Moje jaja nadziewane drobno pokrojonym śledziem marynowanym z porem, majonezem i musztardą. Bardzo nam smakują, więc przygotowuję je nie tylko z okazji świąt :)
P.S. Jakoś blado się prezentują... bez zieleniny czy papryki...Poprawię się :)
Takie jajka śledziowe muszą być bardzo smaczne. Ja zastanawiałam się nad sałatką jajeczno-śledziową, tylko że kojarzy mi się ona raczej z Wigilią niż z Wielkanocą :)
decyzja już podjęta.. nie będzie jajek na święta.. jest tyle wspaniałych rzeczy, które można zjeść.. a ktoś cenami chce zepsuć tradycję.. niech psuje..
Prawda, ceny jajek zwariowały - staram się oprócz jajek kupować jednocześnie inne rzeczy, żeby nie zwracać uwagi na koszt jednego jajka :/ Jajka jednak zagoszczą na wielkanocnym stole, są symbolem życia nieodłącznie związanym z wiosennymi świętami - co prawda nie będzie szaleństwa ilościowego, ale z drugiej strony, ileż można ich zjeść, żeby nie nabawić się dolegliwości wątrobowych :) Chociaż muszę przyznać, że w galarecie warzywnej wyglądają bardzo dekoracyjnie i poprawiają jej smak (w tym miejscu przepraszam wszystkich wegan).
święta mam na zielonej trawce, za miastem.. zjeżdża się rodzinka do chatki i rozpoczynamy sezon grillowy.. pewnie ktoś przywiezie jajka.. natomiast ja pośród innych potraw planuję twojego kurczaka w kozieradce, co mam zanotowane od wielu miesięcy.. bardzo jestem ciekawy jak wyjdzie..
Jajko to jest jajko.I może troche zal zabijac jego naturalny smak wymodkami(wymodzonymi)?A nie lepiej zdobyc dobre jajko i po prostu ugotowac, do tego rózne dodatki: majonez, sos czosnkowy,paryczki piri-piri, korniszony, kapary,marynowane grzybki, sos tatarski, ba nawet marynowany zielony pieprz itd.niech kazdy je, jak mu smakuje.ale jajo kulinarne musi być dobre gatunkowo.I to sie liczy.Naturalny, prosty smak jajka.
Święta tuż tuż, proponuję, abyśmy w tym wątku dzielili się pomysłami, przepisami, zdjęciami na potrawy zawierające jajka jako kluczowy składnik.
W ubiegłym roku wymyśliłam inną wersję powszechnie znanego przepisu na jaja z tuńczykiem - możliwe, że powtórzę eksperyment :)
Moje jaja nadziewane drobno pokrojonym śledziem marynowanym z porem, majonezem i musztardą. Bardzo nam smakują, więc przygotowuję je nie tylko z okazji świąt :)
P.S. Jakoś blado się prezentują... bez zieleniny czy papryki...Poprawię się :)
Takie jajka śledziowe muszą być bardzo smaczne. Ja zastanawiałam się nad sałatką jajeczno-śledziową, tylko że kojarzy mi się ona raczej z Wigilią niż z Wielkanocą :)
ja co roku przygotowuję jaja faszerowane pastą z chrzanem,pastą z orzechami i pastą z czosnkiem.
chrzanowe "wymiatają " hi hi
A chrzan dodajesz zwykły kupny ze słoiczka, czy ścierasz świeży korzeń?
Proszę, podaj przepis.
Przepis jest podany.
Racja, to chyba te:
http://wielkiezarcie.com/recipe53802.html
ja zwykle robię jaja faszerowane pieczarkami, serem, szczypiorkiem... ale w tym roku na pewno zrobię przepis Bronisławy :)
http://wielkiezarcie.com/recipe78576.html
ja robie pieczarki faszerowane jajkami http://wielkiezarcie.com/recipe38973.html
decyzja już podjęta.. nie będzie jajek na święta.. jest tyle wspaniałych rzeczy, które można zjeść.. a ktoś cenami chce zepsuć tradycję.. niech psuje..
Prawda, ceny jajek zwariowały - staram się oprócz jajek kupować jednocześnie inne rzeczy, żeby nie zwracać uwagi na koszt jednego jajka :/ Jajka jednak zagoszczą na wielkanocnym stole, są symbolem życia nieodłącznie związanym z wiosennymi świętami - co prawda nie będzie szaleństwa ilościowego, ale z drugiej strony, ileż można ich zjeść, żeby nie nabawić się dolegliwości wątrobowych :) Chociaż muszę przyznać, że w galarecie warzywnej wyglądają bardzo dekoracyjnie i poprawiają jej smak (w tym miejscu przepraszam wszystkich wegan).
święta mam na zielonej trawce, za miastem.. zjeżdża się rodzinka do chatki i rozpoczynamy sezon grillowy.. pewnie ktoś przywiezie jajka.. natomiast ja pośród innych potraw planuję twojego kurczaka w kozieradce, co mam zanotowane od wielu miesięcy.. bardzo jestem ciekawy jak wyjdzie..
Wątek warty przypomnienia i wznowienia
Jajko to jest jajko.I może troche zal zabijac jego naturalny smak wymodkami(wymodzonymi)?A nie lepiej zdobyc dobre jajko i po prostu ugotowac, do tego rózne dodatki: majonez, sos czosnkowy,paryczki piri-piri, korniszony, kapary,marynowane grzybki, sos tatarski, ba nawet marynowany zielony pieprz itd.niech kazdy je, jak mu smakuje.ale jajo kulinarne musi być dobre gatunkowo.I to sie liczy.Naturalny, prosty smak jajka.
U mnie zawsze jajka w sosie tatarskim http://wielkiezarcie.com/recipe73271.html
W tym roku chciałabym zabłysnąć w rodzinnym gronie kolejnym przepisem Bronisławy
http://wielkiezarcie.com/recipe74172.html
Niesamowity pomysł :)
My uwielbiamy te http://wielkiezarcie.com/recipe39559.html