Forum

Kuchenne porady

Po świąteczne porządki lodówki

  • Autor: magdam1976 Data: 2012-04-13 10:20:07

    Dzień dobry mam pytanie o pomysły na wykorzystanie resztek wędlin pieczonych,wędzonych po świętach?

     

  • Autor: Ewa1982 Data: 2012-04-13 10:33:02

    Może wrzucić do bigosu?

  • Autor: ulla* Data: 2012-04-13 11:44:20

    może sałatka z dodatkiem np.ogórka kiszonego,kukurydzy itp są na wż takie sałatki mięsne

    może zmiel resztki mięsa,dodaj szczypior,przyprawy,trochę majonezu i  będzie pyszna pasta do kanapek

    może zmiel,przypraw,dodaj pomidorów lub koncentratu,podaj z makaronem spagheti

    może zmielone i przyprawione,jako farsz do pyz,pierogów czy nalesników

  • Autor: PATI :) Data: 2012-04-13 11:57:47

    Ja robie dziś grochówke ale moze być też fasolka po bretońsku

  • Autor: kate5134 Data: 2012-04-13 13:55:12

    Takie wedlinki dobre są do zalewajki, fasolki po bretońsku lub do zapiekanki z makaronem.

  • Autor: ekkore Data: 2012-04-13 14:06:20

    Możesz wykorzystać do rolady szpinakowej. Szczególnie takie - którym przydałaby się już obróbka cieplna. Zawsze można ją zrobić bez szpinaku - jeżeli nie lubicie.

    http://wielkiezarcie.com/recipe48354.html

    Ja po świętach robiłam z polędwicą łososiową. Całkiem niezła sopocka wyszła - znaczy w trakcie pieczenia się sparzyła

  • Autor: magdam1976 Data: 2012-04-13 14:21:05

    Dziękuję wam bardzo jeszcze nie wiem z czego skorzystam ale mam chociaż pomysły co zrobić. już wszystkim się przejadły świąteczne wędliny i tak sobie leżą w lodówce.

     

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-04-13 14:41:56

    A ja nie mam resztek poświątecznych, na święta zostawiłam tylko po kawałku , a resztę od razu  zamroziłam.Teraz jak będziemy mieli ochotę to się rozmrozi i będzie na kanapki.:)

    Możesz zrobić fasolki po bretońsku, zapiekankę ziemniaczaną z podsmażonymi kawałkiami  i pieczarkami, słodkiej kapusty, kapuśniaku,zupy fasolowej,barszczu białego.

  • Autor: mary50 Data: 2012-04-13 22:26:42

    Dzisiaj wlasnie zagospodarowalam resztke karczku pieczonego.

    Poddusilam pieczarki na tluszczuku z pod karczku dodalam pokrojony w slupki karczek ,pomidory pokrojone w kostke /chwile poddusic do odparowania soku z pomidorow.Doprawic do smaku sola i pieprzem i na koniec dodalam posiekana pietruszke/zielona/Usmazylam nalesniki i zamiast na slodko nadzialam tym farszem.Zwinelam w rulony i dalam do zaroodpornej brytfanki.Z wierzchu polalam sosem pomidorowym i posypalam parmezanem.Do piekarnika i chwile zapiec.Wyszlo bardzo dobre jedzenie.Najwazniejsze ,ze nic sie nie zmarnowalo .

  • Autor: jolka60 Data: 2012-04-14 10:08:09

    Dodam-knedle,jajecznica na wędzonce,babka kartoflana (chyba dziś ją też zrobie).

  • Autor: Fiddle Data: 2012-04-14 17:05:59

    możesz zrobić fasolkę po bretońsku, bigos, babkę ziemniaczaną (możesz poszukac w moich przepisach), placki ziemniaczane (ja czesto do nich daje wedline i wychodza smaczne), jajecznicę ...:)

  • Autor: anqe Data: 2012-04-14 20:06:27

    ja takie resztki zazwyczaj wrzucam do babki ziemniaczanej lub pikantnego ryżu 

  • Autor: Danka531 Data: 2012-04-15 00:02:39

    Witam,z resztek wędlin można zrobić forszmak ,przepis jest na WŻ autorstwa ptysioch.

Przejdź do pełnej wersji serwisu