Witam.Bardzo Was proszę o pomoc... mianowicie za dwa tygodnie urzadzam urodziny,będzie tort,ciasta,sałatki,śledziki,zimna płyta(alkohol również) i nie wiem co zrobić na ciepło bigos już był,leczo też,nie mam pomysłu-chciałabym coś niedrogiego i aby można było to przygotować wcześniej.Z drugiej strony jak będzie takie gorąco to nie wiem czy nie zrezygnować z ciepłego dania na rzecz czegoś innego-tylko czego???Zawsze mi pomagacie i mam nadzieję że tym razem również mnie nie zawiedziecie...
Ja bym zrobiła jakies paszteciki, np w cieście francuskim albo takim krucho drożdżowym, można je upiec wcześniej i podawać na zimno lub po lekkim podgrzaniu w piekarniku. Do tego barszcz czerwony czysty na samych jarzynach z nowych buraczków będzie wyśmienity
Przyznam szczerze że nigdy nie robiłam pasztecików,boję się że nie wyjdą na urodziny nie będę ryzykować...ale bardzo dziękuję za pomysł,w niedalekiej przyszłości spróbuję zrobić dla moich domowników i w zależności od efektu potem mogę zrobić również na jakieś urodziny.
a kurczak w warzywach? robi sie go w sposob nastepujacy;-) :
potrzebujesz piers z kurczaka, marchewka, por, seler, puszka kukurydzy, puszka ananasa, czerwona papryka, keczup pikantny, przecier pomidorowy, ostra i slodka papryka, sol, pieprz. Ja robie tak: pol kilo piersi kroje na male kawalki, posypuje dosc obficie sola i pieprzem i smaze na patelni-jak sie podsmaza to wrzucam do brytfanny i tam dusze. Na tej samej patelni podsmazam teraz ztarte na grubych oczkach 4 marchewki, seler i pol pora. jAK podsmazy sie ladnie to dodaje do kurczaka. Jak sie troche poddusi to dorzucam pokrojona w kostke czerwona papryke, znow sie troche poddusi to dodaje kukurydze i pokrojony w kostke ananas. Dolewma troche tego syropu z ananasa, doprawiam slodka i ostra papryka, troche maggi-co tam lubisz. Dodaje 2-3 lyzki przecieru i sredni sloiczek keczupu pikantnego. Danie podaje sie z ryzem, smak ma ostro-slodki=jest naprawde super! Ta porcja ktora Ci podalam to dosc spore porcje na 5-6 osob. Na twoim miejscu zrobilabym z 1 kg piersi a warzyw 3 razy tyle co napisalam;-)MOzesz wtedy ladnie w jakiejs misie podac to danie a obok na talerzu ryz na sypko albo uformowany z filizanek.powodzenia!
Zamieściłam przepis na bigos z cukinii ,może coś takiego właśnie ? Smaczny i na zimno i na ciepło z pieczywem albo z ziemniaczkami młodymi .Nie całkiem warzywny i można śmiało zrobić wcześniej a na takie upały może też jakiś chłodnik gęsty ? np jogurtowo -buraczkowy ,każdy chętnie zje bo smaczny i można wcześniej zrobić :) też miałam taki dylemat na 24 czerwca, było gorąco, i wszystko wyszło ok z tymi potrawami .Można też zrobić sałatkę gyros ( bo nie leci) - renataz36 .
te oba przepisy są godne polecenia, pycha, ja te zupki podaję z chlebem.
jeżeli chciałabyś coś na ciepło z mięska, to polecam te udka: http://wielkiezarcie.com/recipe20524.html odkąd zrobiłam te nie robię innych. te warzywa poezja, można tak samo zrobić skrzydełka.
Witam.Bardzo Was proszę o pomoc... mianowicie za dwa tygodnie urzadzam urodziny,będzie tort,ciasta,sałatki,śledziki,zimna płyta(alkohol również) i nie wiem co zrobić na ciepło bigos już był,leczo też,nie mam pomysłu-chciałabym coś niedrogiego i aby można było to przygotować wcześniej.Z drugiej strony jak będzie takie gorąco to nie wiem czy nie zrezygnować z ciepłego dania na rzecz czegoś innego-tylko czego???Zawsze mi pomagacie i mam nadzieję że tym razem również mnie nie zawiedziecie...
Ja bym zrobiła jakies paszteciki, np w cieście francuskim albo takim krucho drożdżowym, można je upiec wcześniej i podawać na zimno lub po lekkim podgrzaniu w piekarniku. Do tego barszcz czerwony czysty na samych jarzynach z nowych buraczków będzie wyśmienity
Przyznam szczerze że nigdy nie robiłam pasztecików,boję się że nie wyjdą na urodziny nie będę ryzykować...ale bardzo dziękuję za pomysł,w niedalekiej przyszłości spróbuję zrobić dla moich domowników i w zależności od efektu potem mogę zrobić również na jakieś urodziny.
a kurczak w warzywach? robi sie go w sposob nastepujacy;-) :
potrzebujesz piers z kurczaka, marchewka, por, seler, puszka kukurydzy, puszka ananasa, czerwona papryka, keczup pikantny, przecier pomidorowy, ostra i slodka papryka, sol, pieprz.
Ja robie tak: pol kilo piersi kroje na male kawalki, posypuje dosc obficie sola i pieprzem i smaze na patelni-jak sie podsmaza to wrzucam do brytfanny i tam dusze. Na tej samej patelni podsmazam teraz ztarte na grubych oczkach 4 marchewki, seler i pol pora. jAK podsmazy sie ladnie to dodaje do kurczaka. Jak sie troche poddusi to dorzucam pokrojona w kostke czerwona papryke, znow sie troche poddusi to dodaje kukurydze i pokrojony w kostke ananas. Dolewma troche tego syropu z ananasa, doprawiam slodka i ostra papryka, troche maggi-co tam lubisz. Dodaje 2-3 lyzki przecieru i sredni sloiczek keczupu pikantnego. Danie podaje sie z ryzem, smak ma ostro-slodki=jest naprawde super! Ta porcja ktora Ci podalam to dosc spore porcje na 5-6 osob. Na twoim miejscu zrobilabym z 1 kg piersi a warzyw 3 razy tyle co napisalam;-)MOzesz wtedy ladnie w jakiejs misie podac to danie a obok na talerzu ryz na sypko albo uformowany z filizanek.powodzenia!
Z chlebkiem też by pasowało to danie???
jasne! ja jadam samo ;-))))) tez jest rewelacyjne ;-) naprawde polecam Ci ten przepis bo to pysznosci...
Zamieściłam przepis na bigos z cukinii ,może coś takiego właśnie ? Smaczny i na zimno i na ciepło z pieczywem albo z ziemniaczkami młodymi .Nie całkiem warzywny i można śmiało zrobić wcześniej a na takie upały może też jakiś chłodnik gęsty ? np jogurtowo -buraczkowy ,każdy chętnie zje bo smaczny i można wcześniej zrobić :) też miałam taki dylemat na 24 czerwca, było gorąco, i wszystko wyszło ok z tymi potrawami .Można też zrobić sałatkę gyros ( bo nie leci) - renataz36 .
Przepraszam ale nie mogę znaleźć Twojego przepisu na ten bigosik z cukini,pomożesz mi go nmierzyć???
hot dogi jako przekąska: http://wielkiezarcie.com/recipe40705.html bądź takie samo ciasto z pieczarkami i cebulą - pychoootka ;)
na gorąco: przepyszna jest ta zupka, uwielbiam ja: http://wielkiezarcie.com/recipe68096.html
lub ta, też ją bardzo lubię tylko że dodaję schab albo cielęcinke: http://wielkiezarcie.com/recipe46415.html
te oba przepisy są godne polecenia, pycha, ja te zupki podaję z chlebem.
jeżeli chciałabyś coś na ciepło z mięska, to polecam te udka: http://wielkiezarcie.com/recipe20524.html odkąd zrobiłam te nie robię innych. te warzywa poezja, można tak samo zrobić skrzydełka.
A może chłodniczek jak mają być upały to gorącego raczej się nie chce
Bardzo Wam dziękuję za wszystkie pomysły.Będę robiła filety z kurczaka w warzywach.Pozdrawiam
Ja robię czasem skrzydełka na ryżu, ale chyb a już nie jesteś zainteresowana, wiec nie podaje co i jak:)pozdrawiam