Forum

Kuchenne porady

Zakwas na żurek

  • Autor: Mloda Data: 2012-04-01 18:37:45

    Pomóżcie kochani bo już zgłupiałam. Pierwszy raz w życiu postanowiłam zrobic w tym roku żurek na prawdziwym zakwasie, dziś wstawiłam by się kisił, ale nie wiem czy dobrze zrobiłam. Przepis znalazłam w jakiejs starej gazecie, tam napisane było by zalać mąkę letnio-ciepłą wodą i tak też zrobiłam. Z kolei w internecie piszą, by mąkę zalać wrzątkiem. Więc jak to jest tak naprawdę? Jeszcze chyba czas, więc jak cos to nastawię zakwas jeszcze raz...

  • Autor: Monika09 Data: 2012-04-01 19:31:31

    Ja robię według takiego przepisu, już od kilku lat:

    3-4  łyżki mąki żytniej chlebowej lub razowej należy zalać 2 szklankami przegotowanej letniej wody i wymieszać. Dodać trochę ususzonego chleba razowego (nie koniecznie, ale warto) i 3 ząbki czosnku. Słoik przykrywam gazą i odstawiam na blat kuchenny. Wieczorem stawiam go na ciepłym kaloryferze.

    Zakwas zrobiłam wczoraj, zawsze robię tydzień przed świętami i jest OK. Żurek wychodzi palce lizać.

  • Autor: PATI :) Data: 2012-04-02 07:11:37

    Można i tak i tak mi bardziej odpowiada sposób ze wrzątkiem .

    Mąkę zalewam wrzątkiem do połowy słoika ( mąki mam koło 1/4 razem z wrzątkiem  ma być ciut ponad połowa ) mieszam energicznie zostawiam aż się wystudzi , uzupełniam letnią przegotowaną wodą dodaje czosnek i inne przyprawy (liść , ziele ) kisi się koło 4 dni , potem do butelek i do lodówki

     

    * warto zawsze zostawić troche zakwasu z poprzedniego kiszenia i dolać przy nastawianiu :)

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2012-04-02 08:49:08

    Proszę bardzo: http://wielkiezarcie.com/recipe60454.html

    I polecam mój przepis na żur: http://wielkiezarcie.com/recipe67717.html

  • Autor: jolka60 Data: 2012-04-04 00:02:09

    Nie marw się,nigdy nie zalewałam wrzątkiem,tylko ciepłą lub letnią przegotowana wodą.

  • Autor: caroline1983 Data: 2012-04-04 11:48:45

    Jak długo mozna przechowywać w lodówce domowy zakwas na żur?

  • Autor: rawa111 Data: 2012-04-04 15:55:20

    W poniedziałek zrobiłam zakwas na żurek i nie przegotowałam wody,taka gapa ze mnie, ,jak myślicie,będzie coś z tego?

  • Autor: Maja Data: 2012-04-04 16:36:40

    W poniedziałek zrobiłam zakwas na żurek i nie przegotowałam wody,taka gapa
    ze mnie, ,jak myślicie,będzie coś z tego?

    Będzie, będzie ja zawsze zalewam ciepłą prosto z kranu i jest OK.

  • Autor: bettybez Data: 2012-04-04 20:29:24

    co do ciepłej kranówki, poczytaj http://www.pkmd.pl/pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=1297

  • Autor: Kluko Data: 2012-04-04 17:33:18

    Ja zalewam wodą prosto z kranu lub przegotowaną, zależy jaką mam pod ręką ;) Zawsze wychodzi tak samo :)

  • Autor: rawa111 Data: 2012-04-04 19:32:11

    Dzięki bardzo ,będę spała spokojnie,pierwszy raz robie stąd moja niepewność.Pozdrawiam świątecznie.

  • Autor: Mloda Data: 2012-04-10 12:59:11

    Dziekuję za porady. Zakwas wyszedł super i żurek też:) Pytanie- ile czasu mozna taki zakwas przechowywać w lodówce?, bo troszke mi zostało, tak na jedna zupę, a szkoda wylewać...

  • Autor: jolka60 Data: 2012-04-10 17:20:27

    Teraz mi nie został,ale poprzednio nawet sporo.Podzieliłam na dwie porcje i zamroziłam.Po rozmrożeniu,jak świeży.

  • Autor: Ania35 Data: 2012-04-11 14:22:05

    Ja taki zakwas wlewam do słoika i dobrze zakręcam. W lodówce przechowuję ok. dwa tygodnie. Dłużej nigdy nie przechowywałam, ponieważ moja rodzinka uwielbia taki żur na zakwasie i co dwa tygodnie na stole się pojawia. Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu