Mam pytanko. Jak nazywa się taka metalowa podstawka do robienia róż na tort? Nie wiem jak ją opisać, więc podaję link gdzie robią taką różę http://www.youtube.com/watch?v=kcw2w07DXYw
mam-zakupiłam pod nazwą-kolec do kwiatów z lukru królewskiego...
ale jak nie miałam zakupionego to sama zrobiłam...w korek po winie wbiłam gruby gwóźdź i nakleiłam kwadracik z tekturki,żeby mieć podstawę do naklejania kawałków papieru do pieczenia...i tyle:)
Kasienko - nie widzialam tego w handlu i w tej chwili dowiedzialam sie jak to sie nazywa .
A odwrocony kieliszek do wina na wysokiej nozce - to nie to samo ?
Byc moze lepszy - bo rozyczke w trakcie jej wykonywania mozna postawic - nie trzymajac caly czas tej " iglicy " w rece. Bierz kieliszek do gory nogami - i pokaz nam swoje dzielo. Pozdrawiam !
P.S. Najpiekniejsze sa roze z kontrastowym konturem na platkach - krem naklada sie do rekawa pionowo - ale o tym na pewno wiesz.
Podziwiam kreatywność - pomysł z kieliszkiem bardzo mi się podoba, tak samo jak pomysł z korkiem i gwoździem. Można powiedzieć, że to opowieści z serii "MacGyver w kuchni" ;-)
Witam, jestem początkującą forumowiczką i nie wiem czy to dobre miejsce na poruszenie wątku. Chciałam zapytać z jakiej masy robić te różyczki żeby wyszły piękne sztywne płatki?
Dziewczyny dziekuję. Torty są obłożone śmietaną roślinną, bo u mnie chętnych na torty obłożone masą cukrową brak. Kilka tortów jest tylko w stylu angielskim.
Już zobaczyłam w google co to jest, ale wątpię żebym w moim mieście kupiła coś takiego.Czy tą śmietaną można tak równo posmarować boki tortu jak na Twoich zdjęciach? Bo zwykła kremówka to masakra.Miałam zamiar teraz kombinować z masami maślanymi ale taka kremówka byłaby lepsza. Czy do niej też trzeba dodować śmietan-fixy? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Do śmietany roślinnej nie potrzeny jest śmietan-fix, jeżeli kupisz słodzoną to cukier też nie będzie potrzebny. W sklepach takiej nie widziałam, ale dostępna jest w hurtowniach cukierniczych i sklepach internetowych. Pusem tej śmietany jest to, że ma śnieżnobiały kolor, nie rozpływa się w czasie upałów, jest bardzo stabilna, zwiększa po ubiciu objętość 3-4 krotnie. Dla mnie minusem jest smak, dlatego używam jej tylko do obkładania tortów, a nie do przekładania, ale każdemu smakuje co innego. A ze zwykłą kremówką też można sobie poradzić. Tu przykład obłożenia tortu śmietaną zwierzęcą 33% z dodatkiem czekolady.
Mam pytanko. Jak nazywa się taka metalowa podstawka do robienia róż na tort? Nie wiem jak ją opisać, więc podaję link gdzie robią taką różę http://www.youtube.com/watch?v=kcw2w07DXYw
Tutaj znalazłam jako podstawka do robienia kwiatów:
http://allegro.pl/zestaw-podstawek-do-robienia-kwiatow-muffinek-i2515045795.html
mam-zakupiłam pod nazwą-kolec do kwiatów z lukru królewskiego...
ale jak nie miałam zakupionego to sama zrobiłam...w korek po winie wbiłam gruby gwóźdź i nakleiłam kwadracik z tekturki,żeby mieć podstawę do naklejania kawałków papieru do pieczenia...i tyle:)
Kasienko - nie widzialam tego w handlu i w tej chwili dowiedzialam sie jak to sie nazywa .
A odwrocony kieliszek do wina na wysokiej nozce - to nie to samo ?
Byc moze lepszy - bo rozyczke w trakcie jej wykonywania mozna postawic - nie trzymajac caly czas tej " iglicy " w rece. Bierz kieliszek do gory nogami - i pokaz nam swoje dzielo. Pozdrawiam !
P.S. Najpiekniejsze sa roze z kontrastowym konturem na platkach - krem naklada sie do rekawa pionowo - ale o tym na pewno wiesz.
Podziwiam kreatywność - pomysł z kieliszkiem bardzo mi się podoba, tak samo jak pomysł z korkiem i gwoździem. Można powiedzieć, że to opowieści z serii "MacGyver w kuchni" ;-)
Witam, jestem początkującą forumowiczką i nie wiem czy to dobre miejsce na poruszenie wątku. Chciałam zapytać z jakiej masy robić te różyczki żeby wyszły piękne sztywne płatki?
Ja idę na łatwiznę i robię z masy marcepanowej. Może piękne nie są, ale nie trzeba "kulkować"płatków i szybciutko się je robi.
https://picasaweb.google.com/martynka1965/TortyOkolicznosciowe#5744503391807415042
Z masy cukrowej można wyczarować ładniejsze.
Są bardzo piękne :-) Gratuluję talentu :-)
Piękne są Twoje torty. Jak możesz to zdradź mi czy one są obłożone masą cukrową czy tak równo posmarowane jakimś kremem?
Dziewczyny dziekuję. Torty są obłożone śmietaną roślinną, bo u mnie chętnych na torty obłożone masą cukrową brak. Kilka tortów jest tylko w stylu angielskim.
A co to jest śmietana roślinna?
Już zobaczyłam w google co to jest, ale wątpię żebym w moim mieście kupiła coś takiego.Czy tą śmietaną można tak równo posmarować boki tortu jak na Twoich zdjęciach? Bo zwykła kremówka to masakra.Miałam zamiar teraz kombinować z masami maślanymi ale taka kremówka byłaby lepsza. Czy do niej też trzeba dodować śmietan-fixy? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Do śmietany roślinnej nie potrzeny jest śmietan-fix, jeżeli kupisz słodzoną to cukier też nie będzie potrzebny. W sklepach takiej nie widziałam, ale dostępna jest w hurtowniach cukierniczych i sklepach internetowych. Pusem tej śmietany jest to, że ma śnieżnobiały kolor, nie rozpływa się w czasie upałów, jest bardzo stabilna, zwiększa po ubiciu objętość 3-4 krotnie. Dla mnie minusem jest smak, dlatego używam jej tylko do obkładania tortów, a nie do przekładania, ale każdemu smakuje co innego. A ze zwykłą kremówką też można sobie poradzić. Tu przykład obłożenia tortu śmietaną zwierzęcą 33% z dodatkiem czekolady.
https://picasaweb.google.com/martynka1965/TortyOkolicznosciowe#5752361265238703218
te róże,które robi się na tzw.kolcu są z lukru królewskiego-wyciska się je ze szprycy(płatki) i pozostawia różę do wyschnięcia.
Możesz robić też róże z masy cukrowej i marcepanu ,a także z czekolady plastycznej
http://wielkiezarcie.com/recipe47343.html znalazlam taki p[rzepis na róże z kremu
Dziękuję za podpowiedzi.
Dzięki za odpowiedzi