U mnie zazwyczaj selerowa - seler ze słoiczka, szynka, ser żółty i jajka, sałatka z kurczaka, ananasa i kukurydzy - obie z majonezem i tradycyjna jarzynowa, czasem moja sałatka z owoców morza. A jakie sałatki Wy podajecie? Może czas na zmiany bo moje już lekko mi się przejadły chociaż wszystkim smakują.
U nas te powiedzmy "resztki" po sniadaniu wielkanocnym czyli różnego rodzaju wedliny,kielbasy,jajka,chleb,kroimy w kostkę,dodajemy swierzo starty chrzan,sol,pieprz i zalewamy to przegotowaną ostudzoną serwatką.Jest to pierwsze danie obiadowe i smakuje wysmienicie,moj maz je juz je od trana czyli zamiast tradycyjnej swieconki na sniadanko juz wszysto kroi i zalewa serwatka z tą róznicą ze on woli na cieplo.Czy ktos zna jeszcze to danie?
U nas te powiedzmy "resztki" po sniadaniu wielkanocnym czyli różnego rodzaju wedliny,kielbasy,jajka,chleb,kroimy w kostkę,dodajemy swierzo starty chrzan,sol,pieprz i zalewamy to przegotowaną ostudzoną serwatką.Jest to pierwsze danie obiadowe i smakuje wysmienicie,moj maz je juz je od trana czyli zamiast tradycyjnej swieconki na sniadanko juz wszysto kroi i zalewa serwatka z tą róznicą ze on woli na cieplo.Czy ktos zna jeszcze to danie?
Robię taką potrawę, zawsze, obowiązkowo, ale......
jest to podstawowe danie na śniadanie, a więc nie ze skrawków, tylko z produktów święconych /kiełbasa, szynka, chleb, jajka, chrzan, specjalny serek/ i to zalane gorącym żurkiem ugotowanym na wędzonce......pycha!
U mnie też jest z produktów swięconych tyle ze jako pierwsze danie ale mąż też je już to danko na sniadanie.No i u nas jak pisalam zalewamy zimna,przegotowana serwatką a nie zurkiem,a maż zalewa gorącą serwatką.Pysznosci.Aha,serka nie dajemy zadnego.
Ja robie salatke z wedzonym lososiem oraz wiosenna sparzone pokrojone pieczarki,rzodkiewka,ogorek swiezy,pomidor,jajka,cebulka ziolka swieze oraz majonez i przyprawy
U mnie zazwyczaj selerowa - seler ze słoiczka, szynka, ser żółty i jajka, sałatka z kurczaka, ananasa i kukurydzy - obie z majonezem i tradycyjna jarzynowa, czasem moja sałatka z owoców morza. A jakie sałatki Wy podajecie? Może czas na zmiany bo moje już lekko mi się przejadły chociaż wszystkim smakują.
http://wielkiezarcie.com/recipe9406.html to sałatką, którą robiła jeszcze moja Babunia... nie potrafię sobie wyobrazić Wielkanocy bez tej sałatki :)
Nieletnie jedzą ją z pieczywem, ja lubię jako dodatek do wędlin czy pasztetów. I robię ją jeden jedyny raz w roku :)
Co roku robię ją tak samo ...i też jeden jedyny raz w roku ,właśnie na Wielkanoc ...zawsze musi wtedy być!...
Zdecydowałam po wielokrotnym juz sprawdzeniu, że zrobie" sałatka z ryżem-królewska" ireny sikory.Jest warta polecenia
Ja też mogę ją polecić , bo robiłam już 2 razy na święta i bardzo wszystkim smakuje.
A u mnie obowiązkowo na Wielkanoc są trzy sałatki :
jedna nasza tradycyjna - http://wielkiezarcie.com/recipe57699.html
druga z ogórkiem, jajkami, groszkiem, kukurydzą i szczypiorkiem
a trzecia to zazwyczaj jakaś nowość, do wypróbowania ;-)...., a czasem i jakaś czwarta się zrobi..., bo ja lubię sałatki ;-)
1) tradycyjna jarzynowa
2) http://wielkiezarcie.com/recipe49996.html
3) wybiore najlepsza z Waszych propozycji :P
To najlepsze sałatki pod słońcem, mniamm.............:)
http://wielkiezarcie.com/recipe44069.html
prosta,smaczna,w żadne inne śniadanie nie smakuje i nie pasuje, jak tylko na Wielkanoc.U nas te powiedzmy "resztki" po sniadaniu wielkanocnym czyli różnego rodzaju wedliny,kielbasy,jajka,chleb,kroimy w kostkę,dodajemy swierzo starty chrzan,sol,pieprz i zalewamy to przegotowaną ostudzoną serwatką.Jest to pierwsze danie obiadowe i smakuje wysmienicie,moj maz je juz je od trana czyli zamiast tradycyjnej swieconki na sniadanko juz wszysto kroi i zalewa serwatka z tą róznicą ze on woli na cieplo.Czy ktos zna jeszcze to danie?
U nas te powiedzmy "resztki" po sniadaniu wielkanocnym czyli różnego
rodzaju wedliny,kielbasy,jajka,chleb,kroimy w kostkę,dodajemy swierzo starty
chrzan,sol,pieprz i zalewamy to przegotowaną ostudzoną serwatką.Jest to
pierwsze danie obiadowe i smakuje wysmienicie,moj maz je juz je od trana czyli
zamiast tradycyjnej swieconki na sniadanko juz wszysto kroi i zalewa serwatka
z tą róznicą ze on woli na cieplo.Czy ktos zna jeszcze to danie?
Robię taką potrawę, zawsze, obowiązkowo, ale......
jest to podstawowe danie na śniadanie, a więc nie ze skrawków, tylko z produktów święconych /kiełbasa, szynka, chleb, jajka, chrzan, specjalny serek/ i to zalane gorącym żurkiem ugotowanym na wędzonce......pycha!
A jaki to jest ten specjalny serek? Pozdrawiam
A jaki to jest ten specjalny serek? Pozdrawiam
mniej więcej o taki chodzi http://wielkiezarcie.com/recipe31149.htmlU mnie też jest z produktów swięconych tyle ze jako pierwsze danie ale mąż też je już to danko na sniadanie.No i u nas jak pisalam zalewamy zimna,przegotowana serwatką a nie zurkiem,a maż zalewa gorącą serwatką.Pysznosci.Aha,serka nie dajemy zadnego.
Uwielbiam ją u nas też się robi taką.
U nas tradycyjna jarzynówka i pyszna sałatka kokoszka.
http://wielkiezarcie.com/recipe54972.html
Ja robie salatke z wedzonym lososiem oraz wiosenna sparzone pokrojone pieczarki,rzodkiewka,ogorek swiezy,pomidor,jajka,cebulka ziolka swieze oraz majonez i przyprawy