Forum

Gawędy o jedzeniu

Białka- jak zużyć

  • Autor: panda25 Data: 2012-02-20 20:00:08

    Witajcie Żarłoczki ja z problemem zapytaniem.

    Zostało mi w miseczce 10 białek z robienia pączków.

    Rodzinka niechce bezików, no i nie wiem co z nimi zrobić.

    Mrożenie też raczej nie wchodzi w gre bo zapomnę i to tylko odsunie problem.

    Proszę o poradę...

    Wasza Pandzia

  • Autor: misia2004 Data: 2012-02-20 20:11:03

    Mnie jak zostaną, ale nie 10 tylko mniej ze 3-4 dodaję do jajecznicy.

  • Autor: agacia Data: 2012-02-20 20:11:14

    Ja ostatnio robiłam kokosanki według przepisu nutelli.

  • Autor: panda25 Data: 2012-02-20 20:30:02

    O właśnie kokosanki, widzisz zapomniałam całkiem... Jesteś booooska! Dziękuje!

    Hmm... tylko jak to wyjdzie jednorazowo z takiej ilości białek?

    W jakiej ilości dodać pozostałe składniki..? Normalnie przemnożyć?

  • Autor: agacia Data: 2012-02-20 20:40:56

    Ja bym pomnożyła skladniki:)

  • Autor: panda25 Data: 2012-02-20 20:45:01

    No to też tak muszę zrobić. Najwyżej nie wyjdą :D

    Ale dziękuję za pomysł.

  • Autor: agacia Data: 2012-02-20 20:53:39

    Jak zachowasz proporcje między skladnikami to muszą wyjść.Ja ostatnio robiłam i znikły w jeden wieczór i dzieci czekają na nastepny raz, ale muszę białek uzbierac:)

  • Autor: kasik:) Data: 2012-02-20 20:11:53

    mam taki sam problem.. tylko ze ja juz wczesniej bialka zlałam i zamrozilam i najlepsze jest to ze zapomnialam ile ich tam mam :/ i teraz to nie wiem co z nimi zrobic skoro nie wiem czy jest ich 10,12 czy 15 ...

  • Autor: agulinia Data: 2012-02-20 20:16:33

    Gdzieś widziałam sernik puszek czy jakoś tak, tam potrzeba b. dużo białek, może ktoś zna przepis?

  • Autor: alicja_bt Data: 2012-02-21 15:34:17

    Jest na WŻ

  • Autor: alidab Data: 2012-02-21 18:04:06

    Proszę bardzo : http://wielkiezarcie.com/recipe21639.html- sernik "biały puch" - chyba najlepszy sposób na zagospodarowanie nadmiaru białek ...:)

  • Autor: ulla* Data: 2012-02-20 20:19:19

    Jak nie bezy to może kokosanki lub sernik http://wielkiezarcie.com/recipe21639.html , z innych zastosowań,to...użyłam białka jako maseczki-wyczytałam dziś,że super działa białko nie ubite,posmarowane na twarzy lub białko połączone z mączką ziemniaczaną i miodem i również na twarz... polecam więc i takie zastosowania...

  • Autor: megi65 Data: 2012-02-20 20:21:17

    Polecam ....

    http://wielkiezarcie.com/recipe43591.html

  • Autor: agamari Data: 2012-02-20 20:24:21

    ja proponuję tego piegusa http://wielkiezarcie.com/recipe6843.html i przełożyć gotową  masą ajerkoniakową lub śmietankową,zawsze tak robię i jest pycha.

  • Autor: Izma73 Data: 2012-02-20 20:28:07

    http://wielkiezarcie.com/recipe16521.html

  • Autor: w jesiennym stroju Data: 2012-02-20 20:47:00

    Białka można zamrozić i po kilku tygodniach upiec na przykład babkę piankę

    http://fruwkuchni.blogspot.com/2010/02/babka-pianka.html

  • Autor: panda25 Data: 2012-02-20 20:51:57

    Żarłoczki bardzo dziękuję za wszystkie przepisy!

    Ja jednak zostanę przy kokosankach które już robiłam, i są pyszniutkie.

    Jeszcze raz dziękuję!

  • Autor: reniapos Data: 2012-02-20 22:17:04

    mozesz upiec ciasto kokosowe. Ja robie takie jako wkład do tortu np..czekoladowo kokosowego. Można zjesc do kawy samo kokosowe, bo jest pyszne.

    6 białek ubić do sztywności, utrwalic szklanka cukru pudru. 20dag kokosu wmieszać w ubitą piane , dla pewności mozesz dodac łyzkę maki kartoflanej albo budyniu śmietankowego lub waniliowego i ok pół łyżeczki proszku do pieczenia, ale nie koniecznie. Ciasto wylać na wyłożoną formę ( ja wykładam folią aluminiową) i upiec jak biszkopt.Smacznego.

  • Autor: kiki1101 Data: 2012-02-21 01:59:15

    domowe marshmallows

  • Autor: Lea2 Data: 2012-02-21 14:16:01

    Z białek można zrobić: pianki do zupy owocowej, kaszę zacieraną, opiekanki serowo-selerowe, placek z makiem, kruchy przekładaniec i lukier.

  • Autor: yette Data: 2012-02-22 10:24:55

    A ja polecam przepis na masę do ptysi lub ciepłych lodów http://wielkiezarcie.com/recipe66215.html

    U mnie zrobiła furrorę! Pozdrawiam:)

  • Autor: panda25 Data: 2012-02-22 18:50:45

    Żeby nie było że wyrzuciłam oto do czego zużyłam :)

    Wszystkim smacznego i dziękuję za pomysły!

Przejdź do pełnej wersji serwisu