Forum

Kuchenne porady

Przepis na krem do tortu.

  • Autor: Głen Data: 2012-04-29 20:11:38

    Bardzo prosze o dobry i sprwdzony krem do tortu.Najlepiej śmietanowy,oraz poncz do nasaczania. Wiem ze jest tu dużo specjalistek od tortów, wiec mam nadzieje ze cos mi doradzicie.Z góry dziekuje :)

  • Autor: megi65 Data: 2012-04-29 20:20:25

    Polecam kremik aczklowiek nie mam specjalizacji TORTY !

    http://wielkiezarcie.com/recipe80406.html

  • Autor: Lucyna82 Data: 2012-04-29 21:06:55

    Ostatnio robiłam dwa torty w marcu smietanowo-truskawkowy.Rozmoroziłam porcje truskawek odcisnełam sok i zmiksowałam na gładki mus.Dodałam tężejącą galaretke i dla pewności żeby mi się nie rozlewało rozpuszczoną żelatyne.Przełożyłam biszkopt-mus-biszkopt-mus-ubita kremówka z cukrem pudrem i śmietanfixem-biszkopt.W maju zrobiłam tort z kremem karpatkowym dodałam do niego pokrojone w kostke brzoskwinie i 3 szt wafelkow prince polo,wymieszałam i wyszedł super krem karpatkowo brzoskwiniowo wafelkowy.

  • Autor: Głen Data: 2012-04-29 21:21:24

    Dziękuję, i proszę o wiecej !

  • Autor: bonieś Data: 2012-04-30 00:03:23

    Tort śmietanowy przekładam najprostszym z możliwych kremów, mianowicie kremówką ze śmietan-fixem. Proporcje daję identyczne jak w przepisie na tort Mikado (aktywne). Używam trochę mniej cukru, albo puder, albo waniliowy, ale słodkość masy dopasujesz sobie wg uznania. Masa śmietanowa zrobiona w ten sposób po schłodzeniu daje się ładnie szprycować. Biszkopt nasączam przegotowaną wodą z cukrem i sokiem z cytryny (poncz ma być lekko kwaskowaty).

  • Autor: linka35 Data: 2012-04-30 18:25:51

    Ja rozpuszczam w pół litra kremówki 2 czekolady mleczne i 1 gorzką, potem na całą noc do lodówki i rano ubijam ze  śmietan fixem.

  • Autor: domia Data: 2012-05-02 12:51:26

    Ja rozpuszczam w pół litra kremówki 2 czekolady mleczne i 1
    gorzką, potem na całą noc do lodówki i rano ubijam ze  śmietan
    fixem.

    linka35 a możesz napisać jak to dokładnie wykonać? Bardzo proszę. Domyślam sie, ze wyjdzie z tego pyszny czekoladowo - śmietanowy krem.

  • Autor: domia Data: 2012-05-02 13:07:08

    I wracając do ubijanej kremówki ...prawdą jest po zagotowaniu kremówki i wlożeniu jej na noc do lodówki , następnego dnia ubijając ją nie potrzeba dodawać juz żelatyny?

  • Autor: linka35 Data: 2012-05-02 14:21:26

    Domia tak jak wcześniej napisałam z tym, że nie można śmietany zagotować tylko dobrze podgrzać. Wkładam dogarnka połamaną czekoladę zalewam smietaną i PODGRZEWAM aż sie rozpuści.  potem zostawiam aż przestygnie i wkładam do lodówki najlepiej na całą noc, żeby się mocno schłodziła.  rano czy w południe (kiedy będziesz miała czas dokończyć tort) ubijam tą śmietanę ze śmietan fixem. Myślę że możesz zamiast niego dodać żelatynę tylko nie wiem ile. Krem jest żeczywiście bardzo pyszny.

  • Autor: domia Data: 2012-05-02 14:27:59

    Linka35 - ślicznie dziękuję za odpowiedź. Wykorzystam ten pomysł ..)

  • Autor: linka35 Data: 2012-05-02 17:39:57

    Acha Domia zapomniałam napisać, że przy podgrzewaniu trzeba cały czas mieszać. Inaczej czekolada się przypali.

  • Autor: domia Data: 2012-05-02 22:12:08

    a dzięki za cenną uwagę. Juz dopisałam..) pozdrawiam

  • Autor: Ania35 Data: 2012-05-04 20:08:17

    Ja proponuję ubić 30% śmietanę i dodać masę śmietanową w proszku o smaku malinowym Dr. Oetkera. Krem jest doskonały do tortów, lekko kwaskowy o jasno malinowym kolorze. Pycha!!! Pozdrawiam

  • Autor: martynka 13 Data: 2012-05-05 22:19:30

    Łatwiej byłoby coś doradzić gdybyś podpowiedziała jaki smak Cię interesuje. Krem na bazie bitej śmietany może być o różnych smakach, np owocowy, karmelowy, kawowy, czekoladowy, orzechowy, advocatowy, kokosowy, straciatella, z kawałkami owoców i wiele innych. A poncz, proponuję syrop 1:1 z dodatkami jakie nam odpowiadają. Taki sprawdza się idealnie, nie przecieka przez biszkopt tylko go nawiża.

  • Autor: Głen Data: 2012-05-07 15:47:31

    W zasadzie kazdy smak mnie interesuje. Ale najbardziej kusząco brzmi karmeloy i straciatella.

  • Autor: martynka 13 Data: 2012-05-07 18:49:35

    Do ubitej śmietany dodajesz co lubisz i już masz kremik. Kawałeczki czekolady dodaj do ubitej śmietany i masz straciatellę. Karmelowa, to kolo karmelu nawet nie stała, ale tak została nazwana przez moją rodzinkę. Ubitą śmietanę miksuję z masą krówkową, Można dodać mielone orzechy. Czekoladowa to dodaję rozpuszczona czekoladę. Advocatowa, wiadomo ... Itd.

  • Autor: Głen Data: 2012-05-09 11:21:13

    A jaki usztywniacz do smietany ? Mozna dodac żelatynę?

  • Autor: martynka 13 Data: 2012-05-09 12:26:37

    Oczywiście, ja dodaję żelatynę. Jeżeli komuś smak żelatyny w masie przeszkadza, można użyć innego stabilizatora.

Przejdź do pełnej wersji serwisu