Forum

Gawędy o jedzeniu

Jak gotujecie kalafiora?

  • Autor: punca Data: 2012-06-11 19:27:06

    Witajcie.Jutro mam w planie do 2 dania zrobić kalafiora gotowanego i tu mam problem zawsze gotuje kalafiora tylko w osolonej wodzie i mężowi nigdy nie smakuje,słyszałam coś o dodaniu troche cukru lub masła,ale tak nie robiłam.Jak Wy dziewczny gotujecie kalafiora?

  • Autor: mamalenki Data: 2012-06-11 19:39:31

    ja dodaję małą łyżeczkę cukru i oczywiście bez pokrywki i pilnuje żeby się nie rozgotował :)

  • Autor: misia2004 Data: 2012-06-11 20:30:23

    A czemu gotujesz bez pokrywki? W czym to pomaga?

  • Autor: megi65 Data: 2012-06-11 20:39:43

    Olejki eteryczne  łatwiej ulatniają się i kalafior nie ma gorzkawego posmaku . Podobnie postepuję z młoda kapustą  )))

  • Autor: mamalenki Data: 2012-06-11 20:44:33

    megi65 odpowiedziała już a moja śp Babcia mówiła że wtedy >bzinami< nie "pachnie"

  • Autor: kasnik Data: 2012-06-11 19:52:29

    A ja gotuje kalafior w lekko osolonej wodzie, podzielony na mniejsze cząstki oczywiście(nie może byc rozgotowany!). Odsączam i przyprawiam pieprzem. Panieruję w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażę jak kotlety.

  • Autor: mamalenki Data: 2012-06-11 19:59:05

    ja też robię kotlety z kalafiora http://wielkiezarcie.com/recipe40778.html

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-06-11 20:30:38

    A ja najlepiej lubię ugotowanego kalafiora w osolonej wodzie z łyżeczką cukru i pół szklabkki mleka. Oczywiście gotuje w całości i nie może byc rozgotowany. Potem przesmażam masło z bułką i polewam kalafiora, taki nam najlepiej smakuje.

  • Autor: kasnik Data: 2012-06-12 07:20:58

    Tylko ja nie rozgniatam kalafiora, całe kawałki(różyczki)panieruję.

  • Autor: beata66 Data: 2012-06-11 20:29:05

    Woda osolona+ łyżeczka cukru. Gotuję na pół miękko, bez przykrycia. Do tego bułka tarta zrumieniona na maśle i polana na kalafior...Niebo w gębie, przynajmniej dla mnie i mojej rodziny :)

  • Autor: crizz Data: 2012-06-11 20:40:44

    to ja, facet.. najbardziej smakuje mi kalafior na parze, jest naturalnie słodki i słony, nie skażony dodatkami.. kwintesencja natury..

  • Autor: agulinia Data: 2012-06-11 20:49:42

    Też tak lubię pycha :)

  • Autor: jolka60 Data: 2012-06-12 06:38:56

    Tez taki mi najbardziej smakuje,chociaz z buleczka nie pogardze.Tylko,co do tego nie skazenia dodatkami,czesto juz skazony do nas trafia.Wowczas gotowanie w wodzie zabiera mu nieco chemii,ktora go czestowali w uprawie.Z tego wzgledu pierwsze kalafiory,''nowalijkowe'',powinno sie przyinac jak najkrocej,bo u nasady maja najwiecej dodatkow ''niechcianych''.

  • Autor: Ania86y Data: 2012-06-11 20:57:52

    i ja,na parze pycha

     

  • Autor: tutunia Data: 2012-06-11 21:18:43

    Ja też gotuję na parze wlewam wodę do garnka na który daje metalowy durszlak z kalafiorem i przykrywam  jest wspanialy taki nam najlepiej smakuje ,po ugotowaniu polewam bułką z masłem.nie jest taki wodnisty jak z wody

  • Autor: MAGDAITYLE Data: 2012-06-11 22:38:19

    Spróbuj zrobić w cieście piwnym z sosem czosnkowym, tak jak brokuła: http://wielkiezarcie.com/recipe57512.html

    To zupełnie zmienia smak.

  • Autor: punca Data: 2012-06-12 07:15:51

    Dziekuje wszystkim serdecznie,robie czasem z bułką tartą lub w cieście nalesnikowym,ale to chodzi o sam smak kalafiora,dodam dzisiaj do wody troche cukru i mleka,a pokrywke całkiem ściągne,bo zaesze gotowałam lekko uchylaną i zobaczymy co mężuś powie.

  • Autor: jolka60 Data: 2012-06-12 07:18:07

    Mleko czasem dodaje,a cukru prawie nigdy i kalafior byl zawsze smaczny,slodkawy.Moze to dlatego,ze zawsze mialam bardzo swiezy.

  • Autor: Hhanka1 Data: 2012-06-12 08:04:34

    Ja robię zapiekankę Bahusa http://wielkiezarcie.com/recipe4233.html jest rewelacyjna.

    Szczególnie dla osób, które nie przepadają za smakiem kalafiora. Tu go nie czuć :)

  • Autor: Paola_r Data: 2012-06-12 15:16:21

    Zawsze na parze.

    Różyczki oprószam bardzo delikatnie solą, bardzo delikatnie drobnym cukrem. Nie skrapiam już niczym kwaśnym, co dodawałabym do wody, gdybym robiła kalafior z wody. Kładę po wierzchu gałązki koperku,  żeby kalafior przeszedł aromatem. Koperek można potem usunąć, po polaniu bułeczką, posypać zielonym, świeżo siekanym.

  • Autor: kate5134 Data: 2012-06-12 16:10:33

    ja najbardziej lubię kalafior z wody, polany masełkiem z bułeczką.Zawsze jest smaczny. Jednak jeśli serwuję go do drugiego dania to panieruję w jajku i bułce.

  • Autor: Satina Data: 2012-06-12 19:26:38


Przejdź do pełnej wersji serwisu