Szukam przepisu jakiej obróbce można poddać kawałek mięska by je później upiec i miec na święta zamiast tych wszystkich sklepowych wędlin. Mogę upiec zwyczajnie kawałek mięska od szynki ale jak macie fajne pomysły, to ja chętnie spojrzę i wypróbuję coś innego...
Schabik tym razem z żurawiną i galantyna drobiowa - oba mięska zalane galaretą. To wiem, ze zrobię. A mam ochotę jeszcze upiec kawałek czegoś innego do podania rownież na zimno. I u Was, bo gdzie ..szukam inspiracji...
Za pekluj na kilka dni - sól, pieprz, majeranek , listek, ziele i czosnek,a potem upiecz. Słyszałam,że tak zapeklowane mięsko można zrobić na parze i zrobiłam w garnku z wkładką - godzina z jednej strony przewrócić i parować jeszcze półgodziny . Kawałek miał ponad kilogram, wyszło pyszne i mięciutkie.
Ja tak robiłam, ale tak schab, jak i szynka, i indyk wychodzą niestety suche. Teraz piekę w piekarniku. Właśnie jutro mam zamiar przygotować mięsa. Robię marynatę z cytryny, można dać wino wytrawne, sól, ziarna pieprzu, papryka, ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa warzywna mojej roboty, czosnek i dużo oliwy. mięso marynuje się w tym przynajmniej 2 dni, może nawet 4, ale trzeba go obrać. Potem wlewam marynatę do garnka, wkładam mięso, dodaję jeszcze paprykę świeżą, lub mrożoną, świeży imbir, seler naciowy, którego jestem fanką, i cebulę. tak piekę zazwyczaj karczek, i szynkę, pół godziny przed końcem pieczenia dodaję marynowaną w tej samej marynacie pierś z indyka. Mięso wychodzi superowe, znika błyskawicznie, kupiona wędina zostaje niestety, dlatego kupuję jej bardzo mało.
Ja wczoraj kupiłam w promocji piękną łopatkę 2,5 kg (w jednym kawałku) po 10 zł/kg. Naczosnkowałam porządnie, obsypałam solą, przyprawą do grilla klasyczną, majerankiem i papryką,mąż pięknie związał, zawinę w folie i tak będzie sobie leżała do środy w lodówce. Potem ją upiekę w rękawie foliowym do pieczenia.
Podobnie zrobiłam boczek, dałam zmiażdżony czosnek, sól , majeranek i suszone mielone podgrzybki, też został związany i czeka na upieczenie.
Uwielbiam tą wędlinkę. Jest taka inna. Najlepsza wychodzi na szynce - kuleczce, bo wychodzi taka różowiutka, a schab biały, ale też jest niczego sobie. http://wielkiezarcie.com/recipe22845.html
Poza tym lubię szynkę w solance a potem uwędzoną, bądź schab natarty czosnkiem, ziołami i upieczony ze śliwką w środku:)
zapraszam do siebie www.przepisymagdy.blogspot.com na boczek, mięso gotowane w ,,10 min'' i ze słoika (tu więcej pracy, ale efekt , hmmm poezja, pozdrawiam)))
Czesław , dokładnie na tą oprawę mięska padł mój wybór! Kawalek piersi indyczej i wieprzowa szyneczka wskoczą jutro do garna! Juz jestem ciekawa rezulatów!
Czesław , dokładnie na tą oprawę mięska padł mój wybór! Kawalek piersi indyczej i wieprzowa szyneczka wskoczą jutro do garna! Juz jestem ciekawa rezulatów! Dziękuję i pozdrawiam
Fiddle tez polecała ten przepis. W jej wykonaniu - pyszny ;)
Szukam przepisu jakiej obróbce można poddać kawałek mięska by je później upiec i miec na święta zamiast tych wszystkich sklepowych wędlin. Mogę upiec zwyczajnie kawałek mięska od szynki ale jak macie fajne pomysły, to ja chętnie spojrzę i wypróbuję coś innego...
Zależy,co lubisz.Na pewno uniwersalny jest schab,poza tym karczek,boczek,np faszerowany.
Schabik tym razem z żurawiną i galantyna drobiowa - oba mięska zalane galaretą. To wiem, ze zrobię. A mam ochotę jeszcze upiec kawałek czegoś innego do podania rownież na zimno. I u Was, bo gdzie ..szukam inspiracji...
Za pekluj na kilka dni - sól, pieprz, majeranek , listek, ziele i czosnek,a potem upiecz. Słyszałam,że tak zapeklowane mięsko można zrobić na parze i zrobiłam w garnku z wkładką - godzina z jednej strony przewrócić i parować jeszcze półgodziny . Kawałek miał ponad kilogram, wyszło pyszne i mięciutkie.
Spróbuj wg tego przepisu: http://wielkiezarcie.com/recipe22845.html
Łatwe w wykonaniu i naprawdę smaczne :)
Ja tak robiłam, ale tak schab, jak i szynka, i indyk wychodzą niestety suche. Teraz piekę w piekarniku. Właśnie jutro mam zamiar przygotować mięsa. Robię marynatę z cytryny, można dać wino wytrawne, sól, ziarna pieprzu, papryka, ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa warzywna mojej roboty, czosnek i dużo oliwy. mięso marynuje się w tym przynajmniej 2 dni, może nawet 4, ale trzeba go obrać. Potem wlewam marynatę do garnka, wkładam mięso, dodaję jeszcze paprykę świeżą, lub mrożoną, świeży imbir, seler naciowy, którego jestem fanką, i cebulę. tak piekę zazwyczaj karczek, i szynkę, pół godziny przed końcem pieczenia dodaję marynowaną w tej samej marynacie pierś z indyka. Mięso wychodzi superowe, znika błyskawicznie, kupiona wędina zostaje niestety, dlatego kupuję jej bardzo mało.
Ja wczoraj kupiłam w promocji piękną łopatkę 2,5 kg (w jednym kawałku) po 10 zł/kg. Naczosnkowałam porządnie, obsypałam solą, przyprawą do grilla klasyczną, majerankiem i papryką,mąż pięknie związał, zawinę w folie i tak będzie sobie leżała do środy w lodówce. Potem ją upiekę w rękawie foliowym do pieczenia.
Podobnie zrobiłam boczek, dałam zmiażdżony czosnek, sól , majeranek i suszone mielone podgrzybki, też został związany i czeka na upieczenie.
Dopisano 12-04-06 10:41:02:
A to mój boczek i łopatka.
tu też cos dobrego....http://talerzpokus.tv/przepis/rolada_z_boczku.html
hmmm. edytowałam, bo aktywny się nie otwiera :)
hmmm. edytowałam, bo aktywny się nie otwiera :)
i się nie otwiera.... hmjest smaczniutka..))
ttp://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/12/swiateczna-szynka-pieczona-wg-aleex.html
http://talerzpokus.tv/przepis/rolada_z_boczku.html
http://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/12/swiateczna-szynka-pieczona-wg-aleex.html
Uwielbiam tą wędlinkę. Jest taka inna. Najlepsza wychodzi na szynce - kuleczce, bo wychodzi taka różowiutka, a schab biały, ale też jest niczego sobie. http://wielkiezarcie.com/recipe22845.html
Poza tym lubię szynkę w solance a potem uwędzoną, bądź schab natarty czosnkiem, ziołami i upieczony ze śliwką w środku:)
Możesz jeszcze zrobic taki boczuś , lub ten z grzybami suszonymi.
http://wielkiezarcie.com/recipe71120.html
http://wielkiezarcie.com/recipe40013.html
Wiedziałam, ze na Wasze pomysły mogę liczyć. Dziękuję za inspiracje.. Oddam się przemyśleniom a i one z pewnością będą owocne.
U nas w tym roku 4 rodzaje(ze względu na dużą liczbę gości) mięsiwa.
Schab wędzony(wasnej roboty), już leżakuje w przyprawach-we wtorek wędzene.
Szynka pieczona -natarta przyprawami, naszpikwana czosnkiem, na noc do lodówy,a potem pieczona w rękawe.
Schab pieczony w mleku.
Rolada z boczku z jajecznicą.
Pozdrawiam:)
zapraszam do siebie www.przepisymagdy.blogspot.com na boczek, mięso gotowane w ,,10 min'' i ze słoika (tu więcej pracy, ale efekt , hmmm poezja, pozdrawiam)))
To ja również zapraszam na magdaityle.pl do działu "Kobieta w kuchni" - tam przepis na białą kiełbasę, szynkową, mięsa i pasztety w słoikach
Próbowałam znaleźć ten blog, niestety wyświetla się wiadomość, że "taki blog nie istnieje"...
jest zaglądałam tam ;) http://www.przepisymagdy.blogspot.com
Nic nie piecz. Zrób to http://wielkiezarcie.com/recipe22845.html Goście i Ty będziecie zachwyceni.
Czesław , dokładnie na tą oprawę mięska padł mój wybór! Kawalek piersi indyczej i wieprzowa szyneczka wskoczą jutro do garna! Juz jestem ciekawa rezulatów!
Dziękuję i pozdrawiam
Czesław , dokładnie na tą oprawę mięska padł mój wybór!
Fiddle tez polecała ten przepis. W jej wykonaniu - pyszny ;)Kawalek piersi indyczej i wieprzowa szyneczka wskoczą jutro do garna! Juz
jestem ciekawa rezulatów! Dziękuję i pozdrawiam
A ja robię z przepisu kuleczki http://wielkiezarcie.com/recipe27433.html
Szynka pieczona pycha :) Już się moczy w marynacie i czeka na sobotę, żeby się upiec :)
Dopisano 12-04-05 10:48:40:
http://wielkiezarcie.com/recipe27433.htmlMnie link się nie otwiera.
Polecam wypróbować schabik wg mojego przepisu Schab parzony na chlebuś
Polecam przepis Koli http://wielkiezarcie.com/recipe22845.html Zero roboty, a wszyscy są zachwyceni.
Ja na koniec wkładam na dwa dni do lodówki (bez zawijania w cokolwiek) aby trochę obeschło.