Forum

Kuchenne porady

mięsko do chleba

  • Autor: domia Data: 2012-04-01 15:35:46

    Szukam przepisu jakiej obróbce można poddać kawałek mięska by je później upiec i miec na święta zamiast tych wszystkich sklepowych wędlin.  Mogę upiec zwyczajnie kawałek mięska od szynki ale jak macie fajne pomysły, to ja chętnie spojrzę i wypróbuję coś innego...

  • Autor: jolka60 Data: 2012-04-01 15:50:38

    Zależy,co lubisz.Na pewno uniwersalny jest schab,poza tym karczek,boczek,np faszerowany.

  • Autor: domia Data: 2012-04-01 16:08:28

    Schabik tym razem z żurawiną i galantyna drobiowa - oba mięska zalane galaretą. To wiem, ze zrobię.  A mam ochotę jeszcze upiec kawałek czegoś innego do podania rownież na zimno. I u Was, bo gdzie ..szukam inspiracji...

  • Autor: alicja_bt Data: 2012-04-01 17:51:44

    Za pekluj na kilka dni - sól, pieprz, majeranek , listek, ziele i czosnek,a potem upiecz. Słyszałam,że tak zapeklowane mięsko można zrobić na parze i zrobiłam w garnku z wkładką - godzina z jednej strony przewrócić i parować jeszcze półgodziny . Kawałek miał ponad kilogram, wyszło pyszne i mięciutkie.

  • Autor: taara Data: 2012-04-01 18:03:00

    Spróbuj wg tego przepisu: http://wielkiezarcie.com/recipe22845.html

    Łatwe w wykonaniu i naprawdę smaczne :)

  • Autor: jagoda.pik Data: 2012-04-02 19:29:03

    Ja tak robiłam, ale tak schab, jak i szynka,  i indyk wychodzą niestety suche. Teraz piekę w piekarniku. Właśnie jutro mam zamiar przygotować mięsa. Robię marynatę z cytryny, można dać wino wytrawne, sól, ziarna pieprzu, papryka, ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa warzywna mojej roboty, czosnek i dużo oliwy. mięso marynuje się w tym przynajmniej 2 dni, może nawet 4, ale trzeba go obrać. Potem wlewam marynatę do garnka, wkładam mięso, dodaję jeszcze paprykę świeżą, lub mrożoną, świeży imbir, seler naciowy, którego jestem fanką, i cebulę. tak piekę zazwyczaj karczek, i szynkę, pół godziny przed końcem pieczenia dodaję marynowaną w tej samej marynacie pierś z indyka. Mięso wychodzi superowe, znika błyskawicznie, kupiona wędina zostaje niestety, dlatego kupuję jej bardzo mało.

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-04-01 18:13:03

    Ja wczoraj kupiłam w promocji piękną łopatkę 2,5 kg (w jednym kawałku) po 10 zł/kg. Naczosnkowałam porządnie, obsypałam solą, przyprawą do grilla klasyczną, majerankiem i papryką,mąż pięknie związał, zawinę w folie i tak będzie sobie leżała do środy w lodówce. Potem ją upiekę w rękawie foliowym do pieczenia.

    Podobnie zrobiłam boczek, dałam zmiażdżony czosnek, sól , majeranek i suszone mielone podgrzybki, też został związany i czeka na upieczenie.

    Dopisano 12-04-06 10:41:02:

    A to mój boczek i łopatka.

  • Autor: ania205 Data: 2012-04-01 18:55:41

    tu też cos dobrego....http://talerzpokus.tv/przepis/rolada_z_boczku.html

  • Autor: ewka63 Data: 2012-04-01 18:58:25

    hmmm. edytowałam, bo aktywny się nie otwiera :)

  • Autor: renataz36 Data: 2012-04-01 19:02:12

    hmmm. edytowałam, bo aktywny się nie otwiera :)

    i się nie otwiera.... hm

  • Autor: ania205 Data: 2012-04-01 19:04:30

    jest smaczniutka..))

    ttp://kuchniaaleex.blogspot.com/2010/12/swiateczna-szynka-pieczona-wg-aleex.html

  • Autor: Fiddle Data: 2012-04-01 19:49:23

    Uwielbiam tą wędlinkę. Jest taka inna. Najlepsza wychodzi na szynce - kuleczce, bo wychodzi taka różowiutka, a schab biały, ale też jest niczego sobie. http://wielkiezarcie.com/recipe22845.html

    Poza tym lubię szynkę w solance a potem uwędzoną, bądź schab natarty czosnkiem, ziołami i upieczony ze śliwką w środku:)

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-04-01 20:08:54

    Możesz jeszcze zrobic taki boczuś , lub ten z grzybami suszonymi.

    http://wielkiezarcie.com/recipe71120.html

    http://wielkiezarcie.com/recipe40013.html

  • Autor: domia Data: 2012-04-01 20:37:02

    Wiedziałam, ze na Wasze pomysły mogę liczyć. Dziękuję za inspiracje.. Oddam się przemyśleniom a i one z pewnością będą owocne.

  • Autor: kasnik Data: 2012-04-01 21:17:58

    U nas w tym roku 4 rodzaje(ze względu na dużą liczbę gości) mięsiwa.

    Schab wędzony(wasnej roboty), już leżakuje  w przyprawach-we wtorek wędzene.

    Szynka pieczona -natarta przyprawami, naszpikwana czosnkiem, na noc do lodówy,a potem pieczona w rękawe.

    Schab pieczony w mleku.

    Rolada z boczku z jajecznicą.

    Pozdrawiam:)

  • Autor: megii013 Data: 2012-04-02 10:18:14

    zapraszam do siebie www.przepisymagdy.blogspot.com na boczek, mięso gotowane w ,,10 min'' i ze słoika (tu więcej pracy, ale efekt , hmmm poezja, pozdrawiam)))

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2012-04-03 23:31:45

    To ja również zapraszam na magdaityle.pl do działu "Kobieta w kuchni" - tam przepis na białą kiełbasę, szynkową, mięsa i pasztety w słoikach

  • Autor: lanntana Data: 2012-04-04 07:21:58

    Próbowałam znaleźć ten blog, niestety wyświetla się wiadomość, że "taki blog nie istnieje"...

  • Autor: agulinia Data: 2012-04-04 07:45:38

    jest zaglądałam tam ;) http://www.przepisymagdy.blogspot.com

  • Autor: Czeslaw Data: 2012-04-04 00:50:09

    Nic nie piecz. Zrób to http://wielkiezarcie.com/recipe22845.html Goście i Ty będziecie zachwyceni.

  • Autor: domia Data: 2012-04-04 08:37:46

    Czesław , dokładnie na tą oprawę mięska padł mój wybór! Kawalek piersi indyczej i wieprzowa szyneczka wskoczą jutro do garna! Juz jestem ciekawa rezulatów!

    Dziękuję i pozdrawiam

  • Autor: piotrekkk Data: 2012-04-05 12:44:23

    Czesław , dokładnie na tą oprawę mięska padł mój wybór!
    Kawalek piersi indyczej i wieprzowa szyneczka wskoczą jutro do garna! Juz
    jestem ciekawa rezulatów! Dziękuję i pozdrawiam

    Fiddle tez polecała ten przepis. W jej wykonaniu - pyszny ;)

  • Autor: ewka63 Data: 2012-04-05 09:05:38

    A ja robię z przepisu kuleczki http://wielkiezarcie.com/recipe27433.html

    Szynka pieczona pycha :) Już się moczy w marynacie i czeka na sobotę, żeby się upiec :)

    Dopisano 12-04-05 10:48:40:

    http://wielkiezarcie.com/recipe27433.html

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2012-04-05 09:46:12

    Mnie link się nie otwiera.

  • Autor: bonieś Data: 2012-05-09 23:11:39

    Polecam wypróbować schabik wg mojego przepisu Schab parzony na chlebuś

  • Autor: Czeslaw Data: 2012-05-15 03:07:13

    Polecam przepis Koli http://wielkiezarcie.com/recipe22845.html Zero roboty, a wszyscy są zachwyceni.

    Ja na koniec wkładam na dwa dni do lodówki (bez zawijania w cokolwiek) aby trochę obeschło.

Przejdź do pełnej wersji serwisu