Forum

Kuchenne porady

Ciastka do dłuższego przechowywania

  • Autor: Ju$tysia222 Data: 2012-08-05 10:37:07

    Poszukuję sprawdzonych przepisów na ciastka, które mogą poleżeć sobie dłużej w zamkniętym pojemniku, np. kilka tygodni. Ostatnio wypróbowałam te pieczone w gofrownicy i muszę powiedzieć że pomysł super. Z chęcią wypróbuję inne, mogą być np.owsiane, ale niekoniecznie :)

  • Autor: panda25 Data: 2012-08-05 10:57:51

    Hej :)

    A czy możesz podać link do tych pieczonych w gofrownicy?

     

  • Autor: mariateresa Data: 2012-08-05 11:14:46

    Zerknij prosze w moje przepisy  -   "  Kruche ciastka bez piekarnika " -  wlasnie  z gofrownicy.  Nie ma mozliwosci by sie nie udaly,   a im starsze -  tym lepsze.   ( nie wiem czy o te ciasteczka autorce watku chodzi )   Pozdrawiam !

  • Autor: Bahati Data: 2012-08-05 11:23:45

    Właśnie miałam je polecić! To mój nr1 ciastkowy :) uwielbiamy je, przechowuja się świetnie, o ile jedną porcję schowamy tak, że rodzina jej nie dorwie.

  • Autor: Ju$tysia222 Data: 2012-08-05 15:39:57

    To właśnie te ciastka mariteresy! :)

     

  • Autor: hanah30 Data: 2012-08-05 11:01:03

    Napewno z kruchego ciasta na smalcu naprzykład. Takie ciastka można różnie kombinować z rodzynkami orzechami wiórkami kokosowymi górę polać lukrem np. kolorowym.

  • Autor: panda25 Data: 2012-08-05 11:50:34

    Ok..... no więc tak- już mam problem.

    Widzę że gofrownica jest do gofrów prostokątnych, kwadratowych itp.

    A co jeśli ja mam gofrownice (nawiasem chyba tak starą jak ja) w kształcie serduszek czy tam kwiatka.

    Coś tego typu:

    Poradźcie jak na tym smażyć- jak układać te ciastka?

    Bo się "napaliłam" na te ciacha

  • Autor: hanah30 Data: 2012-08-05 12:28:32

    Super tak samo jak na prostokatne , kwdratowe ja ciasto naniosłabym delikatnie na każde sreduszko.

  • Autor: Ju$tysia222 Data: 2012-08-05 15:41:41

    Też bym tak zrobiła - na każde serduszko po kulce ciasta

  • Autor: mariateresa Data: 2012-08-05 12:56:00

    Dokladnie tak jak pisze  Hanah -  na srodek  kazdego  serduszka  ( w przypadku mojego przepisu )  polozyc mala kulke ciasta.

    Super ta Twoja gofrownica - bo mozesz piec po 5 ciasteczek - choc moze ciut mniejszych, - a ja tylko po 2.

    Dziekuje za pozdrowienia na P W .     O d w z a j e m n i am  !!!

    Podajcie mi dziewczyny prosze  namiar na te ciasteczka na smalcu.

  • Autor: hanah30 Data: 2012-08-05 14:07:39

    Napewno masz swój przepis na ciastka z kruchego ciasta a jeżeli nie to jest mnóstwo na WŻ zamiat margaryny czy masła smalec ale smalec musi być biały czysto wytopiony nie solony jeżeli ciastka mają być z cukrem

  • Autor: mariateresa Data: 2012-08-05 14:18:37

    Dziekuje -  w najblizszym czasie bedzie proba ze smalcem. Pozdrawiam !

  • Autor: Ju$tysia222 Data: 2012-08-05 15:44:14

    kurcz, ja mam jakąś awersję do smalcu, chyba z czasów dzieciństwa jeszcze. Może jeszcze inne propozycje? Mariateresa ja też piekę tylko po 2 ciastka na raz, trochę to czasu zajmuje ale warto :)

  • Autor: superka Data: 2012-08-05 15:58:06

    http://wielkiezarcie.com/recipe74350.html, amoniaczki mogą długo leżeć, te są rewelacyjne, pierniczki im starsze tym lepsze

  • Autor: Ju$tysia222 Data: 2012-08-06 10:35:54

    Ojej, ale fajne te amoniaczki. W życiu nie miałam do czynienia z amoniakiem! Chyba najwyższa pora sie z nim zmierzyć. Na pewno spróbuję :) Dzięki

  • Autor: as Data: 2012-08-05 21:47:44

    Piernik, pierniczki mogą długo leżeć. Ja robiłam staropolski i miesiąc wytrzymał. Tylko nie zawijaj w folie bo spleśnieje.

  • Autor: kosmitka Data: 2012-08-06 09:59:43

    Ja uwielbiam nazwyklejsze maślane. Mąka + masło + cukier puder.

    Robię je na oko wsypuję ok 2 szkl mąki, masło i ok 1 szkl cukru pudru (zależy jak słodkie chcesz by były ciasteczka) jeśli mniej słodkie wsypuje mniej cukru. Potem zagniatam ciasto kruche, jeśli jest zbyt rozsypujące dodaję troszkę masła i na odwrót - mąki. Ciasto w efekcie jest zbite aczkolwiek nie da tak super wałkować i troszkę rozłazi się, takie ma być. Więc biorę sobie małe kawałki i delikatnie wałkuję na ok 0,5 cm lub czasem ropłaszczam ręką i wycinam po kilka cisteczek. Delikatnie podważam nożem i przenoszę na blachę. Piekę ok 15 - 20 min w temp. 180 stopni. Musisz sprawdzić jesli są już żółciutkie można wyciągać.

    Po zamknięciu zimnych w pudełku trzymają się długo. U mnie szybko znikają bo są jak magnez:)

  • Autor: domia Data: 2012-08-06 16:08:53

    Własnie skończyłam pieczenie roznorakich ciasteczek do leżakowania. Pakuje je w puchę i jadą z nami na wakacje. Upiekłam  szarlotki, owsianki wg.przepisu Olusi, przez mazynkę i amoniaczki. kazde z nich mogą leżeć, nic się z nimi nie stanie. W moim-naszym  przypadku długie lezakowanie  raczej to nierealne.

  • Autor: Ju$tysia222 Data: 2012-08-07 12:52:41

    Domia a czy mogłabym prosić o linki do tych szarlotek i owsianek wg Olusi. Coś wyszukiwarka ze mną nie chce dziś współpracować... =)

  • Autor: domia Data: 2012-08-07 20:51:59

    Wypróbuj sobie amoniaczki http://wielkiezarcie.com/recipe25928.html, owsianki http://wielkiezarcie.com/recipe78186.html ( dodalam do mich 2 lyzki miodu), polecam również pieguski http://wielkiezarcie.com/recipe58850.html robię je latem z mniejsza ilością czekolady a zwiększam ilosc słonecznika albo orzecha( zależy co mam pod ręką). Na szarlotki podam Ci mój przepis. Może podobny znajdziesz na WŻ, ja nie szukalam. Bardzo proste i bardzo szybciutkie do pracy i do jedzenia. 1/2kg tłuszczu, 20 dkg cukru, ok75dkg mąki tortowej, 2żółtka, 1 jajko. Ucieram tłuszcz, dodaje do niego ubite jaja z cukrem i dodaje mąkę. Reszte mąki wgniatam rękoma. Formułuje wałek, obtaczam go w grubym cukrze z kakao, kroję na plastry i na blachę.. Jak dysponujesz starą maszynką do mięsa, wypróbuj przez maszynkę. Mają stosunkowo mało tłuszczu, dzieciaki je ewielbiają a i kręcenie ich to cala frajda.

  • Autor: Ju$tysia222 Data: 2012-08-08 13:28:56

    Rewelacja, dzięki Domia! Smakowite ciasteczka produkujesz. A tymi zdjęciami narobiłaś mi takiej ochoty, że gdybym mogła to co dzień próbowałabym inny przepis =) A tak na marginesie zaciekawiła mnie nazwa "szarlotki" - spodziewałam sie ciastek z jabłkiem albo chociaż z cynamonem a tu zmyłka. Dzięki i pozdrawiam!

Przejdź do pełnej wersji serwisu