Na opakowaniu każdej mąki znajduje się ozaczenie jakiego typu jest mąka. Kupując mąkę należy patrzeć na jej typ. Najlepsza maką do pierogów to typ 500 ( mąka wrocławska, poznańska ). Ciasto do pierogów nie będzie twarde jeżeli nie dodamy jajka.
Prawie zawsze dodaję jajko do ciasta na pierogi-jedno na ok. kg mąki i nie jest twarde.Zarabiam mąkę prawie gorącą wodą.Pod koniec zagniatania często jeszcze daję łyżkę oleju.
Nigdy nie zastanawiałam sie nad typem maki bo nie lubię pierogów ale moja teściowa uwielbia dlatego poszperałam w necie itp. doszłam do takich wniosków mąka jajko ciepła woda ale ważne jest wyrabianie ciasta to na wyczucie ciasto musi być delikatne i miękie wodę dodaje na wyczucie po wyrobieniu musi odpocząć jaka mąka tyle wody.Jak wspomniałam nie lubię pierogów zrobiłam tesciowa ugotowała i no mój szok inne niz sklepowe czy wy tez tak macie?
No pewno ..mam tak samo ..:) Sklepowe sinawe mamlaki , często twardawe ... ! Dużo przepisików przetestowałam ..i dzięki lużnej rozmowie na chacie mam żółciutkie , mięciutkie apetyczne pierogi ..
Nadmieniam nie jestem pierogożerna ale jak zrobić to niech smakują i prezentują się ::)
Moj wspanialy przepis na ciasto pierogowe..pochodzi z babcinego zeszytu z przepisami..ale ostatnio.. uzywam do niego maki krupczatki..i jest jeszcze lepsze ciasto! Ciasto
U mnie ciasto na pierogi to mąka i mleko, czasem łyżeczka masła... no i odrobinę soli, bo i tak solę wodę do gotowania pierożków. A mąka... używam takiej ze zboża z własnej uprawy. Nie jest jakiejś super ekstra jakości, zwykła biała mąka... raczej ma mało glutenu, bo do wypieków bułeczko - i chlebopodobnych jest taka sobie, używam jej jak już muszę... Ale ciasto na mleku bardzo nam smakuje, a próbowałam już różne przepisy, włącznie z zaparzaniem mąki. Na kolor możesz dodac żółtko... ale ja nigdy nie daję, macham ciastro z mleka prosto z lodówki i potem słucham mlaskania małych pierogożerców ;)
Witam, zawsze sama robię domowe pierogi ale ciasto po wystygnięciu robi się twarde. Ja daję mąkę, wodę i jajko.
Robię z mąki pszennej tortowej PZZ Kraków http://www.opinie.senior.pl/Maka-Polskie-Zaklady-Zbozowe-Krakow-Maka-tortowa-typ-450,6250.html
Ostatnio przejazdem kupiliśmy i zjadłam pyszne pierogi ruskie robione w knajpce na miejscu, były przepyszne a ciasto mięciutkie nawet na drugi dzień.
Napiszcie proszę jaka mąka sprawdza się najlepiej do ciasta na pierogi i jakie proporcje i składniki. Może czegoś mi brakuje w moich składnikach ?
Polecam : http://wielkiezarcie.com/recipe70229.html
ja robię z mąki szymanowskiej, to pszenna mąka ale bardzo dobra
Najlepsza, ja tylko takiej używam:)
Najlepsza, ja tylko takiej używam:)
dla mnie też bdb ;)ja też robię z tego przepisu,czasem nawet z tortowej-biedronkowej i pierogi są super:)
Aktywny proszę :) http://wielkiezarcie.com/recipe70229.html
Mąka z baaardzo daleka, młyny Szczepanki - mąka wrocławska , typ 500, od wielu lat w naszej kuchni.
Sprawdzony i ulubiony przepis na pierogi to ten od megi65. Link powyżej :)
Na opakowaniu każdej mąki znajduje się ozaczenie jakiego typu jest mąka. Kupując mąkę należy patrzeć na jej typ. Najlepsza maką do pierogów to typ 500 ( mąka wrocławska, poznańska ). Ciasto do pierogów nie będzie twarde jeżeli nie dodamy jajka.
Prawie zawsze dodaję jajko do ciasta na pierogi-jedno na ok. kg mąki i nie jest twarde.Zarabiam mąkę prawie gorącą wodą.Pod koniec zagniatania często jeszcze daję łyżkę oleju.
Ja zawsze robię z krupczatki i daja ciepłą wodę, są mięciutkie :)
ja robię wg przepisu mojej mamy wykorzystujemy go już ponad 30 lat, najczęściej z mąki babuni z biedronki http://wielkiezarcie.com/recipe65237.html
Nigdy nie zastanawiałam sie nad typem maki bo nie lubię pierogów ale moja teściowa uwielbia dlatego poszperałam w necie itp. doszłam do takich wniosków mąka jajko ciepła woda ale ważne jest wyrabianie ciasta to na wyczucie ciasto musi być delikatne i miękie wodę dodaje na wyczucie po wyrobieniu musi odpocząć jaka mąka tyle wody.Jak wspomniałam nie lubię pierogów zrobiłam tesciowa ugotowała i no mój szok inne niz sklepowe czy wy tez tak macie?
No pewno ..mam tak samo ..:) Sklepowe sinawe mamlaki , często twardawe ... ! Dużo przepisików przetestowałam ..i dzięki lużnej rozmowie na chacie mam żółciutkie , mięciutkie apetyczne pierogi ..
Nadmieniam nie jestem pierogożerna ale jak zrobić to niech smakują i prezentują się ::)
Zawsze używam KRUPCZATKI
I koniecznie do ciasta pierogowego musi być gorąca woda!
Moj wspanialy przepis na ciasto pierogowe..pochodzi z babcinego zeszytu z przepisami..ale ostatnio.. uzywam do niego maki krupczatki..i jest jeszcze lepsze ciasto! Ciasto
Dzięki za przeis napewno wypróbuję.
U mnie ciasto na pierogi to mąka i mleko, czasem łyżeczka masła... no i odrobinę soli, bo i tak solę wodę do gotowania pierożków. A mąka... używam takiej ze zboża z własnej uprawy. Nie jest jakiejś super ekstra jakości, zwykła biała mąka... raczej ma mało glutenu, bo do wypieków bułeczko - i chlebopodobnych jest taka sobie, używam jej jak już muszę... Ale ciasto na mleku bardzo nam smakuje, a próbowałam już różne przepisy, włącznie z zaparzaniem mąki. Na kolor możesz dodac żółtko... ale ja nigdy nie daję, macham ciastro z mleka prosto z lodówki i potem słucham mlaskania małych pierogożerców ;)
Dziewczyny dziękuje za wszystkie sugestie , wypróbuję je już w niedługim czasie :)