Forum

Kuchenne porady

Kuchenne rewolucje-a sos miętowy

  • Autor: magdam1976 Data: 2012-05-11 15:14:06

    Witam oglądałam wczoraj kuchenne rewolucje z kuchnią indyjską i bardzo zainteresował mnie sos miętowy próbowałam znaleźć jakiś przepis ale mi się nie udało może ktoś z was wie jak się robi taki sos?

  • Autor: PATI :) Data: 2012-05-11 15:26:02

    ja też się podepnę :)

    kolor był super taki jasny zielony

  • Autor: dorotaibasia Data: 2012-05-11 16:36:33

    akurat wczoraj nie oglądałam mistrzyni Gesslerowej i nie wiem dokładnie o co biega ale w necie znalazłam coś takiego:

    SOS MIĘTOWY

     

    Pojemnik gęstego jogurtu naturalnego (ok. 250 ml) wymieszaj z 1--2 łyżkami oleju słonecznikowego.

    Dodaj garść drobno posiekanych listków mięty. dopraw solą, pieprzem, odrobiną cukru, carry i słodkiej papryki.

     

    DOBRA RADA

     

    Jeśli chcesz, by sos nabrał bardziej orientalnego smaku, dodaj szczyptę kminu rzymskiego.


    ...może komus się przyda:)

  • Autor: Wkn Data: 2012-05-11 16:56:59

    łoj dana dana zgrzyt zgrzyt

    Pozwoliłam sobie na ten wstęp, bo cuś mi w tym sosie nie pasuje, a raczej dwa cusie (ale ja niestety jestem znana z tego, że wszystko po swojemu muszę zrobić i swoje trzy grosze wstrącić.

    Nie do końca jestem przekonana ani do dodatku oleju (jaką rolę ma odgrywać w udoskonalaniu smaku ta słonecznikowa tłustość? Zrozumiałabym, gdyby curry i papryka zostały najpierw podgrzane na patelni na oleju w celu wydobycia pełni aromatu i smaku) ani do wsypywania ziaren kminu rzymskiego (chyba że gdzieś po drodze zgubił się dopisek "mielonego" - wtedy to już insza inszość, bo nie będzie między zęby włazić :))

  • Autor: dorotaibasia Data: 2012-05-11 17:07:34

    to nie mój przepis, znalazłam, przekopiowałam i nic więcej...ale żeby formalności stało sie za dość znalazłam to na chomikuj.pl, chyba by mi ten sos nie smakował ale każdy ma inny gust kulinarny:)

  • Autor: Wkn Data: 2012-05-11 17:20:27

    Może się znajdzie odważny, przetestuje i podzieli się wrażeniami. Ja się nie zgłaszam na ochotnika ;P

  • Autor: panda25 Data: 2012-05-11 17:57:14

    A do czego ten sos miętowy można stosować? Mięty nie lubie, ale ciekawska jestem :)

  • Autor: Wkn Data: 2012-05-11 19:42:41

    Mnie nie pytaj, ja mam na razie dość nikłe o mięcie pojęcie ;P choć planuję to zmienić :D

    Na przykłada pchając ją na razie nie do sosu, lecz do galaretki rabarbarowo-jabłkowej :)

  • Autor: mahika Data: 2012-05-11 21:15:18

    jako dip, do wszystkiego :)
    Tam był podany do panierowanego sera Paneer :)
    Pyszne były wczoraj rewolucje.

  • Autor: dorotaibasia Data: 2012-05-11 18:05:05

    :)

  • Autor: asiaff Data: 2012-05-11 18:07:32

    hi,hi kwestia sekund :) pisałyśmy w tym samym czasie.

  • Autor: kiki1101 Data: 2012-05-11 18:56:36

    kiedys jadlam w restauracji jagniecine z sosem mietowym, probowalam go zrobic ale smak troche odbiegal od oryginalu. Dokladnienie nie pamietam co tam byla, ale na pewno grecki jogurt, mieta, sok z cytryny, nie wiem czy dodawalam oliwe

  • Autor: ave82 Data: 2012-05-11 19:09:34

    Ja kiedyś zrobiłam sos miętowy z tego przepisu i nawet nam smakował: http://wielkiezarcie.com/recipe16226.html

  • Autor: Karolcia83 Data: 2012-05-11 20:19:12

    ten wczorajszy odcinek byl super.niestety nie wiem jak zrobic ten sosi.Mam ksiazke w domu Indjanske jedzenieale sos ma mniej wyazisty kolor. Mam pytanie moze pamietacie jak ona przyzadzala te salatki i jake sosy do nich robila.Wygladaly one wysmienicie a ja juz niepamietam co ona tam ladowala ??

  • Autor: małpiatka Data: 2012-05-11 21:29:27

    jeśli nie pamietasz, wejsc na tvnplayer i obejrzyj raz jeszcze - ja zawsze oglądam z opoznieniem, bo chodzę spać z kurami... i moją córką..;)

  • Autor: crizz Data: 2012-05-11 20:46:23

    mam zanotowany taki sos miętowy do kurczaka tandoori, jest prosty jak drucik:

    1 szklanka jogurtu typu grecki,

    1/2 szklanki świeżych liści mięty,

    1/2 szklanki świeżych liści kolendry,

    sól, pieprz czarny mielony do smaku

    wszystko wrzucić do mikserka i zmiksować elegancko, doprawić sobie..

  • Autor: Wkn Data: 2012-05-11 21:20:48

    O, ten przepis mi się podoba! Na 99% będzie super! :)

  • Autor: crizz Data: 2012-05-11 22:02:34

    to najprostszy sos a właściwie dip, który nazywają miętową raitą.. niektóre wersje zawierają inne dodatkowe składniki np. kumin a nawet specjalnie dobrane masale w proszku..

    jeśli chcecie zobaczyć jak pięknie wygląda ten dip proponuję wpisać w google hasło:

    mint raita

  • Autor: asieksza Data: 2012-05-11 22:55:52

    Sos miętowy jadłam będąc w Irlandii do jagnięciny - to taka ich narodowa potrawa. Nawet słoiczek sobie do domu przywiozłam. Potem kilka razy widziałam w Lidlu. Jogurtu czy tego typu rzeczy w tym na pewno nie było.

  • Autor: crizz Data: 2012-05-11 23:19:45

    widzę że nie załapujesz.. jak załapiesz, to się odezwij..

  • Autor: miska26 Data: 2012-05-12 16:30:17

    witam

    znalazlam jeszcze taki sos mietowy

    • 2 pęczki świeżej mięty
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 2 szklanki sosu winegret
    • Miętę umyć, kilka gałązek pozostawić do dekoracji, resztę posiekać i rzucać bezpośrednio do dużej salaterki.

    • Sos winegret i cukier puder dodawać stopniowo do mięty. Przez cały czas mieszać, by składniki dobrze się połączyły. Odstawić na 10 minut.

    • Następnie sos przelać do rondla, dodać łyżkę wody, wymieszać, po czym gotować na małym ogniu przez 6-8 minut ciągle mieszając. Tak przygotowany sos przelać do sosjerki.

    • Sos miętowy jest doskonałym dodatkiem do pieczeni i dań z jagnięciny.

  • Autor: miska26 Data: 2012-05-12 16:33:11

    lub jeszcze taki

    • duża garść świeżej mięty lub 4 łyżki suszonej
    • 1 duża cebula
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 4 łyżki soku z cytryny
    • 1 duży pomidor
    • 1/4 łyżeczki chili (niekoniecznie)
    • cukier, sól, pieprz
    • Cebulę pokroić w kostkę. Pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Dobrze schłodzić. Podawać do mięsa pieczonego, golonki lub żeberek.

  • Autor: magdam1976 Data: 2012-05-14 13:54:03

    Dziękuje Wam bardzo właśnie chyba chodzi o taki sos z dodatkiem jogurtu bo wszystkie jakie ja znalazłam były z octem.

  • Autor: belkot68 Data: 2012-05-14 14:11:01

    Czesć.Jak w srodę pojadę na kurs włoskiego to spytam sie Hindusów jak oni robią ten sos (oby byli na kursie).

  • Autor: kiki1101 Data: 2012-05-16 03:04:42

    a ja zrobilam ten sos na wczorajszy obiad,,,

    • liscie swiezej miety
    • swieza kolendra
    • grecki jogurt
    • czosnek
    • szczypior
    • sok z limonki
    • oliwa
    • sol, pieprz

  • Autor: crizz Data: 2012-05-16 10:05:50

    bardzo mnie się podobuje..

Przejdź do pełnej wersji serwisu