Forum

Kuchenne porady

przetwory bez octu

  • Autor: hira Data: 2012-08-14 17:34:43

    witam

    poszukuję przepisów na przetwory warzyw bez octu (również winnego ).robię już fasolkę szparagową, botwinkę i grzybki, przecier z dyni na zupę, przecier pomidorowy, przecier pieczarkowo paprykowy w słoiczki;

    na pewno macie coś sprawdzonego;-D

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-08-14 17:36:24

    a czym zakwaszasz botwinkę?

  • Autor: kokarda Data: 2012-08-14 17:42:17

    ja sokiem z cytryny... dużo soookuuu daję :)

  • Autor: hira Data: 2012-08-14 17:50:31

    kwaskiem cytrynowym, przepis jest z WŻ ale nie pamiętam autora

  • Autor: Mama - Różyczki Data: 2012-08-14 18:39:43

    Ja jednak używam ocet, nie daję go dużo , ale bardzo mi smakuje botwinka lub barszcz z octem i ma super kolorek.:)

  • Autor: Ewa1982 Data: 2012-08-14 17:42:02

    wielkiezarcie.com/recipe50017.html

  • Autor: PATI :) Data: 2012-08-14 17:52:30

    http://wielkiezarcie.com/recipe50017.html

  • Autor: ulla* Data: 2012-08-14 20:51:47

    http://wielkiezarcie.com/recipe41778.html może taka mieszanka warzyw, sprawdzona osobiście, tę sałatkę zakwasza jabłko.

  • Autor: Ewa1982 Data: 2012-08-14 21:21:17

    Mnie ona zepsuła się rok temu.

  • Autor: Zośka Data: 2012-08-14 21:43:57

    kiedyś czytałam na temat niezakwaszonych przetworów.... Ogólnie wszystko gra, ale takie przetwory narazone są na rozwój botuliny mimo zasolenia i 100 st pasteryzacji.  Sposobem na to jest pasteryzacja w szybkowarze przez 15 min, gdzie temperatura osiąga120 stopni C, czyli do temperatury ugotowania przetrwalników botuliny na śmierć. Pewnie powiecie, że Wam takie przetwory się udają co roku, jednak coś zawsze czyha... Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu