Forum

Kuchenne porady

Jak to się nazywa?

  • Autor: Kasia_W Data: 2012-08-14 15:16:04

    Mam pytanko. Jak nazywa się taka metalowa podstawka do robienia róż na tort? Nie wiem jak ją opisać, więc podaję link gdzie robią taką różę http://www.youtube.com/watch?v=kcw2w07DXYw

  • Autor: grazka35 Data: 2012-08-14 15:39:44

    Tutaj znalazłam jako podstawka do robienia kwiatów:

    http://allegro.pl/zestaw-podstawek-do-robienia-kwiatow-muffinek-i2515045795.html

  • Autor: hope30 Data: 2012-08-14 20:23:39

    mam-zakupiłam pod nazwą-kolec do kwiatów z lukru królewskiego...

    ale jak nie miałam zakupionego to sama zrobiłam...w korek po winie wbiłam gruby gwóźdź i nakleiłam kwadracik z tekturki,żeby mieć podstawę do naklejania kawałków papieru do pieczenia...i tyle:)

  • Autor: mariateresa Data: 2012-08-14 20:39:10

    Kasienko -  nie widzialam tego w handlu  i w tej chwili dowiedzialam sie jak to sie nazywa .    

    A odwrocony kieliszek do wina na wysokiej nozce -  to nie to samo ?    

    Byc moze lepszy -  bo rozyczke w trakcie jej wykonywania mozna postawic   -    nie trzymajac caly czas tej  " iglicy "  w rece.    Bierz kieliszek do gory nogami -  i pokaz nam swoje dzielo.  Pozdrawiam !

    P.S.   Najpiekniejsze sa roze z kontrastowym konturem na platkach -  krem naklada sie do rekawa pionowo -  ale o tym na pewno wiesz. 

  • Autor: Mama AZK Data: 2012-08-14 21:06:59

    Podziwiam kreatywność - pomysł z kieliszkiem bardzo mi się podoba, tak samo jak pomysł z korkiem i gwoździem. Można powiedzieć, że to opowieści z serii "MacGyver w kuchni" ;-)

  • Autor: halszka107 Data: 2012-08-15 18:17:56

    Witam, jestem początkującą forumowiczką i nie wiem czy to dobre miejsce na poruszenie wątku. Chciałam zapytać z jakiej masy robić te różyczki żeby wyszły piękne sztywne płatki?

  • Autor: martynka 13 Data: 2012-08-15 20:42:18

    Ja idę na łatwiznę i robię z masy marcepanowej. Może piękne nie są, ale nie trzeba "kulkować"płatków i szybciutko się je robi.

    https://picasaweb.google.com/martynka1965/TortyOkolicznosciowe#5744503391807415042

    Z masy cukrowej można wyczarować ładniejsze.

  • Autor: Mama AZK Data: 2012-08-16 17:22:47

    Są bardzo piękne :-) Gratuluję talentu :-)

  • Autor: Kasia_W Data: 2012-08-18 15:00:33

    Piękne są Twoje torty. Jak możesz to zdradź mi czy one są obłożone masą cukrową czy tak równo posmarowane jakimś kremem?

  • Autor: martynka 13 Data: 2012-08-18 16:26:03

    Dziewczyny dziekuję. Torty są obłożone śmietaną roślinną, bo u mnie chętnych na torty obłożone masą cukrową brak. Kilka tortów jest tylko w stylu angielskim.

  • Autor: Kasia_W Data: 2012-08-19 08:54:21

    A co to jest śmietana roślinna?

  • Autor: Kasia_W Data: 2012-08-19 08:59:31

    Już zobaczyłam w google co to jest, ale wątpię żebym w moim mieście kupiła coś takiego.Czy tą śmietaną można tak równo posmarować boki tortu jak na Twoich zdjęciach? Bo zwykła kremówka to masakra.Miałam zamiar teraz kombinować z masami maślanymi ale taka kremówka byłaby lepsza. Czy do niej też trzeba dodować śmietan-fixy? Z góry dziękuję za odpowiedź.

  • Autor: martynka 13 Data: 2012-08-22 17:06:36

    Do śmietany roślinnej nie potrzeny jest śmietan-fix, jeżeli kupisz słodzoną to cukier też nie będzie potrzebny. W sklepach takiej nie widziałam, ale dostępna jest w hurtowniach cukierniczych i sklepach internetowych. Pusem tej śmietany jest to, że ma śnieżnobiały kolor, nie rozpływa się w czasie upałów, jest bardzo stabilna, zwiększa po ubiciu objętość 3-4 krotnie. Dla mnie minusem jest smak, dlatego używam jej tylko do obkładania tortów, a nie do przekładania, ale każdemu smakuje co innego. A ze zwykłą kremówką też można sobie poradzić. Tu przykład obłożenia tortu śmietaną zwierzęcą 33% z dodatkiem czekolady.

    https://picasaweb.google.com/martynka1965/TortyOkolicznosciowe#5752361265238703218

  • Autor: hope30 Data: 2012-08-15 21:13:50

    te róże,które robi się na tzw.kolcu są z lukru królewskiego-wyciska się je ze szprycy(płatki) i pozostawia różę do wyschnięcia.

    Możesz robić też róże z masy cukrowej i marcepanu ,a także z czekolady plastycznej

  • Autor: hanah30 Data: 2012-08-15 21:20:48

    http://wielkiezarcie.com/recipe47343.html znalazlam taki p[rzepis na róże z kremu

  • Autor: halszka107 Data: 2012-08-19 10:39:02

    Dziękuję za podpowiedzi.

  • Autor: Kasia_W Data: 2012-08-15 09:15:21

    Dzięki za odpowiedzi

Przejdź do pełnej wersji serwisu