Forum

Kuchenne porady

Wysokie ciasto z owocami na dużą blachę

  • Autor: Ju$tysia222 Data: 2012-08-03 21:11:40

    Kochani poradźcie: mam blachę 25x40cm i wypróbowuję w niej różne przepisy na łatwe ciasta z owocami ale wszystkie jak do tej pory wychodzą dość płaskie, nawet jeśli zwiększam proporcje. A marzy mi się takie ciacho ucierane pod każde owoce żeby miało tak ze 6 cm wysokości, było puszyste, nie zbite. Do tej pory takie wychodzi mi w tej bleszce tylko drożdżowe ale to na 1 kg mąki. Czy do ucieranych też potrzeba aż tyle mąki żeby ładnie wyrosły w takiej dużej blasze? Wertuję przepisy ale wiem że pomożecie szybciej =) Czekam z niecierpliwością na przepisy

  • Autor: panda25 Data: 2012-08-03 21:30:07

    Wydaje mi się że mój przepis na ciacho z owocami zrobiony z podwójnej porcji powinien być ok.

    Polecam!

    Biały Puszek

    http://wielkiezarcie.com/recipe76858.html

  • Autor: ZANTA Data: 2012-08-03 22:13:42

    as ma takie standartowe ciasto podwajasz składniki ,a nawet potrajasz i używasz jako bazę

    http://wielkiezarcie.com/recipe42451.html

    pozdrawiam

  • Autor: Ju$tysia222 Data: 2012-08-03 22:39:25

    Dzięi, pewnie smaczny ale przy podwojeniu składników potrzeba aż10 jajek. Szukam czegoś troszkę oszczędniejszego =)

  • Autor: gosiekb Data: 2012-08-04 04:56:47

    Polecam moje ciasto wielkiezarcie.com/recipe47605.html

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2012-08-04 08:56:44

    mam ten sam problem, wyrosną, a potem klapną... i dziwne, bo np z mojego przepisu piecze koleżanka i jej wychodzi ok a mnie niski

  • Autor: WS Data: 2012-08-04 09:41:05

    Polecam przepis Pandy juz wiele razy robiłam jest super

  • Autor: Zuzanna248 Data: 2012-08-04 11:10:42

    niestety, już nie ma takiego użytkownika, jeśli można prosić o przesłanie przepisu na PW będę wdzięczna /jeśli go oczywiście masz/

  • Autor: Ju$tysia222 Data: 2012-08-04 11:51:21

    Zuzanno myślę, że WS chodziło o przepis Pandy25 BIAŁY PUSZEK z tego wątku (jest w odpowiedziach wyżej). Link jest aktywny. Dziś robię drożdżowe ze śliwkami a za tydzień wypróbuję chyba właśnie ten puszek

  • Autor: kate5134 Data: 2012-08-05 20:22:57

    Ja nie mam ręki do ciast ucieranych, więc częściej piekę biszkoptowe, przekładane, ale w sezonie piekę często to ciasto :http://wielkiezarcie.com/recipe83366.html i naprawdę mi wychodzi. Robię je ze wszystkimi owocami ( ostatnio robiłam z jabłkami pokrojonymi w kostkę, a w sobotę ze śliwkami) . Podana proporcja jest na dużą blachę. Ciasto ładnie wyrasta, nie potrzeba podwajać składników i długo zachowuje świeżość.

Przejdź do pełnej wersji serwisu