Możesz wykorzystać do rolady szpinakowej. Szczególnie takie - którym przydałaby się już obróbka cieplna. Zawsze można ją zrobić bez szpinaku - jeżeli nie lubicie.
Dziękuję wam bardzo jeszcze nie wiem z czego skorzystam ale mam chociaż pomysły co zrobić. już wszystkim się przejadły świąteczne wędliny i tak sobie leżą w lodówce.
A ja nie mam resztek poświątecznych, na święta zostawiłam tylko po kawałku , a resztę od razu zamroziłam.Teraz jak będziemy mieli ochotę to się rozmrozi i będzie na kanapki.:)
Możesz zrobić fasolki po bretońsku, zapiekankę ziemniaczaną z podsmażonymi kawałkiami i pieczarkami, słodkiej kapusty, kapuśniaku,zupy fasolowej,barszczu białego.
Dzisiaj wlasnie zagospodarowalam resztke karczku pieczonego.
Poddusilam pieczarki na tluszczuku z pod karczku dodalam pokrojony w slupki karczek ,pomidory pokrojone w kostke /chwile poddusic do odparowania soku z pomidorow.Doprawic do smaku sola i pieprzem i na koniec dodalam posiekana pietruszke/zielona/Usmazylam nalesniki i zamiast na slodko nadzialam tym farszem.Zwinelam w rulony i dalam do zaroodpornej brytfanki.Z wierzchu polalam sosem pomidorowym i posypalam parmezanem.Do piekarnika i chwile zapiec.Wyszlo bardzo dobre jedzenie.Najwazniejsze ,ze nic sie nie zmarnowalo .
możesz zrobić fasolkę po bretońsku, bigos, babkę ziemniaczaną (możesz poszukac w moich przepisach), placki ziemniaczane (ja czesto do nich daje wedline i wychodza smaczne), jajecznicę ...:)
Dzień dobry mam pytanie o pomysły na wykorzystanie resztek wędlin pieczonych,wędzonych po świętach?
Może wrzucić do bigosu?
może sałatka z dodatkiem np.ogórka kiszonego,kukurydzy itp są na wż takie sałatki mięsne
może zmiel resztki mięsa,dodaj szczypior,przyprawy,trochę majonezu i będzie pyszna pasta do kanapek
może zmiel,przypraw,dodaj pomidorów lub koncentratu,podaj z makaronem spagheti
może zmielone i przyprawione,jako farsz do pyz,pierogów czy nalesników
Ja robie dziś grochówke ale moze być też fasolka po bretońsku
Takie wedlinki dobre są do zalewajki, fasolki po bretońsku lub do zapiekanki z makaronem.
Możesz wykorzystać do rolady szpinakowej. Szczególnie takie - którym przydałaby się już obróbka cieplna. Zawsze można ją zrobić bez szpinaku - jeżeli nie lubicie.
http://wielkiezarcie.com/recipe48354.html
Ja po świętach robiłam z polędwicą łososiową. Całkiem niezła sopocka wyszła - znaczy w trakcie pieczenia się sparzyła
Dziękuję wam bardzo jeszcze nie wiem z czego skorzystam ale mam chociaż pomysły co zrobić. już wszystkim się przejadły świąteczne wędliny i tak sobie leżą w lodówce.
A ja nie mam resztek poświątecznych, na święta zostawiłam tylko po kawałku , a resztę od razu zamroziłam.Teraz jak będziemy mieli ochotę to się rozmrozi i będzie na kanapki.:)
Możesz zrobić fasolki po bretońsku, zapiekankę ziemniaczaną z podsmażonymi kawałkiami i pieczarkami, słodkiej kapusty, kapuśniaku,zupy fasolowej,barszczu białego.
Dzisiaj wlasnie zagospodarowalam resztke karczku pieczonego.
Poddusilam pieczarki na tluszczuku z pod karczku dodalam pokrojony w slupki karczek ,pomidory pokrojone w kostke /chwile poddusic do odparowania soku z pomidorow.Doprawic do smaku sola i pieprzem i na koniec dodalam posiekana pietruszke/zielona/Usmazylam nalesniki i zamiast na slodko nadzialam tym farszem.Zwinelam w rulony i dalam do zaroodpornej brytfanki.Z wierzchu polalam sosem pomidorowym i posypalam parmezanem.Do piekarnika i chwile zapiec.Wyszlo bardzo dobre jedzenie.Najwazniejsze ,ze nic sie nie zmarnowalo .
Dodam-knedle,jajecznica na wędzonce,babka kartoflana (chyba dziś ją też zrobie).
możesz zrobić fasolkę po bretońsku, bigos, babkę ziemniaczaną (możesz poszukac w moich przepisach), placki ziemniaczane (ja czesto do nich daje wedline i wychodza smaczne), jajecznicę ...:)
ja takie resztki zazwyczaj wrzucam do babki ziemniaczanej lub pikantnego ryżu
Witam,z resztek wędlin można zrobić forszmak ,przepis jest na WŻ autorstwa ptysioch.