poszukuję przepisów na przetwory warzyw bez octu (również winnego ).robię już fasolkę szparagową, botwinkę i grzybki, przecier z dyni na zupę, przecier pomidorowy, przecier pieczarkowo paprykowy w słoiczki;
kiedyś czytałam na temat niezakwaszonych przetworów.... Ogólnie wszystko gra, ale takie przetwory narazone są na rozwój botuliny mimo zasolenia i 100 st pasteryzacji. Sposobem na to jest pasteryzacja w szybkowarze przez 15 min, gdzie temperatura osiąga120 stopni C, czyli do temperatury ugotowania przetrwalników botuliny na śmierć. Pewnie powiecie, że Wam takie przetwory się udają co roku, jednak coś zawsze czyha... Pozdrawiam
witam
poszukuję przepisów na przetwory warzyw bez octu (również winnego ).robię już fasolkę szparagową, botwinkę i grzybki, przecier z dyni na zupę, przecier pomidorowy, przecier pieczarkowo paprykowy w słoiczki;
na pewno macie coś sprawdzonego;-D
a czym zakwaszasz botwinkę?
ja sokiem z cytryny... dużo soookuuu daję :)
kwaskiem cytrynowym, przepis jest z WŻ ale nie pamiętam autora
Ja jednak używam ocet, nie daję go dużo , ale bardzo mi smakuje botwinka lub barszcz z octem i ma super kolorek.:)
wielkiezarcie.com/recipe50017.html
http://wielkiezarcie.com/recipe50017.html
http://wielkiezarcie.com/recipe41778.html może taka mieszanka warzyw, sprawdzona osobiście, tę sałatkę zakwasza jabłko.
Mnie ona zepsuła się rok temu.
kiedyś czytałam na temat niezakwaszonych przetworów.... Ogólnie wszystko gra, ale takie przetwory narazone są na rozwój botuliny mimo zasolenia i 100 st pasteryzacji. Sposobem na to jest pasteryzacja w szybkowarze przez 15 min, gdzie temperatura osiąga120 stopni C, czyli do temperatury ugotowania przetrwalników botuliny na śmierć. Pewnie powiecie, że Wam takie przetwory się udają co roku, jednak coś zawsze czyha... Pozdrawiam