Myślę, że zrobienie mazurka nie jest trudne. Podstawą jest zazwyczaj kruche ciasto, można też robić na waflu. Cały smak mazurka to to co jest na wierzchu no i oczywiście ozdoby. Ja mam zamiar zrobic w tym roku mazurka kajmakowego nutelli (absolutnie mistrzowski) , mój mazurek rodzynkowy i niedawno odnalezione moje mazurki babuni. których nie robiłam xxx lat. Bardzo dobry jest wg mnie mazurek kokosowy : http://wielkiezarcie.com/recipe30998.html- prawie taki sam mam w swoich zbiorach z tą różnicą że do ciasta dodaję orzechy. Powodzenia!
http://wielkiezarcie.com/recipe30512.html sprawdzony,ulubiony,pyszny! Prawie każdy mazurek to ciasto kruche lub inny spód(wafel) + nadzienie. Najbardziej szczegółowa jest sama dekoracja mazurka-cukierki,płatki migdałowe,rodzynki itp,inne suszone owoce itp...Można też nadać inny kształt mazurka zamiast tradycyjnego dużego kwadratu,wyciąć mniejsze mazurki-np.owalne. Nie jest trudny, a potem cieszy oko,małe mazurki w kształcie jajek,które wyglądają z koszyczka..
według mnie mazurek nie jest trudny. Moje mazurki to kruchy spód posmarowany drzemem z czarnej porzeczki i polany polewą czekoladowa. Na to układam bakalie i gotowe. Uwazam że to nic trudnego. Moje już gotowe.
dziękuję za wszystkie odpowiedzi, spróbowałam zrobić mazurek :) niestety, zupełnie się nie udał, moje złe przeczucie zyskało potwierdzenie. Pozostaje mi oglądać cuda na zdjęciach i zbierać dowagę na przyszły rok :)))
Ja zrobiłam w tym roku tylko jeden pomarańczowo jabłkowy. Wyszedł super. A pierwszy mój mazurek w życiiu też wylądował w koszu. Najlepsze są te przepisy co najpierw się piecze spód ,a dopiero potem wypełnia się je masami i dekoruje.
proszę o profesjonalną opinię - czy mazurek jest trudny? Czy czyhają na mnie jakieś pułapki? :) i oczywiście proszę o sprawdzone przepisy. pozdrawiam!
Myślę, że zrobienie mazurka nie jest trudne. Podstawą jest zazwyczaj kruche ciasto, można też robić na waflu. Cały smak mazurka to to co jest na wierzchu no i oczywiście ozdoby. Ja mam zamiar zrobic w tym roku mazurka kajmakowego nutelli (absolutnie mistrzowski) , mój mazurek rodzynkowy i niedawno odnalezione moje mazurki babuni. których nie robiłam xxx lat. Bardzo dobry jest wg mnie mazurek kokosowy : http://wielkiezarcie.com/recipe30998.html- prawie taki sam mam w swoich zbiorach z tą różnicą że do ciasta dodaję orzechy. Powodzenia!
http://wielkiezarcie.com/recipe30512.html sprawdzony,ulubiony,pyszny! Prawie każdy mazurek to ciasto kruche lub inny spód(wafel) + nadzienie. Najbardziej szczegółowa jest sama dekoracja mazurka-cukierki,płatki migdałowe,rodzynki itp,inne suszone owoce itp...Można też nadać inny kształt mazurka zamiast tradycyjnego dużego kwadratu,wyciąć mniejsze mazurki-np.owalne. Nie jest trudny, a potem cieszy oko,małe mazurki w kształcie jajek,które wyglądają z koszyczka..
według mnie mazurek nie jest trudny. Moje mazurki to kruchy spód posmarowany drzemem z czarnej porzeczki i polany polewą czekoladowa. Na to układam bakalie i gotowe. Uwazam że to nic trudnego. Moje już gotowe.
http://wielkiezarcie.com/recipe13624.html polecam :)
mazurek babuni jest nr 1 , również polecam
Ja w tym roku robie ten http://mojewypieki.blox.pl/2012/03/Mazurek-fistaszkowy-z-mleczna-czekolada.html
dziękuję za wszystkie odpowiedzi, spróbowałam zrobić mazurek :) niestety, zupełnie się nie udał, moje złe przeczucie zyskało potwierdzenie. Pozostaje mi oglądać cuda na zdjęciach i zbierać dowagę na przyszły rok :)))
Ja zrobiłam w tym roku tylko jeden pomarańczowo jabłkowy. Wyszedł super. A pierwszy mój mazurek w życiiu też wylądował w koszu. Najlepsze są te przepisy co najpierw się piecze spód ,a dopiero potem wypełnia się je masami i dekoruje.
Ja w tym roku po raz pierwszy robiłam mazurek i przekonałam się, że zrobienie mazurka to prościzna :) Grunt to dobre kruche ciasto :)