Mam w swoich zbiorach kuchennych puszkę ananasa. Nic by nie było w tym dziwnego, ale puszka 5 litrowa. Niewiem jak go wykożystac by się nie zmarnował.Zastanawiam się czy mozna jakos przechować otwartą puszkę. Może zamrozić???....nigdy tego nie robiłam, może przełozyć do słoików i zawekować??? też nigdy nie wekowałam czegoś takiego? Co o tym sądzicie? Macie jakies sugestie, porady, pomysły? Liczę na Was.
Z pewnością przełóż do słoika (słoików). Metal z puszki pieknie reaguje po otwarciu... nie wiem co to za metal, ale dla zdrowotności umieściłabym to w słoikach. Jakiś czas postoi w lodówce... na dłuższe przechowanie to już nie mam recepty... nigdy nie potrzebowałam, u nas ananas szybciutko się ulatnia przy pomocy dzieci ;)
Po prostu zużyj tyle ile potrzebujesz potem ananasa przełóż do słoików a sok podgrzej i zalej gorącym słoiki zakręć i odwróć słoiki do góry dnem, jeżeli denko sie zapadło to znaczy że słoiki chwyciły.Dla pewności trzymałabym je w lodówce.
...zawsze mozesz zrobic konfiture z imbirem, ma 1kg. ananasa ok. 5 cm korzenia imbiru, 1/3 kg cukru i jeden proszek zelujacy 1:3. Dobra tez jest konfitura z ananasa pol na pol z jablkami. Pozdrawiam b. serdecznie.
Bardzo prosze.. Tutaj masz przyklad ze sliwkami: http://wielkiezarcie.com/recipe62777.html , ale mozesz zrobic samego ananasa z imbirem (wersja dla dzieci bez imbiru, mozna z jablkami), a ze owoce sa juz slodzone dlatego lepiej cukru 1:3 i taki tez zelfix. owoce mozesz tez zmiksowac, wtedy wyjdzie gladka marmoladka. Pozdrawiam i milej niedzieli zycze...
Mam w swoich zbiorach kuchennych puszkę ananasa. Nic by nie było w tym dziwnego, ale puszka 5 litrowa. Niewiem jak go wykożystac by się nie zmarnował.Zastanawiam się czy mozna jakos przechować otwartą puszkę. Może zamrozić???....nigdy tego nie robiłam, może przełozyć do słoików i zawekować??? też nigdy nie wekowałam czegoś takiego? Co o tym sądzicie? Macie jakies sugestie, porady, pomysły? Liczę na Was.
pozdrawiam renaipos
Jakąś część można wykorzystać do wykonania Ciasta jednego naczynia - szybko się robi i mnie i moim gościom bardzo smakuje :) Polecam !
Przepis wylądował w ulubionych, Slinka mi juz cieknie... dzięki
Muszę tylko sprawdzić ile jest w normalnej puszce soku i owoców.
Ja smażę plasterki w cieście.
Muszę spróbować
Zobacz w moich przepisach.
Z pewnością przełóż do słoika (słoików). Metal z puszki pieknie reaguje po otwarciu... nie wiem co to za metal, ale dla zdrowotności umieściłabym to w słoikach. Jakiś czas postoi w lodówce... na dłuższe przechowanie to już nie mam recepty... nigdy nie potrzebowałam, u nas ananas szybciutko się ulatnia przy pomocy dzieci ;)
Jak robię ''chińszczyznę''z ananasem to zawsze więcej i mrożę.Po rozmrożeniu nic się złego z nim nie dzieje.
Mrozisz z sokiem? , czy bez?
Mrozisz z sokiem? , czy bez?
Trochę soku do duszenia daję ale sos robię doplero po rozmrozeniu.ja bym nic nie mroziła,nie przekładała tylko zrobiła ananasowe szaleństwo ,tak więc-
pizza hawajska
sałatka z kurczakiem
torcik kokosowo ananasowy
kanapki z szynką,ananasem i majonezem
smażone w cieście naleśnikowym
zmiksowane do deseru,koktajlu,albo po prostu jeść prosto z puszki
na soku z ananasa ugotować budyń -masa do ciasta
Polecam sałatkę z ananasem jest pyszna i szybko się robi: http://wielkiezarcie.com/recipe40104.html
Polecam ... zrób w wersji XXL ..
http://wielkiezarcie.com/recipe70163.html
Czeka w ulubionych. Dziękuję
Moze takie ciasto :), ktos "przy czasie" zawsze przetlumaczy:)
http://www.google.com/search?hl=en&q=pineapple+upside+down+cake&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&biw=1440&bih=809&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=h1fbT7nQGerC2wX2p82JBg
Po prostu zużyj tyle ile potrzebujesz potem ananasa przełóż do słoików a sok podgrzej i zalej gorącym słoiki zakręć i odwróć słoiki do góry dnem, jeżeli denko sie zapadło to znaczy że słoiki chwyciły.Dla pewności trzymałabym je w lodówce.
Robiłas tak? Ciekawy sposób. Moze trzeba zagotować z owocami?
Tak robiłam, sok musi być zagotowany i takim wrzątkiem zalać.Owoców nie trzeba zagotować z sokiem.
Dziękuję za wszystkie propozycje.
...zawsze mozesz zrobic konfiture z imbirem, ma 1kg. ananasa ok. 5 cm korzenia imbiru, 1/3 kg cukru i jeden proszek zelujacy 1:3. Dobra tez jest konfitura z ananasa pol na pol z jablkami. Pozdrawiam b. serdecznie.
.....konfiture?...powiadasz?... niemam pojecia jak się za nią zabrać. Jeśli możesz napisz po krótce kolejność wykonywania.
Bardzo prosze.. Tutaj masz przyklad ze sliwkami: http://wielkiezarcie.com/recipe62777.html , ale mozesz zrobic samego ananasa z imbirem (wersja dla dzieci bez imbiru, mozna z jablkami), a ze owoce sa juz slodzone dlatego lepiej cukru 1:3 i taki tez zelfix. owoce mozesz tez zmiksowac, wtedy wyjdzie gladka marmoladka. Pozdrawiam i milej niedzieli zycze...