Forum

Kuchenne porady

Jak mąka na pierogi ?

  • Autor: kosmitka Data: 2012-08-04 18:35:05

    Witam, zawsze sama robię domowe pierogi ale ciasto po wystygnięciu robi się twarde. Ja daję mąkę, wodę i jajko.

    Robię z mąki pszennej tortowej PZZ Kraków http://www.opinie.senior.pl/Maka-Polskie-Zaklady-Zbozowe-Krakow-Maka-tortowa-typ-450,6250.html  

    Ostatnio przejazdem kupiliśmy i zjadłam pyszne pierogi ruskie robione w knajpce na miejscu, były przepyszne a ciasto mięciutkie nawet na drugi dzień. 

    Napiszcie proszę jaka mąka sprawdza się najlepiej do ciasta na pierogi i jakie proporcje i składniki. Może czegoś mi brakuje w moich składnikach ?

  • Autor: Fiddle Data: 2012-08-04 18:49:46

    Polecam :  http://wielkiezarcie.com/recipe70229.html

  • Autor: Fiddle Data: 2012-08-04 18:56:30

    ja robię z mąki szymanowskiej, to pszenna mąka ale bardzo dobra

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-08-04 19:29:47

    Najlepsza, ja tylko takiej używam:)

  • Autor: Fiddle Data: 2012-08-04 20:04:28

    Najlepsza, ja tylko takiej używam:)

    dla mnie też bdb ;)

  • Autor: mamalenki Data: 2012-08-04 18:58:09

    ja też robię z tego przepisu,czasem nawet z tortowej-biedronkowej i pierogi są super:)

  • Autor: anrubi Data: 2012-08-04 19:39:38

    Aktywny proszę :) http://wielkiezarcie.com/recipe70229.html


    Mąka z baaardzo daleka, młyny Szczepanki - mąka wrocławska , typ 500, od wielu lat w naszej kuchni.

    Sprawdzony i ulubiony przepis na pierogi to ten od megi65. Link powyżej :)

  • Autor: ewa_zak Data: 2012-08-04 19:22:09

    Na opakowaniu każdej mąki znajduje się ozaczenie jakiego typu jest mąka. Kupując mąkę należy patrzeć na jej typ. Najlepsza maką do pierogów to typ 500 ( mąka wrocławska, poznańska ). Ciasto do pierogów nie będzie twarde jeżeli nie dodamy jajka.

  • Autor: jolka60 Data: 2012-08-06 09:54:45

    Prawie zawsze dodaję jajko do ciasta na pierogi-jedno na ok. kg mąki i nie jest twarde.Zarabiam mąkę prawie gorącą wodą.Pod koniec zagniatania często jeszcze daję łyżkę oleju.

  • Autor: gabigold Data: 2012-08-04 21:03:55

    Ja zawsze robię z krupczatki i daja ciepłą wodę, są mięciutkie :)

  • Autor: anqe Data: 2012-08-04 21:42:04

    ja robię wg przepisu mojej mamy wykorzystujemy go już ponad 30 lat, najczęściej z mąki babuni z biedronki http://wielkiezarcie.com/recipe65237.html

  • Autor: hanah30 Data: 2012-08-04 21:43:47

    Nigdy nie zastanawiałam sie nad typem maki bo nie lubię pierogów ale moja teściowa uwielbia dlatego poszperałam w necie itp. doszłam do takich wniosków mąka jajko ciepła woda ale ważne jest wyrabianie ciasta to na wyczucie ciasto musi być delikatne i miękie wodę dodaje na wyczucie po wyrobieniu  musi odpocząć jaka mąka tyle wody.Jak wspomniałam nie lubię pierogów zrobiłam tesciowa ugotowała i no mój szok inne niz sklepowe czy wy tez tak macie?

  • Autor: megi65 Data: 2012-08-04 22:00:12

    No pewno ..mam tak samo ..:) Sklepowe sinawe mamlaki , często twardawe ... !  Dużo przepisików przetestowałam ..i dzięki lużnej rozmowie na chacie mam żółciutkie , mięciutkie apetyczne pierogi ..

    Nadmieniam  nie jestem pierogożerna ale jak zrobić to niech smakują i prezentują się ::)

  • Autor: panda25 Data: 2012-08-04 22:36:14

    Zawsze używam KRUPCZATKI

    I koniecznie do ciasta pierogowego musi być gorąca woda!

  • Autor: Glumanda Data: 2012-08-05 11:49:46

    Moj wspanialy przepis na ciasto pierogowe..pochodzi z babcinego zeszytu z przepisami..ale ostatnio.. uzywam do niego maki krupczatki..i jest jeszcze lepsze ciasto! Ciasto

  • Autor: hanah30 Data: 2012-08-05 12:35:47

    Dzięki za przeis napewno wypróbuję.

  • Autor: peggy83 Data: 2012-08-06 09:11:41

    U mnie ciasto na pierogi to mąka i mleko, czasem łyżeczka masła... no i odrobinę soli, bo i tak solę wodę do gotowania pierożków. A mąka... używam takiej ze zboża z własnej uprawy. Nie jest jakiejś super ekstra jakości, zwykła biała mąka... raczej ma mało glutenu, bo do wypieków bułeczko - i chlebopodobnych jest taka sobie, używam jej jak już muszę... Ale ciasto na mleku bardzo nam smakuje, a próbowałam już różne przepisy, włącznie z zaparzaniem mąki. Na kolor możesz dodac żółtko... ale ja nigdy nie daję, macham ciastro z mleka prosto z lodówki i potem słucham mlaskania małych pierogożerców ;)

  • Autor: kosmitka Data: 2012-08-06 09:48:42

    Dziewczyny dziękuje za wszystkie sugestie , wypróbuję je już w niedługim czasie :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu