Witam oglądałam wczoraj kuchenne rewolucje z kuchnią indyjską i bardzo zainteresował mnie sos miętowy próbowałam znaleźć jakiś przepis ale mi się nie udało może ktoś z was wie jak się robi taki sos?
Pozwoliłam sobie na ten wstęp, bo cuś mi w tym sosie nie pasuje, a raczej dwa cusie (ale ja niestety jestem znana z tego, że wszystko po swojemu muszę zrobić i swoje trzy grosze wstrącić.
Nie do końca jestem przekonana ani do dodatku oleju (jaką rolę ma odgrywać w udoskonalaniu smaku ta słonecznikowa tłustość? Zrozumiałabym, gdyby curry i papryka zostały najpierw podgrzane na patelni na oleju w celu wydobycia pełni aromatu i smaku) ani do wsypywania ziaren kminu rzymskiego (chyba że gdzieś po drodze zgubił się dopisek "mielonego" - wtedy to już insza inszość, bo nie będzie między zęby włazić :))
to nie mój przepis, znalazłam, przekopiowałam i nic więcej...ale żeby formalności stało sie za dość znalazłam to na chomikuj.pl, chyba by mi ten sos nie smakował ale każdy ma inny gust kulinarny:)
kiedys jadlam w restauracji jagniecine z sosem mietowym, probowalam go zrobic ale smak troche odbiegal od oryginalu. Dokladnienie nie pamietam co tam byla, ale na pewno grecki jogurt, mieta, sok z cytryny, nie wiem czy dodawalam oliwe
ten wczorajszy odcinek byl super.niestety nie wiem jak zrobic ten sosi.Mam ksiazke w domu Indjanske jedzenieale sos ma mniej wyazisty kolor. Mam pytanie moze pamietacie jak ona przyzadzala te salatki i jake sosy do nich robila.Wygladaly one wysmienicie a ja juz niepamietam co ona tam ladowala ??
to najprostszy sos a właściwie dip, który nazywają miętową raitą.. niektóre wersje zawierają inne dodatkowe składniki np. kumin a nawet specjalnie dobrane masale w proszku..
jeśli chcecie zobaczyć jak pięknie wygląda ten dip proponuję wpisać w google hasło:
Sos miętowy jadłam będąc w Irlandii do jagnięciny - to taka ich narodowa potrawa. Nawet słoiczek sobie do domu przywiozłam. Potem kilka razy widziałam w Lidlu. Jogurtu czy tego typu rzeczy w tym na pewno nie było.
Miętę umyć, kilka gałązek pozostawić do dekoracji, resztę posiekać i rzucać bezpośrednio do dużej salaterki.
Sos winegret i cukier puder dodawać stopniowo do mięty. Przez cały czas mieszać, by składniki dobrze się połączyły. Odstawić na 10 minut.
Następnie sos przelać do rondla, dodać łyżkę wody, wymieszać, po czym gotować na małym ogniu przez 6-8 minut ciągle mieszając. Tak przygotowany sos przelać do sosjerki.
Sos miętowy jest doskonałym dodatkiem do pieczeni i dań z jagnięciny.
Cebulę pokroić w kostkę. Pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Dobrze schłodzić. Podawać do mięsa pieczonego, golonki lub żeberek.
Witam oglądałam wczoraj kuchenne rewolucje z kuchnią indyjską i bardzo zainteresował mnie sos miętowy próbowałam znaleźć jakiś przepis ale mi się nie udało może ktoś z was wie jak się robi taki sos?
ja też się podepnę :)
kolor był super taki jasny zielony
akurat wczoraj nie oglądałam mistrzyni Gesslerowej i nie wiem dokładnie o co biega ale w necie znalazłam coś takiego:
SOS MIĘTOWY
Pojemnik gęstego jogurtu naturalnego (ok. 250 ml) wymieszaj z 1--2 łyżkami oleju słonecznikowego.
Dodaj garść drobno posiekanych listków mięty. dopraw solą, pieprzem, odrobiną cukru, carry i słodkiej papryki.
DOBRA RADA
Jeśli chcesz, by sos nabrał bardziej orientalnego smaku, dodaj szczyptę kminu rzymskiego.
...może komus się przyda:)
łoj dana dana zgrzyt zgrzyt
Pozwoliłam sobie na ten wstęp, bo cuś mi w tym sosie nie pasuje, a raczej dwa cusie (ale ja niestety jestem znana z tego, że wszystko po swojemu muszę zrobić i swoje trzy grosze wstrącić.
Nie do końca jestem przekonana ani do dodatku oleju (jaką rolę ma odgrywać w udoskonalaniu smaku ta słonecznikowa tłustość? Zrozumiałabym, gdyby curry i papryka zostały najpierw podgrzane na patelni na oleju w celu wydobycia pełni aromatu i smaku) ani do wsypywania ziaren kminu rzymskiego (chyba że gdzieś po drodze zgubił się dopisek "mielonego" - wtedy to już insza inszość, bo nie będzie między zęby włazić :))
to nie mój przepis, znalazłam, przekopiowałam i nic więcej...ale żeby formalności stało sie za dość znalazłam to na chomikuj.pl, chyba by mi ten sos nie smakował ale każdy ma inny gust kulinarny:)
Może się znajdzie odważny, przetestuje i podzieli się wrażeniami. Ja się nie zgłaszam na ochotnika ;P
A do czego ten sos miętowy można stosować? Mięty nie lubie, ale ciekawska jestem :)
Mnie nie pytaj, ja mam na razie dość nikłe o mięcie pojęcie ;P choć planuję to zmienić :D
Na przykłada pchając ją na razie nie do sosu, lecz do galaretki rabarbarowo-jabłkowej :)
jako dip, do wszystkiego :)
Tam był podany do panierowanego sera Paneer :)
Pyszne były wczoraj rewolucje.
Nie widziałam wczorajszego odcinka bo zapomniałam,więc nie wiem jak ten sos wyglądał,ale tutaj może znajdziesz podpowiedź.
http://forum.gazeta.pl/forum/w,77,67026713,,Zielony_sos_indyjski.html?v=2&wv.x=1
a może to coś takiego,tylko tłumacza trzeba :)
https://www.google.com/webhp?hl=pl#hl=pl&gs_nf=1&cp=14&gs_id=a&xhr=t&q=pudina+chutney&pf=p&output=search&sclient=psy-ab&oq=pudina+chutney&aq=0L&aqi=g-L4&aql=&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&fp=651f1b44799e9aa8&biw=1024&bih=582
:)
hi,hi kwestia sekund :) pisałyśmy w tym samym czasie.
znalazłam jeszcze coś takiego:
http://forum.gazeta.pl/forum/w,77,67026713,,Zielony_sos_indyjski.html?v=2&wv.x=1
http://www.palcelizac.pl/przepis/567/raitas_(indyjskie_dipy)/
http://mirabelkowy.blogspot.com/2011/10/raita-mietowa.html
kiedys jadlam w restauracji jagniecine z sosem mietowym, probowalam go zrobic ale smak troche odbiegal od oryginalu. Dokladnienie nie pamietam co tam byla, ale na pewno grecki jogurt, mieta, sok z cytryny, nie wiem czy dodawalam oliwe
Ja kiedyś zrobiłam sos miętowy z tego przepisu i nawet nam smakował: http://wielkiezarcie.com/recipe16226.html
ten wczorajszy odcinek byl super.niestety nie wiem jak zrobic ten sosi.Mam ksiazke w domu Indjanske jedzenieale sos ma mniej wyazisty kolor. Mam pytanie moze pamietacie jak ona przyzadzala te salatki i jake sosy do nich robila.Wygladaly one wysmienicie a ja juz niepamietam co ona tam ladowala ??
jeśli nie pamietasz, wejsc na tvnplayer i obejrzyj raz jeszcze - ja zawsze oglądam z opoznieniem, bo chodzę spać z kurami... i moją córką..;)
mam zanotowany taki sos miętowy do kurczaka tandoori, jest prosty jak drucik:
1 szklanka jogurtu typu grecki,
1/2 szklanki świeżych liści mięty,
1/2 szklanki świeżych liści kolendry,
sól, pieprz czarny mielony do smaku
wszystko wrzucić do mikserka i zmiksować elegancko, doprawić sobie..
O, ten przepis mi się podoba! Na 99% będzie super! :)
to najprostszy sos a właściwie dip, który nazywają miętową raitą.. niektóre wersje zawierają inne dodatkowe składniki np. kumin a nawet specjalnie dobrane masale w proszku..
jeśli chcecie zobaczyć jak pięknie wygląda ten dip proponuję wpisać w google hasło:
mint raita
Sos miętowy jadłam będąc w Irlandii do jagnięciny - to taka ich narodowa potrawa. Nawet słoiczek sobie do domu przywiozłam. Potem kilka razy widziałam w Lidlu. Jogurtu czy tego typu rzeczy w tym na pewno nie było.
widzę że nie załapujesz.. jak załapiesz, to się odezwij..
witam
znalazlam jeszcze taki sos mietowy
Miętę umyć, kilka gałązek pozostawić do dekoracji, resztę posiekać i rzucać bezpośrednio do dużej salaterki.
Sos winegret i cukier puder dodawać stopniowo do mięty. Przez cały czas mieszać, by składniki dobrze się połączyły. Odstawić na 10 minut.
Następnie sos przelać do rondla, dodać łyżkę wody, wymieszać, po czym gotować na małym ogniu przez 6-8 minut ciągle mieszając. Tak przygotowany sos przelać do sosjerki.
Sos miętowy jest doskonałym dodatkiem do pieczeni i dań z jagnięciny.
lub jeszcze taki
Dziękuje Wam bardzo właśnie chyba chodzi o taki sos z dodatkiem jogurtu bo wszystkie jakie ja znalazłam były z octem.
Czesć.Jak w srodę pojadę na kurs włoskiego to spytam sie Hindusów jak oni robią ten sos (oby byli na kursie).
a ja zrobilam ten sos na wczorajszy obiad,,,
bardzo mnie się podobuje..