Wczoraj sąsiadka była na imprezie i było ciasto, które jej mężowi bardzo posmakowało. Pani, która to ciasto piekła nie chce zdradzić przepisu. Sąsiadka przyszła dziś do mnie żebym jej takie ciasto upiekła. Czy ktoś z was zna przepis na takie ciasto? Nazwy nie znam, a smak sasiadka określiła jako bezpłciowy, a dla mnie trochę to mdłe. Krem w/g mnie maślany z aromatem, który mi nie pasi, a ciasto nie wiem, na pewno nie kruche.
Dziewczynki, zanim poprosiłam Was o pomoc poszerałam trochę w necie. Marcinek jest z masą cytrynową. W tym cieście na pewno nie jest to bita śmietana. Jak pisałam nie jest to ciasto kruche.Poszarpałam kawałek ciasta i ciężko określić. Ciasto mięciutkie, pomyślałam że może coś mieć wspólnego z ciastem naleśnikowym, bo tak cieniutko trudno by było jakiekolwiek ciasto rozwałkować. Poszukałam w necie na ten temat i znalazłam torty naleśnikowe. Cisto robi się jak na naleśniki, w patelni. A to ciasto było wielkości standardowej blachy do pieczenia.
Chyba jadłam u mojej cioci to ciasto ona ma go pod nazwą "LUBELAK" gdyż ma go od rodziny z regionu lubelskiego.Wiem ze przygotowane ciasto dzieli się na 9 porcji ok. 9-10 dkg i kazdą się rozwałkowuje na cienki papier co dla mnie to nie lada wyczyn i piecze się kazdy z osobna. Krem bodajże karpatkowy lub coś podobnego.
Wczoraj sąsiadka była na imprezie i było ciasto, które jej mężowi bardzo posmakowało. Pani, która to ciasto piekła nie chce zdradzić przepisu. Sąsiadka przyszła dziś do mnie żebym jej takie ciasto upiekła. Czy ktoś z was zna przepis na takie ciasto? Nazwy nie znam, a smak sasiadka określiła jako bezpłciowy, a dla mnie trochę to mdłe. Krem w/g mnie maślany z aromatem, który mi nie pasi, a ciasto nie wiem, na pewno nie kruche.
Mi to wygląda na Marcinek.
A Marcinek z tego co opisałaś też podobnie smakuje. Wyglądem też przypomina Marcinka.
Coś takiego: http://wielkiezarcie.com/recipe19142.html
Oczywiście, mogę się mylić, ale wyglądem i opisem smaku właśnie mi go przypomina.
Nie wiem co to za ciasto, ale mam w ulubionych tort, który wygląda podobnie. http://wielkiezarcie.com/recipe19142.html
Nie piekłam, więc nie wiem jak smakuje, ale może to ci trochę pomoże.
Dziewczynki, zanim poprosiłam Was o pomoc poszerałam trochę w necie. Marcinek jest z masą cytrynową. W tym cieście na pewno nie jest to bita śmietana. Jak pisałam nie jest to ciasto kruche.Poszarpałam kawałek ciasta i ciężko określić. Ciasto mięciutkie, pomyślałam że może coś mieć wspólnego z ciastem naleśnikowym, bo tak cieniutko trudno by było jakiekolwiek ciasto rozwałkować. Poszukałam w necie na ten temat i znalazłam torty naleśnikowe. Cisto robi się jak na naleśniki, w patelni. A to ciasto było wielkości standardowej blachy do pieczenia.
To może taki cieńki biszkopt, przełożony banalną budyniową masą
to jest chyba to czego szukasz DOMOWY SĘKACZ NALEŚNIKOWY
http://wielkiezarcie.com/recipe9484.html
Mi to wygląda na Tort Mikado. http://wielkiezarcie.com/recipe12579.html
Zobaczcie jak idealnie równe są balty ciasta ...być może to " Stefanka '' na herbatnikach z maslanym krem + pare kropel araku lub rumu .. ?
A swoją drogą przepis musi być banalnie łatwy , skoro Pani Kucharka '' nie zdradza sekretu ..
a może to kremarz , piecze się osobno kilka blatów ciasta i przekłada kremem , tyle wiem na temat tego ciasta
Chyba jadłam u mojej cioci to ciasto ona ma go pod nazwą "LUBELAK" gdyż ma go od rodziny z regionu lubelskiego.Wiem ze przygotowane ciasto dzieli się na 9 porcji ok. 9-10 dkg i kazdą się rozwałkowuje na cienki papier co dla mnie to nie lada wyczyn i piecze się kazdy z osobna. Krem bodajże karpatkowy lub coś podobnego.
JA RÓWNIEZ UWAZAM ZE JEST TO COS JAK TOTR MIKADO,przełozony masą karpatkową,i byc moze smietaną.w sumie tort mikado jest bardzo dobry.
Mi osobiście to ciasto wygląda jak Napoleon. Moja mama robi takie ciasto - piecze się 10-12 bardzo
cienkich placków które po przełożeniu ubitą kwaśną śmietaną stają się mięciutkie.
Być może to to?