Forum

Kuchenne porady

Babka zebra- pomocy !!!

• Autor: malina_a Data: 2012-03-03 11:17:26

Witajcie

Zabieram się za pieczenie babki zebry....niestety ostatnio babka wychodziła mi zakalcowa i nie wiem dlaczego :( Syn bardzo lubi tą babke i chciałam upiec jeszcze raz ale nie pamiętam czy babkę powinno się wkładać do zimnego czy nagrzanego piekarnika ?? Bo to może być przyczyna zakalca chyba.....

Pomocy...

• Autor: mamalenki Data: 2012-03-03 11:34:49

ja wszystkie ciasta wkładam do nagrzanego piekarnika,wyjątkiem są ciasta drożdżowe http://wielkiezarcie.com/recipe61254.html ta jest super i zawsze wychodzi

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-03-03 12:12:54

Ja też zawsze wkładam ciasta do nagrzanego piecyka, moja babcia robiła wyjątek tylko z biszkoptem i wkładała go do zimnego piecyka, wyrastał bardzo wysoki:)

• Autor: iza 6 Data: 2012-03-03 13:00:10

jak kiedyś robiłam ale zawsze nie udawała mi się i zrezygnowalam z jej pieczenia

• Autor: kaszkaj Data: 2012-03-03 11:56:22

Ja z zebrą mam to samo,jest to chyba jedyne ciasto które mi nie wychodzi.Zawsze mi opadła,czy piekłam w piekarniku,czy też w prodiżu zawsze zakalec.Chyba nie mam ręki do tego ciasta,a szkoda bo bardzo je lubię.

• Autor: malina_a Data: 2012-03-03 12:15:51

Dzięki dziewczyny- wsadziłam do nagrzanego i już się piecze...dam znac jak wyszło:)

Kiedyś babka z tego przepisu zawsze mi wychodziła...tylko właśnie nie pamiętałam jak z tym piekarnikiem bo do zeszytu z przepisami wpisałam,  że wkładamy do zimnego hmmm

Przepis był dołączony do formy okrągłej biszkoptowej, która kupiłam ..... sto lat temu :)

• Autor: malina_a Data: 2012-03-03 13:37:23

Z wierzchu piękna...w środku zakalcowata....szlag mnie chyba jasny trafi wrrrr.....

Albo coś z tym piekarnikiem jest coś nie tak albo ze mną :(

• Autor: piotrekkk Data: 2012-03-03 13:42:25

Polecam tą zebrę,mi zawsze wychodzi:)

http://wielkiezarcie.com/recipe777.html Jest naprawdę smaczna i nie wychodzi z (przynajmniej mi) niej zakalec. Bardzo ważna jest temperatura pieczenia, ja piekę w 180 stopniach zawsze i zawsze wkładam do nagrzanego piekarnika. Zawsze robię zebrę z jakimś gazowanym napojem: oranżadą białą-najczęściej. Spróbuj z tego przepisu-mnie nigdy nie wyszedł z niego zakalec-a z innym owszem, nie eksperymentuj, zrób jak w przepisie. Może się uda... :)) Trzymam kciuki-nie poddawaj się!

Jeżeli się nie uda,to nie wiem... Może masz jakiś felerny piekarnik?

• Autor: w jesiennym stroju Data: 2012-03-03 14:05:52

Po pierwsze piekarnik musi być nagrzany, po drugie ciasto w miarę gęste. Po trzecie przez pierwsze 20 min. nie powinno się otwierać piekarnika.

• Autor: malina_a Data: 2012-03-03 14:11:08

wsadziłam do nagraznego i nie otwierałam ale...teraz tak myślę, że ciasto dośc rzadkawe było......

hmmm

własnie rozkroiłam babkę, i spróbowałam - w środku w sumie upieczona, lekko od środka zakalcowata .... w smaku bardzo dobra

ale mój syn powiedział, że jest pyszna hehehh

• Autor: w jesiennym stroju Data: 2012-03-03 14:39:43

wsadziłam do nagraznego i nie otwierałam ale...teraz tak myślę, że ciasto
    dośc rzadkawe było...... hmmm własnie rozkroiłam babkę, i
    spróbowałam - w środku w sumie upieczona, lekko od środka
    zakalcowata .... w smaku bardzo dobra ale mój syn powiedział, że
    jest pyszna hehehh

Może trzeba było ją torchę dłużej potrzymać w piekarniku, na kilka minut włączyć termoobieg

• Autor: elo Data: 2012-03-10 11:05:31

Zebra to chyba takie ciasto,które zawsze wychodzi mi z zakalcem wrrr, a stosowałam już różne przepisy. I też syn woła, aby zebrę upiec. Będziemy próbować dalej :)

• Autor: megi65 Data: 2012-03-03 14:24:58

Zrobić dobrego zakalca to .. sztuka . Włoż jeno troszku więcej serducha .... ::)) Hmm z zebrom jeszcze nie zmierzyłam się , bo nie przepadam za babkowatymi ..... ot .. Machnij szarlotke z glancem . Pozdrawiam pinknie .. !

• Autor: matani Data: 2012-03-04 11:13:54

Nieśmiało polecę Ci mój przepis, jest na oleju, a olejowe ciasta z reguły nie dają zakalca:

http://wielkiezarcie.com/recipe39508.html

• Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-03-05 18:59:18

Upiekłam dzisiaj zebrę z przepisu Wkn, wyszła pyszna i o dziwo bez zaklaca, to moja pierwsza zebra w życiu, zawsze zebre piekła moja mama albo córka:)Moje ciasto było gęstę.

Przejdź do pełnej wersji serwisu