Forum

Gawędy o jedzeniu

Jaja w roli głównej - nasze Wielkanocne pomysły 2012

  • Autor: Wkn Data: 2012-03-27 21:03:59

    Święta tuż tuż, proponuję, abyśmy w tym wątku dzielili się pomysłami, przepisami, zdjęciami na potrawy zawierające jajka jako kluczowy składnik. 

    W ubiegłym roku wymyśliłam inną wersję powszechnie znanego przepisu na jaja z tuńczykiem - możliwe, że powtórzę eksperyment :)

  • Autor: anrubi Data: 2012-03-28 09:03:14

    Moje jaja nadziewane drobno pokrojonym śledziem marynowanym z porem, majonezem i musztardą. Bardzo nam smakują, więc przygotowuję je nie tylko z okazji świąt :)

    P.S. Jakoś blado się prezentują... bez zieleniny czy papryki...Poprawię się :)

  • Autor: Wkn Data: 2012-03-28 11:32:24

    Takie jajka śledziowe muszą być bardzo smaczne. Ja zastanawiałam się nad sałatką jajeczno-śledziową, tylko że kojarzy mi się ona raczej z Wigilią niż z Wielkanocą :)

  • Autor: Olciaa Data: 2012-03-28 09:08:42

    ja co roku przygotowuję jaja faszerowane pastą z chrzanem,pastą z orzechami  i pastą z czosnkiem.

    chrzanowe "wymiatają " hi hi

  • Autor: Wkn Data: 2012-03-28 11:32:46

    A chrzan dodajesz zwykły kupny ze słoiczka, czy ścierasz świeży korzeń?

  • Autor: mama Jędruli Data: 2012-03-28 11:55:51

    Proszę, podaj przepis.

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2012-03-28 22:31:58

    Przepis jest podany.

  • Autor: Wkn Data: 2012-03-28 22:45:43

    Racja, to chyba te:

    http://wielkiezarcie.com/recipe53802.html

  • Autor: renataz36 Data: 2012-03-28 14:26:08

    ja zwykle robię jaja faszerowane pieczarkami, serem, szczypiorkiem... ale w tym roku na pewno zrobię przepis Bronisławy :)

    http://wielkiezarcie.com/recipe78576.html

  • Autor: piszczalka Data: 2012-03-28 16:17:56

    ja robie pieczarki faszerowane jajkami http://wielkiezarcie.com/recipe38973.html

  • Autor: crizz Data: 2012-03-28 22:53:04

    decyzja już podjęta.. nie będzie jajek na święta.. jest tyle wspaniałych rzeczy, które można zjeść.. a ktoś cenami chce zepsuć tradycję.. niech psuje..

  • Autor: Wkn Data: 2012-03-28 23:02:10

    Prawda, ceny jajek zwariowały - staram się oprócz jajek kupować jednocześnie inne rzeczy, żeby nie zwracać uwagi na koszt jednego jajka :/ Jajka jednak zagoszczą na wielkanocnym stole, są symbolem życia nieodłącznie związanym z wiosennymi świętami - co prawda nie będzie szaleństwa ilościowego, ale  z drugiej strony, ileż można ich zjeść, żeby nie nabawić się dolegliwości wątrobowych :) Chociaż muszę przyznać, że w galarecie warzywnej wyglądają bardzo dekoracyjnie i poprawiają jej smak (w tym miejscu przepraszam wszystkich wegan).

  • Autor: crizz Data: 2012-03-29 09:46:28

    święta mam na zielonej trawce, za miastem.. zjeżdża się rodzinka do chatki i rozpoczynamy sezon grillowy.. pewnie ktoś przywiezie jajka.. natomiast ja pośród innych potraw planuję twojego kurczaka w kozieradce, co mam zanotowane od wielu miesięcy.. bardzo jestem ciekawy jak wyjdzie..

  • Autor: bahus Data: 2013-03-03 23:29:42

    Wątek warty przypomnienia i wznowienia

  • Autor: majolika Data: 2013-03-04 12:41:54

    Jajko to jest jajko.I może troche zal zabijac jego naturalny smak wymodkami(wymodzonymi)?A nie lepiej zdobyc dobre jajko i po prostu ugotowac, do tego rózne dodatki: majonez, sos czosnkowy,paryczki piri-piri, korniszony, kapary,marynowane grzybki,  sos tatarski, ba nawet marynowany zielony pieprz itd.niech kazdy je, jak mu smakuje.ale jajo kulinarne musi być dobre gatunkowo.I to sie liczy.Naturalny, prosty smak jajka.

  • Autor: malina_a Data: 2013-03-04 13:04:15

    U mnie zawsze jajka w sosie tatarskim http://wielkiezarcie.com/recipe73271.html

  • Autor: renataz36 Data: 2013-03-04 13:33:45

    W tym roku chciałabym zabłysnąć w rodzinnym gronie kolejnym przepisem Bronisławy 

    http://wielkiezarcie.com/recipe74172.html

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2013-03-09 08:23:19

    Niesamowity pomysł :)

  • Autor: matani Data: 2013-03-07 19:07:13

    My uwielbiamy te http://wielkiezarcie.com/recipe39559.html

Przejdź do pełnej wersji serwisu