Kochani poradźcie: mam blachę 25x40cm i wypróbowuję w niej różne przepisy na łatwe ciasta z owocami ale wszystkie jak do tej pory wychodzą dość płaskie, nawet jeśli zwiększam proporcje. A marzy mi się takie ciacho ucierane pod każde owoce żeby miało tak ze 6 cm wysokości, było puszyste, nie zbite. Do tej pory takie wychodzi mi w tej bleszce tylko drożdżowe ale to na 1 kg mąki. Czy do ucieranych też potrzeba aż tyle mąki żeby ładnie wyrosły w takiej dużej blasze? Wertuję przepisy ale wiem że pomożecie szybciej =) Czekam z niecierpliwością na przepisy
Zuzanno myślę, że WS chodziło o przepis Pandy25 BIAŁY PUSZEK z tego wątku (jest w odpowiedziach wyżej). Link jest aktywny. Dziś robię drożdżowe ze śliwkami a za tydzień wypróbuję chyba właśnie ten puszek
Ja nie mam ręki do ciast ucieranych, więc częściej piekę biszkoptowe, przekładane, ale w sezonie piekę często to ciasto :http://wielkiezarcie.com/recipe83366.html i naprawdę mi wychodzi. Robię je ze wszystkimi owocami ( ostatnio robiłam z jabłkami pokrojonymi w kostkę, a w sobotę ze śliwkami) . Podana proporcja jest na dużą blachę. Ciasto ładnie wyrasta, nie potrzeba podwajać składników i długo zachowuje świeżość.
Kochani poradźcie: mam blachę 25x40cm i wypróbowuję w niej różne przepisy na łatwe ciasta z owocami ale wszystkie jak do tej pory wychodzą dość płaskie, nawet jeśli zwiększam proporcje. A marzy mi się takie ciacho ucierane pod każde owoce żeby miało tak ze 6 cm wysokości, było puszyste, nie zbite. Do tej pory takie wychodzi mi w tej bleszce tylko drożdżowe ale to na 1 kg mąki. Czy do ucieranych też potrzeba aż tyle mąki żeby ładnie wyrosły w takiej dużej blasze? Wertuję przepisy ale wiem że pomożecie szybciej =) Czekam z niecierpliwością na przepisy
Wydaje mi się że mój przepis na ciacho z owocami zrobiony z podwójnej porcji powinien być ok.
Polecam!
Biały Puszek
http://wielkiezarcie.com/recipe76858.html
as ma takie standartowe ciasto podwajasz składniki ,a nawet potrajasz i używasz jako bazę
http://wielkiezarcie.com/recipe42451.html
pozdrawiam
Dzięi, pewnie smaczny ale przy podwojeniu składników potrzeba aż10 jajek. Szukam czegoś troszkę oszczędniejszego =)
Polecam moje ciasto wielkiezarcie.com/recipe47605.html
mam ten sam problem, wyrosną, a potem klapną... i dziwne, bo np z mojego przepisu piecze koleżanka i jej wychodzi ok a mnie niski
Polecam przepis Pandy juz wiele razy robiłam jest super
niestety, już nie ma takiego użytkownika, jeśli można prosić o przesłanie przepisu na PW będę wdzięczna /jeśli go oczywiście masz/
Zuzanno myślę, że WS chodziło o przepis Pandy25 BIAŁY PUSZEK z tego wątku (jest w odpowiedziach wyżej). Link jest aktywny. Dziś robię drożdżowe ze śliwkami a za tydzień wypróbuję chyba właśnie ten puszek
Ja nie mam ręki do ciast ucieranych, więc częściej piekę biszkoptowe, przekładane, ale w sezonie piekę często to ciasto :http://wielkiezarcie.com/recipe83366.html i naprawdę mi wychodzi. Robię je ze wszystkimi owocami ( ostatnio robiłam z jabłkami pokrojonymi w kostkę, a w sobotę ze śliwkami) . Podana proporcja jest na dużą blachę. Ciasto ładnie wyrasta, nie potrzeba podwajać składników i długo zachowuje świeżość.