:33:41

    Jak byłam w sanatorium to facet wcinał paprykę i cebulę po żółtaczce i nic mu nie było a zjadł trochę tłustego i źle sięczuł jak balon.

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-19 12:37:12

    No właśnie, to zależy jak organizm przyjmie, to co się zje. Ja absolutnie nie mogę jeść cebuli pod żadną postacią, a bardzo ją lubię,

  • Autor: alicja_bt Data: 2012-02-19 12:58:43

    I to jest własnie najgorsze : o jajkach musze zapomnieć, o cebuli też, chętnie bym zjadła najzwyklejszy chleb ze smalcem skwarkami i cebulą. Pieczywo jem tylko pszenne.

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-19 13:26:02

    Ja jem jajka jak narazie, ale co będzie dalej. to nie wiem, bo coraz gorzej się czuję.

  • Autor: alicja_bt Data: 2012-02-19 13:29:42

    Marne to nasze życie nawet człowiek sobie coś dobrego nie może pojesć. W zeszłym tygodniu wyeliminowałam kasze manne na chudym mleku, makaron i płatki owsiane jeszcze mogę jesć.

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-19 13:35:23

    Otóż to, marne życie mamy, a tak pojadłoby się różnych dobrych frykasów. Mleka to ja wogóle nie toleruję.

  • Autor: Paola_r Data: 2012-02-22 13:58:09

    Na tym blogu Bea podaje troche różnych przepisów bez mleka i bez jajek. Moze coś Ci się przyda, jeśli będziesz chciala przyrządzić coś smakowitego i nie robić tego osobno dla domowników, a osobno dla siebie.

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-22 19:28:45

    Dziękuję Ci serdecznie. Z wielu przepisów zawsze coś dobrego można wybrać. Jeśli byś mogła, to proszę Cię o uaktywnienie linku. :))

  • Autor: Paola_r Data: 2012-02-22 20:21:30

    Już się z rumieńcem poprawiam: Bea w Kuchni.

    Z prawego boku strony są "etykiety", gdzie możesz znaleźć przepisy bez jajek, mleka i zobaczyć, czy coś Ci będzie pasowało.

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-23 12:40:35

    Ależ rumienieć wogóle niepotrzebny.:) Dziękuję za link. Z pewnością coś wybiorę. :)

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-19 12:33:18

    Właśnie, to zależy indywidualnie od osoby, gdyż na daną potrawę każdy organizm reaguje inaczej. Niestety pomimo wszystko trzeba eksperymentować żeby samemu się przekonać, co nam pasuje. Lekarka zaleciła mi dietę i nic smażonego, ale na diety to ja jestem oporna i próbuję jeść wszystko, chociaż czasem cierpię.

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-19 08:45:01

    Witaj Ursulo !

    Pięknie podziękuj tineczce za świetne propozycje. Bardzo mi miło, że pomyślała o mnie. Tineczka ma mnóstwo znakomitych przepisów. Szkoda, że nie ma jej tutaj z nami. Mam nadzieję, że będziemy mogli odnowić kontakt i wspólnie cieszyć sie z powrotu tak wspaniałej osoby. Proszę przekaż tineczce w moim imieniu gorące pozdrowienia i uściski. :):):)

    Ursulo serdecznie Ci dziękuję za tak wiele ciekawych propozycji. Naprawdę jest z czego wybrać. Mam nadzieję, że te potrawy przypadną moim domownikom do gustu, jak zakosztują trochę tej egzotyki i zaczną rozkoszować się w tych nowych smakach. Pozdrawiam cieplutko. :)))

  • Autor: psychot Data: 2012-02-19 09:00:23

    pomysłów na smarowanie kanapek może być mnóóóóóóstwo

    a mianowicie, twarożek biały, serki topione (chyba mój ulubiony sposób), także sosy do kanapek, których wybór jest dosyć szeroki, sprawiją, że kanapka nie jest sucha, a takiego sosu nakłada się cieniutką warstwę zatem jest też ekonomiczny ja przyznam, ze ostatnio smarowałam sobie kanapki ketchupem i musztardą, bo akurat miałam na nie ochotę. inne to oczywiście pasty w wielu smakach. warto zamienić masło na inne dodatki

  • Autor: Fiddle Data: 2012-02-19 09:52:36

    Lea, rozumiem, fakt masło nie jest dobre na cholesterol ... Mój ślubny także nie tknie masła, on smaruje chleb oliwą. Pół łyżeczki na kromkę, tak leciutko. Uważa, że smaczne no i zdrowiej aczkolwiek ja się nie przekonam - masło najlepsze. ;-)

    Hmm, może serek topiony byłby jeszcze dobry ?

    Dżem lub miód również sprawiają że kanapka nie jest sucha, a jeśli z pasieki to zdrowy, dżem swój również bardzo dobry ...

    Hmm... Ja w dzieciństwie jadłam chleb polany wodą i posypany cukrem. Teraz już bym nie tknęła, ale ... zawsze to jakieś wyjście ;-)

    Serek bieluch, almette - serki do smarowania.

    Zawsze przecież można jeść kanapkę bez masła, sama wędlina i pomidor na przykład...

    Co do masla i do margaryny: Masło chociaż jest smaczne, ja margaryny niecierpię, ohyda już wolałabym niczym nie posmarować niż smarować takim świństwem. !

    Masło jest dobre na oczy, margaryna ma mniej tłuszczu ale za to ma więcej chemii. Co wybieram? MASŁO

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-19 12:24:17

    Fiddle, osobiście bardzo lubię masło, ale nie mogę go jeść ze względów zdrowotnych. Jednak czasem pozwalam sobie na posmarowanie nim kromki chleba, a potem to odchorowuję. Jem kanapki bez jakiegokolwiek smarowidła, ewentualnie z serkiem śmietankowym, ale i to mi szkodzi. Serek topiony jest ogromnie niezdrowy. W tv był taki program "Wiem, co jem" i tam właśnie była mowa o serkach topionych. Szczególnie chodzi mi o moich domowników, bo jednen je kromki grubo posmarowane masłem, a drugi z kolei smaruje margaryną. Chciałabym radykalnie zmienić ich nawyki i zacząć zdrowiej komponować wszelkie posiłki.:))

  • Autor: alicja_bt Data: 2012-02-19 13:22:25

    Mi też serek  śmietankowy szkodzi, po zjedzeniu czuję jakbym miała kamień w żołądku. Kupuje biały serek w plasterkach w biedronce i ten mi nie szkodzi , najgorzej jest po serku wiejskim. Zresztą twaróg to jest produkt uboczny powinno się konsumować serwatkę bo w nie jest więcej witamin itp niż w twarogu.

  • Autor: a. Data: 2012-02-19 13:29:29

    Witamin i najzdrowszego mlecznego białka, dlatego wszystkie preparaty dla sportowców ją zawierają.

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-19 13:30:35

    Muszę wypróbować ten serek w plasterkach, bo jeszcze nigdy go nie kupowałam. Przestałam nawet piec ciasta, a tak uwielbiam sernik.

  • Autor: alicja_bt Data: 2012-02-19 13:32:30

    Jest naturalny i z dodatkami, ja kupuje naturalny, opakowanie z przewagą niebieskiego.

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-19 13:40:26

    Widziałam takie na półkach, ale jeszcze ich nie kupowałam. Jak będę w tygodniu, to kupie i spróbuję.

  • Autor: a. Data: 2012-02-19 13:39:42

    Ja będę w dalszym ciągu namawiać na domowy wyrób ;)

    Parę mądrych rzeczy o serze ricotta (również sklepowej, pod warunkiem, że jest robiona tylko z serwatki bez dodatku świeżego mleka);

    "Ser serwatkowy zawiera białka albuminę i globulinę. Są to białka rozpuszczalne w wodzie i trawione enzymatycznie w przewodzie pokarmowym, również dorosłych ludzi. Białka te należą do najlżej strawnych, bowiem organizm człowieka jest szczegolnie do nich genetycznie przystosowany."

    "Białko serwatkowe jest bowiem składnikiem wielu odżywek dla tej wymagajacej grupy osób.
    Dodatkową zaletą białka serwatkowego jest to, że nie uczula. Taki serek może spokojnie być podawany do jedzenia naszym alergicznym maluchom." (wyrywki z wpisów użytkownika EAnna z forum wędliniarzy, Kobietka powtarza za książką "Praktyczne serowarstwo".

  • Autor: alicja_bt Data: 2012-02-19 13:55:45

    Mam zero dostepu do prawdziwego mleka, a ze sklepowego to już nie to. Czasami robię serek do kremu twarożkowego do przełożenia ciasta.

  • Autor: a. Data: 2012-02-19 14:03:02

    Niestety masz rację, sklepowe się nie nadaje, musi być świeże nie przetwarzane w żaden sposób. Też mam niewielki dostęp bo tu w moich stronach ludzie nie chcą sprzedawać większych ilości, tyle co sobie czasem od rodziców przywiozę, ale oni mieszkają bardzo daleko.

  • Autor: alicja_bt Data: 2012-02-19 14:04:26

    U nas posprzedawali krowy.

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-19 14:12:07

    Dziękuję za obszerny opis. Zostałam pozytywnie nastawiona i przekonana, że taki domowy wyrób będzie najlepszy dla naszego organizmu. Mam nadzieję, że niebawem wypróbuję ten przepis na domową ricottę. Z pewnością jest zdrowy i pyszny. :))

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-19 15:32:00

    Z pewnością jest ich mnóstwo, ale przydałyby się jakieś konkretne. :) Niestety te kupne serki topione i gotowe sosy napewno nie należą do zdrowych. Chyba, że zrobi się je domowym sposobem. Jak już wcześniej napisałam, że w tv był właśnie taki program "Wiem, co jem" w którym była o nich mowa i nie miały one pochlebnej opinii.  Jest takie powiedzenie, że trzeba uważać na to co się je, bo jesteśmy tym co jemy.:))

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2012-02-19 10:27:33

    Pasta z avocado, polecam w moich przepisach....

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-19 12:25:23

    Jest super, dziękuję.:)

  • Autor: kiki1101 Data: 2012-02-19 13:16:08

    hummus z pomiderem lub innymi

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-19 14:18:18

    Warto wypróbować.

  • Autor: Paola_r Data: 2012-02-22 13:51:19

    Oprócz wymienionego już hummusu, pasta twarożkowa zrobiona w domu z dodatkiem np. chrzanu, posiekanych rzodkiewek, ogórka (bez nasion, tak, aby był jak najmniej wilgotny), szczypiorku, suszonych pomidorów-robiąc ją w domu kontrolujesz skład pod względem zdrowotnym. Często nawet nie kupując oglądam w sklepie opakowania smarowidlowych newsów, jeśli zainteresuje mnie jakieś połączenie składników. Robię jednak w domu, przy pomocy blendera z kubkiem.

    Z nieco pikantniejszych:to tapenady z oliwek. Pasty warzywne takie jak te (Podravka swego czasu robiła jeszcze "Relish" i "Pindżur", teraz nie widzę ich na stronie) albo te.

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-22 14:30:33

    Paola_r, bardzo Ci dziękuję za fajne pomysły i linki. Z pewnością wypróbuję takie pasty warzywne, ale jak napisałaś domowym sposobem. Będą lepsze od tych kupnych. :)

     

  • Autor: olenka_chicago Data: 2012-02-22 16:48:56

    U nas maselko.

    A tak na marginesie skad wzial sie zwyczaj smarownia chleba maslem, ostatnio sluchalam audycji radiowej i tam sie wysmiewali z Polakow i ich smarowania chleba gruba warstwa tluszczu. Nie mogli tego pojac jak pod wedline/ser mozna dac maslo!?    Po wojnie w Stanach jeden z nich sie wypowiadal, ze jego rodzice chcac podtuczyc ddzieciaka smarowali mu chleb tluszczykiem.

    W dzisiejszych czasach raczej tego nie potrzebujemy bo na chlebie laduje tyle innych dodatkow,ze te biedne smarowidla sa juz zbedne.

     

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-22 22:12:44

    Niby zbędne, a jednak niektórzy nie mogą się bez nich obejść i czegoś im brakuje. A najważniejsze jest to, żeby się te dodatki na kanapce nie przesuwały, no i smaku lepszego dodawały :)

  • Autor: jolka60 Data: 2012-02-22 23:49:01

    Ola,wyśmiewać się można z każdego,zależy kogo się "weżmie na tapetę".Często bezpodstawnie,ale prześmiewca i mniej wybredni słuchacze mają ubaw po pachy ,a stacja "ma się dobrze".Nie tylko w Polsce smaruje się masłem czy innym tłuszczem,czesto więcej niż u nas."Co kraj to obyczaj",ale to jest to zakodowane w narodzie nie bezpodstawnie.W okresie dużego zapotrzebowania na energię,czyli prościej zimą,czy przy wysiłku fizycznym potrzebujemy po prostu więcej kalorii.Wpływ na to ma również tryb życia.Człowiek pracujący fizycznie,zwłaszcza na dworze,nie będzie się przejmował dietami beztłuszczowymi,bo sam organizm mówi,co jest mu potrzebne.Owszem,niektórzy nadużywają tłuszczu w różnych postaciach,ale to jest sprawa indywidualna,a nie "ogólnonarodowa".

    Wiesz,te wcale nie biedne smarowidła były i są ważnym składnikiem wyżywienia wielu ludzi.Juz nie chcę uogólniać więc ograniczę się do Polaków.Chyba nie jesteś za bardzo na bieżąco z naszą rzeczywistością.W Polsce (no,w USA "absolutnie nie") u wielu osób ląduje niewiele dodatków,bo ich na nie nie stać.

    Zresztą,chyba ta stacja nie jest "z górnej półki".Szkoda,że nie podejmą tematu dość częstej otyłości w USA.Też trudno mi pojąć,skoro wszyscy tak się zdrowo odżywiają,dlaczego wielu ledwie toczy się po ulicach?Wrzucić to na jakąś stację? Tym razem po tej stronie oceanu ludzie rechotaliby ze śmiechu.

  • Autor: olenka_chicago Data: 2012-02-23 06:00:26

    Ale ja sie niewysmiewam bo dobrze wiem jak ludzie w Usa sie odzywiaja. A na jakiej radiostacji bylo nadawane to nawet nie bede umiala przytoczyc. Poprostu sluchajac tego sama zaczelam myslec po co to maslo/margaryna i w wiekszosci przypadkow pewnie z przyzwyczajnie!                                                    Jasne, ze w Stanach jest duzo ludzi otylych ale to co tutaj sie wyczynia z zywnoscia to trudno jest czasami uwierzyc ale o tym to ksiazke by napisal. Uzywa sie wszelakich trikow aby ludzi jedli wiecej wiecej bo to ciagnie za soba $$$

     

  • Autor: jolka60 Data: 2012-02-23 10:41:37

    Ola,dobrze,że nie Ty.Nie chodzi tu zresztą tylko o to nieszczęsne masło czy jego brak,ale o ludzkie zachowania i stereotypy.To nie dotyczy też tylko widzów czy słuchaczy w USA .Takie popadanie wręcz w narodową megalomanię,aby tylko podbudować własne poczucie (często niskiej) wartości.

  • Autor: JadziaDrzewiecka Data: 2012-02-23 04:14:30

    Dojrzale awocado jest pyszne na chlebie. Trzeba rosgniesc widelcem i mozna dodac pomidor, ogurek etc no i wedliny albo ser.....

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-23 12:48:51

    Ja uwielbiam avokado, ale moi domownicy nie bardzo go lubią. :)

  • Autor: olenka_chicago Data: 2012-02-23 05:50:41

    Wspanialym smarowidelkiem bedzie wegierski moj ulubieniec ajwar pychota!!!

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-23 12:51:00

    Napewno jest pyszny. Wogóle wszystkie potrawy z dodatkiem papryki są wyśmienite. :)

  • Autor: jolka60 Data: 2012-02-24 23:49:00

    To również mój ulubieniec.

  • Autor: Fiddle Data: 2012-02-25 09:43:24

    Hmm, to pozostaja tylko pasty twarożkowe bądź rybne, albo... nic, sama wędlina i chleb:D

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-25 22:43:12

    Fiddle, pasty twarożkowe są bardzo dobre i chyba najlepiej nadają się dla moich domowników. A mnie wystarczy sam chleb bez smarowidła i jakiaś chuda wędlina lub twarożek naturalny.:)

  • Autor: Martynka_cytrynka87 Data: 2012-03-12 14:56:13

    ja smaruje poprostu masłem w kostce...

  • Autor: anqe Data: 2012-03-14 22:20:47

    Ja smaruję masłem, smalcem, majonezem lub serkiem topionym w zależności od tego czym obkładam. Dwie  pierwsze pozycje własnej produkcji 

  • Autor: Lea2 Data: 2012-03-15 08:23:32

    Najlepsze są własne wyroby. Masłem i majonezem to tylko syn smaruje. A serków topionych już od dawna nie kupujemy, bo są niezdrowe. Ze smalcu też zrezygnowaliśmy.

Przejdź do pełnej wersji serwisu