Zabieram się za pieczenie babki zebry....niestety ostatnio babka wychodziła mi zakalcowa i nie wiem dlaczego :( Syn bardzo lubi tą babke i chciałam upiec jeszcze raz ale nie pamiętam czy babkę powinno się wkładać do zimnego czy nagrzanego piekarnika ?? Bo to może być przyczyna zakalca chyba.....
Ja też zawsze wkładam ciasta do nagrzanego piecyka, moja babcia robiła wyjątek tylko z biszkoptem i wkładała go do zimnego piecyka, wyrastał bardzo wysoki:)
Ja z zebrą mam to samo,jest to chyba jedyne ciasto które mi nie wychodzi.Zawsze mi opadła,czy piekłam w piekarniku,czy też w prodiżu zawsze zakalec.Chyba nie mam ręki do tego ciasta,a szkoda bo bardzo je lubię.
Dzięki dziewczyny- wsadziłam do nagrzanego i już się piecze...dam znac jak wyszło:)
Kiedyś babka z tego przepisu zawsze mi wychodziła...tylko właśnie nie pamiętałam jak z tym piekarnikiem bo do zeszytu z przepisami wpisałam, że wkładamy do zimnego hmmm
Przepis był dołączony do formy okrągłej biszkoptowej, która kupiłam ..... sto lat temu :)
http://wielkiezarcie.com/recipe777.html Jest naprawdę smaczna i nie wychodzi z (przynajmniej mi) niej zakalec. Bardzo ważna jest temperatura pieczenia, ja piekę w 180 stopniach zawsze i zawsze wkładam do nagrzanego piekarnika. Zawsze robię zebrę z jakimś gazowanym napojem: oranżadą białą-najczęściej. Spróbuj z tego przepisu-mnie nigdy nie wyszedł z niego zakalec-a z innym owszem, nie eksperymentuj, zrób jak w przepisie. Może się uda... :)) Trzymam kciuki-nie poddawaj się!
Jeżeli się nie uda,to nie wiem... Może masz jakiś felerny piekarnik?
wsadziłam do nagraznego i nie otwierałam ale...teraz tak myślę, że ciasto dośc rzadkawe było...... hmmm własnie rozkroiłam babkę, i spróbowałam - w środku w sumie upieczona, lekko od środka zakalcowata .... w smaku bardzo dobra ale mój syn powiedział, że jest pyszna hehehh
Może trzeba było ją torchę dłużej potrzymać w piekarniku, na kilka minut włączyć termoobieg
Zebra to chyba takie ciasto,które zawsze wychodzi mi z zakalcem wrrr, a stosowałam już różne przepisy. I też syn woła, aby zebrę upiec. Będziemy próbować dalej :)
Zrobić dobrego zakalca to .. sztuka . Włoż jeno troszku więcej serducha .... ::)) Hmm z zebrom jeszcze nie zmierzyłam się , bo nie przepadam za babkowatymi ..... ot .. Machnij szarlotke z glancem . Pozdrawiam pinknie .. !
Upiekłam dzisiaj zebrę z przepisu Wkn, wyszła pyszna i o dziwo bez zaklaca, to moja pierwsza zebra w życiu, zawsze zebre piekła moja mama albo córka:)Moje ciasto było gęstę.
Witajcie
Zabieram się za pieczenie babki zebry....niestety ostatnio babka wychodziła mi zakalcowa i nie wiem dlaczego :( Syn bardzo lubi tą babke i chciałam upiec jeszcze raz ale nie pamiętam czy babkę powinno się wkładać do zimnego czy nagrzanego piekarnika ?? Bo to może być przyczyna zakalca chyba.....
Pomocy...
ja wszystkie ciasta wkładam do nagrzanego piekarnika,wyjątkiem są ciasta drożdżowe http://wielkiezarcie.com/recipe61254.html ta jest super i zawsze wychodzi
Ja też zawsze wkładam ciasta do nagrzanego piecyka, moja babcia robiła wyjątek tylko z biszkoptem i wkładała go do zimnego piecyka, wyrastał bardzo wysoki:)
jak kiedyś robiłam ale zawsze nie udawała mi się i zrezygnowalam z jej pieczenia
Ja z zebrą mam to samo,jest to chyba jedyne ciasto które mi nie wychodzi.Zawsze mi opadła,czy piekłam w piekarniku,czy też w prodiżu zawsze zakalec.Chyba nie mam ręki do tego ciasta,a szkoda bo bardzo je lubię.
Dzięki dziewczyny- wsadziłam do nagrzanego i już się piecze...dam znac jak wyszło:)
Kiedyś babka z tego przepisu zawsze mi wychodziła...tylko właśnie nie pamiętałam jak z tym piekarnikiem bo do zeszytu z przepisami wpisałam, że wkładamy do zimnego hmmm
Przepis był dołączony do formy okrągłej biszkoptowej, która kupiłam ..... sto lat temu :)
Z wierzchu piękna...w środku zakalcowata....szlag mnie chyba jasny trafi wrrrr.....
Albo coś z tym piekarnikiem jest coś nie tak albo ze mną :(
Polecam tą zebrę,mi zawsze wychodzi:)
http://wielkiezarcie.com/recipe777.html Jest naprawdę smaczna i nie wychodzi z (przynajmniej mi) niej zakalec. Bardzo ważna jest temperatura pieczenia, ja piekę w 180 stopniach zawsze i zawsze wkładam do nagrzanego piekarnika. Zawsze robię zebrę z jakimś gazowanym napojem: oranżadą białą-najczęściej. Spróbuj z tego przepisu-mnie nigdy nie wyszedł z niego zakalec-a z innym owszem, nie eksperymentuj, zrób jak w przepisie. Może się uda... :)) Trzymam kciuki-nie poddawaj się!
Jeżeli się nie uda,to nie wiem... Może masz jakiś felerny piekarnik?
Po pierwsze piekarnik musi być nagrzany, po drugie ciasto w miarę gęste. Po trzecie przez pierwsze 20 min. nie powinno się otwierać piekarnika.
wsadziłam do nagraznego i nie otwierałam ale...teraz tak myślę, że ciasto dośc rzadkawe było......
hmmm
własnie rozkroiłam babkę, i spróbowałam - w środku w sumie upieczona, lekko od środka zakalcowata .... w smaku bardzo dobra
ale mój syn powiedział, że jest pyszna hehehh
wsadziłam do nagraznego i nie otwierałam ale...teraz tak myślę, że ciasto
Może trzeba było ją torchę dłużej potrzymać w piekarniku, na kilka minut włączyć termoobiegdośc rzadkawe było...... hmmm własnie rozkroiłam babkę, i
spróbowałam - w środku w sumie upieczona, lekko od środka
zakalcowata .... w smaku bardzo dobra ale mój syn powiedział, że
jest pyszna hehehh
Zebra to chyba takie ciasto,które zawsze wychodzi mi z zakalcem wrrr, a stosowałam już różne przepisy. I też syn woła, aby zebrę upiec. Będziemy próbować dalej :)
Zrobić dobrego zakalca to .. sztuka
. Włoż jeno troszku więcej serducha .... ::)) Hmm z zebrom jeszcze nie zmierzyłam się , bo nie przepadam za babkowatymi ..... ot .. Machnij szarlotke z glancem . Pozdrawiam pinknie .. !
Nieśmiało polecę Ci mój przepis, jest na oleju, a olejowe ciasta z reguły nie dają zakalca:
http://wielkiezarcie.com/recipe39508.html
Upiekłam dzisiaj zebrę z przepisu Wkn, wyszła pyszna i o dziwo bez zaklaca, to moja pierwsza zebra w życiu, zawsze zebre piekła moja mama albo córka:)Moje ciasto było gęstę.