Bardzo prosze o dobry i sprwdzony krem do tortu.Najlepiej śmietanowy,oraz poncz do nasaczania. Wiem ze jest tu dużo specjalistek od tortów, wiec mam nadzieje ze cos mi doradzicie.Z góry dziekuje :)
Ostatnio robiłam dwa torty w marcu smietanowo-truskawkowy.Rozmoroziłam porcje truskawek odcisnełam sok i zmiksowałam na gładki mus.Dodałam tężejącą galaretke i dla pewności żeby mi się nie rozlewało rozpuszczoną żelatyne.Przełożyłam biszkopt-mus-biszkopt-mus-ubita kremówka z cukrem pudrem i śmietanfixem-biszkopt.W maju zrobiłam tort z kremem karpatkowym dodałam do niego pokrojone w kostke brzoskwinie i 3 szt wafelkow prince polo,wymieszałam i wyszedł super krem karpatkowo brzoskwiniowo wafelkowy.
Tort śmietanowy przekładam najprostszym z możliwych kremów, mianowicie kremówką ze śmietan-fixem. Proporcje daję identyczne jak w przepisie na tort Mikado (aktywne). Używam trochę mniej cukru, albo puder, albo waniliowy, ale słodkość masy dopasujesz sobie wg uznania. Masa śmietanowa zrobiona w ten sposób po schłodzeniu daje się ładnie szprycować. Biszkopt nasączam przegotowaną wodą z cukrem i sokiem z cytryny (poncz ma być lekko kwaskowaty).
I wracając do ubijanej kremówki ...prawdą jest po zagotowaniu kremówki i wlożeniu jej na noc do lodówki , następnego dnia ubijając ją nie potrzeba dodawać juz żelatyny?
Domia tak jak wcześniej napisałam z tym, że nie można śmietany zagotować tylko dobrze podgrzać. Wkładam dogarnka połamaną czekoladę zalewam smietaną i PODGRZEWAM aż sie rozpuści. potem zostawiam aż przestygnie i wkładam do lodówki najlepiej na całą noc, żeby się mocno schłodziła. rano czy w południe (kiedy będziesz miała czas dokończyć tort) ubijam tą śmietanę ze śmietan fixem. Myślę że możesz zamiast niego dodać żelatynę tylko nie wiem ile. Krem jest żeczywiście bardzo pyszny.
Ja proponuję ubić 30% śmietanę i dodać masę śmietanową w proszku o smaku malinowym Dr. Oetkera. Krem jest doskonały do tortów, lekko kwaskowy o jasno malinowym kolorze. Pycha!!! Pozdrawiam
Łatwiej byłoby coś doradzić gdybyś podpowiedziała jaki smak Cię interesuje. Krem na bazie bitej śmietany może być o różnych smakach, np owocowy, karmelowy, kawowy, czekoladowy, orzechowy, advocatowy, kokosowy, straciatella, z kawałkami owoców i wiele innych. A poncz, proponuję syrop 1:1 z dodatkami jakie nam odpowiadają. Taki sprawdza się idealnie, nie przecieka przez biszkopt tylko go nawiża.
Do ubitej śmietany dodajesz co lubisz i już masz kremik. Kawałeczki czekolady dodaj do ubitej śmietany i masz straciatellę. Karmelowa, to kolo karmelu nawet nie stała, ale tak została nazwana przez moją rodzinkę. Ubitą śmietanę miksuję z masą krówkową, Można dodać mielone orzechy. Czekoladowa to dodaję rozpuszczona czekoladę. Advocatowa, wiadomo ... Itd.
Bardzo prosze o dobry i sprwdzony krem do tortu.Najlepiej śmietanowy,oraz poncz do nasaczania. Wiem ze jest tu dużo specjalistek od tortów, wiec mam nadzieje ze cos mi doradzicie.Z góry dziekuje :)
Polecam kremik aczklowiek nie mam specjalizacji TORTY !
http://wielkiezarcie.com/recipe80406.html
Ostatnio robiłam dwa torty w marcu smietanowo-truskawkowy.Rozmoroziłam porcje truskawek odcisnełam sok i zmiksowałam na gładki mus.Dodałam tężejącą galaretke i dla pewności żeby mi się nie rozlewało rozpuszczoną żelatyne.Przełożyłam biszkopt-mus-biszkopt-mus-ubita kremówka z cukrem pudrem i śmietanfixem-biszkopt.W maju zrobiłam tort z kremem karpatkowym dodałam do niego pokrojone w kostke brzoskwinie i 3 szt wafelkow prince polo,wymieszałam i wyszedł super krem karpatkowo brzoskwiniowo wafelkowy.
Dziękuję, i proszę o wiecej !
Tort śmietanowy przekładam najprostszym z możliwych kremów, mianowicie kremówką ze śmietan-fixem. Proporcje daję identyczne jak w przepisie na tort Mikado (aktywne). Używam trochę mniej cukru, albo puder, albo waniliowy, ale słodkość masy dopasujesz sobie wg uznania. Masa śmietanowa zrobiona w ten sposób po schłodzeniu daje się ładnie szprycować. Biszkopt nasączam przegotowaną wodą z cukrem i sokiem z cytryny (poncz ma być lekko kwaskowaty).
Ja rozpuszczam w pół litra kremówki 2 czekolady mleczne i 1 gorzką, potem na całą noc do lodówki i rano ubijam ze śmietan fixem.
Ja rozpuszczam w pół litra kremówki 2 czekolady mleczne i 1
linka35 a możesz napisać jak to dokładnie wykonać? Bardzo proszę. Domyślam sie, ze wyjdzie z tego pyszny czekoladowo - śmietanowy krem.gorzką, potem na całą noc do lodówki i rano ubijam ze śmietan
fixem.
I wracając do ubijanej kremówki ...prawdą jest po zagotowaniu kremówki i wlożeniu jej na noc do lodówki , następnego dnia ubijając ją nie potrzeba dodawać juz żelatyny?
Domia tak jak wcześniej napisałam z tym, że nie można śmietany zagotować tylko dobrze podgrzać. Wkładam dogarnka połamaną czekoladę zalewam smietaną i PODGRZEWAM aż sie rozpuści. potem zostawiam aż przestygnie i wkładam do lodówki najlepiej na całą noc, żeby się mocno schłodziła. rano czy w południe (kiedy będziesz miała czas dokończyć tort) ubijam tą śmietanę ze śmietan fixem. Myślę że możesz zamiast niego dodać żelatynę tylko nie wiem ile. Krem jest żeczywiście bardzo pyszny.
Linka35 - ślicznie dziękuję za odpowiedź. Wykorzystam ten pomysł ..)
Acha Domia zapomniałam napisać, że przy podgrzewaniu trzeba cały czas mieszać. Inaczej czekolada się przypali.
a dzięki za cenną uwagę. Juz dopisałam..) pozdrawiam
Ja proponuję ubić 30% śmietanę i dodać masę śmietanową w proszku o smaku malinowym Dr. Oetkera. Krem jest doskonały do tortów, lekko kwaskowy o jasno malinowym kolorze. Pycha!!! Pozdrawiam
Łatwiej byłoby coś doradzić gdybyś podpowiedziała jaki smak Cię interesuje. Krem na bazie bitej śmietany może być o różnych smakach, np owocowy, karmelowy, kawowy, czekoladowy, orzechowy, advocatowy, kokosowy, straciatella, z kawałkami owoców i wiele innych. A poncz, proponuję syrop 1:1 z dodatkami jakie nam odpowiadają. Taki sprawdza się idealnie, nie przecieka przez biszkopt tylko go nawiża.
W zasadzie kazdy smak mnie interesuje. Ale najbardziej kusząco brzmi karmeloy i straciatella.
Do ubitej śmietany dodajesz co lubisz i już masz kremik. Kawałeczki czekolady dodaj do ubitej śmietany i masz straciatellę. Karmelowa, to kolo karmelu nawet nie stała, ale tak została nazwana przez moją rodzinkę. Ubitą śmietanę miksuję z masą krówkową, Można dodać mielone orzechy. Czekoladowa to dodaję rozpuszczona czekoladę. Advocatowa, wiadomo ... Itd.
A jaki usztywniacz do smietany ? Mozna dodac żelatynę?
Oczywiście, ja dodaję żelatynę. Jeżeli komuś smak żelatyny w masie przeszkadza, można użyć innego stabilizatora.