Forum

Kuchenne porady

Udka w piekarniku

  • Autor: Monia1805 Data: 2012-02-22 10:10:33

    Mam zamiar zrobić dziś na obiad pieczone udka (całe nogi, nie tzw pałki). Zaraz zrobię do nich marynatę (bo wczoraj zapomniałam) i chciałam się was zapytać jak długo je piec, aby nie były w środku surowe ani zbyt spieczone. Zawsze je trzymam albo za długo albo za krótko. I czy na blache dolewacie troche oleju czy jednak nie, albo czy może w trakcie pieczenia podlewacie je wodą? Dodam że mam piekarnik tylko z termoobiegiem.

  • Autor: Klaudia.o Data: 2012-02-22 10:13:21

    Ja piekę je w rękawie do pieczenia- są soczyste i przepyszne! Czas pieczenia- ok 1h, przy czym na ostatnie 10 minut rozcinam rękaw, żeby sie pięknie przyrumieniły..

  • Autor: Olciaa Data: 2012-02-22 10:16:44

    Pieczone udka zawsze tylko przyprawiam i kłade na blache do pieczenia,pieke okolo godzine co 15 minut podlewając tłuszczem który sie z nich wytapia. pomiędzy udka daje ćwiartki cebuli i kilka ząbków czosnku.

    są soczyste i chrupiące

    ps. dziś raczej na obiadek robimy ryby itp (środa popielcowa)

  • Autor: Monia1805 Data: 2012-02-22 10:29:27

    Rzeczywiście! Tak to już jest jak się mieszka za granicą i tu o takich dniach się nie mówi. Zaraz pobiegnę do sklepu po jakąś rybkę. Dzięki za przypomnienie

  • Autor: Laugasel Data: 2012-02-22 10:24:58

    Ja robię kurczaka na ryżu. Pycha!!! i Zero stresu i roboty

  • Autor: cerekm Data: 2012-02-22 10:58:41

    ja pieke w naczyniu zaroodpornym,zamknietym, od okolo godziny do poltorej, na jakies 15 minut przed koncem odkrywam naczynie;-)

  • Autor: Monia1805 Data: 2012-02-22 15:08:11

    Dzięki dziewczyny za pomoc :)

  • Autor: myszamycha Data: 2012-02-22 12:01:37

    Ja dzień wcześniej robię marynatę z oleju,przypraw,czosnku czasami z keczupem.Marynuję w tym udka całą noc i potem piekę najczęściej w rękawie.

  • Autor: iza 6 Data: 2012-02-22 12:35:07

    ja najczęściej robie udka po kujawsku albo w pomyśle na udka

  • Autor: myszamycha Data: 2012-02-22 12:41:40

    http://wielkiezarcie.com/recipe67186.html z tego przepisu? muszą być dobre..trzeba spróbować

  • Autor: panda25 Data: 2012-02-22 17:44:26

    Ja udka nacieram (ze skrzydełkami tak samo) tylko i wyłącznie przyprawą do kurczaka Kamisu.

    Układam na blasze i na każde udko kładę po kawałku masła lub margaryny (czasami też pomiędzy) piekę ok 1 godziny. Nieraz pędzelkiem silikonowym je smaruje 1-2 razy tym masełkiem co spłynie na blache (u mnie akurat papier do pieczenia)

     

    Ale tak jak napisała koleżanka powyżej, jeśli masz problem z czasem pieczenia piecz w rękawie a później przypiekaj w rozciętym wtedy będą napewno upieczone i nie spalone.

  • Autor: as Data: 2012-02-22 19:28:30

    W jakiej temperaturze pieczecie udka?

  • Autor: panda25 Data: 2012-02-22 19:53:56

    Ja tak mniej więcej 170-180 stopni.

  • Autor: Beata500 Data: 2012-02-22 19:56:33

    Ja też.

  • Autor: as Data: 2012-02-22 20:02:09

    i w godzinę Ci się upiecze na chrupiąco? Ja piekę 1h i 20 min w 210C. Ostatnie 20 min bez przykrycia. Mięso jest przypieczone ale jest pełno płynu. Wszystko pływa. chciała bym by nie było tyle tego płynu (rosołu) . Wody nie daję wcale tylko troszkę margaryny.

  • Autor: Beata500 Data: 2012-02-22 20:05:07

    As , to chyba kwestia piekarnika.U mnie w takiej temperaturze i w takim czasie, to zamiast udek miałbym spaleniznę. Ja na Twoim miejscu próbowałabym sprawdzić realną temperaturę piekarnika.

  • Autor: Laugasel Data: 2012-02-23 09:30:47

    Zapomniałam o boczku. wystarczy ułożyc na kurczaku paski boczku. Kurczak całkiem inaczej smakuje i inaczej się piecze. Wystarczy raz spróbowac ,żeby przekonac się ,że to najlepszy sposób.

  • Autor: Monia1805 Data: 2012-02-23 11:57:43

    Dziękuję za wszystkie dobre rady :) Na pewno z nich skorzystam

  • Autor: Fiddle Data: 2012-02-25 16:00:58

    A ja robię jeszcze inaczej pieczone udka, a mianowicie jeśli mam piec w niedzielę to w sobotę wieczorem przygotowuję a'la solankę tzn ciepłą wodę z solą mieszam i zostawiam w niej udka na noc. Rano wyciągam, lekko osuszam, i przyprawiam. Daję zazwyczaj przyprawę do kurczaka, bądź do drobiu. Wtedy nie trzeba jej już dużo dawać. I jeżeli chcę, aby te udka były mięciutkie i nie miały skóry to kładę w naczynie żaroodporne, w szparki wkładam margarynę i dodatkowo jeszcze kładę ziemniaki i marchewkę (zmodyfikowany przepis Glumandy). I tak piekę 60 - 70 minut w 160-170 stopniach.

    Jeżeli zaś chcę zrobić udka z chrupiącą skórką to też przygotowuję solankę, moczę w niej udka na noc a rano posypuję przyprawą do kurczaka i wstawiam do naczynia żaroodpornego wraz z margaryną w szparki ale bez warzyw i w takim wypadku piekę 80 minut w 180 stopniach.

  • Autor: malina_a Data: 2012-02-25 17:09:31

    A ja robię jeszcze inaczej pieczone udka, a mianowicie jeśli mam piec w
    niedzielę to w sobotę wieczorem przygotowuję a'la solankę tzn ciepłą
    wodę z solą mieszam i zostawiam w niej udka na noc. Rano wyciągam, lekko
    osuszam, i przyprawiam. Daję zazwyczaj przyprawę do kurczaka, bądź do
    drobiu. Wtedy nie trzeba jej już dużo dawać. I jeżeli chcę, aby te udka
    były mięciutkie i nie miały skóry to kładę w naczynie
    żaroodporne, w szparki wkładam margarynę i dodatkowo jeszcze kładę
    ziemniaki i marchewkę (zmodyfikowany przepis Glumandy). I tak piekę 60 - 70
    minut w 160-170 stopniach. Jeżeli zaś chcę zrobić udka z chrupiącą
    skórką to też przygotowuję solankę, moczę w niej udka na noc a
    rano posypuję przyprawą do kurczaka i wstawiam do naczynia żaroodpornego
    wraz z margaryną w szparki ale bez warzyw i w takim wypadku piekę 80 minut w
    180 stopniach.

    a jakie proporcje soli i wody w tej solance ?

  • Autor: bergamotka2 Data: 2012-02-26 16:54:20

    Kochane

    Jeśli to mają być udka dla  ( tradycyjnie ? ) czterech osób , podam sposób mój ulubiony , trochę marnowanie energi ( w/g mnie oczywiście ) na pieczenie 1 ,5 średnio godziny na np. 4 szt. same udka ,  piekę zawszwe większe  ,,imprezowe,,  porcje w piekarniku , natomiast dla najbliższej rodzinki robię w mikrofali ( no oczywiście opcja dla posiadających takową )   --> szybciutko i przepyszniasto

     

    a więc

    udka przyprawić w/g uznania kilka godzinek wcześniej

    pół godzinki przed obiadem podsmażyć je mocno ze wszystkich stron na maśle z olejem - to ok. 5 min.  , przełożyć do naczynia żaroodpornego + potrzebna pokrywka , i wstawić do mikrofali na 5 min. MAX moc , następnie zmniejszyć moc na 450 W i nastawić na 10 min.

    Udeczka są pyszne , soczyste i kruche ,  wytopiony sos zagęszczam skrobią ziemniaczaną , przyprawiam , mikrofaluję ok . 1 min. do zagęszczenia  Szybko i smacznie , polelam wypróbować .Ważne : potrawę przyrządzać pod przykryciem ( inaczej wysycha )

  • Autor: piotrekkk Data: 2012-02-26 18:07:46

    A ja robię jeszcze inaczej pieczone udka, a mianowicie jeśli mam piec
    wniedzielę to w sobotę wieczorem przygotowuję a'la solankę tzn
    ciepłąwodę z solą mieszam i zostawiam w niej udka na noc. Rano wyciągam,
    lekkoosuszam, i przyprawiam. Daję zazwyczaj przyprawę do kurczaka, bądź
    dodrobiu. Wtedy nie trzeba jej już dużo dawać. I jeżeli chcę, aby te
    udkabyły mięciutkie i nie miały skóry to kładę w
    naczynieżaroodporne, w szparki wkładam margarynę i dodatkowo jeszcze
    kładęziemniaki i marchewkę (zmodyfikowany przepis Glumandy). I tak piekę
    60 - 70minut w 160-170 stopniach. Jeżeli zaś chcę zrobić udka z
    chrupiącąskórką to też przygotowuję solankę, moczę w niej udka
    na noc arano posypuję przyprawą do kurczaka i wstawiam do naczynia
    żaroodpornegowraz z margaryną w szparki ale bez warzyw i w takim wypadku
    piekę 80 minut w180 stopniach. a jakie proporcje soli i wody w tej solance ?

    Hmmm, dałaś mi zagadkę ;D Ja próbuję. Chcę, by było moocno słone. Metodą prób i błędów doszłam że 1 szklanka ciepłej wody = 1,5 łyżki soli. Do tego daję 2 ząbki czosnku, 3 liście laurowe i ziele angielskie.

    Następnego dnia wyciągam udka i przyprawiam papryką i przyprawą do kurczaka . Dzięki tej solance kurczak jest cały przyprawiony,a nie tylko skórka.

    Pozdrawiam, Fiddle z konta męża. :-)

Przejdź do pełnej wersji serwisu