Forum

Kuchenne porady

ciasto - pytanie

  • Autor: martynka 13 Data: 2012-09-09 14:05:32

    Wczoraj sąsiadka była na imprezie i było ciasto, które jej mężowi bardzo posmakowało. Pani, która to ciasto piekła nie chce zdradzić przepisu. Sąsiadka przyszła dziś do mnie żebym jej takie ciasto upiekła. Czy ktoś z was zna przepis na takie ciasto? Nazwy nie znam, a smak sasiadka określiła jako bezpłciowy, a dla mnie trochę to mdłe. Krem w/g mnie maślany z aromatem, który mi nie pasi, a ciasto nie wiem, na pewno nie kruche.

  • Autor: Fiddle Data: 2012-09-09 14:49:10

    Mi to wygląda na Marcinek.

    A Marcinek z tego co opisałaś też podobnie smakuje. Wyglądem też przypomina Marcinka.

    Coś takiego: http://wielkiezarcie.com/recipe19142.html

    Oczywiście, mogę się mylić, ale wyglądem i opisem smaku właśnie mi go przypomina.

  • Autor: kleo Data: 2012-09-09 14:51:01

    Nie wiem co to za ciasto, ale mam w ulubionych tort, który wygląda podobnie. http://wielkiezarcie.com/recipe19142.html

    Nie piekłam, więc nie wiem jak smakuje, ale może to ci trochę pomoże.

  • Autor: martynka 13 Data: 2012-09-09 15:35:57

    Dziewczynki, zanim poprosiłam Was o pomoc poszerałam trochę w necie. Marcinek jest z masą cytrynową. W tym cieście na pewno nie jest to bita śmietana. Jak pisałam nie jest to ciasto kruche.Poszarpałam kawałek ciasta i ciężko określić. Ciasto mięciutkie, pomyślałam że może coś mieć wspólnego z ciastem naleśnikowym, bo tak cieniutko trudno by było jakiekolwiek ciasto rozwałkować. Poszukałam w necie na ten temat i znalazłam torty naleśnikowe. Cisto robi się jak na naleśniki, w patelni. A to ciasto było wielkości standardowej blachy do pieczenia. 

  • Autor: w jesiennym stroju Data: 2012-09-09 16:27:41

    To może taki cieńki biszkopt, przełożony banalną budyniową masą

  • Autor: kasiachodziez Data: 2012-09-09 16:36:53

    to jest chyba to czego szukasz DOMOWY SĘKACZ NALEŚNIKOWY

    http://wielkiezarcie.com/recipe9484.html

  • Autor: dj Data: 2012-09-09 16:39:03

    Mi to wygląda na Tort Mikado. http://wielkiezarcie.com/recipe12579.html

  • Autor: megi65 Data: 2012-09-09 16:58:31

    Zobaczcie jak idealnie równe są balty ciasta ...być może to " Stefanka '' na herbatnikach z maslanym krem + pare kropel araku lub rumu .. ?

    A swoją drogą przepis musi być banalnie łatwy , skoro Pani Kucharka '' nie zdradza sekretu ..

  • Autor: Bubel Data: 2012-09-10 07:08:00

    a może to kremarz , piecze się osobno kilka blatów ciasta i przekłada kremem , tyle wiem na temat tego ciasta

  • Autor: ewaw Data: 2012-09-10 09:06:46

    Chyba jadłam u mojej cioci to ciasto ona ma go pod nazwą "LUBELAK" gdyż ma go od rodziny z regionu lubelskiego.Wiem ze przygotowane ciasto dzieli się na 9 porcji ok. 9-10 dkg i kazdą się rozwałkowuje na cienki papier co dla mnie to nie lada wyczyn i piecze się kazdy z osobna. Krem bodajże karpatkowy lub coś podobnego.

  • Autor: anulkaD Data: 2012-09-10 09:49:59

    JA RÓWNIEZ UWAZAM ZE JEST TO COS JAK TOTR MIKADO,przełozony masą karpatkową,i byc moze smietaną.w sumie tort mikado jest bardzo dobry.

  • Autor: mamawiesia Data: 2012-09-10 14:57:28

    Mi osobiście to ciasto wygląda jak Napoleon. Moja mama robi takie ciasto - piecze się 10-12 bardzo

    cienkich placków które po przełożeniu ubitą kwaśną śmietaną stają się mięciutkie.

    Być może to to?

Przejdź do pełnej wersji serwisu